Foto’s tandemvoeden

tandem-cat1.jpg
Tandemen is borstvoeding geven aan twee of meer kindjes van verschillende leeftijd. De oudste was al een tijdje aan de borst en heeft het tijdens de zwangerschap niet opgegeven.

Je geeft dus borstvoeding en je wordt weer zwanger. Dat kan en dat is heel normaal. Je hoeft niet te stoppen met voeden! Er verandert wel het een en ander: meestal worden je tepels gevoeliger, en doorgaans vermindert je productie. Niet altijd, en niet bij elke moeder even sterk: er zijn moeders die nergens iets van merken, én er zijn moeders bij het voeden gevoelig is en veel pijn geeft. En er zijn kindjes die stoppen met drinken omdat de melk op is.

De zwangerschapshormonen, waarvan progesteron de bekendste is, veroorzaken de terugloop in productie. Ook de samenstelling van de melk verandert: deze wordt zouter en minder zoet. Dat komt omdat halverwege de zwangerschap de melkklieren worden aangezet om melk voor de nieuwe baby te maken. De melk die je maakt gaat op colostrum lijken.
Omdat je lijf in de loop van de zwangerschap minder gevoelig voor oxytocine wordt, kan het voeden gevoeliger of pijnlijker worden.
Het een werkt het ander in de hand: en wat hogere gevoeligheid, en minder makkelijk melk, leidt tot minder drinken, dus minder stimulatie van productie, dus verminderde productie.

En wat doet je kind? Het ene kind drinkt stug door, ook al komt er geen drup meer, het andere kind houdt het voor gezien. En de moeders? Sommigen voeden stug door, en anderen besluiten een borstvoedingspauze te nemen.

Is het wel OK?

Tandemen is heel normaal en helemaal OK. De oudste heeft stug doorgedronken tijdens je zwangerschap en in de loop van de negen maanden is de smaak veranderd, is vaak je productie wat teruggelopen en is ook de samenstelling van je melk weer anders geworden. Nu je net bevallen bent is de melk optimaal van samenstelling voor de jongste! Je kleine, net geboren baby komt in een gespreid bedje. Hij neemt de eerste slokjes, ze zijn direct voor hem beschikbaar. Hij zal minimaal afvallen en direct veel melk tot zijn beschikking hebben. De oudste mag gewoon ook blijven drinken. Moedermelk is nog steeds, ook voor hem, de allerbeste melk die er bestaat.
Zorgen maken of de jongste wel genoeg te drinken krijgt, hoef je niet: er is dubbele vraag en dus dubbele productie!

Niet iedereen kent een moeder die twee kleintjes van verschillende leeftijd voedt. Daarom laten we dat hier graag zien.

Heb je ook een tandemfoto en/of een tandemmening?
Stuur een mail aan de tandemredactie!

Foto’s!

tandem-dia6.jpgHier mijn dochter Yuna van vier maanden met haar broer Junho van vier jaar. Ik voed ze niet zo heel vaak samen. Junho drinkt alleen in de ochtend en avond en dan voed ik hem liever apart. Ze drinken beiden vrij kort dus hoef ik de wekker ‘s ochtends niet heel veel eerder te zetten om ze na elkaar te voeden. Als ze samen drinken dan is het doordeweek overdag als Junho uit school komt of op een werkdag na ‘t ophalen van de opvang. Op zo’n moment heb ik hun lieve gezichtjes zelf op de foto gezet, een tandem-melfie dus. Groet, Diana

tandem-dia5.jpg
In de nacht van vrijdag op zaterdag 11 juli om 0:27 uur wordt mijn dochter Yuna thuis geboren. Ze weegt 2860 gram. Mijn andere kinderen waren allebei ruim boven de 3 kg.
Omdat ik veel bloed verlies, help ik haar snel aan de borst en dat gaat heel goed. Haar oudere zus Hana (zes jaar) en broer Junho (bijna vier jaar) waren in de kamer aanwezig waar ik lag te bevallen, maar ze waren in slaap gevallen. De volgende ochtend zijn ze blij dat hun babyzusje er eindelijk is. Junho mag even samen met zijn zusje drinken. Hij heeft de hele zwangerschap doorgedronken. Hana was aan het begin van de zwangerschap gestopt. Deze nieuwe borstvoedingsperiode begint dus met een ander tandemduo. Ik heb er zin in. Groetjes, Diana

tandem-dia4.jpgOp deze foto is mijn dochter Hana net vijf jaar en mijn zoon Junho twee jaar en negen maanden. De laatste foto waar ze samen drinken.

Nu ik deze foto instuur ben ik bijna 36 weken zwanger van mijn derde kind. Hana drinkt inmiddels niet meer aan de borst, maar Junho drinkt iedere ochtend en meestal ook in de avond nog heel fanatiek al komt er volgens mij niet zoveel melk meer uit. Het leek me wel aardig om deze foto op sturen als vergelijking straks met een nieuw tandemduo. Junho heeft al heel duidelijk gemaakt welke borst straks voor hem is en welke voor de baby, dus de kans is wel groot dat hij blijft drinken als de baby komt.

Bij de start van de vorige tandemperiode heb ik flink geworsteld om een overproductie onder controle te krijgen, dus ik verwacht dat ik ook straks weer een strak regime moet hanteren om het niet uit de hand te laten lopen. Dat betekent dus dat tegelijkertijd voeden zeker in het begin vermeden zou moeten worden. Hopelijk is Junho wel zo behulpzaam om
gestuwde borsten voor zijn zusje behapbaar
te maken. Ik zie er naar uit.
Groet, Diana

tandem-daniela.jpg
Beste redactie, het is prachtig te zien al de foto’s en de verhalen te lezen van stoere moeders die tandemvoeden. Dan voel ik me niet alleen. En doe ik ook mee! Umberto is 2,5 jaar en heeft nooit opgehouden met borstvoeding, ook niet tijdens de zwangerschap- met de verschillende smaken die de melk kreeg. Deze foto is op 6 april 2015 gemaakt, na ongeveer 48 uur dat Augusto thuis werd geboren. Op die dag kwam de melk – geen colostrum meer. ‘Mama, vandaag heeft je te veel melk in je borst gezet!’, zei Umberto als hij begon te drinken.
We zijn al 40 dagen verder met tandemvoeden. Als ik eerlijk mag zijn, het is niet elke dag een feest. Soms, komen er wat irritaties omdat wij geen goeie positie kunnen vinden. En van slechte posities komen ook weer grappige momenten – met de oudste die speelt om een betere positie te zoeken… Ik hoop dat beide borstvoeding kunnen krijgen zo lang als we blij zijn met het geven en krijgen borstvoeding.

Groetjes, Daniela
(Ik ben Braziliaan, woon al meer dan drie jaar niet meer in Nederland – ben terug in Brazilië – en mijn Nederlands is niet zo goed. Sorry als ik met foutjes schrijf.)

tandem-melissa.jpgIk had nooit gedacht dat ze nog zou weten hoe ze moet drinken en aanhappen. Maar het tegendeel werd bewezen. Ze hapte aan en dronk meteen goed! Kloek kloek! Nu is ze drie jaar en na 1,5 jaar niet gedronken te hebben, voed ik mijn twee dochtertjes nu ‘s middags tegelijk. De ene dus 3 jaar en de andere 1 jaar. Wat een mooie ervaring!

Liefs, tandem-mama Melissa

tandem-esma1.jpgMijn zoontje (op foto 2,5 jaar) was bijna op de borst uitgekeken totdat zijn zusje geboren werd. Hij had duidelijk ook weer meer behoefte aan dergelijk contact en de melk leek bijzaak.
Wat ben ik blij dat ik ze, ondertussen negen maanden later nog steeds allebei op deze manier kan voeden; naast andere gezonde eetwaren dagelijks een of meerdere cocktails van supermelk en genegenheid afgetopt met een grote toef affectie. Kun je iets beters voorstellen?

Esmarel

tandem-saniye.jpgOp 12 januari kwam mijn droom uit!
Onze zoon Maxim, hier zeven dagen, drinkt hier samen met zijn zusje Feline van twee jaar en 9.5 maand. Voor het eerst tegelijkertijd bij mij aan de borst.
Allebei mijn kindjes voeding, liefde en troost geven… een groter voorrecht kan ik me als mama niet bedenken!

Saniye

tandem-dia3.jpg
Samen drinken, samen drinken, Hana de rechter en Junho de linker.
Hier even mijn tandem update. Vanwege overproductie heb ik mijn twee kinderen, Hana (twee jaar acht maanden) en Junho (vijf maanden) een tijd lang na elkaar aan dezelfde borst gevoed. Toen de productie wat meer afgestemd was en Junho de melkstroom beter aankon, ben ik ze weer tegelijkertijd gaan voeden. Nu doe ik dat ongeveer één keer per dag, meestal nadat ik ze uit de kinderopvang heb opgehaald.

Ik merk dat de toeschietreflex extra sterk is dus laat ik Hana aan de borst drinken met de grootste melkproductie en de snelste melkstroom. Junho krijgt de wat kleinere borst.

Hana heeft een wisselende mening over het samen drinken. Nu Junho groter wordt en zij weleens een hand in d’r gezicht krijgt, laat ze soms jammerend los en zegt dan: ‘het past niet!’. Aan de andere kant vindt ze het ook weer leuk en aait ze haar broertje over zijn bolletje tijdens het drinken.
We hebben er zelfs een liedje voor op de melodie van ‘samen spelen, samen delen’ (uit ‘Het Zandkasteel’). Het liedje gaat zo: Samen drinken, samen drinken, Hana de rechter en Junho de linker.
Groetjes, Diana

tandem-renske.jpgHet is elke dag weer genieten met de twee mannetjes en het voelt speciaal om ze allebei, en soms tegelijk, vloeibare liefde te kunnen geven.

Groet, Renske

tandem-petra3.jpgHier liggen onze twee meiden Lisanne (23 maanden) en Carlijn (precies een week) samen aan de borst.
Lisanne bleef fanatiek doordrinken tijdens de zwangerschap, waardoor de borstvoeding gelijk na de bevalling van Carlijn alweer super op gang kwam.
De zussen genieten ervan en ik geniet met ze mee.

Groet, Petra

Hallo Stefan, deze foto is genomen ongeveer vier en een half uur na de geboorte van de jongste, Junho.
Dit is zijn derde voeding. Zijn grote zus Hana was even naar boven gekomen om te kijken hoe het met mama en haar pasgeboren broertje ging. Ik vond dit overigens helemaal geen fijne houding want Hana hing hier met haar volle gewicht op haar kin in de borst.

tandem-dia1.jpg

tandem-dia2.jpg

Op de tweede foto is het beter. Hana zit hier naast mama. Hana wil nog altijd aan de borst voor het slapengaan. Na deze tandemsessie heb ik haar nog even apart liggend gevoed en viel ze weldra in slaap.
Dat Junho in een gespreid bedje komt, omdat zijn zus nog drinkt (en dronk tijdens de hele zwangerschap), klopt helemaal. Er is op de eerste dag al best veel melk en ik heb hem daarom al bij zijn eerste voeding (uur na de geboorte) al zien en horen slikken. Op het moment dat ik deze foto’s instuur heb ik nog maar twee tandemvoedingen gedaan. Ik heb dus nog geen ervaring en ben erg benieuwd hoe het straks zal gaan.

Groetjes, Diana

tandem-daniel4.jpgHa Stefan, de nieuwste aanwinst Jamie aan de borst met grote zus Lucy. Hij is hier een dag of zes jong, en nu alweer drie weken. Hij clustert veel, maar dat is mij allang niet vreemd meer na zijn drie zussen aan de borst gehad te hebben en na zoveel gelezen te hebben op bv.com en in je borstvoedingsboek!

Groetjes, Danielle

tandem-wendy.jpgInmiddels ben ik nu 37,5 week zwanger van de derde. Het wordt nog even puzzelen hoe ik dat straks met drie kleintjes wil gaan doen, maar vooralsnog drinken de oudste 2 (2,5 en 3,5 jaar oud) beide nog 2 a 3 maal daags. Nooit verwacht dat ik zo lang zou voeden, laat staan tandemen, en nu ga ik dan straks…. tripelen (weet niet hoe dat heet).

Het is best intensief, maar ik ben blij dat ze het nu al zo lang volhouden (en ik zelf ook). Ik heb nog een foto met mijn zwangere buik, maar die komt later, deze staat nog op het toestel. Prachtige foto’s trouwens op deze tandempagina.

Liefs Wendy

tandem-sandra.jpgDag Stefan, het was de bedoeling om de twee kleinsten, Saartje(3) en Madelief(6,5 mnd) drinkend op de foto te zetten. Janne(5) kwam er ook gezellig bij en dronk ook een slokje mee.
We zaten met ons vijven op ons bed, een mooie afsluiting van de zaterdagavond voor moederdag.

Groetjes, Sandra

tandem-jcvn2.jpgHoi Stefan, al een tijdje niets van ons gehoord, maar zoals je wel verwacht is het met twee kinderen behoorlijk druk. Senga is bijna 1 jaar en drinkt ‘s nachts elke twee uur. Redelijk intensief dus, hoewel we gewoon op de automatische piloot doorgaan. Afgelopen maand zijn de meiden allebei ziek geweest, waarvan ik je toch de foto’s niet wil onthouden. Moira drinkt namelijk al een tijd niet meer aan de borst hoewel ze het af en toe toch weer vraagt en probeert (met succes!) Ze is nu 4,5 jaar. Toen ze ziek waren (gewoon verkouden met koorts), was de borst toch weer in trek.

peru7.jpgMarielle: jullie kunnen je voorstellen dat ik erg blij ben met hoe het hier gaat. Ik kan hier in Peru voeden waar en wanneer ik wil en dat maakt het leven heel relaxed. Geen gesleep met flesjes, behalve die met gekolfde melk, water en nepvoeding. Ik kan met mijn twee dames overal naar toe. Alles is bij de hand. En de beide dochters doen het overigens erg goed. Zijn amper ziek, zijn vrolijk en onafhankelijk, op een normale boze of ik-wil-mama-bui na, en genieten van mama op zijn tijd. En mama ook van hen. Niets is zo mooi als een kleintje dat aan je borst drinkt, ondertussen met je borst speelt en dan lekker in slaap valt.

Borstvoeding… ik zou niet anders willen!

Lees hier alles over borstvoeding in Peru

tandem-20101213.jpg

Het is fijn om borstvoeding mama te zijn.

Ik was drie jaar en drie maanden geleden nog zwanger van Nina, 21-04-2007 is ze geboren. Ik wist niks van/over borstvoeding en had meer zoiets van borsten zijn iets van man en vrouw daar hoort niet een baby aan. Gelukkig voor mij en mijn dochters heb ik een hele lieve vriendin en die is in 2004 moeder geworden en heeft toen haar dochter borstvoeding gegeven helaas maar vier maanden ze is heel ziek geweest.

Maar zij heeft mij wel zonder het op te dringen maar gewoon er veel over te vertellen kunnen overtuigen borstvoeding te gaan geven.

Achteraf had ik me er toch zelf iets meer in moeten verdiepen want borstvoeding geven dat gaat gewoon dat is de natuur. Niet dus Nina is met 37 weken geboren maar de bevalling heeft bijna 24 uur geduurd en was bijna een keizersnede geworden maar toen daar over werd gesproken is het toch nog zo gelukt. Helaas kwam de placenta niet dus die is er op de ok onder narcose uitgehaald en ben ik in totaal bijna twee liter bloed verloren.

Dit is niet een ideale start m’n hb was te laag maar ik wilde heel graag naar huis. Ik ben bevallen om 0.50 uur en om 4.00 uur weer terug op de afdeling en 14.00 uur was ik alweer thuis. De kraamverzorgster stapte haar auto uit toen wij aan kwamen rijden.

Nina had niet genoeg kracht zaterdag thuisgekomen. Zondag had manlief een kolf gekocht en direct begonnen met de productie op gang te brengen.
Wat was ik blij de kraamverzorgster maandagmorgen te vertellen dat Nina de vorige avond mijn afgekolfde melk had gedronken (voor het kolven probeerde ik wel 1st de borst) en toen pakte ze zomaar de borst.

Maar wat ben ik onzeker geweest en het cb versterkt dat dan ook nog eens. Het huisbezoek je geeft borstvoeding …. op verzoek …. om het uur of anderhalf uur, je moet er toch echt minimaal twee uur tussen laten want zo lang hebben je borsten nodig om weer aan te vullen.

Ik ben blij dat m’n moedergevoel het heeft gewonnen van de onzekerheden en de negatieve benadering van het consternatie bureau.
Nu geef ik al bijna drie jaar en vijf maanden borstvoeding en ik tandem al ruim tien maanden.

Het is fijn om borstvoeding mama te zijn

Simone mama van Nina en Sonja

tandem-marieke.jpg

Begonnen met borstvoeding met de gedachte ‘eens kijken of zes maanden wil lukken’, voed ik mijn zoon Sebastiaan ondertussen al weer drie jaar.
Tijdens mijn volgende zwangerschap bleef hij gewoon doordrinken, ook al was de borst soms ‘op’ zoals hij zelf dan zei.
Afgelopen maart werd onze dochter Jasmijn geboren en hoewel ze even bij moest komen van de snelle bevalling (ze ging eerst slapen) lag ze daarna al snel heerlijk te drinken.
Vanaf dat moment heb ik er dag en nacht twee aan de borst en ging de oudste ook weer meer drinken, dus nu komt het regelmatig voor dat ze samen aan de borst liggen en wat geeft me dat een trots gevoel!

Groetjes Marieke

tandem-daniel1.jpgEerst is het bijna tandemvoeden: 37 week zwanger en Jennifer van tweeënhalf aan de borst. Toch al een soort van tandemvoeden, want terwijl Jennifer aan de borst drinkt, wordt de baby via de navelstreng gevoed.

tandem-daniel2.jpg
En een paar maanden later een van de speciaalste tandemfoto’s die ik heb. Hier drinkt mijn oudste, Liona, na vijfenhalf jaar weer aan de borst. Deze foto is zo speciaal omdat ik de borstvoeding bij haar helaas na drie maanden al moest opgeven, en dat stond in zo’n schril contrast met het langvoeden van onze tweede, Jennifer, die ik de zwangerschap van de derde doorgevoed had en ook nog vijf maanden daarna. Ik vond het dan ook niet erg dat ze uit nieuwsgierigheid ook even wilde proberen, en na een korte uitleg van hoe haar zusjes drinken, kreeg ze het nog voor elkaar ook om er melk uit te krijgen! Na een paar keer proberen voelde ze zich er weer bij horen en was ze tevreden gesteld.

tandem-daniel3.jpgEn tot slot nog een tandemfoto van Jennifer en Lucy, een van de laatste tandemfoto’s die ik heb want kort daarna is Jennifer uit zichzelf gestopt.

Groetjes, Danielle
Auteur van Vloeibare moederliefde

tandem-mirjam2.jpgMijn oudste dochter Laura, 2,5 jaar, lag laatst heerlijk bij mij te drinken toen mijn tweede dochter Emma, drie maanden, bedacht honger te hebben. Omdat Laura heerlijk lag heb ik Emma bovenop haar buik gelegd. Zo ben ik verder gegaan met voeden. Laura was erg lief voor Emma, zorgde dat ze er niet af viel en aaide haar op haar wang. Deze foto is voor mij heel bijzonder omdat het niet vaak voorkomt dat de dames tegelijk drinken, en omdat ik niet wilde gaan tandemvoeden.

Groetjes, Mirjam

tandem-jcvn.jpgHallo Stefan, na een eerdere mislukte poging van oudste dochter Moira (drie jaar en negen maanden) is het gisteren toch gelukt om samen met haar jonge zusje Senga (tien weken) uit de borst te drinken.
Bij een vollere borst is het Moira toch weer gelukt om, na twee jaar ‘droog’ gestaan te hebben, de techniek van borstvoeding drinken, onder de knie te krijgen.
Groeten, Jacovine

tandem-gemma.jpgTandemen, ik wist niet eens dat dat bestond toen ik begon met borstvoeding geven in maart 2005. Inmiddels ben ik al drie jaar tandemmama en drinken er sinds juni 2009 zelfs drie kindjes bij me.
Ik vond foto’s op de computer en dacht, ach laat ik ze eens opsturen!
Dit is voor het eerst tandemen. Jochem is ongeveer 1 uur oud. Erg onwennig. Gelukkig heeft hij eerst goed aangelegd gelegen want als ik dit zie schaam ik me dood.

Gemma mv Lotte, Jochem en Noor

Bij onze oudste zoon hebben we vijftien maandjes genoten van de borstvoeding. Zijn zusje drinkt met 23 maanden nog elke dag minimaal een keertje bij mama. En na 38 maanden solo voeden en af en toe duo voeden met mijn vriendin, ben ik nu nog een ervaring rijker. Tandemvoeden: twee kindjes aan mijn borst. Ieder met zijn eigen kracht en eigen ritme.
Vol trots stuur ik dan ook mijn foto voor de tandempagina in.
Anja moeder van Dion, Leonie en Quincy

tandem-anja1.jpg

astrid-2.jpgEens ik begonnen was met de borstvoeding en alles effectief van een leien dakje ging, antwoordde ik al snel dat ik het minstens zes maanden exclusief zou volhouden. Aangezien het toen plots nog makkelijker ging, lonkte de negen maand en het jaar. Arne en ik dachten echt nog niet aan stoppen en toen wou ik het volhouden tot anderhalf jaar omdat het heel handig zou zijn op een lange vliegtuigreis die we in die periode gingen maken. Het heeft geloond en toen we terug waren, hadden geen van beiden zin om te stoppen. Ik had besloten dat ik niet zou afbouwen en het nu verder van Arne zou laten afhangen.
Eens terug zwanger, was ik eerlijk gezegd een beetje bang dat Arne zou stoppen, want ik was hem zo gewoon geworden dicht bij mij en hij was toch zo lief en zacht voor mijn buik. Elke keer als hij begon te drinken, kreeg hij een reactie van Juna en op het einde kon hij zelfs met zijn handjes voelen hoe de baby in mijn buik zat! Hij was zich door dit intiem contact ook heel erg bewust van het feit dat er een baby in mama’s buik zat!

Toen de bevalling naderde wist ik dat ik de volgende borstvoedingperiode samen met Arne en de baby zou doorstaan en ik moet echt toegeven dat het nu nog veel gemakkelijker is dan die baby alleen aan de borst. Ik geniet samen met mijn kindjes enorm van het tandemen! De momenten waarop ze samen drinken, minstens twee keer per dag, verlopen steeds op dezelfde manier. Arne begint en dan sluit Juna aan. Om het eerst nemen ze het handje van de ander vast en zo drinken ze een minuut of vijf vrij rustig. Aangezien Juna nu al wat ouder wordt, is het voor haar op dit moment echter heel moeilijk om nog mooi stil te blijven zitten en zit ik met een wriemelaar en een voorbeeldige drinker (toen Arne zo klein was, was hij minstens zo erg als Juna). Als Juna’s buikje vol zit, wisselt Arne nog van kant en drinkt hij Juna’s borst verder leeg.

Wat ik echt schitterend vind aan het tandemen (en het langvoeden) is dat Arne echt kan vertellen wat hij ervaart. Zo heeft hij ook Juna ‘leren drinken’ en hielp hij de eerste weken heel lief met het aanleggen van de baby: hij liet er mijn borst voor los om Juna goed aan te leggen en dronk dan heel voorzichtig voort!
Borstvoeding geven is een unieke ervaring, maar het tandemen is echt nog zo veel leuker! Ik ben enorm blij dat ik het mag meemaken en ik hoop eigenlijk dat het nog lang mag duren…

tandem-astrid2.jpgTwee jaar later gaat dit verhaal als volgt verder.

Tibe geniet intussen al tien weken mee van mamamelk. We zitten hier nu aan 5,5 jaar non stop en drie kindjes aan de borst. Zowel Arne als Juna hebben tijdens de zwangerschap ‘drooggedronken’. Het was soms wat moeilijk om die twee kleuters met mijn groeiende buik samen te laten drinken, dus zaten ze meestal naast mij. Het eerste wat ze vroegen na de bevalling was of ze nog eens samen op mijn vrijgekomen schoot mochten drinken. Wat waren ze plots reuzen geworden!

Arne mag nog ‘s ochtends en ‘s avonds meegenieten en dan drinkt hij samen met Juna (bijna drie). Juna drinkt nog meer op vraag wat op dagen waarop ze niet naar school gaat neerkomt op zo’n vijf keer. Het is niet te verwonderen dat Tibe het erg goed doet op deze supermelk, maar als Juna van huis is moet toch de kolf bovenhalen omdat het anders gewoon te veel is voor onze kleinste. Ik sta er zelf van versteld dat ik ‘s nacht dat probleem niet heb. Gedurende twaalf uur is Tibe de enige die drinkt en ik heb ‘s morgens niet echt last van stuwing. Wat een wonder toch die borstvoeding… Ik krijg wel vaak de reactie: ‘en heb jij dan genoeg melk? Voor drie?! Ik had niet eens genoeg voor één…’ Waarop ik dan kan zeggen dat dit toch wel hét bewijs is dat borstvoeding een kwestie is van vraag en aanbod.

Groetjes, Astrid

tandem-petra2.jpgAls mijn eerste dochter Katja één jaar zou zijn, zou ik stoppen met het geven van borstvoeding. Ik vond dat een mooi moment en had het een jaar met plezier gedaan. Alleen toen Katja elf maanden was, had ik een positieve test in mijn handen!! Met de gedachte in mijn achterhoofd dat ik bij Katja’s geboorte te horen kreeg dat ik ingetrokken tepels had, en dat het toen veel moeite gekost heeft om de borstvoeding op gang te brengen, besloot ik door te gaan met voeden aan mijn dochter.
Tijdens de zwangerschap gaf ik Katja twee keer per dag een voeding; ‘s ochtends en ‘s middags na haar slaapje. Mijn voeding is iets teruggelopen tijdens de zwangerschap, maar ik had nog voldoende.

Tamara is geboren op 23 april 2010 om 13:36 uur na een uitstekende bevalling. Tamara kon na twintig minuten worden aangelegd en hapte meteen goed aan!! Geweldig! De kraamtijd was daardoor heel relaxed. Nu bijna vier weken later, gaat alles prima. Ik moest wel weer even wennen aan het clusteren, maar door er aan toe te geven en in combinatie met de draagdoek is dat goed te doen.

Als men van te voren had gezegd dat ik zou gaan tandemen, had ik vast heel verbaasd gekeken. Nu ben ik er heel erg trots op. Je ziet Tamara groeien en Katja vindt het heerlijk en staat te juichen als ik vraag of ze bij mama wil drinken. Ik hoop door dit verhaal dat mensen positief tegenover borstvoeding komen te staan.

Liefs, Petra, Katja en Tamara

tandem-bgitta.jpgIk zag wel een beetje op tegen de reactie van mijn middelste dochter (2,5 jaar) na de geboorte van onze jongste dochter Isa (30 maart 2010). Ook al kwam er geen melk meer uit, Lois vond nog altijd een keer of vijf à zes haar troost bij haar ‘tietie’ momenten. We hadden al afgesproken dat links, haar favoriete kantje want dan kan ze ook tegelijkertijd tv kijken, voor Lois bleef en de baby dan rechts mocht drinken. Ik wist natuurlijk wel dat de baby zowel rechts als links ging drinken maar hoe Lois dit op zou pikken dat wist ik niet.

Maar toen Isa geboren was en ik nog een paar dagen in het ziekenhuis bleef na de keizersnede, bleek al dat Lois totaal geen moeite had met delen of wachten. Isa mag altijd eerst van haar en dan Lois.
Het is heerlijk ze samen te voeden, vooral toen Lois in de kraamweek de waterpokken kreeg en daar achteraan de griep met een paar dagen 40,5 koorts. Zo kreeg Lois toch goeie voedingsstoffen binnen want eten deed ze niet. De voorkeur voor Lois blijft de linkerborst en dat er weer melk uit komt vind ze heerlijk! Helaas hebben we wel de spruw en echt over lijkt het niet te willen ondanks nystatine en miconazol. Maar dat komt vast wel weer goed!
Hier is Isa op dag vijf thuis.

Groetjes, Brigitta

tandem-magda.jpgHi Stefan, dit ben ik, Magda, met mijn dochtertje Marysia (25 maanden) en mijn zoontje, Witus (tien weken) samen aan de borst. Marysia heeft de hele zwangerschap aan mijn borst gedronken en nu wil ze ook lekker drinken met haar broertje. En dat willen wij zo lang mogelijk doen 🙂
Groetjes, Magda

tandem-rebec.jpgBeste redactie, dit zijn mijn twee oudste kinderen. Deze foto is van september 2008. Hij was 2,5 jaar en zij bijna 1 jaar. Ik ben nu inmiddels moeder van drie kinderen en ze krijgen alledrie nog borstvoeding. Ik vond het leuk om deze foto te delen met jullie. Ik kwam hem tegen omdat Cathelijne van @bvpuntcom een tandemfoto vroeg van mij en mij vroeg of ik hem wel eens had gemaild naar jullie. Dus vandaar.

Groetjes, Rebeca

tandem-mirjam.jpgHet is nooit mijn intentie geweest om lang te voeden of tandem te voeden. Ik wist niet eens dat het bestond!
Toen ik zwanger was van David wilde ik zeker borstvoeding gaan geven, maar hoe lang wist ik niet. Maar eenmaal de zes maanden gehaald zag ik geen enkele reden om te stoppen of af te bouwen. Ik had wel opstartmoeite hoor, kloven, twee keer borstontsteking en een knobbeltje dat na drie keer echo en een punctie gelukkig goedaardig bleek, iets wat met de borstvoeding te maken had dacht de radioloog.
Toen ik na tien maanden zwanger werd van Casper ging de borstvoeding gewoon door, David wilde nog steeds en dat is de hele zwangerschap zo gebleven. Na de geboorte van Casper was er natuurlijk volop melk, en ze dronken vanaf dag 1 met zijn tweetjes, David vaak met een handje op Casper’s hoofd!

We hebben nu al heel wat tandemmomenten gehad, maar meestal drinken ze om de beurt, voor of na het slapen, een exclusief moment met mama die dan ook nog liedjes zingt!

In mijn werk als verloskundige lukt het om te kolven tijdens spreekuren en drukke diensten, zo is er altijd genoeg voorraad voor als ik er even niet ben. En zo hoop ik ook een goed voorbeeld te geven voor al mijn cliënten!

tandem-mirjam3.jpgOp deze foto is te zien dat je ook in de tent de dag best kan beginnen en afsluiten met samen een slokje aan de borst! David is nu 3,5 en Casper 2. De foto is gemaakt op onze kampeervakantie, in juni 2010 in Zuid-Engeland.

Groetjes van Mirjam

tandem-bianca.jpg

Hier voed ik Unai (3 maand) en Matthias (2,5 jaar) in wat ikzelf de Y-houding noem. Deze houding gebruiken wij het vaakst, ook al probeer ik ook wel eens gekruiste madonna-houding.

Vriendelijke bv-groeten, Bianca

Lees hier het verhaal van de week van Bianca.

tandem-griet.jpgHierbij stuur ik mijn tandemfoto!
Mijn dochters Annabel (2,5 jaar) en Rosemarie (bijna drie maanden) drinken samen ‘kant’ zoals Annabel het noemt.
Ik ben zeer fier dat ik dit kan doen. Na de geboorte van Annabel werd ze in de couveuse gehouden en met een sonde gevoed. Ik heb geduurende lange tijd gekolfd en ben blijven proberen om haar te laten drinken. Na een maand dronk Annabel aan de borst. Ik ben blij dat ik het toen zo lang heb volgehouden.
Nu kan ik mijn twee meisjes eten geven. En door de melk die zo goed klaar zat heeft Rosemarie geen enkel probleem gehad om vlak na de geboorte vlotjes te drinken.

Ik sta wel nog steeds versteld van de vreemde blikken die ik krijg wanneer ik hier in België zeg dat ik mijn twee dochters de borst geef. Blijkbaar ben ik hier een freak 🙂
Daarom laat ik graag zien dat het niet vreemd is maar juist heel gewoon om twee kindjes hetgeen te geven wat voor hen het best is. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de prachtige site waarop ik heb kunnen lezen en zien dat wat ik wilde doen eigenlijk heel gewoon was.

Vriendelijke groeten, Griet

tandem-liesb.jpgWe zijn net terug van een weekendje Centerparcs en nog maar eens heb ik het fijne van het geven van borstvoeding ervaren: het is voeding, troost, nabijheid, mama-tijd en zoveel meer… Mijn zus maakte er deze mooie tandemfoto van ons drietjes. Dankjewel Elsje!
Laure is ondertussen 21 maanden en drinkt ‘s morgens en ‘s avonds bij mama en kleine broer Matthis is vier maanden en drinkt bij mama zoveel hij wil… We genieten alledrie van deze bijzondere momenten samen!
Vele groetjes, Liesbeth

tandem-caroline.jpgIk wilde mijn tweede graag borstvoeding geven zolang ze daar behoefte aan had. Ik werd zwanger van de derde toen ze een jaar en negen maanden bij me dronk en nog niet van plan was om te stoppen, dus ik dacht: ‘we zien wel, hoe het loopt’. Al snel liep de borstvoeding terug en vrijwel de rest van de zwangerschap heeft ze ‘droog’ gedronken (als troost, voor het slapengaan of gewoon om even dicht bij me zijn). De eerst weken deed het erg pijn, maar na vier maanden zwangerschap voelde het weer als vanouds en vond het niet zo vervelend meer en was ik wel blij met het idee dat ik haar na de geboorte nog dezelfde intieme aandacht zou kunnen geven en om de komst van de baby niet als vervelend voor haar te laten zijn.

En zo is het ook precies gegaan. De behoefte om bevestiging van mij te krijgen dat ze ook nog steeds belangrijk is, nam wat toe en ze dronk weer wat vaker bij me en soms ook lag ik met beide aan de borst in bed (half rechtop zittend met kussens). Soms was het best vermoeiend, maar steeds was ik blij dat ik deze keuze had gemaakt. En ik weet niet hoe ik de tweede had kunnen troosten zonder borst!

Nu is de baby bijna een jaar en nog steeds drinken ze beide bij me. Ik heb ook altijd genoeg melk voor ze en ik ben nooit bang geweest dat de baby tekort zou komen. Sterker nog, ze is zo’n stevige baby (en dat alleen op borstvoeding, ze eet nog nauwelijks iets anders) en zo gezond, dat het vraag aanbod principe hiermee echt bewezen is!

Het tandemvoeden heeft komische situaties opgeleverd, maar zolang ik mijn eigen gene maar opzij zet is het gewoon de gewoonste zaak van de wereld!
Caroline

tandem-petra.jpgHet is voor mij juist heel vanzelfsprekend dat ik het zou doen. Mijn oudste zoon wilde namelijk niet stoppen en ik kan er gewoon geen punt achter zetten dus tja dan ga je maar door in de ‘hoop’ dat hij tijdens zwangerschap zou stoppen, maar dat was dus niet zo.
Na de bevalling dacht ik even dat het over was een dag wilde hij niet. Mijn borsten waren gegroeid en er was weer melk.

Daarna wilde hij heel graag samen ‘linken’ met zijn ‘baby boetje’ zo als hij zelf elke keer vroeg. De oudste heb ik wel afgebouwd tot drie voedingen en een borst per keer. Dit is duidelijk voor hem dus hij vraagt er de rest van de dag niet om.
De jongste krijgt elke twee à drie uur en drinkt beide borsten. Er is dus altijd een volle borst voor de jongste dus als die honger heeft kan hij in elk geval een een redelijke volle buik drinken.
En heeft hij toch nog niet genoeg gehad dan komt hij gewoon weer iets eerder voor de volgende voeding. Wat ik trouwens ook wel grappig vind is dat de beide jongens heel erg naar elkaar toe trekken. De oudste is helemaal dol op de jongste en de jongste op de oudste. Toen hij pas was geboren reageerde hij heel erg enthousiast op zijn grote broer, meer dan tegen mijn man. Ik denk dat komt omdat de oudste tijdens de zwangerschap zo zes keer dronk dus vanaf het moment dat de jongste wat kan herinneren is zijn grote broer er al.
Ik hoop dat dit ook een goede band geeft later als ze wat ouder zijn, maar dat moeten we dus nog even afwachten.

Petra

tandem-lies.jpg

Wie had dat ooit gedacht. Bij mijn eerste zoontje startte ik onwetend met voeden, ik zou wel zien waar het schip strandde. Maar in de loop van de tijd kwam ik meer te weten en kwam er steeds meer passie kijken bij het voeden van mijn zoon.
Een half jaar werd een jaar en toen was ik na anderhalf jaar weer zwanger. Stoppen? Nee, ik zou wel kijken waar het schip strandde. Het schip strandde echter nog steeds niet, Matthijs dronk vrolijk door, en zelfs toen er niet meer dan een paar druppels te halen viel kwam hij nog telkens twee keer per dag vol enthousiasme mama-drinken.

Ik haalde de magische mijlpaal van twee jaar voeden (het WHO-advies!) twee maanden voor mijn bevalling.

Tja, en om dan te stoppen leek me niet goed voor de jaloezie als de baby er eenmaal was, want die zou natuurlijk ook mama-melk krijgen. En dus had ik de avond na de bevalling van onze tweede zoon Joas weer een nieuwe ervaring: twee kinderen aan de borst!
Matthijs heeft het best moeilijk nu hij de aandacht moet delen maar mag twee keer per dag mamadrinken. Hij geniet daar duidelijk van en zijn mama ook!

tandem-iris.jpgZiehier een vleugje nostalgie: zo’n goed jaar geleden lagen Louisa en mijn jongste dochter Florence in rugbyhouding aan/van mij te drinken. Ik vond het eerst niet evident. Tot even voordien had ik altijd twee dezelfde gewichtjes in rugbystijl aangelegd (eeneiige tweeling) en nu was het alsof ik mijn evenwicht had verloren! Louisa leek plots zo vreselijk groot geworden.
Zij was natuurlijk niet zo snel geëvolueerd! Ik was gewoon vergeten hoe anders een baby en een peuter (kleuter) drinkt…

Anno 2009: Florence (19 maanden) drinkt nog elke ochtend en avond aan de borst. Het is een immer-vrolijke meid met een mooie, zachte, roze huid… En op zondag komen Louisa & Zoë (vier jaar vier maanden) bij me in bed, waarbij Louisa elke keer opnieuw vraagt ‘Mama, mag ik ook bij jou drinken? Alsjeblieft?’ en dan laat ik ze uiteraard erbij… Zoë kijkt dan liggend toe, en heel af en toe nipt ook zij even wanneer Florence plots rechtop zit. Dan maken ze er een spelletje van: om ter eerst aan moeder tepel!
Ja, ja, ik geniet nog steeds mee 😉

Groet, Iris

tandem-bar.jpgZoals ik in november heb beloofd [tiende foto van boven] hier een foto van mij, mijn dochter Emma én mijn zoon Ruben.
De foto is nog geen twee uur na zijn geboorte gemaakt. Ruben heeft door mijn zwangerschapssuiker een moeilijke start gehad en heeft in het ziekenhuis wat bijvoeding moeten krijgen. Thuis moesten we ook bijvoeden, en dankzij mijn kraamhulp hebben we het gered om enkel met moedermelk bij te voeden.
Nu na een week loopt de borstvoeding goed en drinkt Ruben geweldig en ook Emma geniet weer met volle teugen van ‘veel melk’. Mijn kraamhulp, ook Barbara genaamd, komt regelmatig op borstvoeding.com dus bij deze nogmaals een dikke pluim voor haar en voor de site.

Met vriendelijke groet, Barbara

tandem-veroon.jpgVeronica en haar twee zoons.

tandem-ana.jpgDit is onze eerste tandemfoto. Fiene was net een paar uur oud.
Ik vind het heel leuk om twee kinderen te voeden, maar ben ook blij dat Lieve al zo groot is en haar boesje alleen nog maar voor ‘plezier’ nodig heeft. Zo is het heel ontspannend en genieten wij er alle drie van. Vooral ‘s ochtends liggen ze vaak na elkaar te lachen en te giechelen en gezellig samen te drinken.
Ik moest wel wennen en die twee drinkritmen te gelijk. Fiene echt als eerste levensbehoefte dus doelgericht en sterk en Lieve voor genot en dus langzaam.

Groet, Ana

Wat ik van tandemen vind? Nou, ik wist tot ruim anderhalf jaar geleden niet eens wat het was. Ik verdiepte in borstvoeding tijdens mijn zwangerchap en volgde een borstvoedingcursus. Toen kwam ik erachter dat je je kind veel langer dan zes maanden kunt voeden en dat het wel degelijk een toegevoegde waarde heeft. Dat was al een hele openbaring! Eerst maar die zes maanden volmaken dacht ik…

Op het borstvoedingforum en jouw eigen site las (lees) ik veel en zo kwam ik erachter dat er moeders zijn die tandemen! Hoe langer je voedt, hoe meer grenzen je verlegt. Ik hoop ooit zelf te mogen tandemen, maar hoe langer een zwangerschap uitblijft des te kleiner de kans dat het lukt. Ik sta er dus heel positief tegenover. Ik zie er de praktische voordelen van in, zoals de stuwing wegdrinken, maar het lijkt me bovenal een wonderbaarlijk trots en rijk gevoel als je twee kindjes tegelijk aan de borst mag hebben.

Ik ben in ieder geval al langvoedster… en ja, ook in het openbaar 😉
Groeten van Ingrid

tandem-annet.jpgDit is de eerste dag na thuiskomst van de kleine jongen en dus ook de eerste keer dat ze samen drinken. Een dag later kwamen we er achter dat de oudste van de twee een koortslip had. In eerste instantie kregen we van de huisarts sterilon mee om te ontsmetten nadat Kylian gedronken had, maar dat voelde toch niet goed.
Uiteindelijk besloten we om ze allebei een eigen borst te geven. Ook al was de kraamverzorgster van mening dat dat niet goed kon zijn voor Nyls. Alles ten spijt, Nyls was een dikke 400 gram boven zijn geboortegewicht toen de kraamverzorgster naar huis ging aan het einde van de kraamtijd. Pure slagroom die borstvoeding.

Groetjes, Annet

Beste mensen van de tandemredactie, wat heerlijk om de tandemfoto’s te zien en de bijbehorende verhalen te lezen. Over drie en halve maand hoop ik ook tandemmama te mogen worden en soms voel ik me daarover behoorlijk onzeker: hoe gaat het lopen, hoe reageert Máron (dan bijna drie jaar) er op, hoe moeten ze straks gaan liggen/zitten, dat soort dingen.

De tranen liepen over m’n wangen toen ik de foto’s zag en ik kreeg echt een ware rust over me. Een streep onder al die onzekerheden. Het gaat helemaal goedkomen! Door de zwangerschap kan ik me soms echt suf piekeren en beren en wolven verzinnen tot en met… pffff…

Gelukkig zijn er ook nog goeie site’s op internet en moeders die prachtige foto’s insturen, dit helpt écht!

Ik moest ‘t even kwijt. Groetjes, Antonieke.

tandem-kay.jpg

Ik vind het echt super, deze prachtige foto’s van het tandemvoeden!!! Mijn dochtertje is ondertussen negen maanden en krijgt nog steeds borstvoeding, ook al was ik van te voren helemaal niet van plan om zo lang te blijven voeden. We genieten allebei nog heel erg van de bijzondere momenten samen. Sinds een tweetal weken weten we dat we opnieuw zwanger zijn en ik was wat bang dat ik daardoor zou moeten stoppen met de borstvoeding. Even had ik wat minder melk maar door Laure vaak te laten drinken en wat borstvoedingsthee is het vrij snel weer helemaal in orde gekomen.
Ik hoop dat het nu de hele zwangerschap door verder goed blijft gaan, want ik wil eigenlijk helemaal nog niet stoppen, en dat Laure ook na de geboorte van ons tweede kindje nog kan blijven meedrinken van mama’s melk.

Ik merk echter dat tandemvoeden nogal onbekend is en dat mensen daar vaak nogal negatief op reageren, ze vragen nu al vaak hoe lang ik nog denk door te gaan met de borstvoeding, laat staan dat ik zou blijven voeden als ook het tweede kindje er is… Daarom vind ik het heel fijn om de foto’s en verhalen op jullie site te zien verschijnen; het toont aan dat het perfect kan, en dat er mama’s zijn die het doen, dat het helemaal niet zo vreemd is. Ik vind het ook geruststellend te lezen dat het helemaal niet zo hoeft te zijn dat het kleinste baby’tje iets tekort zou komen omdat ook de oudste nog meedrinkt, zowel in de zwangerschap als achteraf? Fijn, fijn, fijn!

Een grote pluim voor jullie dus!!!
Vriendelijke groetjes, Liesbeth

tandem-anne2.jpgDeze foto is genomen terwijl ik vier cm ontsluiting heb. Drie uur later zal onze derde zoon geboren worden. De beide heren aan de borst zijn Merno en Fern, onze tweeling die 1 augustus 2008 drie jaar zullen worden.

tandem-anne3.jpgDeze foto is ook voor mij heel bijzonder. Inmiddels is Alèn geboren en hij ligt nadat hij zijn buikje vol heeft lekker op mijn buik, terwijl de grote broers spontaan een arm om hem heenslaan en hun borst ‘leeg’drinken.
Het is echt een voorrecht om zolang een tweeling aan de borst te mogen hebben. Ze drinken nu twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. In de eerste week na de geboorte van Alèn hebben ze veel meer gedronken. Vast ook omdat het allemaal nieuw was en ze graag samen met hun kleine broertje wilden drinken. Is ook veel relaxter dan met de grote broer, want die zitten elkaar regelmatig in de weg met knuffels, armen of graafmachines.

Groetjes, Anne-Marieke

tandem-anne4.jpg

Het is prachtig om te zien, twee kindjes aan de borst. En ook zo natuurlijk! Waarom afgekolfde, bewerkte melk van een ander zoogdier uit een pak geven, terwijl jezelf de allerbeste en allerlekkerste melk kan maken? Ik hoop het ook mee te maken twee kindjes aan de borst.
De site vind ik nog steeds geweldig! Heel fijn al die informatie, als ik een vraag heb, staat het antwoord altijd op de site!

Groetjes Annet

astrid-3.jpg

Ik vind het vreselijk, niet dat andere moeders twee kinderen voeden, prima. Maar zelf moet ik er niet aan denken. Mijn oudste stopte niet vrijwillig tijdens de zwangerschap van de tweede, dus dat is op de minst leuke manier gegaan, een week huilen. En vanaf toen elke avond een voorleesritueel. En toch heb ik er echt geen spijt van, ik had het niet leuk gevonden als hij nog dronk. Hij is een heel dominant mannetje (heerlijk ventje, daar niet van) en de tweede is de rust zelve, ik vraag me af of ik zijn claimgedrag had kunnen managen, eerlijk gezegd gaat dat ook boven mijn vermogen. Nu zijn de borstvoedingsmomenten echt heerlijk van Dirk en mij, ik zou ze niet met mijn peuter willen delen. Dus, wat tandemen betreft, denk ik dat je er meer dan alleen positieve dingen van kan zeggen. Dingen als karakter van de moeder en kinderen en ook leeftijd speelt natuurlijk een rol.

Josje was twee-en-twintig maanden toen we hem hebben gespeend. Kan me voorstellen dat als Dirk een jaartje of twee is, ik er ook genoeg van krijg, de grens met borstvoeding is heel persoonlijk; kijk alleen al naar de variatie in leeftijden waarop kinderen zichzelf spenen. Het is niet meer dan natuurlijk dat dit van moeder en kind niet altijd gelijk oploopt. De keuzevrijheid die we in onze cultuur hebben draagt er ook aan bij dat vrouwen zichzelf niet voorbij hoeven te lopen. Ik weet dat borstvoeding lichamelijk niet als belastend geldt, maar de psychische kant, er altijd zijn voor een ander, in dit geval je kind, vind ik pittig. Zeker in onze cultuur, een flinke uitdaging. Dus helemaal raar is de uitvinding van kunstvoeding niet, eigenlijk juist heel menselijk, maar helaas wel heel onpersoonlijk!

Rianne

Toen ik van Arne zwanger was had ik er geen idee van dat hij 3,5 jaar na zijn geboorte nog bij mij zou drinken of dat ik ooit zou tandemvoeden. Toen de vroedvrouw me vroeg of ik borstvoeding zou gaan geven zei ik dat ik hoopte dat dat zou lukken. Ze antwoordde daarop dat er geen enkele reden was waarom het niet zou lukken en dat ze ons er goed in zou begeleiden.

tandem-saartje.jpg

Op deze foto zie je onze Tisse van bijna twee maand, samen met zijn zus Liene van achttien maand, aan de borst.
Ik vind het tandemvoeden geweldig en heb dan heel de zwangerschap ook gehoopt dat het mocht lukken. Gelukkig dronk Liene dapper verder, ook al was er soms van melk nog weinig sprake. Maar dan dronk ze een beker sojamelk achterna.
Nu drinken ze vaak samen en dan voel ik me op en top mama.

Ik hoop dat ze allebei nog lang blijven drinken, want ik geniet van deze momenten. Moet wel zeggen dat ik het geen enkel probleem vind ze in het openbaar te voeden, maar dan wel apart. Tandemvoeden in het openbaar heb ik nog niet gedurfd.

Groetjes, Saartje

Ik had nooit verwacht dat ik überhaupt zo lang borstvoeding zou gaan geven. Ik had me ingesteld op zes maanden. Toen die voorbij waren zag ik geen enkele reden om te stoppen. Pepijn had last van allergieën en eczeem en dat stimuleerde me nog meer om te blijven voeden. Na twee jaar voeden, werd het mijn grote droom om te gaan tandemvoeden.
Toen Pepijn tijdens de zwangerschap steeds minder ging drinken, was ik bang dat hij zou gaan stoppen. Na de bevalling van Rowin heeft hij alle schade weer ingehaald! In het begin dronk hij bijna elke voeding met Rowin mee. Hij vond dit vreselijk gezellig.

tandem-gerte.jpgToen het nieuwe eraf was, ging hij voornamelijk weer voor zijn slaapjes drinken. Ondertussen geef ik bijna een half jaar tandemvoeding. Ik vind het fantastisch! Het is geweldig om te zien hoe de jongens een enorm sterke band samen opbouwen en ik besef heel vaak hoe uniek dit is.
Op deze foto is Rowin net geboren. We waren nog erg op zoek naar houdingen hoe ze beiden lekker konden liggen en ik ook nog lekker kon zitten.

Groetjes Gerte

Hier doen wee niet aan tandemvoeden maar aan trio-voeden!

De trotse moeder schrijft me: Wij hebben drie dochters (drie jaar, twee jaar en vijf maand) en alle drie krijgen ze borstvoeding, uiteraard nooit alle drie tesamen. Een vrouw zou soms borsten moeten bijkrijgen naar het aantal kinderen dat ze krijgt.
Maar ook zonder drie borsten trekken we onze plan wel: D3 krijgt (uiteraard) nog fulltime en op vraag borstvoeding, D2 is meestal ook wel op vraag nog, maar die vraagt uiteindelijk enkel ‘s morgens en ‘s avonds nog (behalve op momenten dat ze ziek is, dan durft ze wel eens wat meer vragen), D1 drinkt enkel nog ‘s avonds voor het slapengaan.

Hoe dat zo gekomen is? Gewoon vanzelf. Na D1 was ik vrij rap weer zwanger van D2, maar zolang D1 bleef drinken mocht ze van mij en zo zijn we samen de zwangerschap doorgekomen, ook door de momenten dat de productie flink was teruggenomen en ze er eigenlijk nog amper melk uitkreeg… Na D2 gingen we normaal een tijdje wachten, maar na tien maanden was D3 al op komst. Och ja, weer geen reden om te stoppen, D1 had weer de vrije keuze, bij D2 was ik al iets ‘strenger’ en ik zag haar toch graag de twee jaar halen… maar de zorgen waren weer niet nodig, beiden bleven ze met veel plezier drinken. En dan kwam D3 erbij en automatisch creër je een nieuw ritme zoals met iedere nieuwe baby en de borstvoeding werd er gewoon bij ingecalculeerd.

En zo zitten we ‘s avonds regelmatig op bed: D3 aan de ene borst, D1 en D2 wisselen af aan de andere borst, of ik zorg dat D3 al gegeten heeft daarvoor, zodat D1 en D2 gewoon ieder hun eigen borst hebben ‘s avonds.
Het voelt in ieder geval allemaal zo normaal aan dat we nog niet van plan zijn om te stoppen.

De reacties in onze omgeving is iets anders…
Die gaan van dolenthousiast over ‘ieder zijn ding’ naar zelfs absolute afkeer en beledigend gedrag. Zelfs tandemmama’s vinden het soms maar eng, uiteindelijk heeft een vrouw maar twee borsten, geen drie.

Maar onze close vrienden en familie hebben er geen moeite mee, ze kennen ons, ze weten dat dit werkt voor ons en hoe wij onze kindjes opvoeden, moeten wij maar weten.
Ze zien uiteindelijk ook hoe alle drie onze kindjes er zo van kunnen genieten. Waarom zouden we het ze dan niet gunnen?

Groetjes, Katia

tandem-eline.jpg

Jonne van bijna drie jaar is helemaal niet jaloers op zijn broertje Tijn van drie weken. Hij zegt zelfs als hij drinkt: ‘Ik laat een beetje over voor Tijn…’

Groetjes, Eline

Lees ook

Heb je ook een tandemfoto en/of een tandem-mening? Stuur een mail aan de tandemredactie!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen