Zomertijd en wintertijd

Twee keer per jaar, nog wel tenminste, verandert de tijd op de klok: in het voorjaar bij de overgang van wintertijd naar zomertijd en in de herfst bij de overgang van zomertijd naar wintertijd. In dit artikel bespreken we de mogelijke gevolgen van deze veranderingen voor de borstvoeding en geven we je enkele tips.

Borstvoeding op verzoek

Borstvoeding geef je doorgaans op verzoek. Je legt je kindje aan als hij of zij aangeeft aan de borst te willen drinken want je reageert op zijn signalen om zich te willen voeden. Als je voedt op verzoek zorgen jij en je kindje er samen voor dat je kindje genoeg melk binnen krijgt en dat jouw melkproductie op korte en langere termijn optimaal op gang blijft.

Voedsignalen zijn onder andere: zuigbehoefte, zoeken met de mond, hap-, mond-, tong- of lipbewegingen, wakker worden, bewegen met het lijfje, de handen naar de mond brengen, zwaaien of maaien met de handen, smakgeluiden, zuigen op een duim of stukje deken, mopperen, en minder oppervlakkig ademen.

De meeste moeders geven alleen op verzoek van hun kindje borstvoeding. Maar het kan ook best zo zijn dat je af en toe een borstvoeding op jouw verzoek geeft. Je biedt je kind dan een voeding aan voor dat hij of zij zelf er om vraagt. Dat kan zijn omdat je op een bepaalde tijd weg moet, bijvoorbeeld om te werken. Of je wilt je baby een paar extra voedingen geven omdat hij niet optimaal groeit of (nog) niet goed in staat is om zelf aan te geven dat hij wil drinken. Maar soms kun je ook een voeding iets eerder geven dan meestal het geval is omdat je weet dat het vandaag op dat moment niet goed uitkomt. En als je tandemt kan het bijvoorbeeld wel eens handig zijn dat de oudste de stuwing wegdrinkt als je daar last van hebt.

Zomer- en wintertijd

In Nederland en België verandert de kloktijd twee keer per jaar. In de nacht van de laatste zaterdag op zondag in de maand maart gaat de tijd een uur vooruit. Na 01:59 uur wordt het niet 02:00 uur maar 03:00 uur. In de nacht van de laatste zaterdag op zondag in de maand oktober gaat de tijd een uur achteruit. Na 02:59 uur wordt het niet 03:00 uur maar opnieuw 02:00 uur.

Ook bij de overgangen tussen winter- en zomertijd kan je op verzoek blijven voeden. Als je gewend bent dat je kind uit zichzelf op bepaalde tijden aan de borst drinkt, kan het zijn dat je kindje, na het terug- of vooruit zetten van de klok, zelf de tijden in de loop van een aantal dagen opschuift of dat hij op zijn ‘oude tijden’ om een borstvoeding blijft komen. Het kan ook zijn dat de verandering van de tijd op de klok met een van de talloze sprongetjes en veranderingen in behoeftes van je baby samenvalt. En dus kan het zomaar zo zijn dat het ‘ritme’ van je kind ineens er heel anders uit ziet.

Opschuiven

Als je voornamelijk op jouw verzoek of min of meer volgens een schema voedt, kan je alles volgens de ‘oude tijd’ blijven doen of je gaat mee met de klok en je schuift de voedingstijden op. Bij sommige kindjes kan je de tijden zonder problemen in één keer opschuiven. Bij anderen is het beter om de voedingstijden in de loop van de komende week dagelijks steeds vijftien tot twintig minuten op te schuiven. Als je de voedingstijden verschuift, is het mogelijk dat je kindje ook tussendoor aan de borst moet drinken om genoeg melk binnen te krijgen. Het is ook goed om te beseffen dat het rekken van de tijden tussen de voedingen of het uitstellen van voedingen tot de nieuwe ‘juiste’ tijd hebt gevonden, het voor je kindje -tijdelijk- moeilijker kan zijn om genoeg melk binnen te krijgen en voor jezelf om je melkproductie op peil te houden.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen