WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Aanleggen op de operatietafel

column-238.jpgIk groeide op in Friesland. Door Randstedelingen wordt het noorden soms gezien als achtergebleven gebied waar mensen wonen die spreken met een boers accent. Geen aantrekkelijke regio om economisch veel in te investeren, niet het hart van Nederland waar het bruist van het leven. En ook niet de plek waar je vooruitstrevendheid verwacht in de begeleiding bij borstvoeding aan pas bevallen vrouwen.

Zet op de kaart van Nederland toch maar een dikke cirkel om Dokkum, een stadje in het noorden van Friesland. In het kleine ziekenhuis aldaar, 'De Sionsberg', mag een moeder na een keizersnede, haar baby aanleggen op de operatiekamer. Wat zeg je? Ja, op de operatietafel. Niet pas op de kraamafdeling, wat beleid was in het ziekenhuis waar ik mijn eerste keizersnede onderging. Niet 'al' op de vercouver, waar ik toch intens gelukkig mee was bij mijn tweede keizersnede. Echt waar, op de OK, onmiddellijk na de geboorte.

Dit unieke beleid is mede te danken aan twee tot lactatiekundige opgeleide verpleegkundigen: Janet Pebesma en Froukje Steringa. Zij verzorgen de borstvoedingsbegeleiding voor kraamvrouwen binnen De Sionsberg en delen de kennis vanuit hun opleiding met de verpleegkundigen op de kraamafdeling. De verpleegkundigen brengen het nu in praktijk.

De kennis en motivatie van de lactatiekundigen blijkt uit hun uitspraken in een artikel in het Nieuwsblad Noordoost Friesland: 'Een keizersnede moet de eerste belangrijke uren niet in de weg staan. Pasgeborenen zijn op dat moment fysiologisch het helderst. De zoekreflex van de baby, de toeschietreflex van de moeder, het is zonde om daar geen gebruik van te maken.' En: 'Het is een kwestie van zo snel mogelijk, zo vaak mogelijk en góed aanleggen, volhouden en advies en hulp vragen waar dat nodig is.'

Na mijn keizersnede, liggende op de operatietafel, voelde ik me verdrietig en verloren. Het voelde compleet tegennatuurlijk dat mijn baby weggehaald werd terwijl ik daar lag, alleen maar omdat ik gehecht moest worden. Het eerste contact met je pasgeboren baby, onmiddellijk na de bevalling is zo verschrikkelijk belangrijk. Fysiologisch, zoals verwoord door de lactatiekundigen, maar ook emotioneel. Het is een belevenis van onschatbare waarde die je nooit over kunt doen. Niemand zou die ervaring van je mogen afnemen.

Ik vind het geweldig, dat De Sionsberg moeder en baby deze unieke intense eerste momenten laat meemaken, zo goed en zo kwaad als dat gaat op een operatietafel.

Daarom groot applaus voor De Sionsberg en haar lactatiekundigen! Goed zo!

Lees ook

Oan_it_boarst, eerder gepubliceerd in het Nieuwsblad van Noordoost Friesland.

Foto van de dag: Zoonlief bepaalt #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-03-28://1 2020-03-28T17:03:02Z 2020-03-28T17:03:02Z Een pittige start: inleiding, keizersnee, verschillende verpleegkundigen met allemaal een andere mening en drie druppels borstvoeding handmatig gekolfd, dus een weekje kunstvoeding gegeven. Gelukkig had lactatiekundige Joyce Koning nachtdienst, die gaf me vertrouwen en constateerde een te korte tongriem. Thuis lukte ineens het kolven wel onder begeleiding van onze geniale kraamhulp, mijn super-echtgenoot en mijn lieve vriendinnetje Femke. Na vijf weken bikkelen, voedde ik eindelijk live en dat vierden we op de Holterberg. Nu trots, want still going strong na 23 maanden en op naar... tja, zoonlief bepaalt! Groetjes Nienke Redactie

w20160223.jpg

Een pittige start: inleiding, keizersnee, verschillende verpleegkundigen met allemaal een andere mening en drie druppels borstvoeding handmatig gekolfd, dus een weekje kunstvoeding gegeven. Gelukkig had lactatiekundige Joyce Koning nachtdienst, die gaf me vertrouwen en constateerde een te korte tongriem. Thuis lukte ineens het kolven wel onder begeleiding van onze geniale kraamhulp, mijn super-echtgenoot en mijn lieve vriendinnetje Femke. Na vijf weken bikkelen, voedde ik eindelijk live en dat vierden we op de Holterberg. Nu trots, want still going strong na 23 maanden en op naar... tja, zoonlief bepaalt! Groetjes Nienke


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact