DHA in kunstvoeding voor zuigelingen

nwsbrcht-vis.jpgSteeds vaker is kunstvoeding verrijkt met DHA. Door toevoeging van DHA probeert de industrie de samenstelling van moedermelk te benaderen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat DHA beschermt tegen allergieën. Uit onderzoek blijkt dat DHA waarschijnlijk invloed heeft op de ontwikkeling van regulatoire T-cellen. Die spelen een belangrijke rol in de immuunrespons. Het precieze mechanisme is tot nu toe nog niet helemaal opgehelderd.
Ook heeft DHA een rol bij de ontwikkeling van de hersenen. In het laatste trimester van de zwangerschap ondergaan de hersenen van een foetus grote veranderingen. De hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet; vooral in de vorm van DHA. Met name in het laatste trimester van de zwangerschap neemt de hoeveelheid DHA in de hersenen van de foetus toe. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die veel vette vis eten een hoger gehalte aan DHA in de hersenen hebben. Uit een ander onderzoek blijkt dat kinderen die als baby elke dag visolie kregen, op vier-jarige leeftijd een significant hoger IQ hebben dan kinderen die dagelijks maïskiemolie kregen. Volgens Brenna blijkt het percentage DHA in de hersenen te stijgen als de voeding meer DHA bevat. Een voeding zonder DHA leidt tot een significant lager percentage DHA in de hersenen.

Twee maal per week vette vis

Volwassenen zouden minstens twee maal per week vis moeten te eten, waarvan eenmaal een vette vis. Zij eten dan gemiddeld de aanbevolen hoeveelheid van 450 mg visvetzuren per dag. Kinderen nemen kleinere porties vis: oplopend van 60 g voor kinderen van een tot drie jaar tot de ‘volwassen porties’ van 100-125 gram vanaf 14 jaar. Voor jonge kinderen leveren twee porties vis per week dan gemiddeld zo‘™n 200 tot 250 mg per dag. De nadruk op omega 3 vetzuren moet niet ten koste gaan van de consumptie van omega 6 vetzuren. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet, ook omega 6, levert gezondheidswinst op. Het gaat om de vetzuurkwaliteit en een gebalanceerde inneming van omega 3 en omega 6 met aparte aanbevelingen voor ALA, de visvetzuren en linolzuur.

ALA = alfa-linoleenzuur (omega 3, plantaardig)
EPA = eicosapentaeenzuur (omega 3, vis)
DHA = docosahexaeenzuur (omega 3, vis)
LA = linolzuur (omega 6)
AA = arachidonzuur (omega 6)
GLA = gamma-linoleenzuur (omega 6)

Visconsumptie neemt toe

De visconsumptie is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Tussen 2000-2006 was sprake van een toename van 27%. Toch koopt de Nederlander slechts 1 keer vis per 2,5 week en dat is niet voldoende. Interessant is dat de consument zich bewust is van de gezondheidsvoordelen vanwege de omega-3 vetzuren.

Lees meer over vetzuren in Nieuws over kindervoeding en in de speciale omega 3 rijke producten bijlage

Bronnen

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden