WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Voldemort-aanpak

column-131.jpgHarry Potter gelezen? Dan ken je vast wel 'He Who Shall Not Be Named'! Zijn naam mocht niet genoemd worden en toch wist iedereen dat het over Voldemort ging. De auteur Rowling laat zien hoe iedereen meegaat in dit gebruik. Behalve Harry dan. In het echte leven bestaat dit gebruik ook. Oudere mensen hadden het vroeger over 'K', want het woord 'Kanker' durfden ze niet in de mond te nemen.

Harry Potter en Voldemort zijn fictie. Het woord Kanker durven de meeste van ons inmiddels wel in de mond te nemen. Maar er is een ander woord dat we vermijden om uit te spreken: Kunstvoeding. Kunstvoeding, meestal gemaakt van koemelk, wordt in de fabriek versneden en bewerkt tot een veredelde soort alternatieve melkvoeding voor zuigelingen. We worden doodgegooid met reclame voor kunstvoeding en er worden miljarden mee verdiend. De trotse fabrikant heeft het natuurlijk over 'Flesvoeding', over 'Volledige Zuigelingenvoeding' of hij maakt gebruik van een heel scala aan fantasienamen; de een nog gekker dan de ander. Als het er maar niet op lijkt dat het kunstvoeding is. En wij? Wij doen braaf mee. Weinigen onder ons noemen kunstvoeding voor baby's 'Kunstvoeding' (lees: Voldemort).

Sterker nog, we zij nog veel leper en slaan belachelijk ver door in de Voldemort-aanpak.

Uit de resultaten van ongeveer tachtig studies blijkt dat kinderen die met kunstvoeding werden gevoed, een hoger risico hebben op een slechtere gezondheid. Echter in deze studierapporten komen de woorden Kunstvoeding of Volledige Zuigelingenvoeding niet voor, zo blijkt uit onderzoek naar deze studies. Niet in de titel of in de samenvattingen en ook niet op die plaatsen die belangrijk zijn en die onthouden zullen worden.

In plaats van de Kunstvoeding te benoemen als serieus en significant risico, wordt het gebruik van het woord Kunstvoeding dus vermeden [net als 'Voldemort']. En, nog leper dus, wordt, om de uitslag en bevindingen van het onderzoek te verwoorden, het woord 'borstvoeding' gebruikt. Waardoor een totaal verkeerde associatie ontstaat.

Kijk eens naar deze twee titels en denk even aan de Voldemort-aanpak.

'Borstvoeding en necrotiserende enterocolitis'
en
'Hoger risico op necrotiserende enterocolitis bij zuigelingen door gebruik van Kunstvoeding'.

Door dit misleidende en verbloemende taalgebruik, worden gezondheidswerkers en andere lezers misleidt. En vervolgens de moeders, die door die gezondheidswerkers objectief begeleid en gesteund zouden moeten worden.

Een borstvoedende moeder die steun en vertrouwen verwacht van haar huisarts, kraamverzorgende, verloskundige, wijkverpleegkundige of consultatiebureauarts, komt dus al gauw van een koude kermis thuis. Valselijk voorgelicht wegens de Voldemort-aanpak, blijken de professionals niet in staat de moeder de steun te geven die zij node behoeft.

Ik ben er voor om het beestje bij de naam te noemen. Kunstvoeding is Kunstvoeding en de fabrikanten van het poeder zijn Kunstvoedingsfabrikanten. En ik ben er ook voor dat we het nooit meer hebben over de voordelen van borstvoeding als we de nadelen van het gebruik van kunstvoeding bedoelen.

Foto van de dag: Justin #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-02-28://1 2020-02-28T17:03:03Z 2020-02-28T17:03:03Z Dit is mijn mooie melkmannetje Justin. Hij is hier ruim elf maanden en drinkt nog heerlijk bij mij aan de borst. De eerste drie maanden heeft Justin bijna ieder uur bij mij gedronken. Zowel overdag als 's nachts waardoor ik op het punt heb gestaan om op te geven vanwege de enorme vermoeidheid. Nu ben ik blij dat ik toch de kracht heb gevonden om door te zetten. Dankzij borstvoeding.com en de telefoontjes met een lactatiekundige! Groeten, Rina Redactie

W20100618.jpg

Dit is mijn mooie melkmannetje Justin. Hij is hier ruim elf maanden en drinkt nog heerlijk bij mij aan de borst. De eerste drie maanden heeft Justin bijna ieder uur bij mij gedronken. Zowel overdag als 's nachts waardoor ik op het punt heb gestaan om op te geven vanwege de enorme vermoeidheid. Nu ben ik blij dat ik toch de kracht heb gevonden om door te zetten. Dankzij borstvoeding.com en de telefoontjes met een lactatiekundige!
Groeten, Rina


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact