WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Bah, pannenkoeken!

column-158-1.jpgMijn nicht is zwanger. Ze loopt nu tegen het einde van haar zwangerschap en volgt een zwangerschapscursus. Ik loop haar tegen het lijf wanneer ze net terug komt van de pufclub, zoals het gekscherend door haar genoemd wordt. Op mijn vraag hoe de bijeenkomst was zegt ze: 'Nou, wat ik nu toch heb gehoord! Echt te vies voor woorden!'

Ik veronderstel dat de baring met alle verloskundige facetten aan de orde is gekomen, iedere zwangere krijgt het toch wel even benauwd wanneer de details van een bevalling aan bod komen. Maar nee, daar ging het niet over. Een van de medecursisten bleek bij haar eerste kindje haar afgekolfde moedermelk te hebben gebruikt om pannenkoeken van te maken!
Op haar gezicht verscheen een uitdrukking van walging en ze stak haar afkeer niet onder stoelen of banken.

Ze verwachtte bijval in de walging van mijn kant, maar ik kon haar alleen maar vertellen dat ik ook weleens pannenkoekjes van moedermelk maakte voor mijn dochter. Nadat ze door had dat ik geen grap maakte, vroeg ze me niet-begrijpend waarom ik daar in vredesnaam geen 'gewone melk' voor gebruikte.

Wat een vreemde gedachtekronkel toch, dat veel mensen koeienmelk beschouwen als gewone melk. En dat moedermelk gezien wordt als vreemde melk en al helemaal niet geschikt voor peuterpannenkoeken. Dat koeienmelk melk is voor babykoetjes, kalfjes dus, komt niet in ze op. Wat is er nou vreemder? Koeienmelk of mensenmelk drinken?

column-158-2.jpgMoedermelk is de meest geschikte voedingsbron voor bijna alle pasgeboren kindjes. Maar niet alleen voor die eerste zes maanden. Door de WHO wordt aangeraden moedermelk te geven tot je kindje minstens twee jaar is. En naast moedermelk in haar pure vorm, is moedermelk ook prima geschikt om bijvoorbeeld pannenkoeken of ijsjes mee te maken, of om te gebruiken als badmelk.

Dus de volgende keer wanneer we weer pannenkoeken eten, ook weer moedermelk pannenkoeken voor mijn peuter? Ja, waarom niet, want mijn kleine meid smult van haar eigen, speciale pannenkoekjes. Mmmmmmmm, pannenkoeken!

En mijn nicht? Die gaat over een paar weken gewoon haar kleintje borstvoeding geven. En misschien denkt ze nog een keer na over die mamamelkpannenkoekjes, wanneer haar kindje groot genoeg is om ervan te smullen.

[i.v.m. vakantie plaatsen we deze eerder gepubliceerde column nogmaals]

Foto van de dag: Wisselen! #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-08-21://1 2019-08-21T16:03:02Z 2019-08-21T16:03:02Z Beste Stefan, mijn jongste van bijna 2,5 jaar noemt het al een hele tijd 'wisselen'. Dit omdat ik zelf altijd tijdens het voeden tegen haar zeg dat ze even van kant moet wisselen. Ze denkt nu dus dat bij mij drinken 'wisselen' heet. Als ik nu ergens in een winkel, of zoals nu tijdens het EK-voetbal zeer regelmatig, het woord 'wisselen' hoor vallen, doe ik al bijna de clips van mijn voedingsbh los. Beroepsdeformatie… Groetjes, Nathalie Redactie

w20160724.JPG

Beste Stefan, mijn jongste van bijna 2,5 jaar noemt het al een hele tijd 'wisselen'. Dit omdat ik zelf altijd tijdens het voeden tegen haar zeg dat ze even van kant moet wisselen. Ze denkt nu dus dat bij mij drinken 'wisselen' heet. Als ik nu ergens in een winkel, of zoals nu tijdens het EK-voetbal zeer regelmatig, het woord 'wisselen' hoor vallen, doe ik al bijna de clips van mijn voedingsbh los. Beroepsdeformatie… Groetjes, Nathalie


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact