Zes maanden exclusief borstvoeding levert zeker genoeg energie

20111027.jpgOnderzoekers in Glasgow, Schotland onderzochten of moedermelk en het geven van borstvoeding zich voldoende aanpast aan de energiebehoefte van het kind gedurende de eerste zes maanden, tijdens de periode waarin het kind exclusief met moedermelk gevoed wordt.
In dit longitudinaal onderzoek, (hierbij worden de waarnemingen of metingen bij ieder individu op een aantal achtereenvolgende tijdstippen herhaald) keken de onderzoekers naar de melkinname, de energiebehoefte, de lichaamsbouw (antropometrie) én de borstvoeding, bij de leeftijd van 15 en 25 weken.
Het onderzoek is gedaan bij een groep van 50 gezonde moeders met hun baby’s, welke exclusief borstvoeding kregen. De moeders en hun kinderen zijn geworven via een borstvoedingsorganisatie. Van deze 50 deelnemers hebben 47 het onderzoek voltooid, en 41 van hen kregen exclusief borstvoeding bij 25 weken (zes maanden).

De onderzoekers ontdekten dat de moedermelkinname hoger is dan zoals dat is beschreven in de literatuur: 923 g/dag op 15 weken en 999 g/dag op de leeftijd van 25 weken. Dit liep, met soms 61 g/dag, behoorlijk op.

De kinderen groeiden volgens de Groeistandaard voor kinderen van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). De energie-inname was voldoende vergeleken met de aanbevelingen voor energiebehoefte. De gedragswetenschappelijke data gaven geen aanwijzingen die erop zouden kunnen wijzen dat borstvoeding geven een overbelasting zou zijn.

De onderzoekers concluderen dat wanneer moeders op juiste wijze ondersteund worden en de aanbevelingen voor borstvoeding van de WHO opvolgen, de melkinname van het kind hoog is, deze langzaam toeneemt. Er is dan ook genoeg energie-inname, normale groei van het kind, en er zijn geen specifieke veranderingen zichtbaar in het geven van borstvoeding.

De onderzoekers suggereren dat dit nieuwe, theorie bevestigende bewijs, professionals zal kunnen helpen bij de promotie van het starten, het voortzetten én het exclusief geven van borstvoeding.

Bron

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden