WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Stop er dan mee

column379_verhaal-118-2.jpgMijn tepels doen pijn… 'Stop met de borstvoeding, dat past toch niet bij jou'.
Mijn kindje slaapt niet goed… 'Stop met de borstvoeding, dan zal hij wel doorslapen'.
Mijn kleintje komt de laatste tijd niet zo goed bij… 'Stop met borstvoeding en geef hem een fles, dan weet je hoeveel hij drinkt, dan zal hij wel goed groeien'.

Mijn baby wil zoveel drinken… 'Geef een grote fles en stop toch de borstvoeding, hij kreeg toch al lang genoeg'.
Mijn dokter zegt dat ik die medicatie niet mag nemen met borstvoeding… ' Stop toch gewoon, jij bent ook belangrijk'.
Ik moet onder narcose voor een ingreep, en dat mag volgens de dokter niet met borstvoeding… 'Stop toch gewoon borstvoeding'.
Ik ben moe… Ik voel me wat depri… 'Stop met borstvoeding en het komt zeker goed.'

Soms lijkt stoppen met borstvoeding alles op te lossen. Het lijkt een magisch medicijn voor ongeveer elk kwaaltje in het jonge leven van een kind of van een jonge moeder. Nooit wordt er verder nagedacht over mogelijk andere oplossingen. Moedermelk lijkt immers makkelijk te vervangen. Het is toch niet voor niets dat er kunstmatige zuigelingenvoeding bestaat? Of niet?

Ik denk daar anders over.

Voor mij is borstvoeding juist het medicijn. Niet altijd voor de dingen die wij, volwassenen, verwachten en denken. Maar borstvoeding geneest babykwaaltjes, het voedt hongerige maagjes, het vervult de nood aan lichaamscontact en warmte. Het stelt gerust en wiegt in slaap. 
Borstvoeding geeft ook moeders een goed gevoel, ondanks de pijn die er soms is als het niet goed gaat of de vermoeidheid die je overvalt na een nachtje clusteren. Het vervult je met vreugde als je merkt dat je kleintje zich ontwikkelt en groeit, enkel door jouw moedermelk.

Het stelt je gerust als je kindje gloeiend van de koorts de o zo nodige antistoffen naar binnen slokt. Het troost je, als je er even door zit en je de vredige ogen van je grootste schat ziet.
Borstvoeding sterkt moeders. Het verzwakt hen niet, zoals zo vaak beweerd wordt. Het steunt en stuurt je terug naar het diepste van ons zijn, onze puurste biologie. Het laat je genieten van het liefste en dierbaarste in de wereld wat je bezit.

We lijken dat vergeten. Alles lijkt belangrijker dan het geven van borstvoeding. Het bezoek dat komt, de andere mensen in de ruimte, onze ononderbroken nachtrust, onze honderd-en-een verplichtingen. Borstvoeding lijkt zo veel te verhinderen en lijkt zo makkelijk vervangbaar.

Maar is iedereen daar zoveel beter mee? Ik weet zeker van niet. De baby in ieder geval niet.

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact