WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Kennelijk de weg kwijt geraakt

column327.jpgEen moeder stuurde bij de foto van de dag deze tekst mee: Bij het eerste bezoek van mijn zoon aan het consultatiebureau sprak de arts na het zien van de groeicurve de volgende woorden: 'Mevrouw, ik weet niet wat er bij u op het pak staat, maar hij kan wel wat schepjes minder krijgen'. Waarop ik antwoordde: 'Ook gek, want hij krijgt borstvoeding'. Waarop de arts zei: 'Dan heb ik niets gezegd.'
Nee, 'Niets gezegd'... maar je hebt wel de toon gezet; het is een domme aanname.

Je bent arts. Je hebt ervoor gestudeerd en je bent werkzaam in de jeugdgezondheidszorg. Je zou alles moeten weten en moeten kunnen bespreken met de ouders wat in het belang is van de gezondheid van hun kinderen.
Een arts die na het zien van de groeicurven een opmerking over maatschepjes plaatst, is zich kennelijk niet bewust van de biologische norm voor het voeden van baby's, peuters en kleuters. Hij heeft kennelijk geen enkele positieve associatie met borstvoeding. Hij vraagt er niet eens naar. Hij denkt in maatschepjes en hij denkt in melkpoeder. Hij denkt dat kinderen daar op gezond van worden. Hij is schijnbaar verworden tot spreekbuis van de industrie die koeienmelk omtovert tot zogenaamde babymelk. Babymelk die in diverse soorten en maten: prematurenmelk, onder-de-zes-maandenmelk, boven-de-zes-maandenmelk, babymelk, peutermelk en groeimelk aan de man/vrouw gebracht wordt.

Na vier jaar studie, twee jaar co-schappen en een specialisatie in de geneeskunde is deze arts naar mijn smaak kennelijk ergens de weg kwijt geraakt. Hij is vergeten dat baby's in de buik van hun moeder zich perfect ontwikkelen op de voeding die de moeder te bieden heeft. Daar komt geen kunstmelk bij kijken.
Kennelijk is hij op het verkeerde spoor gezet tijdens de door kunstvoeding gesponsorde symposia en door snoepreisjes die georganiseerd worden door fabrikanten, zoals die van die vals kijkende blauwe en witte beertjes.

De EFSA, de European Food Safety Authority, kwam op 25 oktober 2013 met een opmerkelijke publicatie en stelt dat speciale kindermelk een overbodig voedingsmiddel is voor kinderen van één tot drie jaar die gevarieerd en gezond te eten krijgen. Groeimelk en peutermelk zijn niet effectiever dan andere voedingsmiddelen om te voorzien in de dagelijkse voedingsbehoefte. Die behoefte aan voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en calorieën kan prima gevonden worden in volwaardig en simpel eten zoals volkorenbrood, fruit, groenten, gezonde vetten en eiwitbronnen zoals ei, granen en peulvruchten.

De kunstmatige zuigelingenmelk en andere melkvoedingsindustrie heeft een enorm pakket aan melkvoedingen op de markt gebracht. Het één nog gekker dan het ander. Het één nog zogenaamd onmisbaarder dan het ander. Is het niet de calcium, dan is het wel een andere bijzondere samenstelling die zogenaamde garantie zou bieden op een gezonde groei of voor nog beter doorslapen.

Gelukkig bestempelt nu ook de EFSA deze melkvoedingen tot overbodige nonsens! Ondergetekende deed dit al vanaf de start van zijn loopbaan.
Koemelk levert calcium, B-vitamines, eiwitten en water. Wel, dat leveren honderden andere voedingsmiddelen ook! En daarbij... moeders hebben toch borsten die gewone moedermelk kunnen maken? Zelfs jarenlang. Zolang het kind mag drinken. Zolang het kind vraagt, kan hij deze gewone melk krijgen. Gewone mensenmelk die helemaal precies en werkelijk alles levert wat een kind nodig heeft.
En die arts... tja. Ik zou zeggen oriënteer je eens wat breder, lees van de EFSA en lees eens iets anders dan de nepliteratuur van de kunstvoedingsindustrie.

Foto van de dag: Wisselen! #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2019-08-21://1 2019-08-21T16:03:02Z 2019-08-21T16:03:02Z Beste Stefan, mijn jongste van bijna 2,5 jaar noemt het al een hele tijd 'wisselen'. Dit omdat ik zelf altijd tijdens het voeden tegen haar zeg dat ze even van kant moet wisselen. Ze denkt nu dus dat bij mij drinken 'wisselen' heet. Als ik nu ergens in een winkel, of zoals nu tijdens het EK-voetbal zeer regelmatig, het woord 'wisselen' hoor vallen, doe ik al bijna de clips van mijn voedingsbh los. Beroepsdeformatie… Groetjes, Nathalie Redactie

w20160724.JPG

Beste Stefan, mijn jongste van bijna 2,5 jaar noemt het al een hele tijd 'wisselen'. Dit omdat ik zelf altijd tijdens het voeden tegen haar zeg dat ze even van kant moet wisselen. Ze denkt nu dus dat bij mij drinken 'wisselen' heet. Als ik nu ergens in een winkel, of zoals nu tijdens het EK-voetbal zeer regelmatig, het woord 'wisselen' hoor vallen, doe ik al bijna de clips van mijn voedingsbh los. Beroepsdeformatie… Groetjes, Nathalie


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact