Fruitflesje, dertig maanden lang overbodig

nwsbrcht_foodwatch.pngFruitFlesje Aardbei-Peer van een grote fabrikant voor kunstmatige zuigelingen- en babyvoeding is vooral erg overbodig. Want ‘kinderen van 6-36 maanden’ hebben die dure, ‘zogenaamde’ opvolgmelk, helemaal niet nodig. Borstvoeding en moedermelk volstaat prima van nul tot vier jaar, en vanaf één jaar kan een kind, desgewenst koemelk(producten) drinken en eten. Het flesje fruitmelk is vooral bedoeld om de zak van de fabrikant te spekken, denkt foodwatch, en zeker niet voor baby’s en peuters. De dure fruitmelk bevat amper fruit, in tegenstelling tot wat het voedingsconcern haar klanten wil laten geloven en bestaat bovendien voor een groot deel uit water.

Doe mee aan de emailactie.
De periode waarin opvolgmelk gedronken zou moeten worden, wordt opgerekt tot vijf keer langer dan nodig is. Het voedingsmiddelenconcern pretendeert dat zijn fruitflesje bijzonder gezond en geschikt is voor kinderen van zes tot 36 maanden. Dit is vooral een lucratieve poging tot klantenbinding. Kinderen krijgen bij een normaal voedingspatroon van moedermelk aangevuld met gevarieerde vaste voeding al voldoende van de vitaminen en mineralen binnen die ook in het drankje zitten. Deze ‘lekker frisse en fruitige afwisseling’ heeft een kind dus niet nodig. En bovendien: baby’s hebben tot een jaar helemaal geen behoefte aan samengestelde smaken. Smaken leren kinderen ontdekken door het eten van afzonderlijke stukken fruit en groente.

Honderd procent te duur

Dit drankje is dus niet in het belang van het kind, maar wél voor de omzet van de fabrikant, aldus foodwatch. Het is in feite dertig maanden lang volledig overbodig. Deze fruitige opvolgmelk is met € 3,20 euro per liter 100% te duur ten opzichte van moedermelk, vier tot vijf keer duurder dan verse, of houdbare koemelk en twee keer zo duur als standaard opvolgmelk. Omdat deze ‘melk’ voor een groot deel uit water bestaat.

Bijzonder ongezond tussendoortje voor kleintjes

Het flesje fruitmelk wordt nadrukkelijk aanbevolen als vier-uurtje voor kleintjes, maar vanwege het flinke percentage suiker is het fruitflesje beslist niet een gezond tussendoortje te noemen. In één fruitflesje van 250 ml, wat overigens een veel te grote portie is, zit 175 calorieën, ruim een vijfde (22%) van de energie die een kind van een jaar per dag nodig heeft.

Veel fruit zit er ook niet in: aardbei 7% en peer, in de vorm van geconcentreerd perensap, 2%. Dat is niet meer dan één aardbei en één theelepeltje perensap. Een snelle berekening van foofwatch laat zien dat één flesje in ongeveer 12% van de dagelijkse behoefte van een kind aan fruit voorziet; de twee gesuggereerde stuks fruit op de verpakking zijn ver te zoeken.

Helaas zijn producten speciaal voor kleine kinderen wel vaker bedolven onder loze claims.

E-mail actie

Stuur een mail aan de fabrikant en maak gebruik van de voorbeeldmail van foodwatch

Bron: foodwatch

foodwatch is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, actief in Nederland en Duitsland. In Duitsland wordt de organisatie gesteund door ruim 16.000 donateurs. foodwatch ontvangt geen geld van overheden of de levensmiddelenindustrie. foodwatch Nederland bestaat sinds 2010. foodwatch onderzoekt, overlegt en werkt aan betere regelgeving en roept samen met consumenten fabrikanten op tot eerlijke, heldere informatie over voedsel.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden