WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

flyer_borstvoeding.com.pngHou borstvoeding.com in de gaten! Vanaf donderdag 9 juli in de loop van de ochtend is de nieuwe site -door het nieuwe team ontwikkeld- geheel vernieuwd online.
Om je een indruk te geven, hierbij alvast een preview.

logo-nieuw_borstvoeding.jpgAftellen... nog vier nachtjes slapen en dan... Hou de site in de gaten, er staan dingen te gebeuren. Donderdag 9 juli is dé dag. Zie hier het nieuwe logo...

kolfstraat.jpg
Update: de termijn voor onderzoek is gesloten [28062020]
Met dit onderzoek wil ik in kaart te brengen hoe vrouwen in Nederland denken over kolfruimtes en kolven op het werk. Ik ben daarvoor op zoek naar vrouwen die al ervaring hebben met borstvoeding of die binnenkort borstvoeding gaan geven of overwegen dit te doen. Met de resultaten van het onderzoek zal ik aanbevelingen kunnen doen, waardoor het hopelijk makkelijker wordt om werken en borstvoeding te combineren. 

Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer tien minuten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt en deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig: je kunt op ieder moment stoppen, zonder dat je een reden hoeft op te geven. In dit onderzoek krijg je een aantal afbeeldingen en een beschrijving van een kolfruimte te zien; naar aanleiding hiervan worden verschillende vragen gesteld.

Kenniscentrum Borstvoeding biedt je in deze tijd waarin we 1,5 meter afstand moeten houden op drie manieren gemakkelijk en verantwoord lactatiekundige consulten aan!

Bel 0900

We hebben een betaald informatienummer: 0900-3223553. Je betaalt € 0,80 per minuut via je eigen telefoonrekening. Je hebt zelf controle over de lengte van het gesprek.
Dit telefoonnummer is tijdens de Coronacrisis bereikbaar zeven dagen in de week van 10.00 tot 14.00 uur. Je belt met één van de lactatiekundigen, erkend IBCLC of NLG, van Baby&Borst. Indien gewenst krijg je een factuur voor gemaakte kosten.

Telefonisch of via video met Baby&Borst

Via deze website plan je een telefonisch consult in van maximaal 30 minuten of een videoconsult van maximaal 60 minuten. Een telefonisch consult kost € 40,00 en een videoconsult € 100,00.
Deze consulten betaal je vooraf via overschrijving of iDeal. Van deze consulten wordt een factuur gestuurd zodat je deze kunt declareren bij je zorgverzekering (als je hiervoor verzekerd bent).
Ook dit consult is met één van de lactatiekundigen van Baby&Borst.

Telefonisch of via video met Lactatiekundige Groningen Bedum

Mail naar Stefan Kleintjes en leg je situatie uit in de mail en vermeld je telefoonnummer. Stefan mailt je zo spoedig mogelijk of hij belt gelijk! In ieder geval heb je zo goed als zeker nog dezelfde dag een afspraak voor een telefonisch of videowhatsapp consult. Dit consult is altijd met lactatiekundige & kinderdiëtist Stefan Kleintjes en kost € 100,00 per uur. Uiteraard krijg je een factuur.

Wat zijn de richtlijnen wanneer je moedermelk wilt doneren tijdens de COVID-19 pandemie.
Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel de moeder als voor haar kind. Het is niet duidelijk op dit moment of het COVID-19 virus kan worden overgedragen via borstvoeding/moedermelk. Wel is bekend dat allerlei immuunstoffen via moedermelk worden overgedragen van moeder naar kind, via de moedermelk. Als moeder een infectie heeft en antistoffen ontwikkelt, komen deze ook in de moedermelk terecht en beschermen ze de baby. Er is dus geen reden om borstvoeding te staken bij een (verdenking op) een coronavirusinfectie. Het is wel aan te raden om bij een (verdenking op) coronavirusinfectie goede hygiëne in acht te nemen, steriele handschoenen en gezichtsbescherming te dragen bij het voeden en verzorgen van baby.
Lees hier meer: Coronavirus (COVID-19): Informatie voor ouders

COVID-19 en genetisch vergelijkbare virussen

Onderzoek specifiek voor COVID-19 is nog in ontwikkeling naarmate de huidige uitbraak zich ontwikkelt. Hoewel COVID-19 een nieuw virus is en de gegevens beperkt zijn, zijn kenmerken van vergelijkbare virussen zoals SARS en MERS significant relevant en van toepassing op het voeden baby of doneren van melk.

Op 11 februari 2020 heeft het Internationaal Comité voor Taxonomie van Virussen (ICTV) dit nieuw geïdentificeerde virus 'ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2)' genoemd, nu 'COVID-19' genoemd vanwege zijn genetische overeenkomsten met het SARS-coronavirus, dat verantwoordelijk is voor de uitbraak in 2003 (Wereldgezondheidsorganisatie [WHO], 2020).
In beperkte onderzoeken bij vrouwen met COVID-19 en een andere coronavirusinfectie SARS-CoV, werd het virus niet aangetroffen in moedermelk; we weten echter niet of moeders met COVID-19 het virus via de moedermelk kunnen overdragen.

Lees verder over Donormelk en COVID-19 bij het MoedermelkNetwerk

Unicef publiceert een duidelijk verhaal. Recht door zee. In het Engels, dat dan weer wel. Het is een nuchtere boodschap.
Wij vertalen een paar, voor borstvoeding, belangrijke zaken. De rest kun je zelf lezen.

Hoe verspreid het Coronavirus (COVID-19) zich?

Het virus wordt overgedragen door direct contact met vochtdruppeltjes in de adem van een geïnfecteerd persoon. Doorgaans door hoesten en niezen. En door contact met besmette oppervlakten. Het Coronavirus blijft enkele uren in leven op een oppervlakte. Een desinfecteermiddel kan het doden.

A three-day training course for doctors and dentists on infant TOTS (tethered oral tissues) release. This intensive training will focus on diagnosis and a multidisciplinary approach in treating infant TOTs.
These three days will include theory, practice and a day of observation during frenectomy. After these three days you will have all the necessary tools in hands to treat babies in a multidisciplinary way.
For registration and more information, mail naar info@respiredental.be or look here.

For: General practitioners, Pediatricians, ENT's / KNO arts, Dentists.

kleintjesmethode-cover10edruk_klein.jpgKenniscentrum Borstvoeding & Eurolac Lactatiekunde verzorgen op vrijdag 6 maart 2020 de derde Kleintjesmethode® Licentie Cursus in Leusden.
Let op: er is nog plaats voor twee deelnemers!!

Eten voor de Kleintjes is dé methode voor het introduceren van vast voedsel aan jonge kinderen, met speciale aandacht voor borstvoeding, voedselovergevoeligheden en allergieën. De methode en de cursus zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Stefan Kleintjes, Lactatiekundige IBCLC & NLG en Kinderdiëtist. In de cursus zoeken we de verdieping achter de methode en bespreken we praktische handvatten voor scholing aan diverse groepen.
Deelnemers aan de Kleintjesmethode® Licentie Cursus verkrijgen desgewenst, na voltooiing van deze studiedag, de licentie voor het kunnen verzorgen van Kleintjesmethode®-cursussen.

colve 06.jpgOnderzoek, in samenwerking met Kenniscentrum Borstvoeding, toont aan dat meer dan driekwart van de werkende vrouwen op haar werk niet beschikt over een kolfruimte (14%) of over een kolfruimte die niet voldoet aan de door de wet gestelde eisen (62%). De start-up Neo Salus introduceert daarom Colve, een stand-alone kolfruimte voor vrouwen op de werkvloer. Dit biedt werkgevers een simpele en flexibele oplossing om aan de wet te voldoen en vergroot het welzijn van kolvende moeders die terugkeren na zwangerschapsverlof. Colve is de eerste aanbieder van mobiele kolfruimtes in Nederland.

Schermafbeelding 2020-02-03 om 12.31.49.pngKom je ook zaterdag 15 februari in het dorpshuis op de Baby tot Kleuter Beurs in Usquert?
Het wordt een leuke afwisselende beurs, met 19 standhouders. Er zijn, naast de stands, ook diverse workshops. Een van de sprekers is Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist in Groningen-Bedum.
Stefan is er dus ook en hij verkoopt o.a. Het Nieuwe Borstvoeding Boek en het boek 'Eten voor de kleintjes'.

Programma

Open van 10.00 - 15.30 uur.

De workshops die gegeven worden zijn:
10.30 - 11.30 uur Stefan Kleintjes spreekt en beantwoordt vragen over borstvoeding en voeding voor je kindje (Kosten € 2,50)
11.45 - 12.15 uur Babymassage door Van Baby tot Kleuter.
12.30 - 13.00 uur Baby-gym door Van Baby tot Kleuter.
13.30 - 14.30 uur Dunstan babytaal door Kraamzorg Kraamzus.
Beweegplein
12.30 - 15.30 uur Beweegplein in de sportzaal voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Maak kennis met de beweeglessen van GAV Unitas (gratis)

Kijk voor meer informatie op de FBpagina.


mamado.jpgBorstvoedingswinkel MAMADO vierde onlangs haar 4e verjaardag met een etalage helemaal versierd met borsten. Hun slogan: Boobies are our thing, in all colours and sizes! Dat leverde een heel leuk straatbeeld op.

IMG_6044.JPGBorstvoedingswinkel MAMADO uit België heeft een voedings- en verluiercaravan die ze inzetten tijdens events. Ze hebben de caravan zo ingericht dat jonge ouders op een comfortabele manier hun kindjes kunnen voeden en verzorgen. Een rustig plekje om borstvoeding te geven of te kolven. Comfortabele zeteltjes, speelgoed voor oudere broertjes of zusjes, een lavabo, zeep, verzorgingskussen, echt alles is aanwezig! De caravan kan gehuurd worden maar MAMADO sponsort ook heel wat vzw's uit de regio met hun gratis aanwezigheid. Zo wil MAMADO de cultuur rond borstvoeding positiever maken. Ze willen het hipper, realistisch en aanvaardbaar maken zodat meer mama's kiezen voor borstvoeding en het ook effectief langer volhouden.

chocola.jpgDe granenrepen van Jolly Mama! zitten boordevol energie en zijn een gezonder alternatief dan koekjes of chips bij een hongeraanvalletje! De ingrediënten havermout, biergist en fenegriek kunnen(!) zorgen voor een grotere melkproductie, maar géén van deze is wetenschappelijk bewezen. Vaak aanleggen en voldoende rust voor beiden blijven heel belangrijk!
Deze biologische snacks zijn van nature lactosevrij en geschikt voor een veganistisch dieet. Ze bevatten geen conserveermiddelen of geraffineerde suikers.
Ze zijn geschikt voor (pas) bevallen mama's die borstvoeding geven. Maar, let op: ze zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen! Fenegriek kan namelijk weeën stimuleren. Gelukkig zijn er drie varianten op de granenrepen die geen fenegriek bevatten, deze kunnen veilig in de zwangerschap gegeten worden.
Moeders met diabetes: raadpleeg eerst uw arts.
Advies: 1 à 2 graanrepen per dag.

Interesse? Koop ze bij MAMADO

Op 4 augustus 2013 begon de borstvoedingsreis voor mij en mijn zoon (en mijn man niet in de laatste plaats).
Ondanks dat onze start achteraf gezien behoorlijk vlekkeloos is verlopen, heb ik het als behoorlijk pittig ervaren. Ik had een doelstelling, geïnspireerd door mijn beste vriendin, een jaar volmaken. Dankzij haar en jullie van borstvoeding.com / Kenniscentrum Borstvoeding heb ik me door heel wat tranen en onzekerheid weten te worstelen. Een jaar werden er twee, twee werden drie en nu na zes en bijna een half jaar is het echt op.

Zonder tranen, het is voor ons allebei mooi geweest. We hebben een gezonde, stabiele, goed gehechte jongen en de knuffelmomentjes waren fantastisch. Ik heb dit mede kunnen bereiken door een steunende partner, een vriendin die mij met raad en daad bijstond en door jullie waarvoor dank!
Met vriendelijke groeten, Chantal

nieuws_2020-1.jpgBeste redactie, hier een aantal foto's van mijn zoontje van drie maanden precies vandaag! Deze momenten koester ik, telkens weer, en ik ben blij en trots dat ik dit voor de derde keer (mijn derde kindje) mag meemaken.
Het blijft zo'n bijzonder en mooi gevoel, zo'n kleintje dicht bij me, het huid op huid contact, het troostende effect en het echt even 'samen zijn'. Wat een trots gevoel ook, wanneer hij direct na geboorte de borst pakt en wanneer hij zo hard groeit op borstvoeding alleen (na vijf dagen boven geboortegewicht, 4220 gram, na acht weken 7,4 kilo en aankomende week weer wegen bij consultatiebureau, ben benieuwd).
Ik hoop nog langere tijd te mogen voeden.
Hartelijke groet, Marjon

kolfstraat2020.jpgWij zoeken deelnemers voor een onderzoek naar ervaringen met kolven op het werk. Dit onderzoek is bedoeld voor vrouwen die op dit moment kolven op het werk, en minimaal 24 uur per week werken. We zijn zowel op zoek naar vrouwen bij wie het kolven makkelijk gaat als naar vrouwen die moeite hebben met kolven, om zo een goed representatief beeld te krijgen. 
Het doel van ons onderzoek is om aanbevelingen te doen waardoor het makkelijker wordt om werken en borstvoeding te combineren. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk moeders meedoen met dit onderzoek. We stellen jouw medewerking daarom heel erg op prijs!


LET OP: De werving voor het onderzoek is op dit moment gepauzeerd, maar over enkele weken begint het vervolgonderzoek. Houd voor meer informatie deze website is de gaten!

tietvoorrijmpje-20181206_201207.jpgEen jaar geleden kwam Marieke's bundel 'Tiet voor een rijmpje' uit en nog dagelijks ontvangt Marieke dankbare berichtjes van haar lezeressen. Inmiddels zijn er bijna 600 exemplaren verkocht. Om dit te vieren is de bundel tot en met maandag 23 december niet € 13,95 maar € 10,00. Inclusief verzendkosten € 13,00. Leuk voor de feestdagen.
Bestel Tiet voor een rijmpje in de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.
Deze actieperiode loopt van donderdag 28 november tot en met maandag 23 december 17.00 uur.

snelladen-2.jpegRegelmatig zie ik nieuwsberichten van Kenniscentrum Borstvoeding op hun site borstvoeding.com voorbij komen op mijn facebooktijdlijn met een foto van mijn oudste dochter Hana. Toen zij jong was, maakte ik heel veel borstvoedingsfoto's die de berichten en artikelen op borstvoeding.com illustreerden. Er staan bijna geen foto's van mijn andere twee kinderen, zeker niet van de jongste, Yuna. Yuna is inmiddels vier jaar. Junho is een half jaar geleden toen hij ruim zeven jaar was, gestopt met borstvoeding. Yuna drinkt vooral in de avond en ochtend hoewel we ook weleens overslaan en ze vraagt ook weleens overdag. Ik maak nog steeds borstvoedingsfoto's met soms ook een gekke plek. Mijn nieuwste aanwinst zijn foto's die ik maak tijdens het opladen (aan de snellader wat met onze auto al snel 40 minuten duurt) van onze elektrische auto.

snelladen-1.jpeg

Taking it slow, go with the flow and we are all getting some juice! Juice is in dit geval stroom voor de auto en drinken voor ons.

kleintjesmethode-cover10edruk_klein.jpgKenniscentrum Borstvoeding & Eurolac Lactatiekunde verzorgen op 22 november 2019 de Kleintjesmethode® Licentie Cursus in Leusden.
Eten voor de Kleintjes is een methode voor het introduceren van vast voedsel aan jonge kinderen, met behoud van borstvoeding en met aandacht voor voedselovergevoeligheden en allergieën. De methode en de cursus zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Stefan Kleintjes, Lactatiekundige IBCLC & NLG en Kinderdiëtist.
Deelnemers aan de Kleintjesmethode® Licentie Cursus verkrijgen na voltooiing van deze studiedag de licentie voor het kunnen verzorgen van Kleintjesmethode®-cursussen.

ABM19.jpgThe 24th Annual International Meeting presented by the Academy of Breastfeeding Medicine features world-class speakers providing cutting-edge research and clinical information on current issues in breastfeeding medicine, spanning both maternal and child health. This year's meeting is the first to be hosted in the United Kingdom and will be held October 16-19, 2019. Physicians, registered nurses, lactation consultants and other professionals will have the opportunity to continue their professional education in a highly respected, stimulating environment, while earning continuing education credits.

ABM's Annual Meeting is the ideal context to engage in innovative workshops, address evolving issues and connect with an international organization of clinicians devoted to the promotion, protection and support of breastfeeding.

Op 3 oktober 2019 leggen we de verbinding tussen de fysiologie van de mens naar een stukje wetenschap. Welke hulpmiddelen zijn er voorhanden om moeder en kind te ondersteunen op een natuurlijke manier? En wanneer maken we juist graag gebruik van het stukje wetenschap als lactatiekundige en zorgbeoefenaar? Het onderwerp: posttraumatische stress stoornis zal niet ontbreken op deze dag, de veelzijdigheid hiervan zal worden toegelicht. Er komen meerdere aspecten aan bod voor de beroepsbeoefenaar welke dagelijks werkt met moeder en kind.
Aansluitend ALV voor leden maar ook niet-leden van de VSBB.

Ga naar het programma, met sprekers.
Ga direct naar het aanmeldformulier
 • Datum: 3 oktober 2019
 • Tijd: 08.30 – 16.30 uur
 • Plaats: AMC Amsterdam
 • Kosten: € 110
 • Accreditatie aangevraagd bij VSBB, IBLCE en KCKZ voor zes accreditatiepunten.

Via Daisylezer, de speciale app voor blinden en slechtzienden die lid zijn van Passend Lezen (voorheen Stichting Aangepast Lezen), is nu te downloaden de gesproken versie van Het Nieuwe Borstvoeding Boek. Uitgeverij Christofoor en beide auteurs (Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum & Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond) gaven hier uiteraard toestemming voor om van Het Nieuwe Borstvoeding Boek een luisterboek speciaal voor blinden en slechtzienden te maken.
Dank aan Passend Lezen en de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!

cover_nwbvboek1.jpgHet weekend van 13 en 14 april, georganiseerd door Kiind, zal de oude fabriekshal HAL25 in Alkmaar krioelen van zwangere vrouwen, baby's in draagdoeken en rondrennende dreumesen. Zo'n 1200 bezoekers per dag worden verwacht! Zaterdag staat in het teken van zwangerschap en geboorte; de zondag draait het hele programma rond borstvoeding.

Zo komt de bekende Britse geboorte-activist Milli Hill een lezing verzorgen en zijn lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen-Staas én Stefan Kleintjes aanwezig om informatie over borstvoeding te geven waar (aanstaande) moeders ècht op zitten te wachten. Zaterdag kun je een geboorteplan maken, dansen met je (buik)baby en oefenen met diverse bevalhoudingen. Zondag is er onder andere een borstvoedingcafé waar je deskundigen het hemd van het lijf kunnen vragen en een lezing over gezonde voeding voor voedende moeders.

PS Gonneke en Stefan signeren natuurlijk Het Nieuwe Borstvoeding Boek! Dit is dé kans om van ons beiden een handtekening te verkrijgen in jouw Nieuwe Borstvoeding Boek. Neem je eigen boek mee of koop het bij ons in de stand.

En ja, natuurlijk is er óók een markt met zinnige, mooie en duurzame spullen. Er is een goddelijke voedingskamer ingericht en er zijn te gekke activiteiten voor kleintjes, zoals als huttenbouwen, broodjes bakken en wobbelyoga. Honger en dorst hoeft niemand te hebben; bio versnaperingen zijn vindbaar op praktisch elke hoek. Een weekend, kortom, dat in het teken staat met verbinden. Verbinden tussen (aanstaande) ouders en deskundigen, maar vooral met elkaar. Want samen, dat is wel zo gezellig.

Meer informatie vind je hier bij geboortefestival of borstvoedingsfestival.

happybabywijzer.pngAnja Caers, osteopate werkt twintig jaar met baby's met onderandere reflux, krampjes, slaapproblemen of huilgedrag. Het valt haar op dat er zoveel misverstanden bestaan rond de omgang met baby's. 
Als alles goed gaat, durf je als mama meestal wel vertrouwen op je moedergevoel. Maar als je baby onrustig is of met ongemakjes kampt, krijg je langs alle kanten goede raad, die vaak zo tegengesteld is dat je door het bos de bomen niet meer ziet! En dan komen de twijfels:

 • Is het oké dat ik mijn baby altijd in slaap wieg?
 • Heeft mijn baby krampjes omdat ik iets verkeerds at?
 • Zou ingedikte voeding mijn baby helpen doorslapen?
 • Verwen ik mijn baby als ik hem oppak als hij huilt?
 • Moet ik hem wakker maken voor een voeding of niet?
 • Zou ik het ritme van mijn baby volgen of is een vast schema toch beter?


Na duizenden baby's te hebben gezien in haar praktijk, ondervond Anja dat het antwoord op deze vragen echt niet altijd zo zwart-wit is. Want natuurlijk is het voor een pasgeborene veel fijner om gewoon zijn eigen ritme volgen, maar wat als hij heel de dag wakker blijft? Of als hij heel de dag door wil drinken en de voedingen hem niet lijken te bekomen?
Als osteopaat zien we dagelijks baby'tjes die door kleine functionele verstoringen een beetje uit hun ritme geraken. Gelukkig kan je héél veel zelf doen als mama!

Daarom ontwikkelde Anja de Happy Baby Wijzer, een online zelfhulpgids doorheen de eerste periode met een baby.
In verschillende modules met tekst en filmpjes leer je praktische zaken over de ontwikkeling, voedingen en slaapjes van een baby, en geeft zij je natuurlijke tips bij ongemakjes en mama-twijfels.

Zie Happy Baby Wijzer!

bvconferentie2019.jpgNa onze (Vereniging Specialisten Borstvoeding- en Babybegeleiding) zeer succesvolle ongesponsorde conferentie in Apenheul in 2017 komt er een vervolg begin oktober. Wij zijn te gast in het Dominicanenklooster in Huissen. De perfecte omgeving voor onze tweede ongesponsorde conferentie 'Geloof en Wetenschap'. Nieuw is dit keer dat de avond voor de grote conferentie al een préconferentie wordt aangeboden en er voor de snelle beslissers de mogelijkheid is om te overnachten in het klooster.
Kenniscentrum Borstvoeding heeft al een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Wij beamen -hoe toepasselijk- dat het een super interessant congres gaat worden.
Omdat de conferentie ongesponsord is, kunnen we de locatie pas definitief boeken als we voldoende vooraanmeldingen hebben. Daarom is er een aantrekkelijk 'Vroege Vogel Tarief'. Accreditatie wordt aangevraagd bij IBLCE, KNOV, KCKZ en VSBB.

Lees hier meer

Op 4 april 2019 kun je in Amsterdam het symposium bezoeken: Moedermelk in haar waarde laten, georganiseerd door VSBB.
Moedermelk wordt niet altijd op haar waarde geschat en veel moeders krijgen onterechte adviezen om over te gaan op of bij te voeden met kunstvoeding. Onderzoek toont onveranderlijk aan dat de gezondheidsuitkomsten voor kinderen op korte en lange termijn beter zijn als zij borstvoeding, gekolfde moedermelk of donormelk krijgen. Tijdens dit symposium komt de waarde van moedermelk, maar ook het verzamelen en gebruiken van moedermelk op diverse manieren aan de orde in een afwisseling van theoretische en praktische sessies.

Programma

09.00 – 09.15
Ontvangst en opening door de dagvoorzitter Patricia Knook, lactatiekundige IBCLC|NLG
09.15 – 10.15
Veilig omgaan met melk voor de zuigeling, Gonneke van Veldhuizen, lactatiekundige NLG
10.45 – 11.45
De waarde van de tongriem bij moedermelk, Kirsten Slagter, tandarts implantoloog
12.45 – 13.45
Blij koemelkeiwit vrij, Rolinde Demeyer, allergiediëtist
13.45 – 14.45
Glucose protocol, Mike Blok, kinderarts
14.45 – 15.00
Afsluiting door de dagvoorzitter Patricia Knook

Accreditatie is aangevraagd voor IBCLC; VSBB-BVC; VSBB-NLG; KCKZ.
Kijk hier voor meer informatie, prijzen en het aanmeldformulier.

hnbbglowcover.jpegEen baby wordt geboren met verwachtingen. Ouders hebben ook verwachtingen, maar deze komen niet altijd overeen. Wat is normaal bij borstvoeding en wat niet? En voor wie?

Het symposium is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de begeleiding van borstvoeding zoals kraamverzorgenden, lactatiekundigen, verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en consultatiebureau-artsen van ziekenhuizen en JGZ. Accreditatie is in behandeling voor de volgende beroepsgroepen: lactatiekundigen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verpleegkundigen.

Tijd, plaats, kosten en meer weten

Dinsdag 2 april 2019 van 17.30 uur tot 22.15 uur in het auditorium van het Medisch Spectrum Twente te Enschede. Georganiseerd door de Twentse Werkgroep Borstvoeding.
Deelname: € 29,95. De avond biedt een gevarieerd en interessant programma met verschillende sprekers. Zie hier het programma, meer informatie en inschrijven.

Kenniscentrum Borstvoeding, Stefan Kleintjes en Boeken

Tijdens het gehele symposium is er een stand van Kenniscentrum Borstvoeding. Aanwezig zullen zijn o.a. Stefan Kleintjes, lactatiekundige en kinderdiëtist. Wij zullen de volgende boeken meenemen: Het Nieuwe Borstvoeding Boek, Slapen met je baby, Koester je Kleintje en Eten voor de kleintjes - kinderen van 0-4 jaar leren zelfstandig eten.
Wil je er zeker van zijn dat je een of meerdere titels te kunnen verkrijgen? Mail dan naar Stefan Kleintjes en geef je bestelling door. Je boek(en) tijdens het symposium aanschaffen heeft voordelen! Welke...? Dat blijft nog even geheim!

stefan2016_1.2.jpgWij zijn alle dagen open, alle dagen bereikbaar en leveren elke dag uit! Hoe bereik je ons het handigst, het snelst?

Kenniscentrum Borstvoeding
Via: www.borstvoeding.com en onze FacebookPagina.

Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding
Via: www.borstvoeding.com/webshop/
Let op: Praktijk Eurolac van collega Gonneke van Veldhuizen-Staas is gesloten tot 3 januari 2019. Wij leveren -ook in de feestdagen- een belangrijk deel van het assortiment van Eurolac, zoals Gentiaan Violet, Borstvoedingthee, Boezemvriendjes, Horigen Borstkolven!
Wij leveren via post.nl. Je kunt je bestelling ook bij ons afhalen in Bedum [op afspraak] en bij spoed leveren we via een koeriersdienst [tegen meerkosten]. Hou rekening met gewijzigde en vertraagde levermomenten van Tante Pos!!

Praktijk Kleintjesconsult: Lactatiekundige Groningen-Bedum & Kinderdiëtist Groningen-Bedum
Via www.lactatiekundigegroningenbedum.nl & www.dietistgroningenbedum.nl.
Stuur een mail, met je vraag én je telefoonnummer, dan bel of mail ik je zo snel mogelijk terug.

NB: tot 1 januari zijn de 6%BTW artikelen goedkoper dan vanaf 1 januari 2019. Bestel nu je artikelen in onze webshop.

We wensen jullie Heel Fijne Feestdagen!
Namens het voltallig team, Stefan Kleintjes

vrchtbhd-1.jpgHet is nu eind november 2018. Tien maanden geleden zijn wij papa en mama geworden van een prachtige en bovenal gezonde dochter. Helaas ben ik niet gemakkelijk zwanger geworden, hier ging een heel traject aan vooraf. Uiteindelijk werd ik met behulp van IUI zwanger. Vanaf het begin van mijn zwangerschap heb ik mij verdiept in borstvoeding en hierdoor werd mijn wens steeds groter om (langdurig) borstvoeding te gaan geven. Ik ben heel dankbaar dat ik dit al tien maanden kan doen.
Wij hebben een grote wens voor een tweede kindje en een broertje of zusje voor onze dochter. Gezien onze voorgeschiedenis ben ik al vrij vlot weer bij de dokter beland. De dokter was meteen resoluut toen hij hoorde dat ik 'nog' borstvoeding geef. Hij stelt: 'Borstvoeding en het fertiliteitstraject gaan in geen geval samen.'

Als ik mijn hart volg, wil ik het liefst lange tijd doorgaan met het voeden van mijn dochter. Ik vind het een ontzettend moeilijke keuze, aan de ene kant is onze wens voor nog een kindje zeer groot maar aan de andere kant is mijn wens om door te gaan met borstvoeding ook heel sterk. Daarom ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over borstvoeding tijdens IUI/IVF.
Bij Kenniscentrum Borstvoeding las ik het artikel Gaan borstvoeding en IVF samen? En nu hoop ik dat er toch een optie is voor ons voor een IUI/IVF behandeling terwijl ik mijn jongste gewoon blijf voeden.

Is er iemand die ervaring heeft met de combinatie borstvoeding en fertiliteitsbehandelingen? En als dit het geval is, in welk ziekenhuis/kliniek was dit?
Reageer alsjeblieft hier in het draadje op FaceBook of mail je reactie naar Stefan Kleintjes.
PS: Naam van de moeder bekend bij de redactie.

cover_nwbvboek1.jpgNu te koop! Unieke kans ook!
De láátste exemplaren van de 1e druk van Het Nieuwe Borstvoeding Boek. Tot eind 2018 gratis verzonden én voor het 6%BTWtarief.
Bestel bij Gonneke van Veldhuizen-Staas als je een handtekening van Gonneke wilt of bij Stefan Kleintjes als je van hem een handtekening wilt.
PS. De tweede druk is op een paar tekstuele aanpassingen na, identiek aan de eerste.

Lees hier meer over Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Nu voor € 24,50 binnen Nederland in huis.
Voor verzending naar Belgie geldt een opslag van € 5,00.
Dus koop beter bij Blaboom Online Ecologische Babywinkel!
Klik op de banner!

Logo Blabloom3.jpg

taboe20181113.jpgGoedendag! Ik ben Stefan van de Maas en ik ben lid van een project initiatief van studenten op de HAN te Arnhem. Voor ons project doen wij onderzoek naar de vraag of er een taboe heerst bij het buitenshuis borstvoeding geven. Momenteel zijn we bezig met een onderzoek om te kijken hoe dit taboe zich uit. Om dit onderzoek te onderbouwen vragen wij u of u een negatieve ervaring heeft gehad tijdens het geven van borstvoeding in het openbaar.

De vraag is: Heeft u ooit last gehad van negatieve opmerkingen of uitingen van anderen tijdens het buitenshuis voeden van uw kind aan de borst? Zo ja: wat gebeurde er en hoe voelde u zich hierbij?
De gegeven resultaten worden door ons geheel anoniem verwerkt met het einddoel om borstvoeding buitenshuis (in het openbaar dus) te normaliseren aan de hand van een gepaste campagne.
Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kunt u een e-mail sturen naar onze Project Manager Robin Rozema.

Wil je reageren? Ga naar onze Facebookpagina en geef daar je reactie. Delen & taggen is natuurlijk ook welkom.

Op 28 november 2018 organiseert de VSBB, de Vereniging Specialisten Borstvoeding en Babybegeleiding, het geaccrediteerde minisymposium 'Gecontroleerd loslaten'.
Borstvoeding geven gaat over loslaten, maar dat is niet in alle situaties evident. De baring, de gezondheid van moeder en kind en persoonlijke factoren kunnen het loslaten van de melk beïnvloeden en minder vanzelfsprekend maken. Sprekers uit diverse disciplines komen hierover spreken.
Op deze dag komt een aantal verrassende sprekers, waaronder Gonneke van Veldhuizen-Staas met niet alledaagse praktijkvoorbeelden welke tot nadenken zullen aanzetten.
Tijd & locatie: 09:00 – 15:00 uur in AMC, Amsterdam, collegezaal 4. Meld je snel aan!
Na afloop is er ALV van de VSBB.

meerkleur_banner2.jpgIn mei 2017 verscheen de eerste editie van Het Nieuwe Borstvoeding Boek. Een pracht borstvoedingboek met veel foto’s en makkelijk leesbaar. De recensies stuk voor stuk lovend. Maar… via de mail kregen we ook kritiek: In jullie boek is weinig etnische variatie te zien. Borstvoeding is iets van alle achtergronden en culturen. Jammer dat we dat niet veel terug zien in het boek. Dit punt van kritiek nemen we serieus en vandaar deze oproep!

Heb jij een gekleurde huid of kom je uit een zichtbaar niet West-Europese cultuur en voed je je kind(eren) aan de borst? Of heb jij een anders gekleurd kindje aan de borst? Heb jij voor ons daar een mooie foto van die wij mogen gebruiken in Het Nieuwe Borstvoeding Boek?

Mail je -zo groot mogelijke- foto(’s) naar Stefan Kleintjes
Heb je vragen, stuur dan ook een mail naar Stefan Kleintjes

Alvast veel dank!
Gonneke van veldhuizen-Staas
Stefan Kleintjes

blacklist2.gifIn de Wereld Borstvoeding Week 2018 starten Kenniscentrum Borstvoeding en Eurolac Lactatiekunde een actie om borstvoeding te normaliseren. Borstvoeding is de van nature bedoelde manier van verzorgen en voeden van een baby en peuter. Het is de normaalste zaak van de wereld, maar vaak wordt het toch ongewoon gevonden. Moeders die buitenshuis voor hun kind zorgen door het te voeden aan de borst worden vaak raar aangekeken of zelf weggestuurd. Dat is raar, want elke moeder heeft het volste recht voor haar kind te zorgen op elke plaats waar zij mag zijn. Dat recht moet normaal worden, dat bedoelen we met 'het normaliseren van borstvoeding'.

eersteborst.jpgHet drinken aan de borst binnen een uur na de geboorte is cruciaal voor de overlevingskansen van een pasgeborene. Circa 78 miljoen baby's -ofwel drie op de vijf pasgeborenen- krijgen in het eerste uur na hun geboorte niet de kans aan de borst van hun moeder te drinken. Hierdoor lopen zij een groter risico op een vroegtijdige dood en op ziektes, zo staat in het vandaag verschenen rapport Capture the Moment van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Pasgeborenen die in hun eerste levensuur borstvoeding krijgen, hebben een grotere kans om te overleven dan diegenen bij wie dat niet of pas enkele uren later gebeurt.* Huid-op-huid contact en het drinken aan de borst stimuleren de productie van moedermelk, inclusief colostrum, dat ook wel 'het eerste vaccin' van de baby wordt genoemd omdat het rijk is aan voedings- en antistoffen.

wbw2018-1.png

De doelstellingen voor de Wereld Borstvoeding Week 2018

 • Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
 • Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
 • Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
 • Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

Meer lezen?

borstfigurant2.pngFlauwe grappen over de Belgen kennen we genoeg in Nederland (en andersom zijn die er ook over ons hoor). Maar nu verrassen de Belgen mij op een aangename manier met de komst van de Borstfiguranten.
Echt supergaaf. Een initiatief dat Kenniscentrum Borstvoeding van harte ondersteunt.

Hoe meer we kinderen zien die zich aan de borst voeden, hoe minder vragen we ons erbij gaan stellen. Dat is het uitgangspunt waarmee Kind en Gezin borstvoeding terug in de populaire cultuur wil brengen. Hoe? Door 'Borstfiguranten' te lanceren: doodgewone figuranten die je tegenkomt in de achtergrond van je favoriete films, series, programma’s of videoclips. Het enige verschil is dat borstfiguranten, terwijl ze figureren, hun kind aan de borst voeden.
Eigenlijk hebben we in samenwerking met casting director Ann Willems (Anntourage) een mini-castingbureau opgericht' zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. 'De interesse was van in het begin opvallend groot, zowel bij de moeders als in de televisiewereld.

Op 4 juli 2018 organiseert de Vereniging Specialisten Borstvoeding & Babybegeleiding (VSBB) weer een geaccrediteerde bijscholing voor o.a. lactatiekundigen.
Moeten we (lactatiekundige) altijd alleen maar zorg verlenen wanneer het is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek of kunnen we ook redeneren vanuit de biologische blauwdruk (fysiologie) die al sinds de mensheid bestaat? Op deze dag komt een aantal verrassende sprekers met niet alledaagse praktijkvoorbeelden welke tot nadenken zullen aanzetten. De dag wordt afgesloten met een bijzondere unieke diplomering.

hnbbcover.jpegStefan Kleintjes heeft, samen met Gonneke van Veldhuizen-Staas, een tweede editie uitgebracht van Het Boek dat je Moet Hebben als je zwanger bent: Het Nieuwe Borstvoeding Boek.
Ik ben gevraagd een recensie te schrijven, wat ik met liefde doe. Als je zwanger bent, verandert niet alleen de hele wereld om je heen, maar ook van alles in jezelf. Het wonder van het leven, er groeit een baby, leven, in jou. En als die baby wordt geboren, dan wil hij of zij maar één ding: borstvoeding. Baby's kunnen wel zes maanden leven op puur borstvoeding. Magisch is het, magistraal. Borstvoeding is zoveel meer dan alleen 'eten en drinken', het is ook het beste middel voor troost, geborgenheid én het versterken van het immuunsysteem. Het heeft ook invloed op de intelligentie van je kind, en als je gaat googelen, kom je oneindig veel pluspunten tegen. Niet zo raar, de mens gaat al een aardig tijdje mee en de flesvoeding bestaat pas sinds een kleine 100 jaar. In het begin was dat koemelk gemengd met water en wat meel en suiker erin…

rdam.pngHet laatste nieuws: GAIA (the Dutch accreditation institute for physicians) and UEMS (the European accreditation institute for physicians) have granted 14 CME credit points and IBLCE has granted 14,25 CERPs (12,75 L and 1,50 E CERPs) for this conference.
De Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) organiseert voor artsen een congres over borstvoeding. ABM is een wereldwijde organisatie voor allerlei soorten artsen die het belang van borstvoeding inzien. Registreer je hier!
Kenniscentrum Borstvoeding vindt het van groot belang dat artsen op de hoogte zijn van de laatste stand van wetenschappelijke inzichten met betrekking tot borstvoeding.
ssRotterdam.jpgOns verzoek: zegt het voort! Tag jouw lactatiekundige, huisarts, tandarts of vroedvrouw.
Of mail hen deze flyer van het congres.

product_magazineE6_01.pngJe kent Kiind vast wel: hét tijdschrift over natuurlijk en bewust ouderschap. Het wordt gemaakt door een groep ouders die zelf ooit op zoek waren naar nieuwe informatie en uitgegeven in eigen beheer. Ieder seizoen is er weer een nieuwe Kiind. Kiind helpt en adviseert tot een relaxter leven met kinderen. Niks bagatelliseren. Kiind gebruikt vroeger en toekomst vanuit allerlei culturen. Gezond leven maakt blij en blij zijn is gezond.
Via Kenniscentrum Borstvoeding krijg je korting als je je abonnement via ons afsluit, want wij leggen er € 2,50 bij! Voor een jaar betaal je bij afsluiting via ons geen € 35,00 maar € 32,50.
Dus: volg déze link en voer déze kortingscode in: BVL25683.
Aan ons betaal je niets. Je regelt alles hier, met deze code: BVL25683.

bvglossy2018.pngCollega lactatiekundige en medewerker Chella Verhoeven van het befaamde Moedermelknetwerk gaf deze Glossy uit en een aantal meer of minder bekende collegae lactatiekundigen schreven er aan mee. En nu is er een prachtige Borstvoedingsglossy voor alle borstvoeding en flesvoeding gevende mama's. Bekijk de Borstvoedingsglossy, vol met tips van lactatiekundigen hier.

rdam.pngDe Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) biedt aan lactatiekundigen een speciale studiemiddag aan over orale problematiek en borstvoeding. ABM is een wereldwijde organisatie voor allerlei soorten artsen die het belang van borstvoeding inzien. Deze middagsessie over mondproblemen in relatie tot borstvoeding is speciaal toegankelijk voor lactatiekundigen. Uiteraard worden daarvoor Cerps uitgedeeld. Registreer je hier.
Kenniscentrum Borstvoeding vindt het van groot belang dat lactatiekundigen op de hoogte zijn van de laatste stand van wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de problematiek rondom de mond van kinderen die zich aan de borst voeden. Lactatiekundigen zouden de allerbeste zorg moeten kunnen bieden.
ssRotterdam.jpgDaarom: zegt het voort! Tip jouw lactatiekundige, deel dit bericht! Ook met je huisarts en vroedvrouw.
Het laatste nieuws: inschrijven voor de 'normale' prijs kan nog tot 1 april 2018.
Bedankt!

bykay_blog_1.jpgIk ben Kay Poelen, moeder van vier lieve kids. Mijn hart ligt bij natuurlijk ouderschap, maar dan op mijn eigen eigenwijze wijze, met twee sterke benen op de grond en een dosis humor. Mijn passie is borstvoeding en dragen. Ik heb een eigen bedrijf in draagdoeken en draagzakken, ByKay BV. Mijn slogan Carry Your Love! draag ik niet alleen uit, ik lééf deze. In deze blog vertel ik wat meer over het geven van borstvoeding in de draagdoek.
Ik wist helemaal niet dat dat kon, dragend voeden. Ik stond een keer met mijn dochtertje in de draagdoek in de rij van de supermarkt toen een kindje in de rij naast me heel hard begon te huilen. Ik dacht gelijk: Oh, als Nouk maar geen honger krijgt….

cover_nwbvboek1.jpgWe, collega Gonneke van Veldhuizen-Staas en Stefan Kleintjes zijn in de laatste fase van de productie van Het Nieuwe Borstvoeding Boek. Het is zo spannend!
In deze laatste fase van met name vormgeving, waren we op zoek naar een paar mooie foto's van het afkolven van moedermelk. We hebben veel mooie foto's ontvangen, dank daarvoor!! De mooiste/beste foto's komen in het boek. En die ga je natuurlijk zien zodra het boek uit is. Dat zal half april 2018 zijn. Natuurlijk kun je het boek nu al bestellen, ga dan naar de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

oproep20170926.jpgMaanden terug hielpen wij drie HAVO studenten, Janita Verhage, Lieke Nijsse en Noa van Groningen, een eindje op weg met onze oproep op de site en op FB. Ze bereikten daarmee bijna 55.000 lezers en het leverde hen 3300 reacties op. Janita, Noa en Lieke waren zeer verrast en hebben alle informatie mee kunnen nemen in hun 'Onderzoek naar oorzaak en gevolg van stress bij borstvoeding'. Laatst is de PWS op school ingeleverd en ja hoor... het voorlopig cijfer is: 7,4. Daar zijn ze hartstikke blij mee.
Ben jij ook benieuwd naar de PWS en de onderzoeksresultaten van het onderzoek?
Download de PWS hier.


meermelk2018.pngHet MeerMelk-onderzoek onderzoekt het voorschrijven van het medicijn domperidon ter bevordering van de moedermelkproductie. Doe je mee?

Waarom dit onderzoek?

Om huisartsen te ondersteunen bij het veilig voorschrijven van domperidon bij lactatie insufficiëntie, ontwikkelde het Erasmus MC een advies met stappenplan. Dit advies is in november 2016 gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Aanleiding voor het schrijven van het artikel was de weerstand van huisartsen tegen het voorschrijven van domperidon. Dit komt bijvoorbeeld door de onbekendheid met de indicatie, angst voor mogelijke bijwerkingen en het gebrek aan ondersteuning door de NHG-standaard. De vraag is nu welke factoren bij huisarts, lactatiekundige en moeder daarbij een rol spelen.

wbw_2018_1.jpgDe eerste aankondiging van de WBW2018: In a world filled with inequality, crises and poverty, #breastfeeding is the foundation of lifelong good health for babies and mothers.
We are excited to announce the slogan of World Breastfeeding Week (WBW) 2018: Breastfeeding, foundation of Life! #WBW2018 #WABA

Noteer alvast in je agenda: van woensdag 1 tot dinsdag 7 augustus 2018.

De doelstellingen voor deze WBW

 • Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
 • Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
 • Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
 • Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

logo-elacta.pngElacta, de Europese club van lactatiekundigen, organiseert dit jaar -17, 18 en 19 mei-, in Rotterdam het tiende borstvoedingscongres. Inschrijven is nog mogelijk! Let op: tot 17 maart voor het voordelige tarief.
Belangrijke sprekers zijn o.a. Jack Newman, Serena Debonnet, Annet Mulder, Marianne Thieme, Gina Weissman.
Onmogelijk hier alle onderwerpen te benoemen, dus daarom een link naar het volledige programma.
Onafhankelijke bijscholing, dus niet van WHO-code schenders zoals de kunstvoedingsindustrie- is van groot belang. We kunnen zoveel leren van de ervaringen van onze collegae en andere professionals die werkzaam zijn rondom het thema borstvoeding.
Daarom vragen wij jou: breng het congres onder de aandacht van je lactatiekundige. Tag haar via Facebook!

cover_vbtb300.jpeg
Onze lieve Meyke heeft een paar weken geleden haar admin rol opgezegd, maar is uiteraard wel als lid nog in deze groep!
Daardoor is er ruimte gekomen voor drie plekken als moderator voor deze groep.
Wil jij bij het team aansluiten? Je keurt verzoeken tot lidmaatschap, je adviseert naar aanleiding van het boek en je overlegt over sommige vragen met de andere moderators of admin en je houdt een oogje in het zeil.
Kan je op onderstaande vragen 'ja' beantwoorden? Stuur dan een persoonlijk bericht aan Annelot
1. Je kent deze methode goed.
2. Je hebt het boek gelezen.
3. Je hebt minimaal al met je eigen kleintje zes maanden deze methode gevolgd.

Via het Facebook bericht kun je reageren.


bvaward2017.png
Enkel borstvoedende mama's weten hoe belangrijk het is om steun te krijgen vanuit hun omgeving. Daarom organiseert Mammae opnieuw de 'Borstvoedingsawards'.
Nomineren kan tot 15 december 2017. Er zijn twee categorieën:

 • 1. Borstvoedingsaward 2017 België en Nederland Een award voor een vrouw, man, bedrijf of organisatie die borstvoeding in de voorbije jaren op een opmerkelijke manier in de schijnwerpers zet. Elke mama die borstvoeding bleef volhouden als het moeilijk werd, elke papa die mama steunde of vroedvrouw die geholpen heeft, maakt kans op deze award!
 • 2. Borstvoeding PRO Award 2017 België en Nederland Een award voor bedrijven, medische instellingen of organisaties die zich op een professionele manier met borstvoeding, zwangerschap en geboorte bezighouden en die borstvoeding op een positieve manier ondersteunen.

FBteam20171202.jpgBen je een borstvoedende mama die graag andere moeders helpt? Ben jij nu al het aanspreekpunt voor borstvoedingsvragen in je omgeving? Wil je graag meer doen met je ervaring en kennis en zo méér vrouwen (langer) helpen voeden? Wil je samen met ons aan de slag. Dan zijn wij op zoek naar JOU!
Als vrijwilliger in ons Facebookteam plaats je relevante artikels op onze pagina, beantwoord je vragen van mama's via pm en reageer je op vragen of opmerkingen. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar samen met een topteam van gemotiveerde dames én in samenwerking met Stefan Kleintjes. We zijn momenteel op zoek naar iemand die kan inspringen op zaterdag. Komt een andere dag je beter uit? Dan is dat natuurlijk bespreekbaar.

Hebben we je interesse geprikkeld of heb je nog vragen? Stuur ons zo snel mogelijk een berichtje, we kijken er naar uit je te ontmoeten!

Groetjes, Sarah, Charlotte, Marijke, Iteke, Pasqualien en Stefan

oproep_mm_1.jpgWerknemers die op hun werk in aanraking komen met diethyleenglycol (mono)methylether (DEGME) kunnen daar schadelijke effecten van ondervinden. Zwangeren lopen een risico dat beroepsmatige blootstelling aan de stof hun ongeboren kind schaadt. Aldus de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van SZW. DEGME wordt onder meer toegevoegd aan brandstof voor vliegtuigen, professionele drukinkt en in textielverf.

cover_vbtb300.jpegMijn collega diëtist, Rolinde Demeyer, uit België nodigde mij uit te komen voor een bijscholing over borstvoeding en kindervoeding voor diëtisten, een presentatie over de #kleintjesmethode voor ouders en voor privéconsulten voor ouders en kinderen.
Rolinde schrijft: Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige IBCLC en ik delen dezelfde visie: De behoeftes van het kind zijn het belangrijkste uitgangspunt in ons werk. Net daarom ben ik zo bijzonder blij dat ik hem mag ontvangen in België!
Lees hier meer! en lees hier meer speciaal over de duoconsultaties van Rolinde & Stefan.

oproep20170926.jpgHallo, wij zijn Janita Verhage, Lieke Nijsse en Noa van Groningen. Wij maken voor school een profielwerkstuk (PWS) over borstvoeding. Deze enquête is bedoeld voor moeders die borstvoeding of kunstvoeding hebben gegeven of nu nog steeds doen. Wij doen onderzoek naar borstvoeding en dingen die daarbij komen kijken. Deze enquête is geheel anoniem en wij zullen de gegevens ook alleen gebruiken voor ons onderzoek/PWS.
Kijk hier als je mee wilt doen met ons onderzoek.

PS1 in de enquete hebben we het over flesvoeding, maar we bedoelen natuurlijk kunstvoeding
Alvast bedankt voor je medewerking!

PS2 wegens overweldigende belangstelling is de enquete gesloten! Uitslag van het onderzoek volgt einde van dit jaar.

Komende vrijdag 6 oktober wordt in de Apenheul onze eerste grote Nederlandse niet-gesponsorde borstvoedingsconferentie gehouden. Een hele dag vol met leuke sprekers die staan te popelen om te vertellen hoe bijzonder en uitdagend verdieping over kennis van de fysiologie kan zijn.
Schrijf je nu in!

1_voorkant.png
De nieuwste versie van deze fijne WHO Graphico Baby Groeicurve App voldoet aan alle nieuwe eisen (iOS11) van Apple.

Wat is er nieuw in versie 2.1

 • Ondersteuning voor 64-bit
 • Vier keuze talen via instellingen: Nederlands, Engels, Duits & Frans
 • iOS 9+ ondersteuning
 • Aanpassingen om de gebruikersvriendelijkheid te bevorderen
 • Optimalisatie van de code
 • Bugfixes

Bestellen?

App_Store_Badge_NL_0512.gif

1_front.png
This newest version of the Graphico Baby Growth Charts is now complete to Apple Standard

What's new in Version 2.1

 • 64-bit architecture
 • Choose between four languages in settings: Dutch, English, Frence, German
 • iOS 9+ supported
 • Adjustments to improve usability
 • Code optimalisation
 • Bug fixes

Download?

App_Store_Badge_EN_0609.png

kiindfestival20170916.pngZaterdag 16 september Kiindfestival op het terrein van Daam Fockemalaan 22 in Amersfoort. Dat gaat heel gezellig worden. Drie lactatiekundigen, Chella Verhoeven, Gonneke van Veldhuizen-Staas en ondergetekende bemensen de Milk-Inn. Heb je een bestelling? Ga naar de webshop en beantwoordt de bevestiging van je bestelling met de mededeling dat je je aankoop morgen komt afhalen. Portokosten krijg je dan retour.
Wij zijn heel benieuwd wie van jullie we dan eindelijk, of opnieuw!, in levende lijve gaan zien.

beeld_borstvoeding.jpgWe begonnen in mei 2005. Het was spannend, je foto met je kind aan de borst op internet. Grappig genoeg was de eerste foto een vader met baby. Anno nu, 7 september 2017 hebben we ruim 3500 foto's geplaatst in de elkaar opvolgde rubrieken: fotovandeweek, fotowidget en fotovandedag. Er waren tijden dat we bedolven raakten onder de foto's. Terwijl we er nooit om vroegen. Vandaag de dag vragen we er regelmatig om en oogsten we amper vijf foto's in de maand.
Het doel was: borstvoeding laten zien. Allerlei moeders, kinderen en situaties in beeld brengen. In het kader van het normaliseren van borstvoeding. We zijn daar behoorlijk in geslaagd. Overal en iedereen zet tegenwoordig haar borstvoedingfoto's op internet. Wat ooit begon als een gedurfde actie, is gewoon gewoon geworden.
Daarom stoppen we ermee. Tenzij jullie willen dat de fotovandedag blijft, dat het plaatsen van jullie mooie foto's op de een of andere manier blijft bestaan. Heb jij een goeie tip voor een manier van plaatsen die wel werkt? We bekijken alle opties serieus en dan horen jullie weer van ons.

borstvoeding2017_1.JPGIn het artikel Een baby met een goede start houdt voorsprong, valt mij een bijzonderheid op. Lees de volgende twee alinea's en oordeel zelf.

banner-boobs7.pngZo enorm balen... Boobs-n-Burps failliet.... Wat ooit zo veelbelovend begon. Een sterke formule van borstvoedingwinkel met goed geschoold personeel en degelijke borstvoeding ondersteuning voor de mama's die kwamen shoppen. In een paar jaar tijd vijf winkels geopend in België. Veel sterkte gewenst voor het personeel dat nog zal doorwerken om alles af te handelen.

Lees ook: Boobs 'n Burps verslikt zich

wbw_2017kl.jpg
Het thema van de Wereld Borstvoeding Week 2017 is 'Samen sterk voor borstvoeding'. De Wereld Borstvoeding Week is dit jaar van 1 tot 7 augustus. Daarnaast is in week 40 in Nederland de landelijke borstvoedingweek.

2013_ilactation2.gifDe Ilactation conferentie Borstvoeding, van gevoel tot wetenschap, is online van 1 oktober tot 15 november.
De sprekers brengen jullie presentaties boordevol informatie en nieuwe ontwikkelingen. Schrijf je nu in! Het vroege vogel tarief loopt tot 1 augustus 2017.

 • Inschrijven doe je hier
 • Het programma vind je hier

Voorbereiden op het onderwerp kindervoeding?
Lees dan alvast Eten voor de kleintjes, kleintjes leren zelf eten.
Te koop via de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

Beste moeders, wat een respons!
Ruim 400 moeders hebben de afgelopen weken mijn vragenlijst ingevuld. De prijswinnaars, hebben inmiddels bericht van mij gekregen via de mail. Via deze weg wil ik iedereen die heeft meegewerkt heel hartelijk bedanken! Ik hou jullie, via Kenniscentrum Borstvoeding op de hoogte van de vorderingen en resultaten van het onderzoek.

Vriendelijke groeten, Sjoukje van Dellen (Rijksuniversiteit Groningen)


bv-omslag300.jpgHet borstvoedingboek waar ook ik, in 2008, aan schreef, wordt niet meer uitgegeven. Maar... voor de liefhebbers zijn er nog vier exemplaren te koop! Wees er snel bij, ga gelijk naar Draagdoek.nl!

elacta_2018.pngWij zoeken mooie foto's van baby's die gevoed worden op een boot, zeiljacht, schip of op het SSrotterdam, uitkijkend over water. De bedoeling is deze foto's te mogen gebruiken op onze Facebookpagina in verband met het Elacta Borstvoedingscongres in mei 2018, aan boord van het Stoomschip Rotterdam. Het thema van het congres is 'Breastfeeding without Borders'.

Heb jij zo'n mooie foto die wij mogen gebruiken? Dat zou prachtig zijn! Mail je foto, en zet er bij dat je toestemming geeft, naar Karin Tiktak .
Alvast heel hartelijk bedankt! Karin

NB: Registratie kan vanaf 1 september via deze link.

oproep20176.jpeg
Ik, Sjoukje van Dellen, doe onderzoek naar de faciliteiten die vrouwen hebben om borstvoeding en werk te combineren.
Kolf jij op je werk en wil je mee doen aan dit onderzoek? Vul dan alsjeblieft deze vragenlijst in? (circa tien minuten). Klik dan op deze link. Meedoen kan tot en met 10 juli 2017.

Als dank voor het invullen, verloten we onder de deelnemers de volgende boeken:

 • 5 x Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten, 8e druk - Stefan Kleintjes
 • 5 x 100 meest gestelde vragen over borstvoeding - Eva & Martine Boonen
 • 5 x Slapen met je baby - James McKenna

Hartelijke groeten, Sjoukje van Dellen
(Rijksuniversiteit Groningen)

onderzoek.jpgEten jouw kinderen vegetarisch en wil je weten of de voeding van je kinderen volwaardig is en voldoende voedingsstoffen bevat? Doe dan mee aan ons onderzoek!
Diëtistenpraktijk De Meermin doet een onderzoek naar de samenstelling van de voeding van kinderen die vegetarisch eten. Uit recent onderzoek blijkt dat de voeding van veel kinderen niet volwaardig is waardoor kinderen risico lopen op een tekort aan voedingsstoffen. Wij zijn op zoek naar ouders van kinderen in de leeftijd van 1 - 6 jaar die willen deelnemen aan dit onderzoek. Door mee te doen help je ons met het verzamelen van betrouwbare informatie over de volwaardigheid en mogelijke tekorten van de voeding van kinderen die vegetarisch eten. Wij kunnen vervolgens met de resultaten ouders nog beter adviseren.
Wil je je aanmelden of wil je eerst meer informatie? Mail dan naar De Meermin.

bvcom-200.jpgWil jij je steentje bijdragen aan de informatievoorziening van en hulp bij borstvoeding? Wellicht je CV aanvullen en je eigen kennis vergroten? Kom dan als vrijwilliger bij het team beheerders van de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding.
Wat vragen wij van jou?

 • Je bent beschikbaar op twee dagen, vooralsnog de woensdag en vrijdag. Op die dagen ben je beheerder van deze pagina: je controleert de pagina regelmatig en je reageert op reacties en vragen.
 • Ook check je de homepage (www.borstvoeding.com) op nieuwe artikelen. Deze plaats je op Facebook.
 • Je hebt een goede basiskennis over borstvoeding en borstvoedingsproblemen.
 • Je hebt toegang tot een desktop/pc om artikelen van de website borstvoeding.com goed in te plannen of te delen.
 • Je hebt een goede (schriftelijke) beheersing van de Nederlandse taal.
 • Je bezit over goede (digitale) bereikbaarheid en kunt regelmatig deelnemen aan het (FB) Messengergesprek van je mede-beheerders.
 • Je bent flexibel, zelfstandig en hebt een team spirit. We are in this together!

Stuur ons een PB met je motivatie en achtergrond als je interesse hebt of als je nog vragen hebt!

Groetjes,
Sarah, Charlotte, Ingrid, Marijke en Eva

De huidige moderators van de FBgroep #Kleintjesmethode (Annelot, Meyke en Antonio) zoeken nieuwe mensen.
Kom jij het team versterken? Ben jij een fan van de #Kleintjesmethode? Ben je thuis op internet en kun je werken in een team en wil je een bepaalde tijd in de week modereren?
Geef je dan direct op via de FBpagina en stuur een PB naar Annelot of stuur een mail naar Stefan Kleintjes. Tot gauw!

Mededeling: er zijn -op 3 mei 2017- inmiddels genoeg deelnemers!!
Doe je mee met het wolf-onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen? Wij onderzoeken hoe de overgang van zwangerschapsverlof naar terugkeer op het werk wordt ervaren door moeders. Daarom willen we je vragen een aantal vragenlijsten in te vullen als je terug komt van je werk. Dit kan thuis en zal ongeveer 30-45 minuten duren.
Indien je je kind voedt aan de borst (borstvoeding geeft), vragen we je om een klein buisje moedermelk af te geven. Zo kunnen wij ook de hormonen in de moedermelk onderzoeken.
Je kunt meedoen wanneer je: 
een baby hebt in de leeftijd tussen de drie en zes maanden, tien uur of meer per week buitenshuis werkt en niet langer dan drie maanden weer aan het werk bent.
Meer informatie of deelnemen? Mail: Marjolein. 

Het team: Marjolein Hartgerink, Anna-Maria Sjölund, Maartje Zijlmans, Roseriet Beijers.

nieuws_room2.pngDe achterliggende gedachte: de rol van het hormoon oxytocine is groot tijdens het kraambed en daarna. Het zorgt voor ontspanning, een goede hechting tussen jou en je kind voor het stromen van de melk. Toch zien we bij veel ouders dat er veel stress is de eerste weken en dat dit ten koste gaat van de oxytocineflow. De oplossing is soms verbluffend simpel: bloot op bloot met je baby gaan zitten en de (borstvoedings)lat even heel laag leggen. Oxytocine komt dan makkelijk vrij. Hierdoor is er direct ontspanning bij moeder en kind, kunnen de aangeboren reflexen van de baby makkelijker ingezet worden en gaat de melk sneller stromen. Onze collegae Nike en Veronique van Room-Borstvoeding maakten een simpele animatie! Bekijk het, deel het!

babystuff2017.pngDe Baby Innovation Award 2017, categorie 'Voeding', is toegekend aan de superfijne Horigen Borstkolf. Daar zijn wij heel blij mee. De Horigen moedermelkkolftechniek is uniek. In de eerste plaats geen gedoe met het vinden van de juiste maat kolfschild. Het zachte inzetstuk past nagenoeg op elke af te kolven borst. Moeders ervaren de Horigen Borstkolf doorgaans zeer positief omdat de opbrengst hoger is dan gemiddeld. Dat komt omdat deze kolf niet alleen zuigt, maar ook een massagetechniek toepast die de melk beter doet stromen. De vier types Horigen kolven koop je eenvoudig via de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding. Tip: koop 'm bij ons, dan steun je tegelijkertijd deze site en het Kenniscentrum Borstvoeding.

bykay_blog-4.jpgIk ben Kay Poelen, moeder van vier lieve kids. Mijn hart ligt bij natuurlijk ouderschap, maar dan op mijn eigen eigenwijze wijze, met twee sterke benen op de grond en een dosis humor. Mijn passie is borstvoeding en dragen. Ik heb een eigen bedrijf in draagdoeken en draagzakken, ByKay BV. Mijn slogan Carry Your Love! draag ik niet alleen uit, ik lééf deze. In deze blog vertel ik wat meer over mijn eigen ervaringen met het geven van borstvoeding.

Lees Verder of ga gelijk naar de Stretchy Wrap Winactie.

logoBB.png
BabyBytes hield laatst een enquête onder haar lezeressen over het voeden van hun kind met moedermelk aan de borst of met kunstvoeding en een fles. Aan de enquête deden 2651 respondenten mee.

De opvallendste punten die uit de reacties naar voren kwamen

 • 79% van de moeders heeft borstvoeding gegeven, waarvan 56% minstens een half jaar.
 • 25% van de moeders geeft na twee jaar nog borstvoeding.
 • De belangrijkste reden voor moeders om niet aan borstvoeding te beginnen is het feit dat het 'te onzeker is' en dat het als 'te veel gedoe' wordt omschreven (62%).
 • Van de moeders die wel borstvoeding wilden geven, maar bij wie het niet is gelukt, geeft 30% aan dat dit komt door gebrekkige hulp van deskundigen.
 • 90 van de 257 moeders bij wie de borstvoeding niet is gelukt, wijten dit aan een te lage melkproductie.

diversification_alimentaire_2017_1.jpgLe livre est arrivé ! La diversification menée par l'enfant (DME)
Avec grande fierté nous avons reçu les livres de l'éditeur ! Qu'il est beau ! Indispensable pour les premiers pas de la DME.
Merci à tous pour la patience, les commandes sont envoyées dès aujourd'hui !
Geschreven door Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen Bedum en kinderdiëtist


stefan2016_2.200.jpgDankzij Chella Verhoeven van het MoedermelkNetwerk hebben we twee hele grote stands op de 9MaandenBeurs. Nooit was 'Borstvoeding Nederland' hier zo groots vertegenwoordigd. Elke dag ben je welkom. Je kunt je vragen stellen aan de beste lactatiekundigen van Nederland. Kom bij ons rustig zitten voeden of kolven.
9mndbeurs2017_2.jpgWil je Stefan Kleintjes ontmoeten? Kom dan op zaterdag 25 februari naar de Voed&Kolfruimte. Wil je je oude of nieuwe boeken gesigneerd? Neem ze mee! Heb je een bestelling? Geef het voor vrijdag door, dan neem ik het voor je mee. Je betaalt dan geen verzendkosten.
Tot zaterdag in Hal 9 stand #09.100 of Hal 11 stand #11.206!!

'Flauwekul', noemt lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes het onderzoek. Hij was in 2015 de winnaar van de Benelux Borstvoedingsaward en is er groot voorstander van om kinderen zolang mogelijk moedermelk te geven: ‘Tot minimaal twee jaar, daarna zolang als moeder en kind dat willen. Het is wetenschappelijk bewezen...

Lees het hele artikel in het ND via deze vervolglink!

Ons commentaar

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige zegt: De onderzoekende arts is onvoldoende onderlegd in het topic zuigelingenvoeding. Zo stelt hij dat 'borstvoeding na 4 maanden minder vitamine D en ijzer gaat bevatten'. Ten eerste bevat borstvoeding niks, dat is een proces, maar moedermelk bevat wel van alles en gaat niet op een gegeven moment minder vitaminen en mineralen bevatten. Dat is een grote misvatting, die je bij een onderzoeker toch niet zou mogen verwachten.
Verder is zijn onderzoeksgroep klein, na verdeling in onderzoeks- en controle groep zijn beide groepen N=150, dat laat percentages al snel toe- of afnemen als maar enkele kinderen een andere uitslag hebben. Verder maakte het alleen voor de vitamine D wat uit en juist dat is heel simpel op andere manieren te ondervangen.

schilderijborsten1.jpg
Foto's kunnen we altijd goed gebruiken. Voor de foto van de dag natuurlijk! Stuur je leukste, vreemdste, warmste borstvoedingfoto of #kleintjesmethode-eten-foto naar onze nieuwe medewerkster Merel. Mail je foto mét een kort stukje tekst. We plaatsen niet voor niets elke dag een andere foto... We doen dat omdat we juist willen laten zien dat borstvoeding zo gewoon is. En... andere moeders voelen zich er door gesteund!

horigen_chicture1.jpgDe Horigen 3D kolf Chicture is genomineerd voor de Baby Innovation Award 2017! Geef deze uitstekende kolf, die in de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding te koop is, jouw stem.
Met de Horigen Chiture kolf, kolf je gemakkelijk melk omdat de 3D borstschilden goed om jouw tepels en tepelhof passen. Maakt niet uit welke maat je hebt. Met zachte druk, vacuüm en massage kolf je, alle keren dat je niet samen bent met jouw kindje, voldoende moedermelk.

Ps: om te stemmen: scroll naar beneden en kies voor een van de vier producten die jij het meest innovatief vindt. Klik vervolgens op 'Verder'. Stem dan weer, ga dan weer naar 'Verder', enzovoort... Tot je voor de Horigen Chicture Borstkof kunt stemmen. Ga weer door en uiteindelijk heb je dan gestemd!

w20150330.jpgWe hebben... hadden dus... een vacature voor een Fotomedewerker m/v. Wil jij de foto's van de dag ontvangen? De correspondentie met de inzenders verzorgen en maandelijks de foto's klaarzetten voor plaatsing?

Je taken

 • Alle mail ontvangen van mensen die foto('s) van de dag insturen;
 • inplannen van één of meerdere foto's;
 • bijgeleverde teksten in het schema verwerken;
 • inzender op de hoogte stellen van de data dat haar foto verschijnt;
 • ingezonden foto's archiveren;
 • originele foto's op maat uitsnijden;
 • maandelijks ingezonden foto's, bewerkte foto's en teksten klaarzetten voor plaatsing.

Je kwaliteiten

 • Je bent accuraat en gaat nauwgezet te werk;
 • je legt gemakkelijk contact met de inzenders;
 • je houdt je aan de deadlines.

Ben jij de geschikte kandidaat? Mail je motivatie naar Stefan Kleintjes.

decemberbanner.png
De decembermaand staat weer voor de deur en je bent vast van plan om cadeautjes te kopen voor familie of vrienden. Door te kopen via SponsorKliks of bij Bol.com geef je dan vanzelf, en hélemaal gratis, óók een cadeautje aan Borstvoeding.com!

Naar aanleiding van onze oproep schreven jullie de mooiste verhalen! We kunnen nu weer dik twee maanden vooruit. Bedankt!! Foto's kunnen we nog steeds goed gebruiken. In de maand december maak je met Sint&Piet, Kerst en Oudjaar vaak de mooiste foto's! Daarom heeft Renate van de fotoredactie een vier dagen gereserveerd speciaal voor deze feestdagen. Dus... Stuur ons minimaal een volle dag

 • vóór 5 december je mooiste Sint&Pietfoto;
 • vóór 25 en 26 december je mooiste Kerstfoto;
 • vóór 31 december je mooiste Oudjaarsfoto;

mét een kort stukje tekst naar de Fotoredactie. De redactie kiest uit alle inzendingen steeds de allermooiste foto. De niet-gekozen foto's plaatsen we in volgorde van binnenkomst op de andere dagen.

trudie.jpgLief Kleintje is uniek in Noord Nederland. Op 28 november 2016 bestaat Lief Kleintje in Boornbergum 1 jaar! Ter ere van dit 1-jarig bestaan is er een feestweek met leuke aanbiedingen en activiteiten. Zo kan iedereen op donderdagavond 1 december en zaterdag 3 december langskomen tijdens de draaginloop. Hier kunnen korte vragen over het dragen van je kindje aan de draagconsulenten worden gesteld. Kijk voor alle informatie over de feestweek op Lief Kleintje.

Elke dag willen wij laten zien hoe jullie het voeden aan de borst of het eten van vast voedsel van je kleintje ervaren! Wil jij je ervaringen delen met de andere duizenden bezoekers van borstvoeding.com? Stuur dan je foto en een kort stukje tekst van maximaal 120 woorden naar de Fotoredactie. Behalve dat je het gaaf, fijn of wat dan ook vindt je foto te delen... weet dat je door borstvoeding te laten zien, andere jonge moeders er enorm mee steunt.

Inmiddels zijn er 395 verhalen over borstvoeding, zowel succesvolle als minder succesvolle, persoonlijke verhalen te lezen op deze site. Wij willen elke zondag verhalen van jullie blijven plaatsen! Stuur daarom je persoonlijke verhaal in, met een paar passende foto's. Je verhaal is altijd goed, of het nou positief is of minder positief. We weten dat andere moeders graag de verhalen van andere moeders lezen. Het geeft steun & erkenning.
Doe mee. Mail je verhaal met een paar foto's naar Stefan Kleintjes.

Ja, je leest het goed. Wij hebben 10.000 likes bereikt. Heel fijn dat jullie de weg weten te vinden naar eerlijke, betrouwbare én onafhankelijke informatie over borstvoeding.

Om dat te vieren gaat het facebookteam namens Stefan Kleintjes en enkele geweldig lieve sponsors maar liefst zeven cadeaus uitdelen! We organiseren een feestweek waarbij je elke dag een leuke prijs kan winnen, onder andere een Kolfbeha van MoedermelkNetwerk, interessante boeken van Kenniscentrum Borstvoeding, een verwenpakket van Eurolac. en zelfs een draagdoek ByKay!

Wil jij ook kans maken op een van deze prijzen? Kijk dan snel op onze pagina en doe mee!
Klik hier en bekijk de prijzen...

Wij zijn een paar maanden geleden een bijzondere donatiecampagne gestart waarin wij manieren aandragen waarop je Kenniscentrum Borstvoeding kunt steunen. Door ons te steunen maak je verdere ontwikkeling en nieuwe projecten mogelijk. Deze maanden belichten wij regelmatig de verschillende manieren waarop je ons kunt steunen. Vorige maand hebben wij KaartopMaat onder de aandacht gebracht. Deze maand is het de beurt aan onze webshop.

In onze webshop verkopen wij onder andere boeken, borstvoedingsproducten en kolfapparaten. Producten die wij zorgvuldig hebben geselecteerd en waar wij voor de volle 100% achter staan.

kaartopmaat2.png
Wij zijn een paar maanden geleden een bijzondere donatiecampagne gestart waarin wij manieren aandragen waarop je Kenniscentrum Borstvoeding kunt steunen, zonder dat het je zelf (extra) geld kost! Door ons te steunen maak je verdere ontwikkeling en nieuwe projecten mogelijk. Deze maanden belichten wij regelmatig de verschillende manieren waarop je ons kunt steunen. Vorige maand hebben wij SponsorKliks onder de aandacht gebracht. Deze maand is het de beurt aan KaartopMaat.

flyertjongerschans2016.pngIn het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen vindt in week 40, borstvoedingsweek, een aantal activiteiten plaats met het thema: borstvoeding een sleutel tot duurzame ontwikkeling. Stefan Kleintjes & Kenniscentrum Borstvoeding zijn natuurlijk van de partij. Onderwerpen die aan bod komen zijn Immuunsysteem en duurzaamheid, Moedermelkbank, Partnerrol, Baby Blues, Kolfdemonstratie, Productieproblemen & Acupunctuur.
Aanmelden kan via Susanna van der Mark.

groenegezinsbeurs2016.png
Zaterdag 1 oktober 2016: Groene Gezinsbeurs in Steenwijk, van 10.00 - 17.00 uur. Kom je ook? Kijk op de Facebookpagina voor meer informatie.
Kenniscentrum Borstvoeding is aanwezig en Stefan Kleintjes staat in de stand en geeft, tijdens een presentatie, handen en voeten aan de #kleintjesmethode!

skliks_350_170.gif
Onlangs zijn wij een bijzondere donatiecampagne gestart waarin wij manieren aandragen waarop je Kenniscentrum Borstvoeding kunt steunen, zonder dat het je zelf (extra) geld kost! De komende maanden belichten wij regelmatig de verschillende manieren waarop je ons kunt steunen. Vorige maand hebben wij Bol.com onder de aandacht gebracht. Deze maand is het de beurt aan SponsorKliks.

boob_alkmaar.jpgEen feest met als centraal thema 'borstvoeding', naast voeding in de ruimste zin van het woord. Om met elkaar te vieren wat er is, te verbinden, kennis te delen en te genieten. Iedereen die borstvoeding en borstvoedsters een warm hart toedraagt is welkom; van de pré-ouders en hun op komst zijnde kleintje tot de gesettelde 24/7 ouders! Kenniscentrum Borstvoeding is aanwezig met stand, met favoriete boeken en Mr. Boob himself.
Tot ziens zondag 28 augustus in Alkmaar HAL 25, Pettemerstraat 15, 1823 CW Alkmaar.
Kijk hier voor het laatste nieuws!

Via het beheerdersoverleg van 'Facebookpagina's van collega Borstvoedingorganisaties' wordt gemeld dat er een persoon/account actief is op Facebook die moeders benadert met de vraag foto's te sturen van hun blote borsten. Wij waarschuwen jullie hiervoor uitdrukkelijk dit niet te doen.
Deze persoon is onbetrouwbaar & mogelijk nogal creepy. Hij/zij gebruikt de foto's zeer waarschijnlijk voor niet acceptabele zaken.

Wij van Kenniscentrum Borstvoeding zullen nooit moeders persoonlijk benaderen voor het afgeven van foto's. Als wij er om vragen, dan betreft het foto's die we gebruiken voor onze website, en is dat altijd via een oproep in een artikel. Dus betrouwbaar.

Mocht je een verzoek ontvangen waar je twijfels over hebt of juist niet neem dan gerust contact met ons op. Je kunt een bericht sturen via de facebookpagina of mailen naar de redactie van Kenniscentrum Borstvoeding. Stuur een printscreen of screenshot mee! Dan kunnen wij er actie op zetten als dit nodig mocht zijn.

Namens de redactie van Borstvoeding.com en de redactie van onze Facebookpagina.

LK1-1.jpgDe dag van een lactatiekundige is gelukkig iedere dag anders. Dat maakt deze hobby ook zo leuk. Ik werk als lactatiekundige in een ziekenhuis en heb daarnaast een eigen praktijk. Ik kom premature of zieke kinderen tegen maar ook de oudere baby's, en niet te vergeten de ouders! Daarnaast heb ik nog de verhuur en verkoop van kolf-apparatuur en zo kom ik met allerlei verschillende mensen in verschillende situaties in aanraking.

vrouwenpower-kl.jpg
In kunsthal Rotterdam, gemaakt door Inge Aanstoot, foto van Maria Kastanek.

Cadeauwinkel
Onlangs zijn wij een bijzondere donatiecampagne gestart waarin wij manieren aandragen waarop je Kenniscentrum Borstvoeding kunt steunen, zonder dat het je zelf (extra) geld kost! De komende maanden belichten wij regelmatig de verschillende manieren waarop je ons kunt steunen en wij trappen af met Bol.com.

donatie2016-1.png
Laten we voorop stellen: het gaat goed met borstvoeding.com. Duizenden unieke bezoekers per dag weten onze website te vinden. Op Twitter en Facebook hebben we veel volgers en er zijn veel mensen die enthousiast zijn over onze artikelen, de morele ondersteuning en apps. Daarnaast hebben we in de afgelopen jaren een prachtig netwerk van vrijwilligers, zowel professionals als ervaringsdeskundigen, om ons heen gebouwd. Zonder de inzet van deze vrijwilligers zou borstvoeding.com niet hetzelfde zijn. Hier zijn wij enorm blij mee!

Maar… feit is ook dat het draaiende houden van borstvoeding.com naast tijd en inzet ook gewoon geld kost. Daarom lanceren wij nu een bijzondere donatiecampagne. In deze flyer laten we zien hoe je Kenniscentrum Borstvoeding kunt steunen, zonder dat het je zelf (extra) geld kost!
Echt waar.

Jouw steun zorgt ervoor dat we naast de vaste kosten om de site draaiende te houden, zoals hosting, ontwikkeling en technische ondersteuning, ook geld kunnen steken in (spannende) nieuwe projecten, campagnes en in het verbeteren van bestaande onderdelen van borstvoeding.com.
Zo blijven we ook in de toekomst dé site voor eerlijke en betrouwbare informatie en begeleiding over borstvoeding en een plek van herkenning en morele steun voor ouders die borstvoeding geven.

Ga direct naar de Donatieflyer en doe mee! Dan kunnen wij dit werk blijven doen. Dank je wel!!

De komende maanden belichten wij regelmatig de verschillende manieren waarop je borstvoeding.com kunt steunen. En houden we je op de hoogte van het verloop van deze campagne.

Maandag 6 juni ging de speurtocht verder.
'We houden jullie op de hoogte', dat beloofde ik.

De fout in de weergave van de nieuwe WHO Groeicurven Online is gevonden. En vandaag hersteld!
De voorbeeldlijntjes die de groeireferentiewaarden weergeven, staan nu op de goede plaats. Dat betekent dat je nu de grafiek op basis van de groeigegevens van je kind correct kunt aflezen en interpreteren.

Deze week zullen we de weergave nog iets finetunen en daarna zal een een nieuw test-team de Groeicurven Online nogmaals aan een zeer grondige test onderwerpen.
Bedankt voor het vertrouwen. We houden jullie op de hoogte.

Net gelanceerd, ettelijke malen door velen getest. Velen heel blij dat de WHO Groeicurven Online weer terug zijn op www.borstvoeding.com. En wat blijkt… De in de databse ingevoerde WHOdata van de WHO groeistandaarden blijken in de praktijk bij sommigen een vertekend beeld te geven. We hadden het niet eerder ontdekt. Want hadden we het eerder ontdekt, dan waren we er nog niet mee online gegaan!
Gisteren, vrijdag 3 juni, zijn we koortsachtig op zoek gegaan naar de oorzaak. De ingevoerde data zijn OK -en uiteraard van de WHO, laat ik dat nogmaals benadrukken-, maar de weergave blijkt soms verkeerd. En dus kan het zomaar zo zijn dat de groeicurve van je zoon of dochter, niet helemaal correct wordt weergegeven.
Wij van Kenniscentrum Borstvoeding, plus alle testers, bieden onze excuses aan voor het ongemak.

Maandag 6 juni gaat de speurtocht verder. We houden jullie op de hoogte.

Dank aan enkele kritische individuele gebruikers die ons van deze error op de hoogte brachten. Ondertussen beweren sommige individuen, evenals een collega borstvoedingorganisatie bij onze zuiderburen, zonder met ons in gesprek te gaan, dat onze nieuwe WHO Groeicurven Online geen WHO groeistandaard zou zijn… Een gemiste kans dames!
Beste lezers, wij verwachten dat jullie allen je vertrouwen in de kennis en kwaliteit van de geboden informatie behoudt. Wij gaan ervoor, op de manier zoals jullie dat al sinds 2003 van ons gewend zijn. Er staat hier een heuse steenbok aan het roer, geassisteerd door een zeer gemotiveerd team. Wij zorgen er voor dat die beloofde WHO Groeicurve Online spoedig haarscherp zullen zijn.

gc_online.pngDuizendmaal excuses. Het heeft lang geduurd voor de groeicurven weer terug waren. Het heeft op allerlei fronten tegengezeten en het bleek stukken ingewikkelder om een goedwerkende groeicurve te realiseren, dan we gedacht hadden. Helaas speelde geld hierin ook een grote rol. Jullie herinneren je wellicht de actie die we opgezet hebben om donateurs te vinden. Dankzij deze donateurs hebben we bijna € 1000 bij elkaar gekregen. In Muze vonden we een betrouwbare nieuwe partner die voor ons de nieuwe Groeicurve Online ontwikkeld heeft.

Het deed ons pijn dat we jullie geen toegang konden bieden tot de door jullie ingevoerde gegevens of konden ondersteunen door middel van een representatieve groeicurve. We zijn ons ervan bewust dat velen zich juist gesterkt voelen door hun metingen in onze curve in te vullen. Daarom hebben we alles op alles gezet om de groeicurven weer terug online te brengen. En nu is dat moment eindelijk aangebroken. Kijk snel bij de nieuwe Groeicurve Online!

24baby.jpg24Baby.nl onderzoekt de mogelijkheden voor moeders om hun baan te combineren met het geven van borstvoeding. Volgens onderzoek van de FNV ervaarde 75% van de moeders in 2009 problemen met kolven op de werkplek, en zo'n 40% kolfde in een ongeschikte ruimte. Wij zijn benieuwd of anno 2016 de situatie verbeterd is.
Wij vragen daarom maximaal vijf minuten van je tijd om de vragenlijst in te vullen. Deelname aan het onderzoek is anoniem.

De voorwaarden om mee te doen aan het onderzoek zijn: Je geeft momenteel borstvoeding of je hebt het afgelopen jaar borstvoeding gegeven. En je bent in loondienst.
Doe mee, klik hier!

Bedankt, namens het team 24Baby.

verhaal-35a-betje.jpgHeb jij ook een pakkend verhaal? Een ervaringsverhaal, een boodschap, iets dat je de andere bezoekers wilt laten weten. Was je ontroerd, boos, verdrietig of juist blij? Mail je verhaal naar de verhaalredactie. Deel je verhaal met anderen. Lezers geven aan steun te vinden bij het lezen van verhalen van anderen.
Stuur je verhaal van maximaal 1000 woorden voorzien van een of meerdere passende [onbewerkte] foto's naar de verhaalredactie en vermeldt duidelijk je naam.
Lees hier meer over het Verhaal van de Week en lees hier alle, bijna 400, tot nu toe gepubliceerde verhalen van collega moeders.

vacc22.pngBen jij ook benieuwd wat er precies in vaccins zit? Wat ze precies met het immuunsysteem van je kind doen doen? Wat de bijwerkingen kunnen zijn en hoe vaak deze voorkomen? Waarom er toch nog uitbraken zijn als de vaccinatiegraad zo hoog is en we kudde-immuniteit zouden moeten hebben? Ligt dat allemaal aan de bible belt? Vaccineren is een optie en er zijn verschillende mogelijkheden: helemaal niet, gedeeltelijk of later vaccineren.

Moeder Annemiek Nieborg doet verslag van haar vier jaar durende zoektocht naar het onderwerp 'vaccinaties'. Avond aan avond las zij de originele onderzoeken, sprak ze kinderartsen, virologen en immunologen. De opzet van de lezing is om een vollediger beeld over vaccinaties neer te zetten, dan alleen dat wat er in de folders van het RIVM staat. Wat je vervolgens met die informatie doet is aan jou, maar Annemiek hoopt je nieuwsgierig te kunnen maken en aan te zetten tot je eigen onderzoek.

Waar?
Isebrandtsheerd 96 9737 LK Groningen Inloop 19.00 uur: maandag 25 april 2016.

20111027.jpgBeste Kenniscentrum Borstvoeding! Voor mijn scriptie doe ik onderzoek naar de ervaringen met het geven van borstvoeding, om een beter idee te krijgen van waarom veel vrouwen vroegtijdig stoppen. Hiervoor heb ik een aantal moeders geïnterviewd (en kreeg ik ook enthousiaste verhalen over uw organisatie te horen! ), en op deze interviews heb ik een survey gebaseerd. Zou u deze misschien willen delen? De survey duurt ongeveer 3-5 minuten en is geheel anoniem. Deze survey is in het Nederlands, en deze is in het Engels.
Alvast heel erg bedankt!
Mariska

9mndbeurs2017.jpg
Wij hebben een droom! Wij willen, net als het MoedermelkNetwerk op de volgende NegenMaandenBeurs deel nemen met een promotionele borstvoeding megastand!

Lees hier meer, verspreid dit bericht via Facebook en Twitter. En: vergeet niet te doneren!

Heerlijk: een tevreden baby aan de borst, altijd verse, gezonde melk bij je en geen gedoe. Dat gun je jezelf, dat gun je iedereen. Soms is het niet zo eenvoudig. Wat dan?
Als je borstvoeding geeft of wilt gaan geven, is het fijn als je laagdrempelig en vrijblijvend jouw vragen kunt stellen. Je zoekt goede informatie, wetenschappelijk gefundeerde begeleiding en realiseerbare oplossingen wanneer er problemen zijn met voeden of met kolven. Borstvoeding met plezier en haalbare doelstellingen; voor iedereen die dat wil. Fris en helemaal van de 21ste eeuw.

Maak het samen met ons mogelijk om op de volgende NegenMaandenBeurs in de RAI een mooie, frisse, mega borstvoedingstand in te richten, die wat betreft aantrekkelijkheid kan wedijveren met commerciele stands zoals die van de kunstvoedingsindustrie.
Een mega borstvoedingsstand waar men niet omheen kan en waar moeders terecht kunnen om te voeden, te kolven, ervaringen te delen en om vragen beantwoord te krijgen van de beste professionals, dus van allerlei lactatiekundigen uit Nederland. Een plek waar je graag heen gaat. Bovendien kun je er, als je doneert, er zelf bij zijn, want onder alle (niet anonieme) donateurs verloten we een aantal toegangskaarten.

Lees hier meer, verspreid dit bericht via Facebook en Twitter. En: vergeet niet te doneren!

puurhecht2016.jpgMaak kennis met álles wat er te vinden is op het gebied van zwangerschap, kinderen, opvoeden en bewust leven. De Puur&hecht beurs is op zaterdag 26 maart 2016 van 10.00 - 17.00 uur, in het Hampshire Hotel-plaza, aan de Laan Corpus den Hoorn 300 in Groningen. Genoeg (gratis) parkeergelegenheid én vlakbij het Hoornsemeer zodat je nog een wandeling kunt maken. Niet dat je daar tijd voor hebt want de Puur&hecht beurs biedt genoeg om je een heel weekend te vermaken! Binnen en buiten, bij mooi weer en storm!
Uiteraard is Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding daar ook: met een stand én een leuke presentatie over de #kleintjesmethode om 15.15 uur in zaal 1. Door Frankema, van het beroemde Boek VaccinVrij, spreekt om 16.15 uur ook in Zaal 1.

Volg Puur&Hecht op de site en via Twitter @PuurHechtBeurs.

voedingscentrum_2.jpg
De Schijf van Vijf van Melkpunt laat zien wat voor drinken je baby, peuter of kleuter nodig heeft om gezond te blijven. Waar heeft hij of zij zin in vandaag? Borstvoeding of Moedermelk? Neemt hij een bakje Troost of wat Koestering? Is daar enige Warmte lekker bij? Je baby vult de Schijf van Vijf eenvoudig in naar zijn of haar eigen smaak. Baby's kiezen elke dag genoeg uit elk vak en varieëren volop. Zo eten ze altijd up-to-date. Vertrouw erop.

Deze unieke Schijf van Vijf, analoog aan 'die andere' van het Voedingscentrum, helpt je van Borstvoeding geen punt te maken.
Met dank aan onze collegae van Melkpunt voor dit handige Hulpmiddel bij Borstvoeding.

w20150330.jpgHelp! We hebben -het is nu bijna eind maart- nog maar weinig foto's van de dag ontvangen voor april 2016...
Red de foto van de dag en stuur je borstvoedingfoto naar de fotoredactie. Foto's hoeven niet per se technisch en kwalitatief perfect te zijn. Schrijf er een kort stukje bij van maximaal 100 woorden. Stuur ons altijd de originele, onbewerkte foto. Wij maken daaruit een vierkante uitsnede en verkleinen de foto voor de foto van de dag. Bedankt!!

Lees hier meer.

jbc1.jpgJBC lanceert deze week een borstvoedingskledinglijn in samenwerking met Mammae, het Belgische merk dat bekend staat om zijn innovatieve borstvoedingsbeha's. 'Mammae by JBC' is een borstvoedingscollectie die tegelijk praktisch én trendy is. Praktisch, dankzij het gepatenteerde omslagsysteem waarmee mama's discreet borstvoeding kunnen geven. Trendy, dankzij de frisse prints en zomerse kleuren van de JBC-ontwerpers.

De eerste 'Mammae by JBC'-collectie is vanaf dinsdag 15 maart 2016 te koop in de JBC-winkels en via de JBC-website. In de webshop zijn de jurken en tops bovendien te verkrijgen in twee extra kleuren, zwart en marineblauw. De prijzen variëren van € 24,90 tot € 59,90 en zijn beschikbaar in maat XS-XL.

horigen_chicture2.jpghorigen_grace2.jpg
Horigen ontwerpt borstkolven voor moeders die geen live borstvoeding kunnen geven aan hun kindje. Wij vinden dat moedermelk het meest waardevol is voor jouw baby's gezondheid. Horigen borstkolven hebben een digitaal, touchscreen. Je leest hier af in welke modus of sterkte je aan het kolven bent en hebt zicht op de tijdsduur. Je kunt 9 afkolfmodi in de stimulati- of afkolffase kiezen. Een ander kenmerk van de Horigen borstkolf is de geheugenfunctie; deze stelt je in staat om meteen het vacuum waarmee je vertrouwd bent automatisch te activeren wanneer je de pomp aanzet. Horigen kolven zijn oplaadbaar zodat je altijd en overal moedermelk kunt kolven.

Nu verkrijgbaar in de Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding!

hugmee.jpgDe afdeling Gynaecologie & Verloskunde van Tergooi heeft onlangs de eerste HugMee buideldoek in gebruik genomen. De HugMee is een speciaal ontwikkelde buideldoek met als doel om tijdens de geplande keizersnede het eerste contact tussen moeder en kind, huid op huid zo veilig en comfortabel mogelijk te maken.

Tergooi is het eerste ziekenhuis dat de buidel gebruikt bij geplande, natuurlijke keizersneden.
De HugMee-buideldoek is ontworpen door Anne-Marie Louwerse, productdeveloper bij BabyBloom Healthcare, NICU nurse en ervaringsdeskundige. De HugMee-buideldoek zit verwerkt in een speciaal voor de aanstaande moeder bestemd operatiejasje dat zij vlak voor de keizersnede aan krijgt. De baby wordt direct na de geboorte (in de zogenaamde ‘gouden uren’) in zijligging in de HugMee gelegd. Zo ontstaat direct en op een veilige manier huidcontact tussen moeder en kind. Thom van Voorden (foto) was het eerste kindje dat op 20 januari in deze buidel werd gelegd.

Lees meer op de website van Tergooi!


vivamama2016.jpgHeb jij onlangs een klein kindje (max. vier jaar) geadopteerd en geef haar of hem borstvoeding? Of ben je in afwachting van een adoptiekindje en ben je al bezig met relactatie om borstvoeding te kunnen geven?

En vind jij het leuk om te vertellen over jouw keuzes? En om jou (en je gezin) te laten fotograferen voor het magazine Viva Mama? Journalist Drees Koren en fotograaf Floris Scheplitz zijn heel benieuwd naar jou en je verhaal. Of: ken je een vriendin? Stuur dit bericht dan door.
Stuur een mail naar Drees Koren of bel haar op 06 4399 8346!

bvcom200_2016.jpg
bvcom200_2011.png

Kenniscentrum Borstvoeding heeft twee soorten flyers. Promoot eerlijke informatie over borstvoeding en deel de flyers uit aan je klanten. Stop ze in je goodiebag of verspreid ze als je voorlichting geeft over borstvoeding. Stuur een mail naar de redactie en wij sturen je een pakketje. De flyers zijn ook online beschikbaar: bekijk de voor- en achterzijde. Je kunt ze dus ook downloaden en printen!

schilderijborsten1.jpgVoor een artikel zijn Gonneke en ik op zoek naar voedende moeders met borsten die 'afwijken' van het gemiddelde beeld van borsten in vorm of grootte. Het gaat dus om vormen en dergelijke die lastiger kunnen zijn voor de baby om op de juiste manier zich aan te leggen.
We willen jullie vragen stellen en we willen graag foto's krijgen/hebben/laten maken, ook tijdens het voeden.
Met het insturen van foto's en meedoen aan interviews geef je toestemming je verhaal en/of je beeldmateriaal te gebruiken voor publicatie op borstvoeding.com en/of eurolac.net en eventueel ooit in gedrukte publicaties. Doe je mee? Heb je foto's in een zo hoog mogelijke resolutie? Mail naar meedoen@eurolac.net.

lancet2.jpgThe Lancet, een vooraanstaand medisch tijdschrift, lanceert een serie onderzoekspublicaties over borstvoeding met veel nieuw en opmerkelijk bewijs over de positieve effecten van borstvoeding op onze gezondheid en besparingen op o.a. gezondheidskosten. The Lancet stelt dat 820.000 levens gered hadden kunnen worden en dat -aldus The Lancet: 'Breastfeeding could reduce annual healthcare costs totaling $312 million in the U.S., $48 million in the U.K. and $30 million in urban China.'

The Lancet laat zien dat borstvoeding de gezondste start is voor alle kinderen, rijk of arm en waar dan ook ter wereld woonachtig. Borstvoeding is in gevaar, zo stelt The Lancet, omdat overheden het onvoldoende steunen, omdat moeders niet de juiste support krijgen en omdat de kunstvoedingsindustrie onverminderd en agressief het proces borstvoeding ondermijnt.

Met andere woorden: Het feit dat duizenden borstvoedingrelaties stranden, moeders niet gesteund worden door overheid en gezondheidswerkers en gehinderd worden door de niet aflatende agressieve reclame van de kunstvoedingsindustrie, maakt dat te veel kinderen een onvoldoende gezonde start van het leven kennen. Dat zo'n 800.000 kinderen onnodig sterven, om nog maar niet te spreken van de economische kosten voor de gezondheidszorg.

Meer weten? Ga naar The Lancet en lees de samenvattingen en publicaties over dit onderwerp. Op vrijdag 29 januari 2016 lanceert The Lancet de 'Breastfeeding Series'. Deze lancering is live te volgen van af 10.00 lokale tijd in de V.S.

lactatieburo3.jpg
Het LactatieBureau is een nieuw soort CB. Want op dit consultatie- en adviesbureau is borstvoeding de norm en kun je er vanuit gaan dat je de juiste kind- en moedervriendelijke adviezen krijgt. Hier staan de behoeften van het kind centraal. Hier kun je je kindje laten wegen en meten, en worden de waarden afgezet tegen de WHO groeinormen. En krijg je de juiste borstvoedingadviezen.
Op het Lactatieburo werken twee lactatiekundigen IBCLC: Gonneke van Veldhuizen-Staas en Chella Verhoeven. Zij zijn dé specialist in borstvoeding en gaan uit van de biologische norm wat betreft voeding, nabijheid en andere belangrijke zaken die jouw kindje nodig heeft.

Vooralsnog is het LactatieBureau elke laatste vrijdag van de maand open voor ondersteuning, voorlichting en advies op het gebied van borst- en opvoeding. Indien nodig bieden we extra ondersteuning en verwijzen we door naar gespecialiseerde zorg.
Een afspraak maken is eenvoudig:

 • Ga hier naar onze website voor consult informatie en prijzen.
 • Of ga hier meteen naar onze kalender en plan een afspraak in.

Je wilt meer weten over Gonneke, Chella en het LactatieBureau?

bvaward2015-4.jpgDe Benelux Borstvoedingsaward 2015 -een prachtig beeldje- is door Mammae, op woensdag 13 januari 2016, in Belgie overhandigd aan Stefan Kleintjes, eigenaar van Kenniscentrum Borstvoeding voor de website Borstvoeding.com. Mammae: Elk jaar wordt een borstvoedingsaward uitgereikt aan een professionele organisatie die moeders steunt bij borstvoeding. Bij Borstvoeding.com kun je terecht voor een enorme hoeveelheid aan betrouwbare en eerlijke informatie over allerhande thema's rond borstvoeding.

Trots op de motivatie van Louise

Louise, één van de moeders die haar stem gaf aan borstvoeding.com, stuurde Mammae deze motivatie: 'Overal wordt rondgetoeterd dat 'borstvoeding zo goed is' (correct natuurlijk), maar er is maar één plek waar men écht een kat een kat noemt, en zowat àlles wat kan mislopen benoemd wordt, met de bijhorende oplossing én nog vele getuigenissen en echte expertise bij elkaar. Ik heb zo ontzettend veel gehad aan de website www.borstvoeding.com! Zonder hen had ik niet alleen veel vroeger moeten opgeven, ik had me ook zo mislukt en eenzaam gevoeld in dat falen. Door hen weet ik dat de problemen die ik had niet uniek zijn, en bovendien (deels) oplosbaar. Heerlijk. Een dikke pluim. Bij deze dus: ik hoop dat borstvoeding.com mag winnen!'

bvaward2015-2.jpg

De Benelux Borstvoedingsaward *Nederland PRO 2015 gaat naar alle medewerkers van Kenniscentrum Borstvoeding van de website Borstvoeding.com. Mammae: Elk jaar wordt een borstvoedingsaward uitgereikt aan een professionele organisatie, die moeders steunt bij hun vragen en problemen met borstvoeding. Bij Borstvoeding.com kun je terecht voor een enorme hoeveelheid aan betrouwbare en eerlijke informatie over allerhande thema's rond borstvoeding.

De twee andere awards gaan naar Heleen en Huig Markus uit het Wageningen en Doutzen Kroes.

Met deze Borstvoedingsawards wil Mammae, het merk achter de internationaal bekende borstvoedingsbeha's, mama's een hart onder de riem steken tijdens hun borstvoedingsperiode. Er kwamen meer dan 300 nominaties voor Tweede Benelux Borstvoedingsawards binnen.
De Belgische Borstvoedingsawards worden uitgereikt op 13 januari om 14.00 uur in Park Molenheide, Houthalen, België. Journalisten en fotografen zijn welkom, na aanmelding via Mammae.
Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding is daar aanwezig om de Borstvoedingaward in ontvangst te nemen.

Vragen over bijvoeding, stukjes eten of #Kleintjesmethode na zes maanden? Kijk eens bij de 22 FAQ's!

milkmade.jpgJe kind borstvoeding geven waar je wilt, tot wanneer jullie dat willen. Klinkt als een zaak tussen moeder en kind, maar de buitenwereld drukt vaak, bewust of onbewust, een flinke stempel op wat 'normaal' gevonden wordt.
Een peuter aan de borst? Meerdere kinderen tegelijk voeden? Kan dat eigenlijk wel? Onbekend maakt onbemind. Tel daarbij op de opmerkingen over de duur, frequentie en voedingswaarde van borstvoeding die vrijwel iedere voedende moeder vroeg of laat te horen krijgt, en stilaan wordt borstvoeding niet meer het simpelweg voeden van een kind, maar onderwerp van een verhitte discussie.
Fotografe Mirjam van den Berg portretteerde tientallen (langer) voedende moeders en liet hen aan het woord voor haar multimediale project Milkmade. Tandemvoeden, donormelk, voeden in het openbaar; alle facetten van borstvoeding komen aan bod, zónder te oordelen.

Met het project studeerde ze onlangs af aan de Fotoacademie. De bijbehorende expositie is van 19 - 21 december van 11.00-17.00 te zien in de Beurs van Berlage (Amsterdam). Toegang is gratis.

Beste mensen,

De teller staat al op meer dan 7000 likes!
Wat fantastisch!!
Als dank voor jullie aandacht en betrokkenheid bij onze facebookpagina houden we bij 7500 likes weer een leuke actie.
Wat dat gaat worden, is nog heel even geheim.
Deel dit bericht en houd onze pagina in de gaten!

Groetjes,
Stefan, Eva, Patty, Linda en Suzanne.

banner-boobs7.pngBorsten zijn vrouwen hun eigen zaak. Borst of fles? Moeders zijn vrij en maken zelf keuzes. Een week campagne van de overheid om twee jaar borstvoeding te geven is sympathiek, maar brengt weinig soelaas. Vrouwen moeten individueel bijgestaan worden én juiste informatie krijgen, van buik tot borst. En dat je niks nodig hebt als je borstvoeding geeft, is een fabeltje. De nood om van drie naar vijf Boobs-'n-Burps winkels te gaan was groot. Daarom openen vestigingen in Hasselt en Leuven nu de deuren. Om gans Vlaanderen een plek te geven waar mama's dagelijks terecht kunnen om van borstvoeding een succes te maken.

 • De winkel in Hasselt opent op 22 oktober en de opening in Leuven is voorzien op 30 oktober.

Boobs-’n-Burps winkels

Hasselt - Sint-Truidersteenweg 66 - 3500 Hasselt - 011 15 15 00
Leuven - Engels Plein 31 - 3000 Leuven - 016 15 15 00
Gent - Martelaarslaan 338 - 9000 Gent - 09 296 62 96
Dilbeek - Itterbeeksebaan 157 - 1701 Dilbeek - 02 567 95 00
Antwerpen - Gijzelaarsstraat 20, 2000 Antwerpen - 03 303 66 66

babycoach.pngIn januari 2016 start wederom deBabycoach-opleiding: een gespecialiseerde training voor babyprofessionals die ondersteuning willen bieden aan ouders van pasgeborenen tot 1 jaar. In de 10-daagse opleiding tot deBabycoach leer je nauwkeurig observeren, deskundig analyseren en vanuit betrokkenheid adviseren. deBabycoach werkt met ouders van baby’s tot en met twaalf maanden, vanuit een complementaire visie. Hiermee is zij een aanvulling op de hulp van verloskundige, consultatiebureau, huisarts of kinderarts.

redromance2015.jpgVan 1-7 oktober is het de nationale week van de borstvoeding. Mammae gaat een stapje verder en maakt er een feestmaand van!
Word fan op hun facebookpagina en je kan elke dag fantastische prijzen winnen.
De hoofdprijs is een verblijf in vakantie- en bungalowpark Molenheide. Dus: Delen en liken maar!

De prijzen

Mammae beha's, Mammae kleding, verwenbonnen, zwangerschapsjuwelen, borstvoedingskussens, waardebonnen baby-outfits JBC, babyfoon, waardebonnen voor babyspullen, verblijf Molenheide.

Muziektherapie verlaagt significant het stressniveau en het cortisolgehalte in speeksel van moeders die zich zorgen maken om hun baby in de NICU. De moeders uit de onderzoeksgroep hadden met muziek een significant hogere kolfopbrengst vergeleken met de moeders die geen muziek te horen kregen.

Bijzonder! Het lijkt me daarbij toch ook wel dat je dit type muziek moet kunnen waarderen, anders gaat je stressniveau er vooral van omhoog, en keldert je productie…

Lees hier over het onderzoek en ervaar hier de muziek.

In het openbaar de borst geven maakt nog altijd veel Nederlanders ongemakkelijk, zeggen deskundigen. Zaterdag 1 augustus is de Wereld Borstvoeding Week met als thema borstvoeding op het werk begonnen. Borstvoedingsdeskundige Stefan Kleintjes is blij met de aandacht voor borstvoeding op het werk. 'Vaak stoppen moeders met voeden zodra ze weer aan het werk gaan, omdat ze er tegenop zien om het te combineren.'

Kleintjes is lactatiekundige en schreef enkele boeken over het onderwerp. Hij ziet dat de acceptatie van borstvoeding in het openbaar nog steeds moeizaam verloopt. 'Borsten zijn in de maatschappij vaak zichtbaar, bijvoorbeeld op het strand of in reclames. Toch nemen veel mensen nog steeds aanstoot aan borstvoeding. Moeders voelen zich hierdoor belemmerd.

Lees de rest van het interview op NU.nl

wbw2015.jpgDe World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) heeft het thema Borstvoeding en Werken tot thema voor de Wereld Borstvoeding Week 2015 (1 t/m 7 augustus) gekozen. Lees er meer over in het pamflet van WABA.
Materiaal zoals posters, afbeeldingen e.d. kun je in diverse talen hier downloaden.

Kenniscentrum Borstvoeding zet daarom nog eens extra de schijnwerpers op het thema Werken & Borstvoeding met de volgende tips:

banner_borstbaan.jpgLees alle informatieve artikelen over dit thema op deze site, en schaf je het boekje Borst&Baan aan. Daarin vind je alle handige tips & trucs tezamen en maak je Werken & Borstvoeding tot een succes.

banner_bvcom.jpgWaarschuwing: onbekenden versturen spookmails, oftewel phishingmails, uit naam van Kenniscentrum Borstvoeding. Zo wordt o.a. dit mailadres gebruikt: kenniscentrumborstvoeding@mail.com, en vragen zogenaamde 'sales managers', zoals Linda Roosjen, naar namen en adressen van anderen, om bijdragen te leveren aan artikelen over borstvoeding.
Ga er niet op in! Dit is je reinste kul en bedrog.
Alle mail die wordt verstuurd uit naam van Kenniscentrum Borstvoeding of Kleintjesconsult is ondertekend door Stefan Kleintjes én wordt verstuurd van het vertrouwde adres eindigend op @borstvoeding.com.
Ontvang je spookmail? Ga er niet op in en stuur deze door naar info@kleintjesconsult.com. Wij nemen vervolgens passende & juridische maatregelen.

agenda1507.jpg
Stefan Kleintjes sprak op woensdag 15 juli 2015 in het draagcafé Utrecht over de Kleintjesmethode. Het was een succes! De sfeer was zeer relaxed, met vaders, kindjes, voedende moeders... En ondertussen hield Stefan zijn presentatie, beantwoordde hij vragen. Aansluitend was er een stukjeslunch met de kleintjes en daarbij ruimte voor het stellen van persoonlijke vragen!

Wil jij ook alles over stukjes-eten weten? Heb je specifieke vragen en wil jij ook bij jou in de buurt zo'n informatieve ochtend met stukjes eten voor de kleintjes? Neem via de mail contact op met Stefan Kleintjes voor meer informatie. Hij komt graag naar je toe.
Lees hier het verslag van Wendy van den Bogert over de presentatie van de #kleintjesmethode op 15 juli in Utrecht in het Draagcafé.

draagcafe030_300.jpg

boobs_foto2.png
Crowdfund eens een borst: Boobs-'n-Burps zoekt jouw steun. Help mee borstvoeding promoten: steun Boobs-'n-Burps in de crowdfunding.
Financiering is een permanente uitdaging voor een sociaal innoverend groei-bedrijf(je) als Boobs-’n-Burps. Da's niks nieuws.
Crowdfunding is wél een nieuw experiment. En een middel om de handen in elkaar te slaan. In de hoop dat vanuit 'de crowd' een extra duw in de rug te krijgen om de maatschappelijke doelstelling van Boobs-'n-Burps (borstvoeding promoten) te realiseren.
Concreet zoekt Boobs-'n-Burps minimaal € 15.000. Om dit te investeren in een sociaal project.

banner_melkpunt1.jpgHet interview met Mr. Borstvoeding, oprichter van Kenniscentrum Borstvoeding | www.borstvoeding.com lees je op Melkpunt.nl. Een openhartig en persoonlijk verhaal over borstvoeding, bijvoeding en kinderen. Reageren? Geen punt natuurlijk, ga naar de Facebookpagina van Melkpunt. Omdat voeden geen punt is.

Melkpunt: 'We kennen Stefan van z'n boeken over borstvoeding en de overgang naar vast voedsel. Hij is ook de eigenaar van de website www.borstvoeding.com. We noemen hem altijd Mr. Borstvoeding. Het is toch heel bijzonder dat een man er zo positief mee bezig is. Daarom waren we blij om hem te mogen interviewen.'

nadineFB.jpgDrie jaar geleden begon ik als vrijwilliger voor Kenniscentrum Borstvoeding met het schrijven van columns. Al vrij snel zette ik de Facebookpagina op om te helpen informatie over borstvoeding beter bereikbaar te maken en hulpvragen te beantwoorden. Samen met Stefan Kleintjes zag ik het aantal volgers stijgen. Dagelijks hielden we elkaar opgetogen op de hoogte van 'onze pagina'.
Een pagina die heel symbolisch na negen maanden versterking nodig had. Een pagina met inmiddels bijna 6000 volgers en een heel team aan enthousiaste kundige beheerders.

Een pagina die ik nu los ga laten.

enquete1.jpgBeste mensen, de enquete is gesloten!
Ik wil iedereen die de enquête heeft ingevuld hartelijk bedanken, ik kreeg ruim 250 reacties! Mmet jullie hulp kan ik nu conclusies trekken voor mijn onderzoek!
Bedankt! Esther Smit

bb_cover.pngDrie jaar geleden zette Nadine de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding op om informatie nog makkelijker bereikbaar te maken. Inmiddels mogen we binnenkort de 6000ste volger verwelkomen! Om jullie allemaal te bedanken voor jullie interesse, steun en feedback heeft Stefan Kleintjes vijf gesigneerde exemplaren van het boekje Borst & Baan beschikbaar gesteld. Deze gaat het Facebookteam verloten als de teller de 6000 aantikt!
Als je wilt winnen is alles wat je hoeft te doen onze pagina liken en hier een reactie achter te laten!

verhaal-283-3.jpgHet percentage kinderen dat na zes maanden aan de borst blijft drinken is gestegen van 18% in 2010 naar 39% anno 2015. Zo blijkt uit de melkpeiling van dit jaar.
De belangrijkste reden dat kinderen langer blijven drinken is dat hun moeders hen daarvoor langer de gelegenheid geeft en hen niet stopt. De reden daarvoor lijkt te liggen in het feit dat er meer en meer aandacht is voor de nadelen van het niet geven en nemen van de borst in zowel de maatschappij als in de zorg.

Voor ons afstudeeronderzoek zijn wij op zoek naar ouders van baby's waarbij de tongriem binnen zes weken na de geboorte is gekliefd door de verloskundige. De voorkeur gaat uit naar ouders van baby's waarbij dit niet langer dan twee jaar geleden is uitgevoerd, maar val je hier net buiten, dan is dit ook geen probleem. Wij willen namelijk de ervaringen van ouders rondom dit proces onderzoeken, zodat er in het vervolg zo goed mogelijke zorg rondom dit proces gegeven kan worden.

babycup.jpgMet de babycup drinkbeker leert je baby al op jonge leeftijd om uit een gewone beker te drinken. De Babycups zijn extra klein, zodat ze uitermate geschikt zijn voor de babyhandjes en mondjes. Het wordt voor je baby een stuk gemakkelijker om te leren drinken uit een open beker, wanneer het formaat van de beker goed is, zoals bij de Babycup: wij drinken immers ook niet uit emmers! Een set bestaat uit vier babycups in vier verschillende kleuren.
Lees er meer over bij PrettyMum.
Tip: gebruik de babycup in combinatie met de Kleintjesmethode!

beroepsprofielLK.pngBenieuwd naar het beroep lactatiekundige IBCLC? Lees hier het Beroepsprofiel van een lactatiekundige IBCLC. En... wist je dat de eigenaar en beheerder van borstvoeding.com, Stefan Kleintjes, ook lactatiekundige is? Zijn praktijk is aan de rand van Bedum -jaja, hét dorp van Arjan Robben!-, even buiten de stad Groningen. Mail naar Kleintjesconsult als je begeleiding bij borstvoeding wilt.

stefan-2008-200.jpgEen auteur, een lactatiekundige, een kinderdiëtist, en een directeur van Kenniscentrum Borstvoeding, dat allemaal verenigd in één man, wie wil daar niet mee op date ?
Donderdag 26 maart en vrijdag 27 maart zijn de dagen dat het kan gebeuren! Stefan Kleintjes komt op 26/3 bij Boobs-'n-Burps Antwerpen en op vrijdag 27/3 in Gent 'speeddate'n'. Jij kan een tête-à-tête met hem boeken. Reserveer snel jouw favoriete tijdsslot!

Op 28 maart is er in Heist op den Berg, nabij Antwerpen, de jaarlijkse studiedag van Borstvoeding VZW. Op het programma staan:

 • Roos van Hoestenberghe + getuigenis : Moeder naast Couveuse
 • Lieve Van Weddingen + getuigenis : Borstvoeding en depressie
 • Stefan Kleintjes + getuigenis : Bijvoeding met behoud van Borstvoeding

Kijk hier voor alle details en mogelijkheid om in te schrijven.
Speciaal voor moeders en geïnteresseerden in de Kleintjesmethode, stukjes eten of Rapley is er de mogelijkheid om enkel voor het middagprogramma met Stefan Kleintjes in te schrijven.

nwsbrcht-bvcafe.jpgOp zoek naar steun, gezelligheid en vooral ook deskundigen die jouw eenvoudige borstvoedingvragen correct kunnen beantwoorden? Zin in een bakje koffie, thee en contact met andere moeders die borstvoeding o zo gewoon vinden?
Er zijn inmiddels, in Nederland, zestig Borstvoedings- en Mammacafé's geregistreerd bij Kenniscentrum Borstvoeding!
Kijk hier voor de locaties en openingstijden in Nederland en hier voor België.

kleintjesmethode20150207.pngZaterdag 7 februari van 14.00 - 16.00 uur komt Stefan Kleintjes spreken in de Gebarenboerderij in Scherpenzeel.

Stefan is lactatiekundige en kinderdietist en bekend van www.borstvoeding.com, zijn borstvoedingboek en het bijvoedingboek: Eten voor de Kleintjes.
Hij gaat ons er over vertellen en natuurlijk kunnen jullie veel vragen stellen. We nodigen alle ouders uit. Maakt niet uit of je doof bent, slechthorend of goedhorend! Stefan is zelf ook slechthorend.
We zorgen voor een gebarentaaltolk, zodat alles goed door iedereen gevolgd kan worden.

Geef je snel op; er zijn nog een paar plaatsen vrij: mail naar Evita of SMS naar: 06 39455624.

Samen Psychische Klachten De Baas! Van 17.30 - 22.15 uur in de MST Enschede Spectrumzaal.
Kijk hier voor de folder met alle informatie over programma en inschrijven.

papapaillants.jpgBreastfeeding dads vind je op internet in het Frans en in het Engels. De man achter dit blog, Pascal Ghazi is zo'n borstvoeding-man; hij is met deze blog gestart omdat hij vaders die borstvoeding steunen bij elkaar wil brengen om samen sterker te staan in het vaderschap en het borstvoedingsproces in het gezin.
Pascal sprak met Stefan Kleintjes, lactatiekundige IBCLC en kinderdietist en schreef een origineel en ontwapenend verslag van dit gesprek met de man achter de borstvoeding site van Kenniscentrum Borstvoeding.

Lees het hier in het Frans of hier in het Engels.

Geen foto maar wel een leuk filmpje met thema Sinterklaas. Het filmpje is overigens van vorig jaar. Ik tandemvoed mijn kinderen. Mijn dochter neuriet 'Zie ginds komt de stoomboot' en mijn zoon doet een beetje mee en zegt 'goed zo' aan het eind.

Frenulotomie is het klieven of laseren van een tongriem of lipbandje. Na de behandeling is enige nazorg van belang om de kansen op succesvolle afloop te vergroten. Er zijn twee documenten met instructies, die niet veel van elkaar verschillen. De stijl van is wat verschillend, dus de een spreekt je mogelijk beter aan dan de ander. Tip: geef het formulier aan je behandelaar of je lactatiekundige.

 • Nazorg Frenulotomie Instructies 1

 • Nazorg Frenulotomie Instructies 2


 • mmnetwerknieuw13.jpgVoor pasgeborenen is moedermelk de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Maar lang niet elke moeder blijkt voor borstvoeding – of kolven van eigen melk – in de wieg gelegd. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend en complex. Terwijl de oplossing zo eenvoudig en voordehandliggend is. Bovendien gezonder, goedkoper en duurzamer dan kunstmatige voeding of koemelk: donormelk. In Dongen, onder de rook van Tilburg, timmert Chella Verhoeven al jaren aan de weg om het taboe rond donormelk te doorbreken.

  Lees het hele artikel over donormoedermelk in Nieuw13.

  banner_B&B.jpgBOEKENSET - HANDBOEK BORSTVOEDING + ETEN VOOR DE KLEINTJES
  Zo voordelig kreeg je beide boeken nooit tegelijkertijd in huis. Op zoek naar een fijn kraamcadeau? Of naar een verrassend Sinterklaascadeau?

  Surf naar Boobs-'n-Burps.
  De verrassing is dichterbij dan je denkt: want zo heb je alle informatie over borstvoeding en de introductie van vaste voeding in één klap!

  Help mee! Eurolac heeft nog maar € 1000,00 nodig!

  crowdfunding_eurolac.pngEurolac Flits! Is een veelgelezen blog (inmiddels onder de naam Eurolac!). De bijdragen van het eerste jaar (2011) worden verzameld in het boek 'Borstvoeding van dag tot dag'. Om dit boek uit te kunnen geven is al veel geld binnen gekomen. Liever dan een bank erom te vragen, komt dit beginkapitaal van mensen die ook graag willen dat dit boek er komt, van andere pleitbezorgers voor borstvoeding en van de ouders die door het lezen van dit boek hun kinderen en henzelf beter gaan begrijpen.

  Doe je ook mee? Lees er op de site van Eurolac meer over.

  singlemoeder.png
  De website van Single Moeder is totaal vernieuwd.
  Daar moet je een kijkje nemen.
  Marlies van Single Moeder: Mijn zoontje stopte met borstvoeding toen hij ruim drie was en mijn dochtertje die nu bijna twee is, krijgt elke dag borstvoeding tussen één en vier keer. Net hoe het uitkomt.
  Natuurlijk promoot ik ook beide boeken van Kenniscentrum Borstvoeding.

  Geïnteresseerd? Neem een kijkje bij Single Moeder.

  mcdonalds_borstvoeding.pngVzw De Bakermat zet borstvoeding met een knipoog in de kijker. Om mediatiek op te vallen zoeken we bewust de controverse op.
  Mac Donalds heeft een imago van 'fast food' en 'ongezond' . Ze pretenderen wel dat ze groenten en gezonde dingen aanbieden voor de kids. Maar de goegemeente weet beter. Bovendien is niets gezonder dan moedermelk. En niets is sneller (klaargemaakt en gegeten) dan borstvoeding. Zelfs fast food niet.
  De kwetsbare gezinnen, de doelgroep die wij het moeilijkst bereiken met promotie-acties rond borstvoeding, kennen Mac Donalds maar al te goed. Ze zullen de link ogenblikkelijk snappen. En dat is net wat we willen, ook hen overtuigen dat borstvoeding goed en lekker is, makkelijk, snel, goedkoop en normaal.

  Geef ons uw stem via deze link!

  In deze tijden van besparingen en snoeien in subsidies, is deze nominatie een kleine opsteker. De hoofdprijs is gratis advertentieruimte die De Bakermat nooit zou kunnen betalen. Deze kunnen we goed gebruiken om de noodzaak van ons bestaan aan te tonen, en de aandacht te trekken op het vele nuttige werk dat wij verrichten in de perinatale zorg.

  Hartelijk dank vanwege het Bakermatteam!

  Het Europees Geneesmiddelenbureau begint een onderzoek naar het antibraakmedicijn Domperidon (Motilium). Het geneesmiddel is in Nederland inmiddels niet meer vrij verkrijgbaar en zou bij bepaalde risicogroepen, wanneer bij voorbeeld onverklaard hartstiltstand in de familie voorkomt, hartfalen en hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Nederlandse kinderartsen en huisartsen schrijven het medicijn veelvuldig voor aan baby's jonger dan één jaar bij krampjes en reflux.

  Update: 21 augustus 2014.
  Zie ook: 'Meest recente publicaties', onderaan dit artikel

  w20140407.JPG
  Dit is de film geworden die EditieNL maakte over voeden in het openbaar.

  Naast accreditatie voor verpleegkundigen, verloskundigen en lactatiekundigen, heeft de Samenwerkende Borstvoedingorganisaties (SBO) accreditatie aangevraagd voor kraamverzorgenden! Ook Kraamverzorgenden en kraamzorgorganisaties moeten voor hun beroep(vereniging) voldoende punten halen.

  De korting van 10 euro voor alle betalende aanmeldingen van 'Hét borstvoedingcongres 2014' is nog geldig t/m 31 mei.
  Meld je dus snel aan!

  Zie voor meer informatie in de Agenda Borstvoeding op deze site.

  brugse1.jpgDe 'Brugse Mamamelk' bestaat een jaar! Het is een groep Brugse mama's die elkaar gevonden heeft op het thema borstvoeding. Charlene postte een 'selfie' met haar zoon in een borstvoedings-Facebook-groep, en kreeg nogal reactie van mama's uit de omgeving. Dus besloten zij hun eigen groep op te richten. Niet enkel de langdurige borstvoeding heeft hen verbonden, maar ook de manier waarop zij opvoeden (AP/up). En aangezien Brugge geen grote stad is waren zij verbaasd dat er toch zoveel mama's dezelfde gedachtengang hebben!

  fbteam_jaar.jpgDeze maand bestaat ons Facebookteam één jaar en hebben we ook nog eens meer dan 4000 likes op de pagina! Hartelijk dank aan iedereen die ons volgt en we hopen jullie namens Kenniscentrum Borstvoeding nog lang te kunnen ondersteunen, inspireren en ontroeren. Wij vinden dit een leuke gelegenheid voor een voorstelrondje!

  Ik ben Nadine. Toen ik anderhalf jaar geleden columns ging schrijven voor Kenniscentrum Borstvoeding, vond ik dat het tijd werd voor wat meer mogelijkheid tot interactie met onze lezeressen. In overleg met Stefan zette ik de Facebookpagina op. Na driekwart jaar wilde ik graag de werkzaamheden met anderen gaan delen en vond ik na een oproepje heel snel drie enthousiaste medebeheerders. Dat we nu precies een jaar verder, nog steeds in dezelfde samenstelling, naar volle tevredenheid samenwerken, bewijst wel dat we gewoon een heel fijn team hebben!

  Hoi, ik ben Eva en ik geef nu vijftien maanden borstvoeding aan mijn zoontje. Omdat ik iedere moeder en kind dit gun, vind ik het mooi een steentje te kunnen bijdragen door het beheer van de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding. Mijn persoonlijke ideeën en ervaringen, evenals mijn liefde voor schrijven, deel ik via mijn columns.

  Hi, mijn naam is Stefanie, 22 jaar en ik heb een zoontje van twee jaar en drie maanden die tot iets na zijn tweede verjaardag borstvoeding kreeg. Inmiddels zwanger van de tweede (ook de reden dat borstvoeding rap terugliep) die gaat natuurlijk ook borstvoeding krijgen! Ik werk met heel veel plezier mee aan de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding omdat ik het heel belangrijk vind dat er goede, eerlijke informatie over borstvoeding verspreid wordt.

  Ik ben Ellen, moeder van de twee stoutste liefste jongens ter wereld (Rover 2010 en Birk 2012). In totaal heb ik 29 maanden borstvoeding gegeven. Door het zelf geven van borstvoeding, mijn interesse in opvoeding en gezonde voeding én de onwetendheid over borstvoeding in mijn omgeving, is borstvoeding een belangrijk thema in mijn leven geworden. In april 2013 ben ik dan ook als redactielid facebook van Kenniscentrum Borstvoeding aan de slag gegaan. Door mijn bijdrage hoop ik een steentje bij te dragen in de meningsvorming over borstvoeding en (aankomende) moeders en ouders helpen daarin succesvol te laten zijn.

  Hier vind je de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding.

  signature-500x200.jpg
  Boobs-'n-Burps stuurt ons het volgende bericht: We begonnen met een kledingrek in onze eigen woonkamer in 2010. Datzelfde jaar kwam er een eerste winkel in Dilbeek, hometown van oprichtster Roeline Ham.
  Een jaar later werd onze webshop geboren en nog een jaar later hielden we Boobs-'n-Burps Antwerpen boven de doopvont. Nu zijn we nog geen vier jaar na de start en kondigen we met gepaste trots de komst van nog een nieuwe winkel aan : Boobs-'n-Burps Gent opent donderdag 24 april haar vierde winkel aan de Martelaarslaan 338, Gent.
  Lees meer op Boobs-'n-Burps of via Kenniscentrum Borstvoeding. Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste nieuwtjes !
  Gentenaars, we komen eraan !

  Lees alles: Ook Gentse borsten mogen gezien worden !

  Jody van tietofniet interviewde onlangs Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding en Roeline Ham & Katrien Geens van Boobs-'n-Burps.
  Twee rake interviews die ik graag bij jullie onder de aandacht breng.

  Check it out!!!

  Stefan Kleintjes: 'Borstvoeding heeft geen verdediging nodig'
  &
  De Mont Ventoux op met degelijke 'borstvoedingsgear'

  ONbeurs2014.jpg
  De Ouders Natuurlijk Beurs, bewust natuurlijk van kinderwens tot minimens!

  Natuurlijk is Kenniscentrum Borstvoeding aanwezig. Evenals Eurolac en Borstvoedingscentrum Panta Rhei.
  Kom naar onze stands en naar de lezingen van Stefan Kleintjes, Gonneke en Marianne Vanderveen.

  logo_eiland.png
  Eten zonder dwang is op 18 maart 2014 het thema van de opvoed-inspiratie-avond bij het Eiland van Groningen in Groningen.

  Stefan Kleintjes leidt het onderwerp in waarna de deelnemers samen in gesprek gaan en ervaringen delen. Stefan Kleintjes werkt als lactatiekundige en kinderdietist en heeft verschillende boeken geschreven zoals Eten voor de kleintjes - kleintjes van 0 tot 4 leren zelf eten.
  Iedereen is welkom, vanwege maximale groepsgrootte graag van te voren opgeven bij Karlijn. Kosten voor de avond zijn € 5 per persoon. We starten om 20.00 uur, dus kom gerust een half uurtje van te voren! Om 22.00 uur ronden we de avond af.
  Kijk ook bij Eiland van Groningen.

  carriwell.jpgTijdens de zwangerschap en voedingsperiode veranderen borsten continu van vorm en grootte. Harde metalen beugels zijn daarom ongeschikt en kunnen zelfs borstontstekingen veroorzaken door melkkanaaltjes dicht te drukken. Voor vrouwen die toch graag de steun van een beugel willen ervaren tijdens hun zwangerschap en voedingsperiode is er nu de revolutionaire GelWire beha van Carriwell. De soepele siliconen beugel wordt warm op de huid en vormt zich naar de borst zodat hij altijd de juiste pasvorm heeft.
  De GelWire beha van Carriwell won onlangs de BabyStuf Baby Innovation Award 2014.


  spreadshirt_lente3.jpgDe lente komt eraan en wij hebben zin in een feestje. Onze goed-humeur-aanbieding van 25 februari t/m 4 maart: voor minimaal € 50,- bestellen en € 10,- besparen. Neem gelijk een kijkje in de Gadgets shop van Kenniscentrum Borstvoeding. Verras jezelf, je kindje en zelfs je partner met een tas, drinkfles of telefoonhoesje!
  Tip: we hebben weer veel nieuwe ontwerpen en nieuwe gadgets!

  • € 10,- korting vanaf een bestelwaarde van € 50,-
  • periode: 25-02-2014 t/m 04-03-2014
  • vouchercode: PARTY14
  • kan niet worden gecombineerd met andere vouchers

  Hét Borstvoedingscongres 2014 belooft weer een interessant programma! De belangrijkste onderwerpen zijn: WHO-code, Keizersnede en hechting, Onvoldoende borstweefsel, Vitamine D, Wetenschappelijk onderzoek en Bijvoeding bij borstvoeding.

  Boek nu! Inschrijven en betalen voor 31 mei scheelt je € 10,00.

  Lees meer in de Agenda Borstvoeding van Kenniscentrum Borstvoeding of ga gelijk naar het Inschrijfformulier.

  banner_mamaguapa2.pngHeb je ons leren kennen via Borstvoeding.com? Dan krijg je 15% korting! Om 2014 goed te beginnen, hebben wij een leuke actie.
  Tot en met vrijdag 30 april krijg je 15% korting op je eerste bestelling. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is de promotiecode 'borstvoeding' in te vullen tijdens het online bestellen

  De promotiecodes zijn niet geldig voor de outlet of op artikelen in aanbieding.

  Onze tip: check de agenda borstvoeding activiteiten! Verkrijg de juiste kennis over borstvoeding en maak het tot een succes. Voor jezelf of voor je klanten. Maak jezelf onafhankelijk van anderen.

  overgewicht.jpgBaby's die door hun ouders de vaste voeding met een lepeltje gevoerd krijgen, hebben een hogere kans op overgewicht. Het zou kinderen moeten worden toegestaan ​​om zichzelf te voeden. Om te voorkomen dat zij te veel eten en overgewicht ontwikkelen op peuterleeftijd. Onderzoekers van Swansea University hebben ook geconcludeerd dat kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder kans hebben om kieskeurig te zijn met eten omdat ze al vele smaken hebben leren kennen. De studie laat het voordeel zien van het zogenaamde 'zelf-doen' en 'stukjes-eten' (zie Kleintjesmethode), waarbij zuigelingen zelfstandig leren vast voedsel te eten op hun eigen tempo. In plaats van dat het eten hen in puree-vorm gevoerd wordt door een verzorger.

  ouderkindcafe1.jpgOuders, kinderen, lactatiekundigen, jeugdgezondheidswerkers... jullie zijn van harte uitgenodigd op woensdag 8 januari voor de feestelijke opening van het Ouder&kindcafé050.
  Locatie: Openbare Bibliotheek Oude Boteringestraat 18 in de stad Groningen: van 10.00 - 11.30 uur.
  Het Ouder&kindcafé050 wordt officieel geopend door collega Evalien Verschuren van het CJG in Groningen. Er zal taart zijn en gratis koffie, thee, sap en water.

  culi1.jpgNa een zeer succesvol eerste jaar organiseert de Academie Culinair en Wijnschrijven opnieuw een serie lezingen in het Okura Hotel in Amsterdam. Op vijf zondagmiddagen in de maanden januari-maart spreken vooraanstaande schrijvers over leerzame, opmerkelijke onderwerpen. Alle informatie vind je hier.

  De sprekers

  Niemand minder dan Peter Klosse opent de reeks met een college over zijn theorie over het in kaart brengen van smaken. Daarna volgen middagen over de culinaire opvoeding van kinderen (en de mogelijke problemen daarbij) door kinderdiëtist Stefan Kleintjes van het culi-boek Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0 - 4 leren zelf eten en kinderetenspecialiste Marjolein de Vlaam, de geschiedenis van wijn door vinoloog/historicus Mariëlla Beukers, de Nederlandse keuken in de 19e eeuw, een toekomstvisie door foodwatcher Anneke Ammerlaan en een update over voedingsleer, met de laatste inzichten over het oerdieet, verzorgd door voedingskundige Karine Hoenderdos.

  Geef je nu op voor de presentatie op zondag 26 januari over kindervoeding. Gebruik de kortingscode 'kindervoeding2014' en krijg € 7,50 korting!

  logo_nvpk.pngDeze scholingsdag op zaterdag 23 november 2013 te Driebergen wordt verzorgd door de
  Nederlandse Vereniging van Kritisch Prikken
  .
  Een van de sprekers is Stefan Kleintjes, lactatiekundige IBCLC en kinderdiëtist. Hij spreekt over 'Borstvoeding, moeder- en kindpaar bouwen samen het immuniteitsysteem'.

  Kijk in de Agenda Borstvoeding of ga gelijk naar de Nederlandse Vereniging van Kritisch Prikken.

  Stefan Kleintjes verkoopt en signeert de boeken Handboek Borstvoeding en Eten voor de Kleintjes.

  bedankje2013.jpgBijna dagelijks kijk en lees ik op jullie mooie site voor informatie, inspiratie en een meetpunt om zo natuurlijk mogelijk ons zoontje op te laten groeien. Borstvoeding geven is daar een belangrijk onderdeel van. Bedankt voor jullie fijne site. Ik zie veel jonge moeders om mij heen die snel stoppen met borstvoeding en ook geen gedoe willen met kolven op het werk. Dat vind ik jammer om te zien maar ik vind gelijkgestemden via jullie site, de mooie weekverhalen en de foto van de dag. Daarom stuur ik jullie mijn 'foto van de dag'.
  Nooit gedacht, maar ons zoontje krijgt nu al weer zes maanden borstvoeding! Het gaat goed, zelfs met een vierdaagse werkweek. Heeel soms een fles kunstvoeding als de kolfopbrengst van de dag te weinig is, maar dat is soms de realiteit. Nu gaan we ons verdiepen in het eten in stukken, van Stefan Kleintjes!
  Ik hoop dat we nog lang van het geven van borstvoeding kunnen genieten!
  Groetjes Carien

  nwsbrcht-bvcafe.jpgIn de Bibliotheek in het centrum van de stad Groningen, in de kelder op de kinderboekenafdeling, starten wij een nieuw Ouder- en Kindcafé.
  Wij willen een café ontwikkelen waar de wensen van de ouders en kinderen centraal staan. Er is altijd aandacht voor borstvoeding en altijd is er een lactatiekundige aanwezig. Ook als je geen borstvoeding (meer) geeft ben je van harte welkom.
  Wij houden maandelijks bijeenkomsten en bij voldoende animo verandert dat wellicht in twee keer per maand. Het café is bedoeld voor ouders, verzorgers en kinderen van alle leeftijden. Zorgverleners zijn ook welkom. We gaan met thema's werken en regelmatig pakken we een belangrijk of actueel thema bij de hoorns.

  De eerste keer zal zijn op woensdag 13 november van 10.00 - 11.30.
  Gratis entree; koffie, thee en gebak zijn deze eerste keer ook gratis.

  Woensdag 13 november is een zogenaamde proefdraaibijeenkomst, om de sfeer te proeven en de locatie te testen. Daarnaast is deze ontmoeting bedoeld om met jullie in overleg te gaan over de wensen en voorkeuren voor de ontwikkeling van onze bijeenkomsten. Wij willen namelijk een café ontwikkelen waar de wensen van de ouders en kinderen centraal staan.

  Heb je vragen? Mail naar één van de drie lactatiekundigen en initiatiefnemers: Geerte van den Broek, Berber Meihuizen of Stefan Kleintjes. Of bel 06 48967560.

  fb_1.jpgDik een jaar na de start van de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding hebben we nu 3000 likes! Onze dank gaat uit naar al onze likers die zo actief meepraten en -denken over alles wat met borstvoeding te maken heeft.
  Blijf vooral meelezen, liken en delen! Spread the word!

  Ik ben trots op jullie én op ons Facebookteam: Eva, Ellen, Stefanie & Nadine.

  paddestoelen.jpgZo opent Baby Café Sneek op 18 oktober voor het eerst haar deuren. In Sneek natuurlijk.
  Andere ouders, (borst)voedende moeders, baby's en kindjes ontmoeten? Gezellig kletsen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan een lactatiekundige onder het genot van overheerlijke koffie, eindeloos veel soorten thee en onweerstaanbaar lekkers/hartigs (voor eigen rekening)? Dat kan elke derde vrijdag van de maand van 10.30 - 12.00 uur bij Doppio in Sneek, Kleinzand 1; tegenover Min 12.
  Kijk hier voor meer informatie over het café in Sneek.

  Komende woensdag start borstvoedingcafé Maastricht! Elke derde woensdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur in La Place, het restaurent van V&D in Maastricht, derde verdieping. Je bent van harte welkom en aanmelden vooraf is niet nodig. Kijk hier voor meer informatie.

  En woon je niet in Sneek of Maastricht? Snuffel dan eens op de site van Kenniscentrum Borstvoeding in de meest complete lijst met alle Borstvoeding- en Mammacafé's in Nederland of in België. Er is er vast eentje bij jou in de buurt.

  bvagenda2014.jpgDe nieuwe Borstvoedingsagenda 2014 is nu verkrijgbaar via de website, maar ook in Amersfoort op zaterdag 28 september op de Ontmoetingsdag van de Wereld Borstvoeding Week.

  Deze unieke agenda heeft iedere week een stijlvolle borstvoedingsfoto met daarbij een borstvoedingstip en nuttige links en adressen. De agenda is op A5-formaat en gebonden met een stevige spiraal waardoor hij mooi open blijft liggen, maar heeft ook een lintje voor wie hem graag dicht in de tas vervoert.

  bannerboobs.jpgBoobs-'n-Burps groeit een paar cupmaten en laat ons vol trots weten een partnerschap te hebben gesloten met SI2 Fund. SI2 Fund is een impact investeringsfonds met als missie een hoge sociale impact te bewerkstelligen en een eerlijk financieel rendement genereren, door duurzame investeringen in sociale ondernemingen.
  Dat is mooi! Nu kan Boobs-'n-Burps meer dan ooit groeien en werken aan het verbeteren van het borstvoedingklimaat in België.

  Daarom feliciteert Kenniscentrum Borstvoeding Boobs-'n-Burps van harte en wensen we jullie heel veel succes.

  Lees er alles over in bijgevoegd persbericht of op de website van Boobs-'n-Burps.

  20130710PosterStefanKleintjes.png

  WHO Groeicurve-online is weer online! Als het goed is, is alles weer in orde. Kom je problemen tegen? Meld ze alsjeblieft bij de technische dienst groeicurve. Heb je een iPhone of iPad: Download Graphico WHO BabyGroeicurveApp @getgraphico via iTunes. Dan ben je niet meer afhankelijk van ons.

  In deze enquête bekijkt het team van Borstvoeding Aardig, onder leiding van Katrien Nauwelaerts, lactatiekundige, welke voeding baby's en peuters krijgen. Onderzocht wordt: geboorte, vaste voeding, hulp in het huishouden, werken, kinderopvang, slapen. En er wordt nagegaan of deze factoren een invloed uitoefenen op de voedingskeuze die ouders maken. De resultaten uit dit onderzoek vertellen ons hopelijk meer over hoe we het moeders mogelijk kunnen maken om langer borstvoeding te geven.
  Doe mee en vul hier de enquête in.

  Lees! Vorm je eigen mening. Volg je eigen moedergevoel.

  jessevan_muylwijck-2.jpg

  ©Jessecartoons.com/Jesse Dank aan Jesse van Muylwijck | JesseCartoons

  Over enkele dagen kom je Borstvoeding vzw, een Vlaamse vereniging van vrouwen die zich inzetten om van borstvoeding een succes te maken, tegen tijdens het Mano Mundo-festival op zaterdag 11 en zondag 12 mei te Boom.
  Zij bevrouwen zij een babybar, centraal op de non food-markt. Ze hebben er een eigen tent waar moeders hun kindje in alle rust kunnen voeden of waar ouders hun kindje kunnen verschonen. Ook voor vragen over borstvoeding maken de consulentes, moeders met een ruime borstvoedingservaring, van Borstvoeding vzw graag tijd.

  fb2000.jpgJaja, je leest het goed: 2000 likes op onze Facebookpagina. Meestal kan je wat winnen bij zulke gelegenheden. Een persoonlijke gadget of zo. Wij blijven in stijl en doen alles virtueel: dus hierbij voor jou een lekker tovenaarstaartje en de belofte dat we je blijven steunen bij borstvoeding, nu en in de toekomst. Elke dag weer met interessante artikelen, prikkelende columns en andere relevante informatie over borstvoeding. En natuurlijk blijven we foto's delen uit het borstvoedingsfotoarchief van Kenniscentrum Borstvoeding.

  Alle lezeressen, bedankt voor de steun en het actief deelnemen aan onze Borstvoeding Facebookpagina! Ken je nog moeders die baat hebben bij onze informatie... Spread the word! Wij stoppen voorlopig nog niet <3

  Op vrijdag 12 april & zaterdag 13 april 2013 in Kopenhagen. Kijk hier voor het programma: 8e Internationale borstvoedings- en lactatiesymposium. Download hier alvast informatie over Te korte tongriem bij baby's en De medische voordelen van moedermelk voor te vroeg geboren kinderen.

  Op de dag waarop de lente begint is de website van Zorg voor Borstvoeding in Friesland online gegaan. Deze vernieuwde website heeft een eigentijdse uitstraling gekregen en is dé website met gebundelde informatie voor (aanstaande) ouders in Friesland die borstvoeding (willen) geven.
  Op de website vinden ouders en zorgverleners onder andere een compleet overzicht van borstvoeding informatieavonden in de provincie, feiten en fabels rondom borstvoeding en handige adressen bij vragen en problemen.

  zkdskndgn-6.jpgDe Wandelwagensoos bestond in januari 2013 een jaar! Een mooi moment om te starten met het Borstvoedingscafé in Arnhem. Elke tweede maandag van de maand kunnen (aanstaande) moeders langskomen voor koffie of thee, gezelligheid en informatie over borstvoeding.
  De Wandelwagensoos is een ontmoetingsplek voor ouders met kleine kinderen in Arnhem. Het doel is om een plek te bieden waar je iets leuks kan doen met je kind in het gezelschap van andere ouders. Op het programma staan actieve workshops zoals peuteryoga, babysensory, muziek maken en ook informatieve workshops
  over bijvoorbeeld zindelijk worden, babygebaren en speelgoed.

  Filmavond 'Face of Birth' in Assen; op deze dag wereldwijde première ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Zie Agenda Borstvoeding voor details.

  bvmbvbv1.jpgDonderdag 14 februari 2013 verscheen in de Volkrant het artikel Trap niet in de appelmoesval! Maak van je kind een lekkerbek! Geschreven door Onno Kleyn, van de Culinaire Schrijfacademie en schrijver over smaak, eten en wijn.
  Gek kunnen je ze maken, kinderen die niet meer eten. En die zelfs geen sneeuwpopvormige aardappels willen eten... Je vindt een kort en krachtig citaat van mij in dit stuk. Als wel een bijzondere aankondiging over Kleintjes van 0-4 jaar die zelf leren eten.

  2013Soft.pngMammae, een van onze trouwe sponsors, heeft weer een mooie nieuwe actie! Bij Mammae kan je vanaf deze maand (januari 2013) de Mammae Soft winnen. Meedoen is heel eenvoudig, vul dit formulier in.
  Mammae Soft is de perfecte aanvulling bij de Mammae Classic of Plus. De Mammae Soft is een comfortbeha zonder beugel.

  Ideaal

  • tijdens de zwangerschap want hij groeit mee met cup en omtrek
  • om mee te nemen naar het ziekenhuis (perfect tijdens de stuwing – groeit mee met de cup, geen beugel)
  • tijdens de kraamweek omdat je met deze beha de borst helemaal kan ontbloten en hierdoor makkelijker kan 'leren' hoe borstvoeding werkt
  • voor 's nachts om de borstkompressen op de plaats te houden
  • als heerlijke comfortbeha voor thuis

  Uniek

  Mammae soft is de enige soft beha waarmee je discreet kan voeden! Bovendien kan je naast discreet voeden, ook kiezen om je hele borst te ontbloten. Deze combinatie is uniek en zorgt ervoor dat je overal op je gemak bent!

  Vandaag, donderdag 24 januari 2013, was onze kinderarts Erica Post, o.a. medewerker van Kenniscentrum Borstvoeding live te gast in het programma U Gezond van RTV Utrecht. Zij is in discussie gegaan met huisarts Felix van der Wissel ( op twitter: @dokterfelix ) over het belang van borstvoeding versus kunstmatige zuigelingenvoeding.
  De uitzending hebben we gemist, want de mededeling kwam te laat binnen. Hij is terug te zien via 'uitzending gemist' op de website van RTV Utrecht.
  Tip: Lees ook de column van Marlies Gorkum: Lief Zonnetje: ode aan mijn dochter, waarin Felix van der Wissel genoemd wordt.

  goudentiet2.jpgGouden Tiet Award is toegekend aan Columnist Marlies Gorkum voor het schrijven van de column
  Lief Zonnetje: ode aan mijn dochter.

  Het team medewerkers van Kenniscentrum Borstvoeding is bijzonder trots op Marlies!

  geenstijl.pngSchokkend nieuws uit de industrie waar men geld verdient aan onschuldige babies. De kunstmatige babyvoeding in de Randstad is bijna op. De surrogaat moedermelk wordt schijnbaar opgekocht door belchinezen en verhandeld in Azië, waardoor er in Nederland lege schappen ontstaan. Mooi. Net goed. Want een baby hoort natuurlijk gewoon borstvoeding te krijgen.

  bvagenda_cover2013.jpgDe nieuwe Borstvoedingsagenda 2013 is nu op zijn goedkoopst voor slechts € 8,00 hier te krijgen.
  Deze unieke agenda heeft iedere week een stijlvolle borstvoedingsfoto met daarbij een borstvoedingstip en nuttige links en adressen. Ditmaal siert een bijzondere foto het omslag. De agenda is op A5-formaat en gebonden met een stevige spiraal waardoor hij mooi open blijft liggen, maar heeft ook een lintje voor wie hem graag dicht in de tas vervoert.

  melkfabriek.pngDe wereld is toch altijd weer gecompliceerder dan ik denk. Neem nu de actie van A Serious Request 2012 (SR12), waarbij geld wordt opgehaald om babysterfte in Afrika tegen te gaan. Wie zou daar met goed fatsoen bezwaar tegen maken? Ik niet in elk geval.
  Totdat ik me eens ging verdiepen in de organisatie van het project en via het logo van de malle rode fopspeen en de fles die op het actiehuis van TexelFM stond, uitkwam bij FrieslandCampina, de hoofdsponsor dit jaar, en producent van kunstmatige zuigelingenvoeding Friso. Waarom, zo vraag ik me af, zou dit bedrijf zijn naam verbinden aan Serious Request 2012 en wat krijgt
  FrieslandCampina hier voor terug?

  fb_1.jpgBegin augustus, ruim drie maanden geleden, zijn we gestart met de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding. En het is nu al een succes! Vandaag is de pagina, waarop dagelijks borstvoedingartikelen, columns en ervaringsverhalen van de website van Kenniscentrum Borstvoeding worden gedeeld, namelijk voor de 1000ste keer 'geliked'! Niet in de minste plaats komt dat door al onze trouwe lezeressen die onze berichten delen, 'liken' en hun mening en ervaringen delen! Ben jij niet een van die duizend en wil je ook op de hoogte gehouden worden van de keur aan informatie op Borstvoeding.com, ga naar onze
  Facebookpagina en klik op 'Vind ik leuk'!
  Onze columnist Nadine staat je daar te woord.

  gv-2.jpgIn 2010 werd de posterpresentatie van Eurolac over het gebruik van Gentiaan Violet 1% in water bij de behandeling van spruw bij moeder en kind door VELB/ILCA geaccepteerd. De gegevens van die poster zijn nu verwerkt in dit artikel geschreven door Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige IBCLC.
  Lees hier wat Gentiaan Violet nu precies is, hoe het werkt en wat er waar en niet waar is met betrekking tot de vermeende giftigheid. Het artikel bevat ook de gegevens uit de enquêtes ingevuld door gebruikers van Gentiaan Violet.

  Lees ook

  stefan-200.jpgYeah!!! Sinds -niet schrikken- 1979 zit ik al in de borst- en kindervoeding, maar toch... vorig jaar om deze tijd begonnen aan de studie voor lactatiekundige bij Baby&Borst in Almere. Beetje kennis opfrissen en 'hét papiertje' halen.
  Met gepaste trots kan ik jullie zeggen dat ik heerlijk opgefrist ben én nu ook IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) gecertificeerd lactatiekundige.

  ouderschap1.pngVereniging het OuderSchap, de vakbond voor (a.s.) ouders, organiseert op 3 november haar allereerste Dag van het OuderSchap. Je kunt een gevarieerd programma verwachten. De ochtend geeft inspiratie: we presenteren je de indrukwekkende resultaten van onze enquête, deze oproep stond ook op Borstvoeding.com!, onder maar liefst 900 zwangeren en jonge ouders. Vier experts geven kort hun visie op die resultaten.

  • Peter Cuyvers, pedagoog en auteur van o.a. 'Het proletarische gezin', met 'Politiek moet jonge ouders meer ruimte geven'
  • Marlies Rijnders, onderzoeker verloskunde bij TNO: 'Begeleiding bij zwangerschap en bevalling kan beter!'
  • Alec Malmberg, gynaecoloog en initiatiefnemer van 'Hoewiljijbevallen.nl', met 'Ook in het ziekenhuis meer rekening houden met wensen ouders'
  • Sylvia Nossent, psycholoog en auteur van o.a. 'Babyvisie; wat baby's denken en voelen', met 'Waarom moet het zorgverlof langer?'

  borstekind.jpgBorstvoeding is voor veel moeders een onderdeel van hun dagelijks leven. Moeders voeden enkele weken of maandenlang, anderen jaren aan een stuk. Ze geven de borst of kolven. Ze voeden één kindje of meerdere kindjes. Borstvoeding geven is voor hen gewoon of net heel bijzonder. Het is geven, maar ook ontvangen.
  Elke moeder kleurt haar borstvoedingservaring anders in, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn alle dagen bezig met het voeden van hun kinderen. Borstvoeding is voor velen... dagelijkse borst!

  Het filmteam van Borstvoeding vzw toont in deze unieke film hoe moeders borstvoeding ervaren. Wat borstvoeding voor hen, voor hun kindje en voor hun omgeving betekent. Waarom borstvoeding heel gewoon of net heel bijzonder is!
  Onze complimenten! Het is een prachtige film geworden! Een compilatie van uitspraken, foto's, filmfragmenten, cartoons en interviews. Van en door moeders! Ontroerend, lief, grappig, vrolijk... voor elk wat wils!

  Bekijk het leuke borstvoedingsfilmpje op YouTube.

  banner-mammae2.jpgBen je tevreden over jouw Mammae? En zou je er graag nog één willen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou: om de week van de borstvoeding te vieren (1-7 oktober) kan je jouw volgende Mammae gratis winnen.
  Meedoen is heel eenvoudig. Vertel op onze facebookpagina of mail ons waarom jij zo tevreden bent over Mammae, dit samen met een foto van jouw Mammae (enkel de beha of met jou erin al borstvoedend). Let op: dit moet wel tijdens de week van de borstvoeding zijn, dus van 1 oktober tot en met 7 oktober 2012.
  De winnaressen worden persoonlijk verwittigd!

  nwsbericht_bv_prijs5.jpgVerbaasd en diep teleurgesteld ben ik dat de SBO de nominatie van het Voedingscentrum (VC) voor de Borstvoedingprijs 2012 handhaaft. Bijna alle eerdere prijswinnaars én genomineerden, plus vele anderen, dachten dat de prijs was bedoeld voor personen en/of organisaties op grond van hun tomeloze en beste inzet voor borstvoeding.

  banner-kiind.pngKiind Magazine schrijft over bewust opvoeden. Bewust ouderschap is dé trend. Ouders willen groener, eerlijker en vooral inspirerend leesvoer. Kiind Magazine is hierin voorloper. Het maandelijkse magazine is onafhankelijk en informatief voor eigenzinnige ouders. De makers wijken van de geijkte paden af en duiken dieper de materie in. Kiind Magazine bepaalt 100% zelf de inhoud en geeft onafhankelijke informatie. Eerlijk en onderbouwd zodat de ouder zelf zijn koers kan bepalen.

  Lancering op 1 september

  Op 1 september lanceert Kiind Magazine haar nieuwe, innovatieve website. Het online magazine bladert als een papieren tijdschrift, met de functionaliteit die internet biedt: alle artikelen vanaf 2009 zijn gemakkelijk te vinden in de enorme database. De website gaat met een spetterend digitaal feest online. Op 1 september om 21.00 uur kan iedere facebook- of twittergebruiker meedoen door simpelweg online te zijn. Volg de hashtag #kiindnl op twitter of ga naar de fb-pagina.

  kdv_1.jpgLuister hier het korte interview terug met Stefan Kleintjes, zich niet bewust ervan dat de opnameband aanstond, op Wild FM Hitradio naar aanleiding van het artikel Donatie van 'overproductie' moedermelk helpt baby's. Een luchtig interview over het doneren van moedermelk.

  verhaal-192-1.jpgGenomineerden van de Borstvoedingprijs van voorgaande jaren tekenen stevig protest aan tegen de nominatie van het Voedingscentrum (VC) voor de Borstvoedingprijs 2012 door de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO).
  Het Voedingscentrum verdient volgens hen deze nominatie niet omdat de informatie en voorlichting niet borstvoedingondersteunend is én omdat het VC sterke (financiële) banden heeft met de voedingsmiddelen- én kunstmatige zuigelingenvoedingsindustrie.
  Inmiddels hebben wij van de SBO een reactie ontvangen waarin we bedankt worden voor de moeite die we genomen hebben en waarin toegelicht wordt waarom de nominatie voor het VC gehandhaafd blijft.

  column263.jpgDe eerste periode van het ouderschap, zwangerschap, geboorte en het eerste jaar, is een periode van grote veranderingen. Met deze enquête willen we informatie bij jonge ouders verzamelen over hun ervaringen in deze periode. Met deze informatie gaan we de ondersteuning van jonge ouders en het beleid rondom zwangerschap en geboorte verbeteren. Doe je mee? Vul de enquête hier in. Het zijn twintig vragen, of minder, afhankelijk van je situatie, en het kost ongeveer tien minuten om 'm in te vullen.

  De volgende edelstenen zijn verwerkt in de armbandjes en zwangerschapsketting.
  De edelstenen hebben allemaal een specifieke werking:

  Rhodochrosiet maakt vrolijk, levendig, liefdevol en positief.
  Rozenkwarts is de steen van de liefde.
  Labradoriet beschermt moeder en baby tegen negatieve invloeden uit de omgeving. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen.
  Chalcedoon versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij borstvoeding. Deze steen maakt ook optimistisch en vrolijk waardoor het helpt bij baby blues.
  Maansteen ondersteunt de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Ook bij klachten na de bevalling is de maansteen nuttig.
  Opaal stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

  Waarschuwing

  Dit sieraad is bedoeld voor volwassenen. Laat een kindje niet spelen met het sieraad. De ontwerpen bevatten kleine onderdelen die los kunnen laten

  bekkenbodem.jpgDe bekkenbodem bij vrouwen: het blijft een taboe. Vanaf het moment dat Elvis lang geleden voor het eerst zijn bekken heen en weer bewoog, heeft dit gedeelte van het menselijk lichaam een seksuele lading gekregen. Hierdoor kunnen wij vrouwen, jong en oud, niet meer ongegeneerd onze problemen ten gevolge van verslapte bekkenbodemspieren bespreken. Tijdens de zwangerschap verweekt het bekken om een geboorte langs de natuurlijke weg mogelijk te maken. Zo prachtig als een geboorte is, zo gênant sommige lichamelijk gevolgen. Urineverlies, pijn bij het vrijen, buikpijn.
  Lees verder voor de oproep om mee te doen.

  steun_de_nvb.jpgDe geboorte van je kind is in alle opzichten een heel bijzondere ervaring. Het is ook het moment waarop we onze keuzes heel bewust maken. Voor je kind wil je het beste. Nu en in de toekomst. Gelukkig is dit bij steeds meer mensen het punt waarop ze beseffen dat vlees geen voor de hand liggende voeding is.

  Maar wie voor vegetarisch kiest, wordt met veel vragen geconfronteerd. Wat is verantwoorde vegetarische kindervoeding? In de omgeving heersen vaak onbegrip en vooroordelen. Je bent daarom op zoek naar de beste informatie. Consultatiebureaus weten vaak weinig tot niets over vegetarische voeding. In de supermarkt is vegetarische kindervoeding nauwelijks verkrijgbaar. De Vegetariërsbond geeft daarom dit jaar een brochure uit over vegetarische kindervoeding, geschreven door Stefan Kleintjes, dé expert op dit gebied. Het vegetarisch voeden van je kind blijkt helemaal niet moeilijk te zijn. Je moet alleen weten hóe.

  De Vegetariërsbond zoek steun voor de campagne

  wecf_veilignest.jpgVoor aanstaande ouders is de zwangerschap naast een blije ook vaak een spannende tijd.
  Om tegemoet te komen aan vragen van ouders op het gebied van gezondheid en duurzaamheid presenteert WECF's Een Veilig Nest de cosmeticawijzer voor zwangere vrouwen.
  Het is de volgende in de serie handige stoffenwijzers vol praktische tips, waarin WECF adviseert hoe je schadelijke stoffen kunt vermijden en gezondere alternatieven kunt vinden.

  mmnetwerk_1.jpgNet geopend: de nieuwe winkel in Dongen in Brabant van Chella Verhoeven, lactatiekundige IBCLC en motor achter het beroemde MoedermelkNetwerk! Een pracht van een winkel, mooi in stijl en kleur.
  Bij Chella kun je terecht voor kleding, kolven, kolfverhuur, kolfinstructies en natuurlijk voor begeleiding bij borstvoeding en donormoedermelk én voor borstvoedingcursussen!
  Wil je gebruik maken van het MoedermelkNetwerk, dan hoef je natuurlijk niet per se af te reizen naar Dongen in mooi Brabant! Via de site kom je gemakkelijk in contact met Chella. En via twitter natuurlijk: @mmnetwerk

  • Het adres in Dongen: Textielstraat 2-A 5107 NG

  logo_bvagenda.jpgVoor de borstvoedingsagenda 2013 ben ik weer op zoek naar jullie borstvoedingsfoto's.
  Wil jij ook kans maken op een plaatsje in de agenda van 2013?
  Mail je foto tot 1 juni, let op maximum grootte van bestand, naar Borstvoedingagenda2013.
  Zie hier voor alle specificaties waar de foto aan moet voldoen.

  Bedankt alvast! Ingrid Halman

  d-mer-logo.jpgOver het hormoon oxytocine zijn al veel lofzangen gezongen. Toch kent het ook een schaduwzijde. In bepaalde gevallen heeft het door de wisselwerking met dopamine tot gevolg dat borstvoedende moeders een sterke dysforie waarnemen, een treurige stemming met intens heftige emoties. Het verschijnsel heeft sinds begin 2008 een naam: D-MER, dysphoric milk ejection reflex. In het Nederlands is dat D-TSR: dysforische toeschietreflex.
  Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige IBCLC schreef er uitgebreid over. Lees Oxytocine… de schaduwzijde D-Mer en D-TSR.

  Inmiddels is in de International Breastfeeding Journal de officiële publicatie verschenen van Alia Heise en Diane Wiessinger. Lees hier Dysphoric milk ejection reflex: A case report.

  boobs_foto1.jpgDat je met borsten ook zonder Playboy iets kan bereiken is bij deze bewezen. Roeline Ham van Boobs-'n-Burps is door Markant-Unizo uitgeroepen tot meest beloftevolle vrouwelijke ondernemer van het jaar 2011. Op woensdagavond 14 maart kreeg Roeline de award uit handen van Paul De Hondt, kabinetsmedewerker van Vlaams Minister-President Kris Peeters.
  De jury heeft niet alleen waardering voor het creatieve en innovatieve concept van Boobs-'n-Burps en de vleug duurzaamheid in het geheel, maar vooral de manier waarop Roeline zaken doet, mag andere startende vrouwen inspireren.
  Roeline is de eerste Vlaamse vrouw die de titel van 'Belofte' wint en daar zijn we nog niet weinig trots op!
  Kenniscentrum Borstvoeding feliciteert Roeline, één van de belangrijke sponsors, van harte met haar eervolle prijs!

  Felicitaties natuurlijk ook voor het hele Boobs-'n-Burps team: Griet, Hanne, Katrien, Ilse, Annelies en Frédéric.

  Lees meer

  w20120310b.jpgEr wordt nogal paniekerig over gedaan, over moeders en vaders die samen slapen met hun baby of kinderen. Toch is samen slapen heel gewoon, en hele volksstammen doen niet anders. Omdat het heel gewoon is, omdat het heel goed bij borstvoeding past, omdat het ontzettend fijn voor de kindjes én ouders is en om jullie te laten zien hoe veilig samen slapen eruit ziet...
  Daarom in de maand maart élke dag een samenslaapfoto in de borstvoedingwidget rechtsonder in de rode menukolom. Of kijk in het borstvoedingwidgetarchief.
  Veilig samen slapen kan, en mag. Bekijk de foto's, lees de informatie. Informeer jezelf en maak je eigen keuzes.

  mammae1.jpgDe borstvoedingsbeha Mammae Plus van de Martine en Eva Boonen is in Nederland bekroond met de Baby Innovation Award. De jonge ontwerpsters bedachten de borstvoedingsbeha enkele jaren geleden om hun eigen baby discreet te kunnen voeden.
  De innovatieve borstvoedingsbeha sleepte al belangrijke internationale nominaties en awards in de wacht. De Nederlandse vakjury was laaiend enthousiast en nomineerde de Mammae Plus, de borstvoedingsbeha voor grotere cups.
  Milktrays van SmartMamaTrading eindigde op een goed tweede plaats.

  eten2.jpgIn een experiment, uitgevoerd door het Franse onderzoeksinstituut CNRS, kreeg een groep aanstaande moeders koekjes en snoep met anijs. Na de geboorte werd bekeken hoe hun baby's op anijs reageerden. Baby's die in de baarmoeder al met deze smaak in aanraking kwamen, reageerden blij en geïnteresseerd op de geur van anijs. De kinderen van moeders die geen anijs hadden gegeten, draaiden zich walgend om bij het ruiken van anijs.

  Donderdag 23 februari gaf Stefan Kleintjes op RTL4 in het programma EditieNL zijn mening over de smaakontwikkeling van het kind. Door gezond en vooral gevarieerd te eten in de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode, krijgt het kind te maken met een keur aan smaken en geuren. Starten met bijvoeding na zes maanden wordt zo een feest van herkenning.

  Lees ook Smaakontwikkeling begint al in de buik, gepubliceerd op deze site in 2007.

  nwsbrcht-gevaar.jpgDiverse fabrikanten maken tegenwoordig gebruik van biologische bruine rijststroop, maar daarmee kunnen onbedoeld ook grote hoeveelheden arsenicum in hun producten terecht zijn gekomen. Uit dit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de hoeveelheid arsenicum in producten die bruine rijststroop bevatten tot zes keer hoger is dan de Amerikaanse Environmental Protection Agengy toelaat voor schoon drinkwater.
  De rijststroop en de producten waar het aan toegevoegd wordt, zoals kunstmatige zuigelingenvoeding en energierepen, bevatten behoorlijke concentraties arsenicum, volgens Dr. Brian Jackson en zijn collega's van de Dartmouth Universiteit in de staat New Hampshire, VS.

  carnaval2012.jpgHet begint traditie te worden om met carnaval een leuke borstvoedingsfoto te maken, hier drinkt ons 11je bij mama11 extra lekkere carnavalsmelk!
  Groetjes, Daniëlle

  boobsnburps5.jpgOp 11 en 12 februari 2012 opende Boobs-'n-Burps, de hipste borstvoedingswinkel in België haar deuren aan de Gijzelaarstraatsstraat 20 in Antwerpen. Happy Boobs make Happy People! nu dus ook in hip Antwerpen Zuid. Het is een prachtige en grote winkel, met ruim assortiment mooie jurkjes, borstvoedingskleding, voedingsbh's en ondergoed, alle denkbare kolfapparaten, een milkbar, boeken, hulpmiddelen. Boobs-'n-Burps heeft ook een winkel aan de Itterbeeksebaan 157 in Dilbeek. En natuurlijk een webshop. Handig ook voor de Hollanders. En... niet onbelangrijk: het personeel is bijzonder goed geschoold in de borstvoeding, dus je krijgt er degelijk advies.

  milktray1.jpgMilk Trays, het flexibel invriessysteem voor afgekolfde moedermelk, is genomineerd voor de Baby Innovation Award 2012. Milk Trays zijn genomineerd voor de categorie 'feeding'. Tot 5 februari 2012 stem je hier voor Milk Trays. Winnaars worden bekend gemaakt op de Negenmaandenbeurs.

  Meer over de Milk Trays

  In de Milk Trays kan je de afgekolfde moedermelk makkelijk invriezen in handzame staafjes van 30 ml. Geen gedoe meer met speciale ontdooi potjes en bewaarsystemen. De ingevroren staafjes haal je gemakkelijk uit de flexibele Milk Trays. Je doet een afgepaste hoeveelheid in een fles, of een kopje, en voedt daarmee je baby. Ideaal om de juiste porties te maken! Milk Trays zijn volledig vrij van Bisphenol-A, ftalaten en kleurstoffen. Bovendien voorkomt het materiaal dat vet uit de moedermelk aan de Milk Trays blijft plakken.
  Milk Trays is hier verkrijgbaar.

  WECF [Women in Europe for a Common Future], sponsor van Kenniscentrum Bortsvoeding, organiseert woensdag 25 januari een persconferentie over schadelijke stoffen in speelgoed en daaropvolgend een speelgoedtest in het Europees Parlement in Brussel, van 15:00 tot 17:00 uur. Ondanks de nieuwe Speelgoedrichtlijn mag veel speelgoed in de EU nog steeds een hoge concentratie van zeer schadelijke stoffen bevatten, zoals ftalaten, broomhoudende vlamvertragers en zware metalen.

  hchtng-13.jpgGoed dat er aandacht is voor de 'huilbaby's'. Jonge ouders leren niet meer hoe op een natuurlijke manier om te gaan met hun baby. Het sociale vangnet is verdwenen. Oma's, vriendinnen, de buurvrouw, iedereen is aan het werk.
  Adviezen van zorgverleners zijn vaak gericht op wat je niet moet doen (dragen, troosten, voeden) en al snel grijpt men terug naar het jaren-vijftig principe van rust en regelmaat waarbij de baby, in isolatie, het huilen vanzelf wel af leert!

  samenslapen.pngHalf december 2011 publiceerde de Stichting Wiegedood haar recensie op Slapen met je baby, de Nederlandse vertaling van het boek 'Sleeping with your baby' van James J. McKenna. De stichting stuurde tevens een aantal zorgverleners een mail, waarin zij hen afraadt dit boek te gebruiken.

  Vertaalster Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige, IBCLC heeft de Stichting Wiegedood gevraagd aan te geven waar de vertaling niet strookt met het origineel. De stichting heeft echter geen concrete fouten gemeld. Toch spreekt de recensie van 'missers' in de vertaling. Vrijwel alle punten in de recensie gaan echter over de inhoud van het boek, oftewel: over het werk van Jim McKenna zelf. Marianne voerde daarop uitgebreid overleg met McKenna. Haar eigen argumenten en de toelichting van Jim McKenna stuurde zij op 10 januari naar de Stichting Wiegedood.
  Lees hier de brief in het Engels of in het Nederlands en lees hier de Nederlandse samenvatting.

  column-83.jpgIn dit onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen kindervoeding en wiegendood. 333 Wiegendoodkindjes werden vergeleken met 998 leeftijdsgenootjes. De conclusie luidt dat borstvoeding, volledig of gedeeltelijk, het risico om te overlijden aan wiegendood met de helft doet afnemen. De onderzoekers doen de aanbeveling om het advies om minimaal zes maanden borstvoeding te geven op te nemen in de wiegendood preventie campagnes.

  ifoon1.pngNog héél even geduld dames en heren!
  Nu echt spoedig komen wij met dé borstvoeding.com-app voor iPhone.
  En, ook zeer binnenkort, met nóg een app, voor iPhone & iPad & iPodtouch. Nieuwsgierig? Meld je aan op Graphico. En volg ons op Twitter @graphicoapp.

  We wensen je een heel mooi 2012!
  Wedden dat dat gaat lukken met deze drie apps?!

  bvcom2012.pngIllustratie-ontwerp & veel meer prachtige (kerst)kaarten: Wendy de Boer

  Kenniscentrum Borstvoeding & Kleintjesconsult gesloten tot en met 9 januari 2012!

  samenslapen100.pngStichting Wiegedood waarschuwt per mail tegen coslapen en raadt hun relaties ten sterkste af het boek Slapen met je baby, geschreven door James McKenna en vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige IBCLC, en medewerker @bvpuntcom, te gebruiken.
  Ben jij zorgverlener of vertegenwoordig jij een zorginstelling en heb jij déze mail van de Stichting Wiegendood ontvangen? Dan kun jij het boek Slapen met je baby winnen!

  De beste manier om dit boek te beoordelen, is immers door het zélf te lezen

  Kenniscentrum Borstvoeding geeft 25 boeken 'Slapen met je baby' weg aan de eerste 25 inzenders die vóór 31 december 2011 de mail die zij ontvingen van de Stichting Wiegedood [let op: we bedoelen niet de nieuwsbrief van JGZCaptise!] forwarden aan ons. Onze reactie op de recensie volgt later.

  boobsnburps1.jpgboobsnburps2.jpgTalloze studies tonen aan dat diarree vaker voorkomt bij kinderen die met kunstmatige zuigelingenvoeding gevoed worden. Dit is zo over de hele wereld, hoewel velen denken dat alleen mensen in gebieden met besmet water hierover bezorgd moeten zijn. Zulke infecties zijn in ontwikkelingslanden waarschijnlijk vaker dodelijk, maar kunstgevoede baby's lopen een groter risico dan hun leeftijdgenoten die aan de borst drinken. Bovendien komt diarree niet alleen veel minder vaak voor bij borstvoeding, het is doorgaans ook sneller weer over.

  Boobs-'n-Burps zet zich in voor Music for Life met Boobs for Live.
  Doe ook mee tegen de diarree en kijk hier voor meer informatie en de acties.

  nwsbrcht-langerbv.jpgLactatiekundigen-ibclc Stephanie Sanders en Marianne Vanderveen schreven een reactie op de (concept) richtlijn 'Aanpak van excessief huilen bij zuigelingen' van het RIVM [2007]. Het RIVM is de overheidsinstantie die voor de jeugdgezondheidszorg de Nota Aanpak excessief huilen, 2007 - versie ActiZ moet beoordelen; men staat op het punt deze goed te keuren. De borstvoedingdeskundigen maken zich grote zorgen over de daarin voorgestelde maatregelen en hebben vanuit lactatiekundig perspectief hun visie erop gegeven.

  De lactatiekundigen bekijken vanuit diverse invalshoeken huilgedrag van baby's en hoe je als ouders daar op zou kunnen reageren. Zij pleiten voor meer nadruk op bekend maken van de kennis over normaal babygedrag. We weten wat normaal babygedrag is; het is al jaren bekend en door veel onderzoekers uitgebreid beschreven. In de notitie wordt uiteraard gerefereerd aan de vele [internationale] documenten die aangeven wat een goed borstvoedingsbeleid inhoudt.

  20111027.jpgOnderzoekers in Glasgow, Schotland onderzochten of moedermelk en het geven van borstvoeding zich voldoende aanpast aan de energiebehoefte van het kind gedurende de eerste zes maanden, tijdens de periode waarin het kind exclusief met moedermelk gevoed wordt.
  In dit longitudinaal onderzoek, (hierbij worden de waarnemingen of metingen bij ieder individu op een aantal achtereenvolgende tijdstippen herhaald) keken de onderzoekers naar de melkinname, de energiebehoefte, de lichaamsbouw (antropometrie) én de borstvoeding, bij de leeftijd van 15 en 25 weken.

  mammae_plus1.jpgMammae geeft een nieuwe dimensie aan borstvoeding. Mammae is immers de enige borstvoedingsbeha ter wereld waarmee je discreet kan voeden. Zo ben je overal op je gemak, waar en bij wie je ook bent. Mammae werd door mama's en lactatiekundigen bedacht en biedt gigantische voordelen t.o.v. de klassieke voedingsbeha's. Deze innovatieve voedingsbeha won dan ook al vele internationale awards.

  In mei van dit jaar is in VU medisch centrum te Amsterdam de Nederlandse Moedermelkbank opgericht. Deze moedermelkbank heeft als doelstelling: verstrekken van donormelk aan premature pasgeborenen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt. Het gaat hier over prematuur geboren zuigelingen op de afdeling Neonatologie, waarbij de donormelk in eerste instantie in studieverband gegeven zal worden.
  Kijk hier voor Flyer Officiële Opening Nederlandse Moedermelkbank of in de Agenda Borstvoeding Activiteiten.

  nwsbrcht-wbw2011-3.jpg ;-)

  nwsbrcht-wbw2011-2.jpgIn het kader van de Borstvoedingweek met het thema 'Praat met mij', organiseert MamAditi vzw op zondag 2 oktober bijeenkomsten in verschillende gemeenten voor moeders (eventueel met partner) in koffiehuizen en cafés. Je kunt elkaar die dag treffen voor een gezellige babbel over alles wat met de (op)voeding van kindjes te maken heeft. We rekenen erop dat moeders ter plaatse kunnen voeden zonder 'buitengekeken' te worden.
  Elke moeder heeft het recht haar kind overal te voeden zonder vreemde blikken om haar heen.
  De beeldvorming rond voeden in het openbaar kan enkel wijzigen (normaliseren) door het vaak te laten zien.

  Gespot in de Ouders van Nu
  pers1.jpg

  Bestel hier het befaamde boek 'Borstvoeding'. Zowel in het boek Borstvoeding, als op Borstvoeding.com, lees je natuurlijk wat je er aan kan doen om te zorgen dat borstvoeding geen pijn doet!

  tandem-dia2.jpgFotomedewerkster Diana Wittendorp schrijft: op 3 augustus, vijf dagen na de uitgerekende datum, om 11.58 uur is onze zoon Junho geboren in onze eigen slaapkamer. Hij weegt 3520 gram. We krijgen, binnen 24 uur!, gelijk de eerste tandemfoto's ingestuurd: dit is een van de eerste voedingen van zoon Junho samen met zijn zusje Hana van twee jaar en drie maanden. Kijk en lees bij tandemfoto's het verslag van Diana.
  Diana gefeliciteerd met de geboorte van Junho!

  aruba18.jpgDe Directie Arbeid en Onderzoek (DAO) op Aruba moet haar beleid wijzigen en mag moeders niet meer verbieden om naar huis te gaan om hun kind de borst te geven, dan wel verplichten op het werk te voeden of te kolven; ook al is er een geschikte voedruimte aanwezig op het werk. De Directie Wetgeving adviseerde onlangs, onder druk van een aangekondigd proces, waarin ook het Kenniscentrum Borstvoeding betrokken was, de DAO om haar interpretatie van een wet uit 2007 aan te passen.
  Nu kunnen moeders die van het Voedingsrecht gebruik maken ook gelegitimeerd naar huis om te voeden, als zij dat willen.

  ast01.jpgNiet drinken aan de borst vergroot de risico's op het ontwikkelen van astma gerelateerde symptomen. Kinderen die nooit aan de borst moedermelk dronken, hebben, in vergelijking met kinderen die zes maanden borstvoeding kregen, een verhoogd risico op niezen, ademtekort, droge hoest en hardnekkige slijmvorming. Een korte borstvoedingperiode en niet-exclusief borstvoeden zijn geassocieerd met een verhoogd risico op astma gerelateerde symptomen in de lagere schooltijd. De studie betrof 5358 kinderen.

  Duration and exclusiveness of breastfeeding and childhood asthma-related symptoms
  A.M.M. Sonnenschein-van der Voort, V.V.W. Jaddoe, R.J.P. van der Valk, S.P. Willemsen, A. Hofman, H.A. Moll, J.C. de Jongste, and L. Duijts. Eur. Respir. J. published 20 July 2011, 10.1183/09031936.00178110

  nwsbrcht-wbw2011-1.jpgWABA, World Alliance for Breastfeeding Action, maakte onlangs het thema bekend voor de wereld borstvoeding week in 2011. Wereldwijd wordt deze gehouden van 1 - 7 augustus. In Nederland vieren we wereld borstvoeding week in week 40, dus van 2 - 8 oktober. Het thema voor dit jaar is: 'Talk to me! Breastfeeding, a 3D experience'. De bedoeling is dat er deze keer extra aandacht is voor communicatie op verschillende niveaus, en in verschillende lagen van de bevolking en sectoren. Op de website van de wereldborstvoedingweek vind je allerlei materiaal zoals logo's, kalenders, links naar facebook en twitter.

  verhaal-153B-1.jpgAmsterdam en Nestlé Healthy Kids Global Programme tekenen voor een gezonde Amsterdamse jeugd! Wethouder Zorg en Sport Amsterdam, Eric van der Burg: 'Ik ben heel blij dat publieke en private partijen elkaar steeds beter weten te vinden. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor een gezonde jeugd. Het bij elkaar brengen van de kennis en middelen van beide werelden, leidt tot nieuwe, innovatieve ideeën.'

  Hoe mooi lijkt het deze overeenkomst! Het is echter schijn dat bedriegt. Nestlé is beslist geen liefdadigheidsorganisatie maar een zeer commerciële partner en een meedogenloze winstmachine. Zeer recent protest in Laos getuigt daarvan.

  nwsbrcht-hyves1.jpgDeze Hyves sloot op 2 juli haar deuren. De Hyves werd namelijk misbruikt door de kunstvoedingsindustrie om reclame te maken voor kunstvoeding. Het Kenniscentrum Borstvoeding wil geen podium zijn voor de kunstvoedingsindustrie. Een industrie die meer dan borstvoedingondermijnend is. Dit is de kunstvoedingsindustrie in Laos bijvoorbeeld: harteloos en crimineel. Dit is de kunstvoedingsindustrie in Nederland.

  ouderschap2.jpgVinden we het belangrijk dat vrouwen baas zijn over hun eigen bevalling? En dat Nederlandse vrouwen ook in de toekomst nog de keuze hebben tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling? Het OuderSchap, een vereniging die zich inzet voor aanstaande en jonge ouders, roept iedereen op de petitie Baas over eigen bevalling te ondertekenen.

  • De petitie ligt ook bij alle verloskundigen in ons land

  nwsbrcht_spanje.jpgHet laatste nieuws: Moeder Habiba en haar dochter Alma zijn weer samen! Lees hier verder.

  Habiba is een jonge moeder van een meisje van vijftien maanden, die borstvoeding kreeg en behoort te krijgen! Van Marokkaanse afkomst onder negatieve sociaal-economische omstandigheden, is Habiba vier maanden geleden in een opvangcentrum voor jonge moeders in de Gemeenschap van Madrid met haar dochter gaan wonen, in de hoop dat haar leven eenvoudiger zou worden. Op 31 mei heeft het 'Instituut Madrid voor kinderen en gezinnen (IMMF)' besloten om het meisje van haar moeder te scheiden omdat zij zich niet aan de doelstellingen van een programma van psychotherapie en 'ouderlijke vaardigheden' heeft gehouden. Dit programma eist dat de borstvoeding op vraag en langdurige voeding wordt gestopt. Ook al is dat tegen de zin van de moeder(s). Het zou 'chaotisch' zijn en 'schadelijk voor kinderen.'

  gratisverzending.pngSteek jezelf, je kind en manlief eens in de nieuwe kleren! In de shop van Borstvoeding.com vind je de leukste T-shirts, tassen, stropdassen en rompertjes met prachtige ontwerpen van gerenommeerde ontwerpsters. Je leven ziet er gelijk een stuk leuker uit!
  Ga gelijk naar de online shop. De actiecode voor gratis verzending, geldt helaas niet meer.
  Laat Borstvoeding Zien (.) (.)

  verhaal-145-1.jpgKennelijk stoort het mensen een moeder te zien die haar kindje de borst. Meestal is er nauwelijks iets van bloot te zien. Bloot hoeft namelijk helemaal niet. Maar, als ik het allemaal goed begrijp, en de vele reacties gezien hebbende, gáát het helemaal niet over bloot! Het gaat over het zuigen aan de vrouwelijke borst, het gaat over schuldgevoel en het gaat over de kwaliteit van moedermelk versus die van kunstvoeding.

  Heel spijtig is het, in mijn ogen dat: 'Het drinken van een kind aan de vrouwelijke borst' geassocieerd wordt met seks, of erger nog, door sommige onbenullen zelfs met porno! Bijzonder spijtig is het ook dat moeders die hun kind géén borstvoeding geven zich een schuldgevoel aanmeten om het feit dat andere moeders hun kind wél borstvoeding geven. En nog veel spijtiger is het dat er artsen en hoogleraren zijn die zich laten betalen en fêteren door de kunstvoedingsindustrie om in ruil daarvoor onwaarheden te verkondigen over borstvoeding en kunstmatige zuigelingenvoeding. Er zijn er diverse van hier in dit land. Helaas...

  Het Kenniscentrum Borstvoeding accepteert het niet dat borstvoeding met seks en porno geassocieerd wordt, en treedt daar direct of indirect tegen op. Onlangs nog met succes overigens. Over gevoelens van schuld schrijven we regelmatig. Lees bijvoorbeeld deze column De voedende rechter. En de uitlatingen weerleggen van lieden die onwaarheden verkondigen omdat ze er voor betaald worden… Tja, dáár beginnen we niet aan. Er is meer dan zat overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de voordelen van borstvoeding en de nadelen van het niet-geven van borstvoeding staaft. Kijk maar eens in de inhoudsopgave van de site van het Kenniscentrum Borstvoeding.

  Borstvoeding is. Borstvoeding blijft. Check!

  Lees hier het artikel met de gesponsorde uitspraken over kunstvoeding en borstvoeding.
  Met dank aan Eurolac.

  nwsbrcht-belgie2.jpgOngeveer een jaar geleden werd een moeder na een interventie door de politie verboden om haar baby van 3,5 maand te voeden in een wachtzaal van een ziekenhuis in Aalst. Dit incident heeft bijzonder veel mensen tot nadenken gebracht. Er waren voor- en tegenstanders, en de meerderheid was diep teleurgesteld.
  In België bestaat geen wetgeving die stelt dat voeden in het openbaar verboden is.

  De actie op 13 juni heeft ruim de media gehaald, de moeders waren met 35

  Ook de verloskundige heeft te maken met borstvoeding. In de voorlichting voorafgaand aan de bevalling moeten de ouders geïnformeerd over borstvoeding en na de bevalling is borstvoeding de eerste keus voeding voor de boreling. Moeder en kind zijn dan twee uur ongestoord samen om te wennen, te drinken en bij te komen. Daarna is de verloskundige de eerste tien dagen eindverantwoordelijk.
  Kinderdiëtist Stefan Kleintjes en lactatiekundige IBCLC Gonneke van Veldhuizen-Staas, schreven voor het Tijdschrift voor Verloskunde een serie van vier artikelen. In het kader van de bijscholing van verloskundigen.

  Wij plaatsen de komende vier weken deze vier artikelen in de rubriek Voor Professionals.

  nwsbrcht-kolf3.pngHoe komt het dat werkende moeders anno 2011 nog steeds wegduiken in een toilet, een serverruimte of bezemkast om te kolven? Deze blinde vlek in onze samenleving is het onderwerp van een nieuwe informatieve website van drie enthousiaste vrouwelijke ontwerpers, waarvan twee jonge moeders. Met dit initiatief Ruimte om te kolven willen zij moeders, die borstvoeding geven, en of moeders die borstvoeding gaan geven, 'empoweren'. Dat wil zeggen: hen wijzen op hun rechten en hen tips geven hoe zij kolfruimtes op hun werkplek kunnen afdwingen. De informatie is ook gericht op gebouweigenaren en werkgevers, die zich onvoldoende bewust zijn van de barre omstandigheden waarin moeders moeten kolven.

  banner_mmnw1.gifStichting Moedermelk Netwerk heeft zich opgegeven voor de Meaningful Profit Award en vraagt jouw steun! Na het winnen van de SBO Borstvoedingsprijs 2010 en de opening van de VU Moedermelkbank vinden wij het tijd dat we onze missie nog duidelijker maken. Moedermelk Netwerk wil mogelijkheden creëren opdat alle zuigelingen moedermelk ontvangen als de eigen moeder hierin niet kan voorzien!

  Stem hier tot 23 juni of lees eerst even verder...

  nwsbrcht-oudersnatuurlijk.jpgOp 3 juli 2011 is in Arnhem de beurs Ouders Natuurlijk. Van 10.00-17.00 uur zijn alle zwangeren, jonge ouders, zorgverleners en overige geïnteresseerden van harte welkom. Op dit unieke evenement vind je alles wat te maken heeft met natuurlijk ouderschap. De hele dag door zijn er diverse lezingen en workshops, maar ook de webshops zijn rijk vertegenwoordigd. Het Kenniscentrum Borstvoeding [ @bvpuntcom ] is er natuurlijk ook!

  nwsbrcht-claim.jpgDe milieucommissie heeft een verzoek van babyvoedingfabrikanten dat stelt dat de toegevoegde DHA 'bijdraagt tot de normale visuele ontwikkeling van baby's tot twaalf maanden' verworpen. De EP-leden pleiten dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is voordat er nieuwe gezondheidsclaims kunnen worden gemaakt. Zij hopen dat het voltallige EP tijdens de stemming op 6 april haar voorbeeld zal volgen. De Europese volksvertegenwoordiging kan mogelijk de positieve opinie van EFSA blokkeren.

  nwsbrcht_foodwatch.pngFruitFlesje Aardbei-Peer van een grote fabrikant voor kunstmatige zuigelingen- en babyvoeding is vooral erg overbodig. Want 'kinderen van 6-36 maanden' hebben die dure, 'zogenaamde' opvolgmelk, helemaal niet nodig. Borstvoeding en moedermelk volstaat prima van nul tot vier jaar, en vanaf één jaar kan een kind, desgewenst koemelk(producten) drinken en eten. Het flesje fruitmelk is vooral bedoeld om de zak van de fabrikant te spekken, denkt foodwatch, en zeker niet voor baby's en peuters. De dure fruitmelk bevat amper fruit, in tegenstelling tot wat het voedingsconcern haar klanten wil laten geloven en bestaat bovendien voor een groot deel uit water.

  Doe mee aan de emailactie.

  nwsbericht_kh.pngDe Stichting Hahnemann Homeopathie promoot borstvoeding en brengt het Kenniscentrum Borstvoeding en het Het Nieuwe Borstvoeding Boek onder de aandacht van haar lezerspubliek. Op de website van de klassieke homeopaten wordt het belang van normvoeding borstvoeding onderstreept. Er is ook een landelijke borstvoedingslijn om kraamvrouwen die problemen hebben met borstvoeding te ondersteunen middels klassieke homeopathie.

  nwsbrcht-ezeltje.pngHet belang van borstvoeding wordt níet overdreven. Dit vindt 83% van de deelnemers aan online onderzoek op Ezeltje Prik. Juist omdat borstvoeding veel voordelen heeft voor moeder en kind, zou het meer gepromoot mogen worden. Vrouwen grijpen te makkelijk naar de fles.

  lactivist1.jpg
  Borstvoeding is net zo gewoon als iedere dag een stuk fruit en een frisse neus. Borstvoeding als logisch vervolg op de zwangerschap. Borstvoeden zolang als je kindje en jij het willen. Dat bindt de deelnemers van het Lactivisten forum.
  Een forum waar niet alleen ervaringen delen met eensgezinden centraal staat, maar ook de wil en wens om steeds meer moeders van goede en bruikbare informatie over borstvoeding in de eerste levensjaren te voorzien. En tegelijk werken lactivisten samen om de misverstanden en fabels uit de wereld te helpen zodat andere vrouwen niet door onjuiste informatie stoppen met borstvoeding.

  nwsbrcht-gevaar2.jpgDe Europese Commissie verbiedt vanaf 1 maart de productie van polycarbonaat babyflessen met Bisfenol A (BPA) en vanaf 1 juni 2011 mogen ze ook niet meer worden verkocht. BPA is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van de kunststof polycarbonaat. Producten die van deze kunststof zijn gemaakt, zoals babyflessen, kunnen sporen bevatten van BPA. Het is dan denkbaar dat geringe hoeveelheden BPA aan babyvoeding worden afgegeven wanneer de babyfles met babyvoeding wordt verhit. BPA heeft mogelijk effect op de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft in Nederland nooit afgifte van BPA uit babyflessen aan kunnen tonen.

  aruba01.jpgVrijdag 18 februari overhandigde het Nationale Borstvoeding Committee op Aruba het nieuwe Borstvoeding Beleidsplan 2011-2015 aan His Excellency Richard Visser and Her Excellency Michelle Hooyboer-Winklaar van het Arubaanse parlement. Het nieuwe Borstvoeding Beleidsplan zal geïmplementeerd worden in het Moeder-Kind gezondheidsprogramma.
  Minouche Lopez en Caroll Kock, van Borstvoedingorganisatie Pro Lechi di Mama, spraken kort over de huidige en toekomstige situatie ten aanzien van borstvoeding en over de verwachtingen die gekoesterd worden wanneer dit beleidsplan werkelijkheid wordt.

  Lees hier meer.
  De komende maanden meer aandacht voor Borstvoeding en Aruba! Volg #arubatweet en @bvpuntcom op Twitter.

  nwsbrcht-flesje2.jpgDe Australian Centre for Economic Research on Health stelt: een relatief kleine moeite opdat meer moeders wat langer borstvoeding geven, heeft grote positieve gevolgen voor de gezondheid van de Australische bevolking. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een chronische ziekte voor een zuigeling die geen borstvoeding kreeg, 30 - 200% hoger is, dan voor een baby die wel borstvoeding kreeg. Als in Australië 80% van de kinderen op de leeftijd van zes maanden volledig borstvoeding krijgt, betekent dat 4 - 18% minder chronische ziekten in de gehele populatie.

  nwsbrcht-gold.pngGold is een online conferentieoord speciaal voor onderwijs over borstvoeding. Elk jaar biedt Gold onderwijs op hoog niveau. De sprekers presenteren vanuit hun werkruimte ergens op de wereld en de congresdeelnemers zitten ook 'ergens'. Presentaties volg je live, of op een later tijdstip. Zeer interessant voor lactatiekundigen, lactatiekundigen in opleiding en voor andere gezondheidswerkers in de jeugdgezondheidszorg.
  Kijk op Gold voor het programma en aanmelding. Wil je groepskorting? Meld je dan aan bij Kenniscentrum Borstvoeding-medewerker en lactatiekundige IBCLC Marianne Vanderveen. Stuur haar een mail.

  banner-mammae2.jpgMammae geeft een nieuwe dimensie aan borstvoeding. Mammae is immers de enige borstvoedingsbeha ter wereld waarmee je discreet kan voeden. Zo ben je overal op je gemak, waar en bij wie je ook bent. Met Mammae straal je klasse uit en dat mag gezien worden.

  Bekijk de demofilm en zoek hier de Mammae verkooppunten bij jou in de buurt in Nederland en in België.
  Hier vind je de Mammae wedstrijdpagina of ga gelijk naar het Mammae wedstrijdformulier.

  wbw2011-1.png'Praat met me! Borstvoeding, een 3D-beleving' is het thema voor de Wereld Borstvoeding Week in 2011. Dit jaar wereldkundig gemaakt door de WABA, een groep organisaties en individuen die zich inzet voor bescherming, promotie en steun voor borstvoeding.

  Het thema 'Praat met me! Borstvoeding, een 3D-beleving' wil juist de communicatie over borstvoeding op verschillende niveaus en tussen verschillende sectoren aandacht geven. Borstvoeding is tijd, plaats én communicatie. Communicatie is essentieel om borstvoeding te kunnen beschermen, bevorderen en ondersteunen. In deze moderne tijd is communicatie zo gemakkelijk en het kost amper tijd om over grote en kleine afstanden te communiceren. Al deze nieuwe informatiekanalen kunnen worden gebruikt om de horizon te verbreden en borstvoedinginformatie te verspreiden!

  200-milk.pngNieuw in de PromoShop van het Kenniscentrum Borstvoeding: zachte muts van 100% biologische katoen, verkrijgbaar in drie kleuren (lichtroze, lichtblauw en wit) en in twee verschillende maten (0-1 en 1-2 jaar). We gebruiken de flockdruk-printdruk. Dat is een fluweelzachte opdruk die erg slijtvast is. En van veel hogere kwaliteit dan die van sommige concurrenten.
  Je krijgt met de code 'TOP46', € 5,-- korting op de bio-mutsen voor baby's: tot 17 januari! En met de code 'LIEFDE', gratis verzending als je bestelling boven de € 30,-- is.

  Heel andere leuke mutsen vind je bij draagdoekpuntnl!

  nwsbrcht-kolf2.jpgLuc Wermers, van Luwe-vormgeving, maakte voor zijn afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven een kolfapparaat. Niks geen flessen en slangen… maar een bijzondere bol: precies de vorm om te kolven en in een handomdraai geschikt om de baby mee te voeden. Rond dus, net als een borst en het hoofd van het kind. Luc doopte zijn project Mum@work!

  Lees hier meer.

  nwsbrcht-vu-utrecht.jpgMoeders van gezonde kinderen kunnen bij de VUmc hun overgebleven melk doneren. De moedermelkbank maakt deze melk geschikt voor te vroeg geboren baby's die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen. Alle te vroeg geboren kinderen in Nederland kunnen dan toch moedermelk krijgen. Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10% van de te vroeg geboren kinderen krijgt.

  stefan-2008-200.jpgStefan Kleintjes is kinderdiëtist. Dertig jaar geleden studeerde hij af en begon voorlichting te geven over kindervoeding. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot misschien wel Nederlands grootste borstvoedingsdeskundige.
  Naast zijn praktijkwerkzaamheden is hij ook eigenaar van de website Borstvoeding.com waar bijna vierduizend vrouwen per dag komen om informatie te verzamelen en te delen. Ecomama wilde graag nader kennis maken.

  Lees hier het interview in Ecomama.

  nwsbrcht-gevaar2.jpgDe EU-lidstaten verbieden het gebruik van bisphenol A in babyflessen. Deze stof kan volgens deskundigen de gezondheid van zuigelingen schaden en zelfs kanker veroorzaken. Het verbod gaat halverwege 2011 in. Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) heeft dat donderdag bekendgemaakt. Hij vindt het goed nieuws voor de Europese consumenten. Het Europees voedselveiligheidsagentschap EFSA heeft eerder gewezen op de risico's van bisphenol A, dat gebruikt wordt bij de productie van het plastic van zuigflessen.

  donor1.jpg
  Heb je moedermelk nodig of wil je moedermelk doneren? Bij Eats on Feets Global regel je het zelf. Eats On Feets Global is een online sociaal netwerk dat moeders ondersteunt bij het zoeken naar en het doneren van moedermelk. Het is een simpel privé-initiatief opgezet op Facebook. Er zijn tientallen landen die al mee doen! Ook Nederland en België. Eats On Feets Global is ontstaan vanuit de behoefte van moeders om hun kind te willen voeden met soorteigen melk.

  Meer informatie

  column-129.jpgDe belangrijkste conclusie van dit onderzoek naar slaappatronen is: Moeders die geïnformeerd worden over borstvoeding zouden ook geïnformeerd moeten worden over slapen. Moeders zouden ook moeten weten dat kiezen voor het voeden van haar kind met kunstvoeding er niet voor zal zorgen dat haar kind daardoor beter zal slapen. De risico's van het niet-geven van borstvoeding zouden afgewogen moeten worden tegen het steeds meer uitblijven van bewijs dat de keuze voor kunstmatige zuigelingenvoeding een positief effect zou hebben op de slaap van de moeder.

  Met andere woorden: er zijn geen verschillen ontdekt in slaappatronen tussen moeders die hun kind aan de borst voeden, kunstmatige zuigelingenvoeding geven of met een combinatie van beiden hun kind voeden.

  Gentiaan Violet is schimmeldodend, zo leren de studenten lactatiekunde aan de opleiding bij Baby&Borst [© @babyenborst] in Almere...

  nwsbrcht-schimmel.jpg

  nwsbrcht-1112.jpgEen grootschalige handel is ontstaan in kunstmatige zuigelingenvoeding van Nederlandse makelij. In China ontstond vraag naar 'veilige' flessenmelk sinds het melamineschandaal vorig jaar.
  Zes Chinese baby's stierven en honderdduizenden werden ernstig ziek door gebruik van vervuilde poedermelk. Rijke Chinezen kopen nu bij ons de schappen leeg waardoor ernstige tekorten dreigen voor baby'tjes die in plaats van met moedermelk, gevoed worden met de bekende dure merken kunstmatige zuigelingenvoeding. Niet alleen de producenten slaan alarm, ook de diëtiste van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) grijpt de gelegenheid aan ouders te adviseren over 'de beste' kunstmatige zuigelingenvoeding.

  nwsbrcht-kv1.jpgKunstmatige zuigelingenvoeding bevat 40 keer meer metalen dan moedermelk. Britse onderzoekers van de Keele Univerity van Staffordshire stellen dat dat in het latere leven gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In verschillende merken kunstmatige zuigelingenvoeding op de Britse markt werden hogere gehaltes van metaal teruggevonden, hoger dan wettelijk toegestaan in water. De hoge gehaltes worden met name gevonden in de kunstmatige zuigelingenvoeding speciaal gemaakt voor premature baby's [meer dan 800 microgram per liter]. Volgens Europese wetgeving mag zelfs water niet meer dan 200 microgram aluminium per liter bevatten.

  nwsbrcht-1109.jpgTaiwan on Tuesday adopted a law allowing women to breastfeed in public with hefty fines for anyone who tries to stop them, after five mothers were forced to leave a museum for nursing their babies. Under the new rule, anyone attempting to prevent breastfeeding in public will face a fine of up to 30,000 Taiwan dollars (990 US dollars), according to the Department of Health.

  In Indonesia a new law has been passed that stipulates all babies should be exclusively breastfed for the first six months of life. From early next year, anyone who stands in the way of this will be fined up to 100m rupiah (£7,000; $11,000) and sentenced to up to a year in prison. Malnutrition has been the cause of death of millions of young Indonesian children. The new law is a well-intentioned attempt to address the crisis.

  2 November 2010 Last updated at 06:34 GMT, by Karishma Vaswani BBC News, Jakarta

  Lees hier verder, in het Engels.

  nwsbrcht-wbw2010-9.jpgWeek 40! Op de kalender van 2010, geheel los van mijn eigen cyclus – gelukkig. Van 4-10 oktober is het namelijk –oh symboliek- Wereld Borstvoeding Week. Een jaarlijks initiatief van het WABA, World Alliance for Breastfeeding Action. Alstublief.

  nwsbrcht-wbw2010-2.jpg
  In Amersfoort bijeen, honderden moeders, honderden kindjes, vaders en mensen van de organisatie. De sfeer is ontspannen, de organisatie is super, aan alles en overal is gedacht. Er worden workshops gegeven, er zijn borstvoedingtaarten, er zijn informatiestands: kleertjes, boeken, draagdoeken vliegen over de toonbank. Midden op de dag komen alle moeders samen: iedereen gaat voeden. Eén, twee, en soms drie baby's per moeder. Honderdenachtenvijfig baby's tegelijk aan de borst!! Een nieuw record is gevestigd. Dames, jullie zijn geweldig! Ageeth, Nynke en Chella, bedankt voor de organisatie. Ik heb genoten deze dag. Fijn om jullie te zien, jullie te spreken en jullie kindjes aan de borst te zien.

  De donatie-actie die we een tijd geleden gestart zijn, leverde tot nu toe een mooi bedrag op. Heel hartelijk dank voor jullie bijdragen en bemoedigende woorden. Iedereen die op de hoogte gehouden wilde worden hebben we gedetailleerd op de hoogte gebracht van de actie en onze plannen!

  Onder de donateurs zouden we drie Limited Edition draagdoeken van 100% gecertificeerd rekbaar katoen, van Draagdoek.nl t.w.v. € 59,95!, verloten. De winnaars zijn: Wilma Ruig Loppersum, A. Crielaard / R. Bosch Eindhoven en Arjanne Grobbe in Utrecht. Gefeliciteerd! Ik neem contact met jullie op, maar mij mailen mag natuurlijk ook.

  Wilma stuurde ons gelijk een foto van haar peuter bij haar in de draagdoek!

  Steun borstvoeding.com met een donatie: laat je waardering zien en maak nieuwe projecten mogelijk.

  bvpuntcomshop3.png
  De winkel met promowear van het Kenniscentrum Borstvoeding, alias Borstvoeding.com is open. Je kunt bij ons terecht voor T-shirts voor mannen, vrouwen en baby's, rompertjes, slabbetjes, tassen, note- en netbooksleeves, stropdassen [ja ja heren, doet u ook mee?], mokken en knuffelbeer.

  nwsbrcht-bvcafe.jpgDinsdag 14 september zal er van 10.00 tot 11.30 uur voor het eerst een babycafé in theehuis Eartship in het Doepark Nooterhof in Zwolle. Dit babycafé wil een ontmoetingsplek zijn voor ouders en hen de gelegenheid bieden om onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee ervaringen uit te wisselen.
  Initiatiefneemster is Karin Kodden, lactatiekundige IBCLC en eigenaar van Borstvoedingscentrum Zwolle. In haar dagelijks werk merkt zij dat er onder jonge moeders veel behoefte is aan contact met andere jonge moeders. Want of het nu een eerste kindje is of een derde, elke moeder heeft zo haar vragen en onzekerheden.

  nwsbrcht-zwanger.pngBorstvoeding, logisch en natuurlijk vervolg op zwangerschap en bevalling! Maar hoe komt het dat zoiets natuurlijks en vanzelfsprekends als borstvoeding geven zo onnodig ingewikkeld is geworden? En dat het onderwerp borstvoeding zo gevoelig ligt? Bijna iedereen weet wel dat moedermelk de beste en enige meest volwaardige voeding voor baby's is. De meerderheid van alle moeders begint dus na de geboorte van haar kind met het geven van borstvoeding, ruim 80%. Toch haakt de helft van deze moeders binnen een maand weer af. Stoppen met borstvoeding binnen die eerste maand is meestal niet vrijwillig. Veel vrouwen kampen met te veel tegenslag tijdens die eerste paar belangrijke weken. Dus: wat zou je kunnen doen om dat te voorkomen?

  Lees verder op Ik ben zwanger de leukste site over zwanger worden en zwanger zijn of lees gelijk verder in dit mooie Het Nieuwe Borstvoeding Boek.

  nwsbrcht-oproep3.jpgWe schreven eerder over een schandaal in België en in zomerberichten over het feit dat borstvoeding nog steeds schokkend blijkt te zijn. Nu blijkt ook datvoeden in de bus niet altijd wordt getolereerd. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met voeden in het openbaar. Mail naar Marl en vergeet niet even verder te lezen.

  nwsbrcht-prolechi.jpgFundacion Pro Lechi Mama Aruba is weer in de lucht! De website van de borstvoedingvereniging Pro Lechi Mama op Aruba werd op 4 augustus officieel gelanceerd door de minister van Volksgezondheid. De officiële lancering werd uitgevoerd door dhr. Blok, directeur van de Directie Volksgezondheid. Het was een bescheiden feestje met de mensen van Pro Lechi Mama, de minister en andere genodigden. De website is in het Papiamento, de taal van Aruba.
  Minouche, Sharine en Wendy van harte gefeliciteerd!!

  zomerbericht4.jpg

  De Internationale Week van de Borstvoeding is van 1 tot 7 augustus! Het internationale thema is Naar een babyvriendelijke wereld: iedereen kan mee een stap vooruit doen. Het idee is mensen in de gezondheidszorg aan te moedigen om moeders beter te begeleiden: dus volgens de tien vuistregels van de borstvoeding van Unicef en de WHO, de Wereldgezondsheidsorganisatie.

  zomerbericht2.jpgVoeding, drinken, warmte, liefde, koestering, geborgenheid, binding, uitdaging, eigen grenzen verleggen, confrontaties aangaan, relaties, praten, luisteren, vragen stellen, antwoorden geven, jezelf vernieuwen, creativiteit, zwaarte, luchtigheid, humor, verdriet, moe, genieten, frustratie, vindingrijkheid, oxytocine, bescherming, veiligheid, de moeder, de vader, de stemmen, de stilte, de geur, hartslag, ademritme, troost en troostend, natuurlijk, een rustpunt, teamwork, verwondering, houden van, verantwoordelijkheid, onzekerheid, gezellig, logisch, lekker, gelukzalig, vertrouwd, intiem, samen, prettig, leuk, louterend, verwerking, helend, normaal ...

  Is borstvoeding nog meer? Mail de redactie!

  Bij de foto: Eliana, zeven maanden, speelt met haar broers en zus in het zwembadje in de tuin. Tussendoor komt ze even, in haar badpakje en zonnesjaaltje, een slokje halen.

  steun3.jpgBorstvoeding blijkt nog steeds schokkend te zijn... Huize Stoepkrijt: Op een vrije dag als vandaag zie ik op mijn twitteraccount een reactie van een tweet-kennis staan op een opmerking van een jonge vrouw over borstvoeding. Die jonge vrouw maakte zich nogal druk dat ze in een kleding winkel een moeder al lopend borstvoeding zag geven, ze vond dat namelijk behoorlijk asociaal. Mijn aandacht werd getrokken en ik kon het niet nalaten om ook te reageren om te zeggen dat er tegenwoordig op MTV of op het strand meer borst te zien is dan als een vrouw borstvoeding geeft.

  Lees verder: Borstvoeding blijk nog steeds schokkend te zijn

  nwsbrcht-belgie.jpgEen Belgische moeder, coördinator van het Mammacafé, die haar ligamenten gescheurd had, meldt zich bij de spoedafdeling van het ASZ in Aalst. Haar baby van 3,5 maand krijgt honger en ja, wat doet ze? De borst is bij de hand, de voeding op temperatuur, dus hup haar kind gaat aan de borst.

  Prompt ontmoet zij weerstand van verschillende kanten: ze moest dan maar in een aparte ruimte voeden, want, aldus een spoedarts, volgens het beleid in het ziekenhuis mocht er niet gevoed worden op de gang of in het bijzijn van patiënten. Ware het een flesje geweest, dan had het natuurlijk wel gemogen.

  nwsbrcht-kraamboekbrabant.jpgErfgoed Brabant zoekt voor het project Baby's in Brabant verhalen over kraamrituelen. Hoe vier je de geboorte van een kindje, zijn er speciale (familie)tradities, heb je rituelen die je uitvoert bij de geboorte van je baby, zoals beschuit met muisjes of andere, minder bekende rituelen, etc.
  Op de site van Baby's in Brabant kun je je verhaal vertellen en gratis het kraamboek Baby's in Brabant downloaden met verhalen over zwangerschap, kraamrituelen en ouderschap in de jaren 50-70 en nu, ook het thema borstvoeding komt aan de orde.

  nwsbrcht-draagdoek3.jpgDe lente is een heerlijke tijd om er op uit te gaan met je kinderen en ze buiten te dragen. Daarom is er op zondag 13 juni een Draagwandeling in Utrecht. Leuk om te zien, maar vooral ook leuk om mee te doen! Vrolijk jezelf en het straatbeeld in de Utrechtse binnenstad op en kom samen wandelen met andere ouders die hun kinderen dragen in een draagdoek of andersoortige drager.

  nwsbrcht-wk2010.jpgBorstvoeding en voetbal! Twee onderwerpen die altijd discussie en gesprekstof opleveren. De een heeft er niets mee de ander wel. Met het voetballen word je grootgebracht, en zie, hier ligt de relatie met borstvoeding: ook daar wordt je groot mee, én sterk!
  Het WK-voetbal 2010 begint vandaag en wij gaan ervoor. We gaan voor Borstvoeding en we gaan voor Het Voetbal. Daarom is borstvoeding.com -voor zolang Nederland mee doet- in een fris oranje voetbaljasje gestoken.

  nwsbrcht-B&B.jpgIn Dilbeek opent Roeline Ham vrijdag de eerste Belgische winkel die alles aanbiedt voor vrouwen die borstvoeding willen geven. Het idee komt uit New York. Roeline Ham, zus van de StuBru-presentator Otto-Jan Ham, haalde het idee bij de Upper Breast Side in New York, een winkel die alles uit de kast haalt om borstvoedende vrouwen te ondersteunen. Roeline: 'In België stopt meer dan de helft na drie maanden, als ze terug aan het werk moeten. Er zijn er ook velen die stoppen na zes, zeven weken. Ze hebben geen zin meer in die lelijke borstvoedingsbeha's...

  nwsbrcht-b&b2.jpgIn september start een nieuwe opleiding tot lactatiekundige IBCLC in Almere. De opleiding duurt tot begin juni 2011, want eind juli is het internationale examen van de IBLCE. Elly Krijnen en Carla Bakker, beiden lactatiekundige IBCLC, zijn de drijvende krachten. Hun lactatiekundige praktijk Baby&Borst, bestaat al een tijdje, en daar is nu de nieuwe opleiding ook aan verbonden.

  bio_iris.jpgArtikel over langer voeden, kan je hier lezen in de Standaard van 4 juni 2010! Aan het woord is Iris Goddyn, medewerker van het Kenniscentrum Borstvoeding. Iris schreef o.a. Een borst voor de dorst.

  nwsbrcht-politiek.jpgDiana zegt: zondag 30 mei was het Rhythm Against Racism festival op de Dam in Amsterdam. Een manier om vlak voor de verkiezingen nog eens op te roepen om niet op partijen te stemmen die verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen propageren, zoals de Partij van Vrijemarktpolitiek en Vreemdelingenhaat. Ook de organisatie waar ik lid van ben, de Internationale Socialisten, was erbij. Hana, dertien maanden (en allochtoon) ging met mama mee actie voeren. Daar word je hongerig van. Gelukkig hing er een bron van heerlijke warme mammamelk voor Hana's neus. En mama ging al voedend gewoon door met actievoeren. Wat is borstvoeding toch handig. Groetjes, Diana

  En... 'Een hoera voor borstvoeding', aldus Miriam die ons attent maakte op de foto in het Dagblad de Limburger.

  Lees ook: De politiek en vijf stellingen over borstvoeding

  In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni vroeg redacteur Janneke Goudswaard van bv-organisatie LLL politieke partijen naar hun standpunten op het gebied van borstvoeding. De partijen die nu een zetel hebben en/of volgens peilingen van medio april een zetel zouden kunnen halen, werden bevraagd. De resultaten vind je in deze poster. De organisatie neemt zelf geen politieke standpunten in, net zo min als het Kenniscentrum Borstvoeding dat doet. We geven hiermee ook geen stemadvies. Maar willen juist voor jullie duidelijk maken, hoe de verschillende politieke partijen aankijken tegen de geboden stellingen.

  pediatrics-logo.jpg
  Als 90% van de pas bevallen moeders hun kinderen exclusief borstvoeding zou geven gedurende de eerste zes maanden, zou dat in de US 911 doden en 13 miljard U$ schelen elk jaar, aldus de onderzoekers Bartick en Reinhold. Hun onderzoek werd gepubliceerd in de Journal Pediatrics. Momenteel liggen de borstvoedingscijfers ver beneden de aanbevelingen van de deskundigen die pleiten voor meer borstvoeding in verband met een optimale gezondheid.
  Ook in Nederland werd een dergelijk onderzoek Health gain and economic evaluation of breastfeeding policies, verricht.

  nwsbrcht-record.jpgIn een gezellige chaos in Planckendael in Mechelen verbeterden 172 mama's op Paasmaandag 5 april het Beneluxrecord simultaan borstvoeding geven. Het vorige record werd gevestigd op 28 september 2008 in Amersfoort met 80 kindjes aan de borst. Volgende keer gaan de dames voor het wereldrecord, dat nu nog op naam staat van 3541 Filipijnse mama's in Manilla.
  Op 2 oktober dit jaar krijgen de Nederlandse moeders de kans het Beneluxrecord te verbeteren.

  Meer nieuws en foto's

  nwsbrcht-draagdoek.jpgSteeds meer berichten duiken op in de media, waaruit blijkt dat er de afgelopen twintig jaar in Amerika veertien baby's zijn overleden in een draagzak. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat deze kindertjes overleden zijn en wij betreuren dit ten zeerste!
  Er is verwarring bij de pers want al snel worden alle draagdoeken op één hoop gegooid. De ene kopt 'Stikgevaar voor baby door draagdoek', de ander met 'Draagdoek niet alleen goed' en weer een ander met 'Miljoen gevaarlijke babydraagzakken teruggeroepen'. Voor alle duidelijkheid, de doeken die mogelijk de dood mede veroorzaakt hebben, zijn babypouches, zogenaamde draagzakken of buidels die op tassen lijken. Als je een echte draagdoek hebt, hoef je je geen zorgen te maken dat je een ondeugdelijk product hebt.

  nwsbrcht-aapje.jpgYaro, geboren op 20 februari, drinkt moedermelk bij zijn moeder Ndoki. Yaro is een Swahilinaam en betekent 'zoon'. Yaro woont samen met moeder Ndoki in het nieuwe verblijf naast de ijsbeer in Artis.
  Foto afkomstig van Amsterdam.nl.

  Lees ook de column Slaaptraining voor apen? van Tessa Rasman.

  nwsbrcht-wcef1.jpgTegenwoordig hebben we, veel meer dan vroeger, te maken met milieuvervuiling en kunstmatige chemische stoffen in dagelijkse producten als voeding, meubels en cosmetica. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de neurologische ontwikkeling van onze kinderen en helaas ook voor de kwaliteit van onze melk.

  nwsbrcht-stamcel.jpgMark Cregan, die als eerste ontdekte dat er stamcellen voorkomen in menselijke melk, is ervan overtuigd dat wetenschappers binnen vijf jaar deze stamcellen zullen oogsten en gebruiken voor onderzoeken naar de behandeling van ruggegraat blessures, diabetes en Parkinson.

  logoBV_RGB_238px.giflogoBVgroeicurve_RGB_238px.gif

  Opnieuw hebben we de uitstraling van borstvoeding.com iets aangepast! De kleine zwart-wit fotootjes pasten niet goed meer bij de kleurrijke uitstraling van de huidige site en het oude logo was niet representatief voor de organisatie én de website samen. Daarom is er nu een grote foto met een nieuw logo. In de loop van de tijd komen er meer grote foto's en dan zullen deze per dag wisselen.
  Het oude logo voldeed niet meer omdat de naam van de organisatie ontbrak! Nu is het duidelijk: de organisatie is het Kenniscentrum Borstvoeding en de website van de organisatie is www.borstvoeding.com. Met het nieuwe logo kunnen we nu ook afgeleide logo's maken, zoals bijvoorbeeld voor de WHO-groeicurve-online.

  We stellen het zeer op prijs als je het nieuwe logo op je eigen site gebruikt om naar ons te linken! Wil je als je het oude logo gebruikt dit vervangen door het nieuwe?
  Je kunt de logo's hier wegplukken maar als je liever een speciale afmeting wenst, stuur dan een mail naar Stefan Kleintjes.

  Dank aan ontwerpster Linda de Nijs voor het ontwerp van het logo, en dank aan de moeders van de foto's!

  nwsbericht_zijlijn.jpgDe overheid gaat in Groot-Brittannië toekomstige vaders les geven over borstvoeding. Ook krijgen de vaders les in hoe hun partner te ondersteunen tijdens de geboorte.
  Vaders die aan de zijlijn staan te juichen verdubbelen daarmee de kans op een succesvolle borstvoedingperiode, zo wijst onderzoek uit. Ander onderzoek wijst uit dat vaders die bij de geboorte betrokken zijn ook een betere opvoeding geven tijdens de eerste drie jaar, de jeugd en de adolescentie van het kind. Uit een enquête blijkt verder dat 86 procent van de vaders nu aanwezig zijn bij de geboorte, maar velen van hen voelen zich nog altijd buitengesloten tijdens deze bijzondere gebeurtenis.

  Lees nog eens de prachtige column Aan de zijlijn.

  2009-52-2.jpgDeze week de laatste foto's van de week, van dit jaar. Woensdag 6 januari 2010 zijn we er weer met een nieuwe serie foto's. Het was weer een prachtig jaar met zo vele overweldigende, liefdevolle foto's en prachtige teksten. Jullie hebben elkaar weer verwend!
  We slaan trouwens komende vrijdag het verhaal van de week over en er komt dit jaar nog één column. Volgend jaar zijn we er weer helemaal op volle kracht. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

  Gauw kijken naar de foto's van deze week.

  nwsbrcht-update.jpgBorstvoeding.com, de website van het Kenniscentrum Borstvoeding, bestaat al langer dan vijf jaar en daarom zijn we met een klein team, waaronder lactatiekundigen Rieneke en Kirsten, Gonneke van Veldhuizen-Staas van Eurolac, Marquerite en Trix begonnen met het updaten van de oudere artikelen. Soms zijn de inzichten veranderd, soms is de taal wat oubollig, en vaak zijn deze artikelen niet geïllustreerd met foto's. Daar komt dus verandering in.
  Het gros van de wat oudere artikelen kan eenvoudig opgefrist en gaat weer jaren mee, een aantal oude artikelen vervangen we compleet. Het originele oude artikel plaatsen we dan in het verzamelarchief, duidelijk herkenbaar als archiefstuk. Altijd interessant of leuk om nog eens terug te lezen hoe ze er 'vroeger' over dachten of over schreven.
  Een Herculesklus dus! De oproep die ik hier plaatste heeft effect gehad: er zijn nu vijf deskundigen die met de oudere artikelen aan de slag gaan, en vier of vijf vertalers die nieuwe en herziene Engelse artikelen gaan vertalen.

  nwsbrcht-oproep.jpgVeel vaders en ook moeders vragen het zich af. En moeders die er nog aan gaan beginnen, hebben al helemaal geen notie. Wat voel je nou bij of tijdens het voeden van je kind. Is het intens, emotioneel, bijna sensueel, gewoon, fysiek of praktisch? Of denk je: het zijn allemaal hormonen... Weliswaar onbekende, nieuwe hormonen, maar toch...? We kijken uit naar jullie ervaringsverhalen! Daar gaan we uiteraard heel vertrouwelijk mee om, en je naam noemen we natuurlijk niet in het artikel dat we schrijven voor borstvoeding.com, als jij liever anoniem blijft.
  Femke Fleur, communicatiemanager bij een grote organisatie, en zelf bvmama, is vanuit de redactie vooral verantwoordelijk voor de ervaringskanten van dit artikel. Gonneke en Stefan doen natuurlijk ook mee en nemen de wetenschappelijke kant voor hun rekening.

  Dank jullie wel meiden! We hebben dertig reacties gehad, heel mooie openhartige persoonlijke verhalen. Daar gaan we nu mee aan de slag. We houden jullie op de hoogte.

  nwsbrcht-mmnetw.jpgCouveusekinderen kunnen vanaf komend voorjaar melk krijgen uit de moedermelkbank. Het Erasmus MC richt deze bank op voor baby's van wie de moeder niet onmiddellijk voldoende eigen moedermelk beschikbaar heeft.
  Het Kenniscentrum Borstvoeding feliciteert het Sophia, en wij feliciteren met name Chella Verhoeven van het Moedermelk Netwerk. Het is dankzij haar inspanningen dat het doneren van moedermelk weer bespreekbaar is geworden in Nederland en dat moeders al vijf jaar hun moedermelk doneren aan andere moeders en hun kinderen. En nu heeft zij ook een belangrijke rol gespeeld bij de nieuwe Moedermelkbank in het Sophia. Wij zijn zeer content met deze ontwikkeling!

  nwsbrcht-diepvries.jpgVoor een artikel dat ik schrijf, ben ik op zoek naar ervaringen met het gebruik van moedermelk anders dan moedermelkvoeding uit borst of fles.
  Heb je weleens gekookt met je eigen melk of heb je wel eens yoghurt gemaakt? Ik hoor graag je ervaringen. Ook wie nog nooit iets heeft gedaan, maar graag aan het experimenteren wil met de grote ongebruikte vriezervoorraad: mail me je ervaringen. Ik kan je eventueel voorzien van recepten om je op weg te helpen.

  nwsbrcht-kunst.jpgVandaag publiceren we de laatste afbeelding in de serie Kunst en Borstvoeding! Leonie de Zwarte maakte speciaal voor Borstvoeding.com een serie van twaalf illustraties geïnspireerd op het thema borstvoeding. Leonie maakte prachtige, vrolijke en actuele afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld de Gooische vrouw, Crea Bea, Tandemmoeder en Toerist.

  Alle illustraties van Leonie kun je hier vinden. Leonie maakt ook geboortekaartjes of speciale kunst voor kinderkamers. Meer info over het werk van Leonie vind je op haar eigen website.
  Leonie bedankt!!

  nwsbrcht-bvtaboe3.jpgLotte legde een kleine melkdrinkende Jezus (Van Da Vinci's Litta Madonna) aan aan deze 'publieke' borsten in het centrum van Lubljana. De miraculeuze verandering van zeep in melk levert mooie beelden op!

  nwsbrcht-bvtaboe.jpgEen affiche die in het centrum van Lubljana het straatbeeld opfleurt. Beschreven in de Belgische pers als: enorme, ingezeepte, duidelijk erotische, pronte vrouwenborsten.
  De seksualisering van de borst in onze Westerse maatschappij schept, zonder er zich van bewust te zijn, een taboe rond die andere functie van de borst, de voedende.
  Deze maand zien we op de nationale Belgische zenders de campagne van de overheid ter bevordering van borstvoeding in de publieke sfeer. Laten we eerlijk zijn, bijna even onopgemerkt als voedende borsten in het openbaar.
  Lotte is met een cameraploeg vertrokken naar Lubljana. Daar legt zij donderdagnacht 15 oktober een kleine melkdrinkende Jezus (Van Da Vinci's Litta Madonna) aan aan deze 'publieke' borsten. Benieuwd wat de miraculeuze verandering van zeep in melk met zich meebrengt!
  Ik zeg: van Lotte gaan we meer horen en zien.

  nwsbrcht-bvpromobelgie2.jpgIn België durven ze het hardop te zeggen! Getest en goedgekeurd, al meer dan 200.000 jaar. Op deze site een aantal opmerkelijke uitspraken: 'Geen beslommeringen met zuigflessen: niet nodig om ze klaar te maken, op te warmen of af te wassen. Ook in de portemonnee valt dit beter mee. En geen stress als de baby honger heeft: met borstvoeding speel je kort op de bal van je baby's honger.'

  En: 'Borstvoeding zou niemand mogen doen opkijken: het is de meest natuurlijke handeling voor een mama. De meeste vrouwen produceren voldoende melk en baby's zoeken spontaan naar de borst. Borstvoeding geven in het openbaar is normaal!'

  Het Kenniscentrum Borstvoeding twittert mee! Volg ons en blijf vanzelf op de hoogte. Bij elk nieuw bericht op Borstvoeding.com, krijg je een tweet.
  Lekker makkelijk want je mist nooit meer wat.

  Klik hier of klik op de afbeelding en volg Borstvoeding.com op Twitter.
  twitter.jpg

  Wat is Twitter

  nwsbrcht-tweet.jpgVia Twitter wisselen mensen of organisaties die elkaar volgen korte tekstberichtjes, zogenaamde 'tweets', met elkaar uit, via de computer of de smartphone online.
  Meer weten? Klik hier.

  nwsbrcht-aruba.jpgOok op Aruba wordt op 3 oktober simultaan borstvoeding gegeven! Het is voor de eerste keer dat Fundacion Pro Lechi Mama deze bijeenkomst organiseerde. Vanwege het tijdsverschil viel het moment van simultaan voeden niet gelijk met het simultaan voeden op zaterdag 3 oktober in Amersfoort.

  De eerste keer bleek een groot succes! Een totaal van 26 moeders heeft met de challenge meegedaan. Voor Fundacion Pro Lechi Mama Aruba was het een geslaagde dag. De moeders vonden het hartstikke leuk. Natuurlijk was het best wel een warme dag maar ja daar konden we niets aan doen, het is altijd zomer hier op het eiland, maar gelukkig was het wel een beetje bewolkt en hadden we niet zoveel last van de zon.

  Kijk bij 'Lees verder' of klik hier voor de foto's.

  bvwijchen.jpgZowel de gemeente Wijchen als de gemeente Ede zijn uitgeroepen tot de meest borstvoedingvriendelijke gemeente van Nederland. Beide gemeentes ontvangen daarvoor een plaquette op maandag 28 september.
  De afbeelding toont het geboortekaartje van Kérima, geboren in Wijchen op 26 december 1979.

  nwsbrcht-tv.jpgSesamstraat en borstvoeding gaan goed samen. Kindje krijgt borstvoeding en in het gesprek leggen de moeders uit dat hun kindje nu nog genoeg heeft aan de moedermelk, dat dit ook het beste voor ze is en dat ander eten later komt. Gauw kijken!

  nwsbrcht-bvpop.jpgSpeciale borstvoedingspop... kopt de krant! De pop wordt geleverd met een speciaal topje dat net zo werkt als een voedingsbeha. OK, mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik druk op de link om de demonstratie op youtube te kunnen bekijken. Een meisje van een jaar of zeven doet een hesje aan waar twee bloemetjes op zijn geborduurd die haar borsten moeten representeren. De pop die zuigbewegingen maakt legt ze liefdevol aan en tussendoor geeft ze de pop de gelegenheid om nog een boertje laten en klaar is ze.

  nwsbrcht-landmarkbf.jpgBeeldhouwer Daniel Edwards heeft een bronzen standbeeld gemaakt van Angelina Jolie terwijl ze borstvoeding geeft aan haar tweeling. Het beeld heet 'Landmark for Breastfeed' en is vanaf 11 september te zien in het Mainsite Contemporary Art Museum in Norman, Oklahoma. Daarna reist het beeld de wereld rond en wordt het ten toon gesteld in diverse musea. De Britse hoofdstad Londen is dan het eerst aan de beurt.

  nwsbrcht-flesje.jpgAnna Coutsoudis, e.a. doen in The Lancet van 1 augustus 2009 verslag van hun onderzoek naar de rol van promotie van kunstvoeding voor baby's. Ze verwijten de kunstvoedingsindustrie dat zij schade toebrengt aan het beste merk op de markt: Borstvoeding®.
  Grote bedragen worden uitgegeven voor de promotie van kunstvoeding, vele malen meer dan de overheid spendeert aan het creëren van mogelijkheden voor moeders om borstvoeding te kunnen geven. Volgens de auteurs van dit opiniestuk doet deze reclame afbreuk aan het merk Borstvoeding® als de meest wenselijke voeding voor baby's.

  nwsbericht_icon.jpgJe kunt nu, via de site van de Internationale Wereld Borstvoeding Week dit borstvoedinglogo importeren in je Twitter-Avatar. Paar keer klikken en klaar is Kees!

  Nieuw: volg @bvpuntcom op Twitter

  Klik hier of klik op de afbeelding en volg Borstvoeding.com op Twitter.
  twitter.jpg

  nwsbrcht-fotoboek.jpgVoor een project naar aanleiding van de internationale week van de borstvoeding ben ik op zoek naar foto’s waarop borstvoeding te zien is in al zijn vormen, houdingen, situaties. Alles behalve de perfecte kommahouding, met de perfecte mama en de perfecte baby en de perfecte borst in de perfecte situatie dus [want die foto’s kennen we allemaal al]. De bedoeling van het project is om borstvoeding te tonen in zijn realiteit.

  Bij de 'foto van de week' zag ik al een heleboel foto'’s waarmee ik aan de slag zou kunnen. Het zou dan ook heel fijn zijn moesten deze mama's met me contact kunnen opnemen!!

  nwsbrcht-bvcharter1.jpgNederland is sinds donderdag 18 juni weer een mooi borstvoedingdocument rijker: het Charter voor Borstvoeding. De organisaties die dit charter ondersteunen streven naar een samenleving waarin

  • het geven van borstvoeding gewoon is;
  • iedereen bekend is met de voordelen van borstvoeding;
  • ouders weloverwogen keuzes kunnen maken over de voeding van hun baby;
  • vrouwen in staat zijn hun kinderen borstvoeding te geven zolang zij willen.

  nwsbrcht-wijchen.jpg

  De gemeente Wijchen heeft ruim honderdvijftig bedrijven, ondernemers en instellingen verzocht om het toe te staan als moeders borstvoeding willen geven aan hun kind. Moeders die in het openbaar voeden worden nog wel eens weggestuurd of krijgen negatieve reacties. Kay Poelen van Draagdoek.nl en de verloskundige uit Wijchen stellen dat hoe positiever de omgeving op borstvoeding reageert, hoe meer moeders borstvoeding zullen blijven geven. Op de foto: Kérima en Kay met kids.

  Borstvoedig Speciaal! Alweer een borstvoedingforum erbij, moet dat nu? Ja, misschien wel, misschien niet, de tijd zal het leren. Dit forum is niet bedoeld als algemeen vraag-en-antwoord forum, daarvan zijn er al genoeg. Ook niet om over de maatschappelijke kanten van borstvoeding te discussiëren, zo één is er ook al. Dit forum is bedoeld voor borstvoeding speciaal: moeders en kinderen met iets extra's of iets minder en die daar met elkaar over willen praten. Of voor anderen die daar meer over willen weten. Het forumbeheer is in handen van Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige IBCLC.

  nwsbrcht-jongemama.jpgTwee jonge bv-moeders, Sascha* (20) en Mandy* (21) van de jonge bv-mama's-hyves, wilden nou wel eens weten waarom jonge moeders voor borstvoeding of voor flesvoeding kiezen. Ze zetten een enquête online die werd ingevuld door 200 moeders jonger dan 25 jaar. De vraagstelling luidde: Geven er inderdaad meer jonge moeders de fles? En wat is hiervan de reden?
  De uitkomsten van het onderzoek zijn verrassend.

  Ga direct naar het onderzoek

  Vandaag, zaterdag 9 mei, in de Volkskrantmagazine, bijlage bij de Volkskrant, een prachtige beeldrapportage van zes vrouwen die kolven op het werk. Erg mooi!
  In Nederland is inArtikel 4.3.8. Voedingsrecht uit de Arbeidstijdenwet het recht om je kind te voeden geregeld. In België zijn er de Voedingspauzen waarin afspraken gemaakt zijn.

  Ook op Borstvoeding.com is een prachtige serie Hier wordt gekolfd!: foto's met verhalen en elke twee weken een nieuwe bijdrage.

  In Het Laatste Nieuws van 5 mei 2009 in België komen zowel kinderdiëtist Adèle Wechsler van de Groepspraktijk Vita in Berchem aan het woord als ondergetekende, Stefan Kleintjes van het Kenniscentrum Borstvoeding.
  Lees in Het Laatste Nieuws wat zij zeggen over kinderen die 'te dik' zijn.

  nwsbrcht-flesje.jpgVrouwen die voor een jaar of meer borstvoeding geven, lopen beduidend minder risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en hyperlipidemia, ten opzichte van vrouwen die zwanger waren en geen borstvoeding geven. Aldus een nieuwe analyse van Women's Health Initiative (WHI). Dr Eleanor Bimla Schwarz (University of Pittsburgh Center for Research on Healthcare, PA) en haar collega's rapporteren hun stevige conclusies in het mei-nummer van Obstetrics & Gynecology.

  nwsbrcht-schisis.jpgLive borstvoeding geven aan je kindje met schisis is soms wel en soms niet mogelijk en het is zeker de moeite waard om het te proberen. Het vraagt extra inzet en begeleiding van zowel de ouders, het kind en de begeleiders. Borstvoeding levert een positieve bijdrage aan de moeder-kindrelatie en omdat de moedermelk de juiste bescherming biedt voor dit kindje met een verhoogd infectierisico. Soms is het live voeden niet mogelijk en kan je kindje wel moedermelk drinken die jij afgekolfd hebt.

  nwsbrcht-zwaarder.jpgKunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby's die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby's. Het onderzoek is gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

  nwsbrcht-kiind.jpgKiind.nl met twee i's is een online magazine voor ouders die willen weten hoe het echt zit. De tweede i in de naam staat voor de informatie, die het onafhankelijk magazine wil geven. Om als ouder weloverwogen beslissingen te kunnen nemen is het van belang alle inzichten met elkaar te kunnen vergelijken. Daarom belicht Kiind juist ook de minder bekende thema's en invalshoeken. Ik vind het prachtig vormgegeven en de inhoud lijkt me van betrouwbare kwaliteit.

  Leonie de Zwarte presenteert twaalf borstvoedingillustraties in de rode zijkolom op Borstvoeding.com. Leonie houdt van de combinatie mensen en kunst. De illustraties gaan allemaal over de combinatie die je als vrouw maakt, tussen borstvoeding geven en je dagelijkse bezigheden. Leonie: 'Hopelijk geven mijn illustraties je inspiratie om lef én doorzettingsvermogen te vinden om je kind de borst te geven en tegelijk jezelf te blijven!' Vanaf woensdag 29 april elke twee weken een nieuwe illustratie in de rubriek 'Borstvoeding en Kunst.'

  nwsbrcht-kay2.jpgWie heeft er ook in het ziekenhuis gelegen toen je je baby aan de borst had? Was dat een probleem, of mocht je je baby'tje fijn bij je hebben? Ik was laatst in het ziekenhuis, ongeveer een week na mijn bevalling van mijn dochter. Het ziekenhuis wees mij er op dat de zorgverzekeraar wel eens moeilijk zou kunnen doen...
  Lees verder en stuur je ervaringen naar Kay Poelen.

  nwsbrcht-mmnetw.jpgDe website van het Moedermelk Netwerk is geheel vernieuwd en bijgewerkt met de allerlaatste wetenschappelijke informatie. Chella Verhoeven, lactatiekundige i.o. en drijvende kracht achter het Moedermelk Netwerk, laat ons weten bijzonder trots te zijn. En gelijk heeft ze, de nieuwe website is informatief, compleet en oogt prachtig.
  Chella, gefeliciteerd!

  nwsbrcht-cross1.jpgKijk nou wat Lisette ons meldt over cross-nursing....
  Met de Pasen waren we in Nijmegen, waar een mobiele kinderboerderij in het centrum was opgezet. Schapen, geiten, lama's, wat ezels, konijnen en kippen, de beestenboel was compleet. Een lammetje dronk bij mama-schaap, en we keken vertederd toe.

  Informatieve en gezellige dag rondom borstvoeding met zowel 's morgens als 's middags lezingen en een workshop! Je kunt tussendoor stands bekijken van diverse bedrijven en organisaties. Tevens is er de mogelijkheid om borstvoedingsfoto's te laten maken. Deze dag is speciaal bedoeld voor zwangeren, moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven, zorgverleners en verder voor iedereen die belangstelling heeft. Lees verder in de Agenda Borstvoedingsadtiviteiten.

  Stefan Kleintjes zal natuurlijk weer boeken signeren, én verkopen!

  nwsbrcht-jongemama's.jpgBorstvoeding.com is alweer een hele tijd actief op Hyves en nu heb ik wel een heel mooie aanleiding om dit bericht te posten. Borstvoedingpuntcomhyves heeft sinds kort een nieuwe moderator erbij: Hilde Slinter!! En we hebben gezelschap gekregen van de Jonge BV-mama'shyves. Opgezet door twee enthousiaste jonge mama's CosZ en Sascha die de borstvoeding heel erg zien zitten en nu andere jonge mama's bij elkaar willen brengen om elkaar te steunen. De voorlichting aan en ondersteuning van jonge bv-mama's mag nog wel een stuk verbeterd vinden zij. Je mag erbij als je bv geeft en jonger bent dan 25.

  nwsbrcht-bvcafe.jpgHet was me een drukke bedoening! met zo'n veertig moeders met kinderen, en ook oma's, vriendinnen, lactatiekundigen en verloskundigen. Maar ook de pers!
  Lees hier het verslag in BNdeStem.

  houding-oproep.jpg

  De pagina met borstvoedingshoudingen is hoognodig toe aan een opknapbeurt! Het afgelopen jaar heb ik al eens een oude, vaak wat onscherpe foto, vervangen waardoor de pagina een wat meer eigentijds uitstraling kreeg. Maar toen ik van de week een deze mooie bijdrage ontving, toen viel bij mij het kwartje en wist ik het zeker: deze pagina moet hoognodig op de schop. Doen jullie mee?

  nwsbrcht-brstschld.jpgMarlies Klooster interviewde moeders die met succes kolven en werken combineren. Bekijk de foto's en lees de verhalen in Intermediair.

  kolven0-1.jpgHet begrip 'borstvoeding geven' roept bij veel mensen het romantische beeld op van een dromerige moeder met haar pasgeboren baby aan de borst. Borstvoeden heeft naast het intieme voeden echter ook een mechanische kant: het kolven.

  nwsbrcht-prijs.jpgNiet gewonnen met de baby-info award 2009... Allemaal wel héél erg bedankt voor jullie stem(men), support en steun! Ik vond het hartverwarmend.

  nwsbrcht-salmah.jpgDe 42-jarige actrice Salma Hayek gaf tijdens haar reis door Sierra Leone borstvoeding aan een Afrikaanse baby toen ze merkte dat het jongetje honger had. Ze veronderstelde dat zijn moeder hem geen melk kon geven. Selma: 'Hij had enorme honger en ik heb mijn dochter Valentina pas geleden nog borstvoeding gegeven. Ik had nog heel veel melk over.'
  Op verzoek van een aantal moeders verwijzen we hier naar het filmpje waarop te zien is hoe Salma de paar dagen oude baby voedt.

  nwsbrcht-bloemen.jpgDe omstreden concept huilrichtlijn is van de baan. Door onenigheid over de behandeling van huilbaby's heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten de nieuwe richtlijn over dit onderwerp in te trekken. Velen liepen maandenlang te hoop tegen de invoering van deze richtlijn: moeders, lactatiekundigen, borstvoedingsdeskundigen, psychologen, verloskundigen en gedragsdeskundigen.

  nwsbrcht-newman2.jpgDe borstvoedingskliniek in Canada van Jack Newman krijgt al enige maanden geen subsidie meer. Hierdoor dreigt sluiting van de kliniek en de moeders kunnen dan nergens meer gratis heen met hun borstvoedingsvragen. Jack Newman is een groot voorstander van borstvoeding. De vertalingen van zijn hand-outs staan op deze site. Geef je steun aan de borstvoedingskliniek in Canada! En zegt het voort!

  nwsbrcht-bank.jpgDe discussie rond de risico's van het in het ouderlijk bed laten slapen van jonge baby's blijft oplaaien. Een recente Britse studie toont dat niet het samen slapen op zich, maar de omstandigheden waaronder de risico's op wiegendood vergroten.
  De onderzoekers analyseerden vier jaar lang plotselinge, onverklaarbare sterfgevallen onder kinderen van nul tot twee jaar in het zuidwesten van Engeland.

  nwsbrcht-dieet.jpgZoek je een diëtist die verstand heeft van kindervoeding en van allergieën? Zoek je een diëtist die wel snapt waarom je borstvoeding geeft? Ze zijn nu gemakkelijk te vinden op deze site. Voorheen zaten de diëtisten wat verstopt. Nu vind je ze gemakkelijk onder de knop Zoek diëtist in de rode menukolom.
  Lekker makkelijk!

  nwsbrcht-stefan.jpgIn december ben ik de deskundige van de maand bij JongeGezinnen.nl. Dat leverde de redactie van JongeGezinnen veel werk op. Er kwamen honderden vragen binnen. Een selectie van de vragen, mét de antwoorden van ondergetekende lees je hier op de site van JongeGezinnen

  nwsbrcht-nachtmelk.jpgUnicef UK en andere gezondheidswerkers en -organisaties in Engeland maakten zich zorgen over de verkoop, marketing en claims van de zogenaamde goedenachtmelk die op de markt is. Het Ministerie van Volksgezondheid liet daarop onderzoek doen naar de effecten van deze producten op de gezondheid van baby's. De conclusies zijn niet mals. In Nederland wordt ook goedenachtmelk gepromoot. Naar mijn smaak zijn de conclusies uit de UK, overzetbaar op de Nederlandse situatie.

  nwsbrcht-gevaar.jpgKleine hoeveelheden melamine zijn aangetroffen in kunstvoeding voor baby's geproduceerd in de Verenigde Staten. De Food and Drugs Administration [FDA] testte 77 producten. Toen China getroffen werd door dit melamineschandaal stelde de FDA nog dat geen enkel spoor van melamine geaccepteerd kon worden in kunstvoeding voor baby's. Nu stelt zij dat het dieet van de baby's niet veranderd hoeft te worden omdat het slechts om sporen melamine gaat. De fabrikanten in wiens kunstvoeding de stof is aangetroffen leveren ook kunstvoeding in Nederland en België.

  nwsbrcht-lespetits.jpgWe zijn op zoek naar kinderdagverblijven, crèches, kinderopvangplekken met een Beleid ten aanzien van borstvoeding. Een beleid dat vastgelegd is en gedragen wordt door alle afdelingen en medewerkers. Ken jij zo'n beleid? We horen het graag!

  nwsbrcht-bvprijs08a.jpgNiemand minder dan Gonneke van Veldhuizen-Staas kreeg op het sbo-borstvoedingscongres in Ede de borstvoedingsprijs 2008 uitgereikt. Gonneke van harte gefeliciteerd, je hebt het verdiend! Maandenlang zat iedereen in spanning, niemand had enig idee wie er met de prijs vandoor zou gaan. Er waren ruim duizend stemmen uitgebracht. Alle kandidaten scoorden goed, maar Gonneke scoorde net iets beter en kreeg daarom van de symposiumvoorzitter Lydia de Raad de Borstvoedingsprijs-2008: een prachtig beeldje van een voedende moeder.

  nwsbrcht-bvcafe.jpgEr is in Kaatsheuvel op 7 november aanstaande van 9.30 tot 11.30 uur in restaurant de Lakei, Hoofdstraat 20 Borstvoedingscafé. Het is in eerste instantie een éénmalig initiatief, maar na de evaluatie wordt het hopelijk een echt borstvoedingcafé dat wekelijks vele moeders gaat trekken.
  Kijk hier voor meer borstvoedingcafé-informatie.

  nwsbrcht-gevaar.jpgHet schandaal van de met melamine verziekte babymelkpoeder heeft voor opschudding gezorgd in China en de rest van de wereld. Ik vertel niets nieuws, de kranten stonden er bol van. Baby'tjes zijn gestorven en duizenden kinderen zijn ziek. Een ander, kleiner schandaal, trok minder de aandacht: hier gaat het om de stof bisphenol A in plastic babyflesjes. Dat stofje gaat gemakkelijk over van het plastic in de babymelk. Ik pleit voor bisphenol A-vrije babyflessen.

  nwsbrcht-mammacafe.jpgIn een bijzonder sfeervolle ambiance kun je op deze infomarkt terecht bij en voor: Villa Happ, voedingskleding.nl, haptonomische zwangerschaps-begeleiding en voetreflexzonetherapie bij baby's, borstkolven, VBN, Coda (boeken voor jonge kinderen). Er zullen demonstraties babymassage zijn en je kunt een workshop volgen bij de Suikertante (geboortetaarten, doopsuikers, borstvoedingscakes). Er zullen informatieve films gedraaid worden en er zal een kinderhoekje zijn. Er zullen gesigneerde boeken van Stefan Kleintjes te koop zijn.
  Je kunt hier heerlijk theedrinken of lunchen. En er zal deze dag ook maMMa café zijn. Kijk vooral verder bij de Agenda op Borstvoeding.com.

  nwsbrcht-frietfles.jpgJa ja ja ja, de onderzoeken buitelen over elkaar heen. Kijk nog maar 's in de rubriek nieuwsberichten. En nu al weer eentje. Onderzoekster Liesbeth Duijts, van de Erasmus MC, stelt dat baby's die in het eerste halfjaar alleen borstvoeding krijgen, 2,5 keer minder infecties doormaken dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Ook baby's die de eerste vier maanden alleen moedermelk krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel, hebben minder infecties. Ze hebben wel meer infecties dan baby's die geen bijvoeding krijgen. Infectieziekten zijn de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen; meestal worden de luchtwegen of de darmen getroffen.

  nwsbrcht-zs-verlof.jpgMinister Klink van Volksgezondheid wil dat in 2011 veertig procent van de moeders een halfjaar of langer volledige borstvoeding geeft [nu is dat 25%]. Dat zou onder andere bereikt kunnen worden, denkt men, door vrouwen een langer zwangerschapsverlof aan te bieden. TNS/Nipo onderzocht, in opdracht van tijdschrift Mama, de relatie borstvoeding versus zwangerschapsverlof en toonde geen positief verband aan.

  nwsbrcht-tevreden.jpgUit onderzoek van TNO samen met de Verloskunde Academie te Amsterdam blijkt dat veel moeders ontevreden zijn over hoe lang zij borstvoeding gegeven hebben. Deze ontevredenheid geeft aan dat de begeleiding en ondersteuning bij het geven van borstvoeding beter kan. TNO pleit daarom voor een landelijke richtlijn borstvoeding die alle zorgverleners verbindt.

  Borstgevoede kinderen hebben minder vaak astma en overgewicht. Kinderen die borstvoeding krijgen blijken minder vaak astma en overgewicht te hebben gedurende hun kindertijd. Dat blijkt uit een studie van Salome Scholtens aan de Universiteit van Utrecht waarbij kinderen gedurende de leeftijd van nul tot acht jaar werden gevolgd. Het blijvende lagere risico op het ontwikkelen van astma werd gevonden zowel in kinderen van allergische ouders als in kinderen van niet-allergische ouders. Salome Scholtens trekt deze conclusies uit haar promotieonderzoek.

  nwsbrcht-sbo.jpgHet tweejaarlijks borstvoedingcongres op 7 oktober 2008 is open voor inschrijving.
  Kijk op Borstvoeding loont en zorg dat je erbij bent.
  Dit jaar wordt weer de prijs voor de beste inzet voor borstvoeding uitgereikt. Weet je iemand of weet je een groep die deze prijs-2008 verdient, geef dat dan door. Ondergetekende, winnaar van de borstvoedingsprijs 2006, zit in de jury, het is maar dat je het weet!

  Meer borstvoedingsadctiviteiten vind je in de agenda borstvoedingsactiviteiten.

  nwsbrcht-china.jpgJiang Xiaojuan, een Chinese politievrouw, heeft zelf een kindje aan de borst en helpt de kleinste slachtoffers van de aardbeving! Ze voedt nu, naast haar eigen kind, nog acht andere kindjes wier moeder bij de aardbeving ofwel is omgekomen, dan wel zo getraumatiseerd is dat ze geen borstvoeding (meer) kan geven.
  De politieagente werd onlangs bevorderd omdat ze borstvoeding gegeven heeft aan acht pasgeboren kindjes. De heldin mag zich voortaan lid van het comité van de Chinese communistische partij noemen.
  Bekijk hier het filmpje van Jiang Xiaojuan.

  nwsbrcht-hyves2.jpgnwsbrcht-hyves1.jpg
  Deze Jonge bv-mama Hyves is helemaal speciaal voor jonge mama's die borstvoeding geven. De beheerders zijn Cosz en Sascha. Twee jonge en actieve borstvoedingmoeders. Samen deden zij onder andere het onderzoek naar de keuze voor borst- of kunstvoeding bij jonge moeders, en Cosz schreef de column Frustraties van een jonge moeder.

  Je vindt deze leuke Hyves dus hier!

  Lang borstvoeding geven, langer dan een jaar, verlaagt de kans op het krijgen van reumatoïde artritis met vijfig procent ten opzichte van vrouwen die geen borstvoeding geven. Dit blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door Mitra Pikwer.

  Breastfeeding 'helps to boost IQ'! Zo kopt de BBC onlangs. Meer en meer bewijs komt er op tafel dat borstgevoede baby's slimmer zijn dan niet-borstgevoede baby's. Michael Kramer onderzocht 14.000 kinderen en stelt dat de borstgevoede kinderen van zes jaar intelligenter zijn. Tegelijkertijd spreekt hij zijn twijfel uit of het resultaat een gevolg is van het drinken van moedermelk of de interactie en de relatie tussen moeder en kind, die tot stand komt door het borstvoeden.We schreven er al eerder over.

  nwsbrcht-langerbv.jpg'De minister wil dat vrouwen langer borstvoeding geven'. Hij wil dat het percentage vrouwen dat nu met zes maanden borstvoeding geeft [23%] in 2011 minstens 40% is. Hij formuleert dat een beetje ongelukkig, ik denk dat de minister bedoelt dat kinderen langer borstvoeding zouden moeten krijgen. Bijna de helft van de moeders begint met het geven van borstvoeding en stapt na een maand over op een kunstvoeding. Cruciale vraag is: hoe komt dat? Ik ben er van overtuigd dat het niet de moeders zijn die iets fout doen. En ik ben verheugd dat de minister de intentie heeft uitgeproken dat hij baby's de gelegenheid wil geven om langer te kunnen genieten van een slok warme moedermelk. De minister ziet kennelijk de voordelen van lang[er] borstvoeding geven, zoals preventie van overgewicht, allergieën en diabetes, enzovoort....

  nwsbrcht-vis.jpgSteeds vaker is kunstvoeding verrijkt met DHA. Door toevoeging van DHA probeert de industrie de samenstelling van moedermelk te benaderen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat DHA beschermt tegen allergieën. Uit onderzoek blijkt dat DHA waarschijnlijk invloed heeft op de ontwikkeling van regulatoire T-cellen. Die spelen een belangrijke rol in de immuunrespons. Het precieze mechanisme is tot nu toe nog niet helemaal opgehelderd.

  nwsbrcht-chocomm.jpgZou jij je kleine schat ook wel eens wat anders willen geven dan gewone moedermelk?
  Voordat je eigen moedermelk naar chocolade smaakt, en ook die mooie diepbruine kleur heeft, moet je heel wat chocolademelk drinken. Het kan allemaal veel simpeler.
  Lees hier meer over de details van Cécémen de nieuwe chocomoedermelkdrank, en vraag er naar in je supermarkt. Vergeet vooral niet om ook nog even verder te lezen:

  'Eten voor de Kleintjes' is tijdelijk niet meer leverbaar via Bol.com en sommige boekhandels. De derde druk is alweer op! Vanaf 12 februari 2008 is de vierde druk vanEten voor de Kleintjes - van borst tot boterham, voor kinderen van 0-4 jaar weer leverbaar, aldus de uitgever. Deze vierde druk is ongewijzigd ten opzichte van de derde druk van september 2007.
  Bestellen bij ondergetekende kan via borstvoeding.com, wij hebben er nog op voorraad. Kijk hier voor de bestelwijze.

  nwsbericht-ikgeefbv.jpg

  De redactie van Opzij geeft in het februarinummer, met het artikel Het borstvoedingsdebat ruim baan aan heer Sauer. Daags daarop verschijnt in De Pers.nl een stuk met als titel Terreur van de borstvoeding. Ook daar krijgt hij eenzelfde ruimte. Beide stukken zorgen voor veel ophef onder de echte borstvoedingsdeskundigen: de moeders die borstvoeding geven, lactatiekundigen, vrijwilligers van de borstvoedingverenigingen, specialisten werkzaam in de zuigelingenzorg [die onafhankelijk zijn en niet in dienst zijn van de kunstvoedingsindustrie] en bij de redactie én bezoekers van borstvoeding.com.

  In het rapport Breken met de Regels, Interpretatie van de Regels 2007 geeft de International Baby Food Action Network (IBFAN) zijn bevindingen over de marketing van kunstvoeding in 2007 en de wereldwijde schending van de code. De marketing van kunstvoeding blijkt opnieuw zeer agressief en de kunstvoedingsindustrie breekt keer op keer de WHO Code voor de marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk en de daarbij horende aanvullingen. De IBFAN rapporteert elke drie jaar, hiervoor worden duizenden voorbeelden uit de wereldwijde marketingactiviteiten van kunstvoeding verzameld. Dit rapport is gebaseerd op meer dan 3000 voorbeelden uit 67 landen.

  Op Curaçao is op 18 november een meisjesdolfijn geboren. De nieuwe dolfijnenbaby heeft nog geen naam. Volgens de traditie krijgt ze die een maand na de geboorte. De eerste weken zijn voor dolfijnenbaby's heel kritiek. Zij moeten door hun moeder gecontroleerd worden, en kunnen in shocktoestand raken als ze van hun moeder gescheiden worden.
  Teresa, 14 jaar, en haar dochter maken het prima. Moeder Teresa toont goed zogend gedrag en stuurt de baby aan zoals het hoort. Dolfijnen zijn zoogdieren en dus drinkt het kleintje moedermelk; bijna vijftien liter per dag. Teresa heeft hiervoor extra voedsel nodig en daarom eet ze dagelijks zo’n twaalf kilo haring en kibbeling. De baby zal tot de leeftijd van twee jaar bij haar moeder blijven drinken. Na een half jaar exclusief met moedermelk gevoed te zijn krijgt het babydolfijntje ook vis te eten. Niet gepureerd, maar in stukjes!

  De redactie van EVA, vrouwenmagazine van de EO, stelde Stefan Kleintjes diverse vragen over borstvoeding. Een borst is een borst zou je zeggen. Toch zijn er rond borstvoeding ook trends te melden. Lees hier het interview met Stefan Kleintjes, kinderdiëtist in EVA nr. 12 - december 2007.

  Niet borstvoeding, maar roken en gewichtsvermeerdering tijdens de zwangerschap, blijken het hangen van borsten te veroorzaken. Amerikaans onderzoek onder 132 vrouwen die zich tussen 1998 en 2006 hebben aangemeld voor een borstoperatie en die bijna allemaal minstens één keer waren zwanger geweest, heeft dit aangetoond. Bijna 60% van hen had ooit borstvoeding gegeven. Er bleek geen verschil te zitten tussen de stevigheid van hun borsten en die van de groep die nooit borstvoeding heeft gegeven.

  Zaterdag 3 november heeft Inge, de winnares van Kindje op Komst - Stefan Kleintjes 'Eten met de kleintjes' actie haar vragen aan Stefan kunnen stellen. Stefan Kleintjes kwam speciaal voor deze gelegenheid naar Kidzcity in Utrecht.

  Het plan om het aantal pasgeborenen dat borstvoeding krijgt te verhogen, leidt niet alleen tot preventie van ziekten, maar levert ook enorme besparingen van jaarlijks € 10 miljoen op in de gezondheidszorg. Zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

  Zaterdag 29 september werd in Utrecht, onder toeziend oog van notaris Gertjan Hulleman uit Vorden opnieuw een poging gedaan het Nederlandse record simultaan borstvoeding geven te verbeteren. Dat is gelukt! Ditmaal voedden 61 moeders hun kinderen aan de borst.

  Kijk hier voor heel veel mooie borstvoedingsfoto's

  Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat vier op de tien ziekenhuizen zuigelingenvoeding niet klaarmaken volgens de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie. In een aantal gevallen constateerde de VWA te veel bacteriën in de kunstvoeding.

  Unicef in de UK is een stevige actie begonnen en wil dat het adverteren, promoten en valselijk voorlichten van moeders en gezondheidswerkers door de kunstvoedingsindustrie verboden wordt.

  Onze columnisten Eva Witsel en Stefan Kleintjes komen aan het woord in de editie van maandag zes augustus van het Nederlands Dagblad in het artikel 'Baby's moeten met de pot mee-eten'.
  Lees maar!

  De VBN afdeling Venray heeft als eerste haar programma bekend gemaakt in het kader van de Wereld Borstvoedings Week 2007. De Wereld Borstvoedings Week zal zijn van maandag 1 tot en met zondag 7 oktober 2007. In de agenda-borstvoedingsactiviteiten lees je er meer over.

  Het thema van de Wereld Borstvoedings Week 2007 [1/10 - 7/10] is 'Pasgeboren: niet storen'. Dit jaar willen we met name de medewerkers in de Jeugdgezondheidszorg meegeven dat het o zo belangrijk is dat moeder en baby in de eerste uren na de geboorte veel en dichtbij elkaar gelaten moeten worden. Veel lichaamscontact, veel lekker bloot bij elkaar heeft vele voordelen. Niet storen: pasgeboren.

  Evidence on the long-term effect of breastfeeding: review en meta-analyses

  De WHO heeft onlangs een analyse vrijgegeven naar de gezondheidseffecten op de langere termijn indien men op jonge leeftijd borstvoeding heeft gekregen. De analyse spitste zich toe op een vijftal condities: bloeddruk, cholesterol, overgewicht en obesitas, diabetes type-2 en intellectuele prestaties.

  Met het congres Focus on donor milk brengt Chella Verhoeven van het Moedermelk Netwerk het begrip donormelk in Nederland onder de aandacht van een groter publiek.
  Vrijdag 9 november spreken Lars Hanson, Jack Newman, Martin Lee, Mary Fewtrell en Vera Risy in Nijmegen over het belang van donormoedermelk.

  Op 11 juni 2007 ontving het Perinatologisch Centrum - Obstetrie en Neonatologie - van het UMC Utrecht het certificaat 'Zorg voor Borstvoeding'. Het certificaat van het WHO/UNICEF staat garant voor kwalitatief goede borstvoedingszorg aan alle moeders. Sinds het nieuwe borstvoedingsbeleid twee jaar geleden is gestart, steeg het aantal moeders dat borstvoeding geeft met bijna tien procent.

  Onlangs is de website Nieuws over kindervoeding gelanceerd. Deze website biedt actuele en onafhankelijke informatie over kindervoeding voor professionals in de jeugdzorg. De gratis nieuwsbrief, die bij de website hoort, verschijnt vier keer per jaar. De tweede nieuwsbrief wordt 17 juni naar abonnees verzonden.

  Save the Children wijst er op dat Nestlé en andere fabrikanten van flesvoeding zich nog altijd niet aan de gedragscode houden voor de marketing van poedermelk voor baby's in ontwikkelingslanden. Nog steeds prijzen de kunstvoedingsfabrikanten met hun agressieve marketingcampagnes moedermelk uit de markt, aldus Save the Children.

  Na de crash van een aantal weken terug en de gedwongen verhuizing naar een nieuwe server, hebben wij een flink aantal technische problemen moeten oplossen om de site weer online te krijgen. Dat heeft allemaal wat langer geduurd dan verwacht en helaas konden geen groeigegevens ingevoerd worden. Gelukkig zijn de gegevens goed bewaard gebleven. Inmiddels zijn de technische problemen overwonnen en zijn de groeicurve-online weer bereikbaar.

  Britse moeders mogen voortaan ook in het openbaar borstvoeding geven zonder dat ze in moeilijkheden kunnen komen wegens zedenschennis. En als ze weer aan het werk gaan, krijgen ze recht op speciale voedingspauzes. Borstvoeding in het openbaar wordt niet langer strafbaar en de Britse staatssecretaris voor gezondheid Andy Burnham zal...

  Moeders die borstvoeding geven verlagen de prijs van moedermelk in verband met de ontwikkelingen op de babyvoedingmarkt. De moeders voelen zich hiervoor genoodzaakt omdat de prijzen van koemelk en koemelkingrediënten op de wereldmarkt zijn gestegen met 10 tot soms wel 100%.

  Duizenden moeders in de Filipijnen gaven woensdag 2 mei 2007 precies op hetzelfde moment borstvoeding.
  Samen met hun baby'tjes proberen zij het wereldrecord simultaan borstvoeden te verbreken. De poging is een actie tegen producenten die beweren dat kunstmatige babyvoeding beter is dan moedermelk.

  Blog jij ook speciaal over je eigen voedingservaringen? Hoe eerlijk ben jij?
  Deel je voedingservaringen met anderen! Van elkaar kunnen we een boel wijzer worden.
  Stuur je link op. Dikke kans dat wij naar jou linken.


  Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil onderzoeken of coeliakie, een overgevoeligheid voor gluten, voorkomen kan worden. Het onderoek maakt deel uit van een wetenschappelijke project waar tien Europese landen aan deelnemen en dat gesponsord wordt door de EU.
  Sinds de ontdekking van coeliakie in de vijftiger jaren is er weinig veranderd in het behandelingsbeleid. De enige therapie tot op heden is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Ongeveer 1% van de bevolking lijdt in meer of mindere mate aan coeliakie.

  In deze agenda kondigen wij borstvoedingssymposia, bv-congressen, borstvoedingsweek, speciale openbare bv-bijeenkomsten en bv-cursussen aan, met een landelijk, Nederlands en/of Belgisch, karakter.
  Organiseer je een landelijke activiteit? Heb je een tip? Twijfel je of jouw bv-congres of bv-cursus in deze rubriek past? Mail de beheerder de gegevens volgens het gebruikte format.

  Hier vind je de agenda landelijke borstvoedingsactiviteiten

  Baby's die met moedermelk gevoed worden maken later als volwassene een grotere kans om te stijgen op de sociale ladder.
  Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht aan de universiteit van Bristol. De onderzoekers volgden gedurende zestig jaar de levens van 1414 baby's, geboren in de periode 1937 - 1939.

  Het winnende logo !
  Je kind in het openbaar de borst geven is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld. Anderen vinden het ranzig en weerzinwekkend. Hoe het ook zij...
  Mothering Magazine lanceerde deze wedstrijd voor een internationaal symbool voor borstvoeding. Er waren twaalf ontwerpen. Het hier afgebeelde logo heeft gewonnen.

  Gezondheidswetenschapper John Penders bekeek zo'n 1200 stuks babyontlasting en trok een aantal opmerkelijke conclusies. Niet alleen een goede darmflora biedt bescherming. Ook de antistoffen van de moeder die de borstbaby krijgt, helpen mee. En dat doen de fabrikanten de moeders vooralsnog niet na.

  Het boek Eten voor de Kleintjes - van borst tot boterham, voor kinderen van 0-4 jaar was een aantal weken uitverkocht. Het Centraal Boekhuis, de boekhandel, de Borstvoedingswinkel en alle andere verkooppunten hebben de tweede druk in huis en kunnen weer volop leveren.

  De 3 minuten actie leeft! En hoewel het actieteam al veel heeft kunnen automatiseren, gaat dat voor het schrijven van de brieven niet op; daar moet de nodige tijd in worden geïnvesteerd. Het team kan nog heel goed versterking gebruiken.
  Ben jij een kei in brieven schrijven, kun je je vinden in de doelstelling en de schrijfstijl van het actieteam en zou jij graag tijd willen investeren in de 3 minuten actie?
  Meld je aan en maak je sterk voor een goede en eerlijke informatievoorziening over borstvoeding!

  De kraamafdeling van Mesos Medisch Centrum gebruikt sinds dit najaar een bijzonder wiegje, het 'Baby aan Bedsysteem'. Dit wiegje wordt aan het bed van de moeder geklikt, zodat zij haar baby gemakkelijk bij zich kan nemen hem aan de borst te voeden. Mesos is het eerste ziekenhuis in de regio met dit nieuwe wiegje.

  Zorg voor Borstvoeding bestaat tien jaar! Tijd voor een mooi boekje over 'borstvoeding - hier en daar, toen en nu'.
  Feiten en cijfers, resultaten en achtergronden worden afgewisseld met achttien prachtige kleurenfoto's en citaten, bijvoorbeeld deze van F. Oski, uitgever van de Journal of Pediatrics: "Kunstmatige zuigelingenvoeding is het langstdurende experiment in de geschiedenis van de geneeskunde, dat plaatsvindt zonder controlegroep en zonder toestemming van de betrokkenen."

  De deelnemers aan het congres 'Borstvoeding werkt' kozen met 185 van de 400 stemmen uit de drie genomineerden Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en eigenaar/beheerder van www.borstvoeding.com tot winnaar van de Borstvoedingsprijs 2006.
  De Borstvoedingsprijs 2006, een prachtig beeldje van een voedende moeder, is bedoeld voor de persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering van borstvoeding in Nederland.

  De genomineerden voor de prijs voor de beste inzet voor borstvoeding in 2006 zijn bekend. De drie zijn: 'Het Samenwerkingsverband Borstvoeding Zeeland', 'Het Geboortecentrum' en Stefan Kleintjes, eigenaar/beheerder van www.borstvoeding.com. Ik ben daar heel erg trots op!
  De deelnemers van het tweede congres van de samenwerkende borstvoedingorganisaties [SBO] 'Borstvoeding werkt' zullen op 3 oktober de prijswinnaar kiezen.

  Wanneer een kind naast moedermelk ook flesvoeding krijgt, kan het op latere leeftijd overgewicht ontwikkelen. Extra voeding leidt tot vetopslag, zo is gebleken uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
  Lees meer over preventie van overgewicht en obesitas in relatie tot borstvoeding op deze site.

  We are pleased to announce that International Breastfeeding Journal has now been launched and is freely available online.

  De New York Times waarschuwt: Public health officials have determined that not breast-feeding may be hazardous to your baby's health.

  De Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) heeft online informatie beschikbaar over zelfzorgmedicijnen in zwangerschap en bij borstvoeding. Wat kan ik doen. Wat mag ik slikken?

  Het congres 'Borstvoeding werkt' op 3 oktober aanstaande is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met borstvoeding te maken heeft. Hierbij een voorproefje van het programma.

  Mental health, attachment and breastfeeding: implications for adopted children and their mothers

  Breastfeeding an adopted child has previously been discussed as something that is nice to do but without potential for significant benefit. However, physiological and behavioural research provides evidence that breastfeeding can play a significant role in developing the attachment relationship between child and mother.

  Aanstaande moeders die zich voorbereiden op het geven van borstvoeding hebben daar na de bevalling veel profijt van. Weet wat je kunt verwachten van je baby. Hoe moet je aanleggen, hoe vaak en hoe lang. Hoe ziet de melk er uit? De antwoorden op deze eerste vragen kunnen veel rust geven in die, soms hectische, eerste weken. Het is voor de jonge ouders prettig om in die periode een geheugensteuntje bij de hand te hebben.

  De Nederlandse Vereniging van Ouders van Meerlingen [NVOM] organiseert op 9 april weer een meerlingendag. De vereniging viert tevens haar 15 jarig bestaan!
  Kijk hier voor het programma

  International Breastfeeding Journal is an Open Access, peer-reviewed online journal that will encompass all aspects of breastfeeding.

  2 februari 2006

  Research from the USA suggests that breastfeeding is associated with a reduced incidence of type 2 diabetes in the mother. The longer the duration of breastfeeding the lower the incidence of diabetes according to a study published in JAMA.
  [News from the Baby Friendly News]

  3 oktober 2005

  De nieuwe borstvoedingscijfers die het ministerie van VWS op de eerste dag, 3 oktober 2005, van de Wereld Borstvoeding Week 2005 in ontvangst nam, laten een 'opmars' zien in de duur van de borstvoedingsperiode. In voorgaande jaren was gemiddeld 18% van de zes maanden oude baby’s nog aan de borst. Nu blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven, dat een kwart van alle baby’s [25%] op die leeftijd nog borstvoeding krijgt. Het Voedingscentrum, Borstvoeding.com en de Stichting Zorg voor Borstvoeding zijn blij met deze cijfers.

  Achtergrond

  In totaal hebben 374 personen de vragenlijst ingevuld in de periode 16 t/m 25 april 2005.

  De meesten zijn vrouw (alleen Stefan niet). De meesten (54%) zijn in de leeftijd 30-40 of jonger dan 30 (43%). De rest is tussen 40 en 60. Zeven procent van degenen die de vragenlijst hebben ingevuld, bezoekt voor de eerste keer de site (zie Figuur 1). De helft van de bezoekers bezoekt de site maandelijks of minder dan 1 x per maand. 35% bezoekt de site wekelijks of dagelijks.

  Figuur 1. Regelmaat van bezoek van borstvoeding.com in het afgelopen half jaar

  Brandbrief aan NVL 21-12-2018

  Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

  w20120121.jpg

  Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
  Marquerite


  Facebook

  Twitter

  Instagram

  LinkedIn

  Contact