WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Verwondering

column-130.jpgDe lente hangt in de lucht. Mensen en dieren krijgen de kriebels. Rokjes komen uit de kast. Blote benen op de fiets. Dansende koeien in de wei. Wat een heerlijk seizoen. Ook de tijd van nieuw leven in de dierenwereld. Mare zit voorop bij mij op de fiets. In de wei ziet ze een lammetje bij haar mama drinken. 'Kijk', roept ze enthousiast, 'lammetje doet ook toetoe drinken'. Ik glimlach.


Nu ik al zo lang borstvoeding geef, zie ik allemaal voedende dieren om me heen.
In de dierentuin zag ik een mandril aap met een baby aan haar vastgezogen. De jonge geitjes die nu op de kinderboerderij rondlopen, lijken aan korte slokjes bij hun mama genoeg te hebben.

Ik verwonder me over deze parallellen. Hoever staan wij nu eigenlijk af van de andere zoogdieren? Op vakantie in Maleisië waren we in een marien bezoekerscentrum. Ik las een passage over de manatee, een soort zeekoe. Kalfjes krijgen twaalf tot achttien maanden borstvoeding van de moeder manatee en blijven die hele periode in mama's nabijheid zwemmen. Wat mooi. Wat zouden de natuurlijke speenleeftijden bij verschillende dieren zijn? Zijn wij gemiddeld of niet?

Ik google wat en het valt me meteen op dat veel speenleeftijden bij dieren niet natuurlijk zijn als ze in 'gevangenschap' gehouden worden. Een konijnenfokker adviseert te wachten met spenen tot de konijntjes tien weken oud zijn in verband met de op te bouwen weerstand. De natuurlijke speenleeftijd wordt hier niet gehaald. Voor deze konijnen en alle andere kleine huisdieren geen borstvoeding.com met tips hoe je langer kunt blijven voeden. Moederkonijn en kindkonijn worden gewoon bruut uit elkaar gehaald en verkocht aan een klant.

Een ander voorbeeld van gevangenschap. In Maleisië hebben we ook een oerang oetang opvangcentrum bezocht. Alle baby's worden daar bij hun moeder weggehaald omdat de leiding van mening is dat de oerang oetangmoeders niet goed voor hun baby's kunnen zorgen en omdat ze te weinig melk zouden hebben. De kleintjes worden vervolgens zeven jaar lang opgevoed door de oppassers en de beginselen van het aap-zijn aangeleerd. Ook hier geen natuurlijke speenleeftijd.

Zijn bovenstaande voorbeelden zielig? Wij doen het zelf ook. Wij mensen leven niet in gevangenschap, maar toch halen ook wij de natuurlijke speenleeftijd niet. Dat is onze cultuur. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de dieren die in het wild leven. Niet gehinderd door commentaar van hun omgeving hoe het wel of niet zou horen, gaan zij gewoon door tot de natuurlijke speenleeftijd. We zouden blij moeten zijn dat wij vrij zijn in onze keuze. Langvoeden kan. Waarom doen we het dan niet?

Baby manatees rely on their mother's milk for up to two years. Some of these babies are very large. The mother's milk gland is located behind the manatee's front flipper.
If you see a manatee suckling in that area, it is a baby feeding.
Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact