WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Bah, pannenkoeken!

column-158-1.jpgMijn nicht is zwanger. Ze loopt nu tegen het einde van haar zwangerschap en volgt een zwangerschapscursus. Ik loop haar tegen het lijf wanneer ze net terug komt van de pufclub, zoals het gekscherend door haar genoemd wordt. Op mijn vraag hoe de bijeenkomst was zegt ze: 'Nou, wat ik nu toch heb gehoord! Echt te vies voor woorden!'

Ik veronderstel dat de baring met alle verloskundige facetten aan de orde is gekomen, iedere zwangere krijgt het toch wel even benauwd wanneer de details van een bevalling aan bod komen. Maar nee, daar ging het niet over. Een van de medecursisten bleek bij haar eerste kindje haar afgekolfde moedermelk te hebben gebruikt om pannenkoeken van te maken!
Op haar gezicht verscheen een uitdrukking van walging en ze stak haar afkeer niet onder stoelen of banken.

Ze verwachtte bijval in de walging van mijn kant, maar ik kon haar alleen maar vertellen dat ik ook weleens pannenkoekjes van moedermelk maakte voor mijn dochter. Nadat ze door had dat ik geen grap maakte, vroeg ze me niet-begrijpend waarom ik daar in vredesnaam geen 'gewone melk' voor gebruikte.

Wat een vreemde gedachtekronkel toch, dat veel mensen koeienmelk beschouwen als gewone melk. En dat moedermelk gezien wordt als vreemde melk en al helemaal niet geschikt voor peuterpannenkoeken. Dat koeienmelk melk is voor babykoetjes, kalfjes dus, komt niet in ze op. Wat is er nou vreemder? Koeienmelk of mensenmelk drinken?

column-158-2.jpgMoedermelk is de meest geschikte voedingsbron voor bijna alle pasgeboren kindjes. Maar niet alleen voor die eerste zes maanden. Door de WHO wordt aangeraden moedermelk te geven tot je kindje minstens twee jaar is. En naast moedermelk in haar pure vorm, is moedermelk ook prima geschikt om bijvoorbeeld pannenkoeken of ijsjes mee te maken, of om te gebruiken als badmelk.

Dus de volgende keer wanneer we weer pannenkoeken eten, ook weer moedermelk pannenkoeken voor mijn peuter? Ja, waarom niet, want mijn kleine meid smult van haar eigen, speciale pannenkoekjes. Mmmmmmmm, pannenkoeken!

En mijn nicht? Die gaat over een paar weken gewoon haar kleintje borstvoeding geven. En misschien denkt ze nog een keer na over die mamamelkpannenkoekjes, wanneer haar kindje groot genoeg is om ervan te smullen.

[i.v.m. vakantie plaatsen we deze eerder gepubliceerde column nogmaals]

Foto van de dag: Nadine #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-11://1 2020-07-11T16:03:03Z 2020-07-11T16:03:03Z Hoi Stefan, bij mijn eerste kindje ging de borstvoeding moeizaam, na 11 weken weigerde hij de borst, zelfs de lactatiekundige wist niet hoe het kwam. Mijn 2e zoontje is hier 3 maanden, dus ik voed hem nu al langer aan de borst dan de eerste en het gaat veel beter! Ik geniet er dus enorm van want 7 maanden fulltime kolven (wat ik na die 11 weken bij mijn eerste heb gedaan) is toch niet mijn hobby. Het is nu echt even 'ons momentje' en dat straalt deze foto ook uit vind ik! Groet, Nadine Redactie

W20100907.jpg

Hoi Stefan, bij mijn eerste kindje ging de borstvoeding moeizaam, na 11 weken weigerde hij de borst, zelfs de lactatiekundige wist niet hoe het kwam. Mijn 2e zoontje is hier 3 maanden, dus ik voed hem nu al langer aan de borst dan de eerste en het gaat veel beter! Ik geniet er dus enorm van want 7 maanden fulltime kolven (wat ik na die 11 weken bij mijn eerste heb gedaan) is toch niet mijn hobby. Het is nu echt even 'ons momentje' en dat straalt deze foto ook uit vind ik!
Groet, Nadine


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact