banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Goedenachtmelk: afgekeurd

nwsbrcht-nachtmelk.jpgUnicef UK en andere gezondheidswerkers en -organisaties in Engeland maakten zich zorgen over de verkoop, marketing en claims van de zogenaamde goedenachtmelk die op de markt is. Het Ministerie van Volksgezondheid liet daarop onderzoek doen naar de effecten van deze producten op de gezondheid van baby's. De conclusies zijn niet mals. In Nederland wordt ook goedenachtmelk gepromoot. Naar mijn smaak zijn de conclusies uit de UK, overzetbaar op de Nederlandse situatie.

De conclusies van de Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN)

De SACN moest onderzoek doen naar de potentiële effecten van van de goedenachtmelk op de gezondheid en het welzijn van kinderen. Goedenachtmelk voor baby's is opvolgkunstvoeding met extra ingrediënten zoals granen. Geclaimd wordt dat het baby's helpt de nacht door te slapen.

Het volledige rapport van de SACN kan hier gedownload worden. De conclusies van de SACN zijn niet mals en bijzonder duidelijk:

  • De SACN is bezorgd en stelt dat de claims borstvoedingsondermijnend zijn omdat het product de borstnachtvoeding kan vervangen of verstoren. In het licht van de huidige aanbeveling om borstvoeding voort te zetten na zes maanden, beschouwd de SACN het aanbieden van dit product als een vervanger van moedermelk, en daarom dient het ook als zodanig gelabeld te worden.
  • De SACN was niet in staat enig wetenschappelijk bewijs te vinden voor de claim dat goedenachtmelk enige voedingswaarde meer biedt of ander gezondheidsvoordeel zou hebben boven de standaard kunstvoeding of opvolgkunstvoeding.
  • De SACN is bezorgd dat het gebruik van goedenachtmelk tandbederf veroorzaakt, dit wetende dat moedermelk -ook 's nachts- geen tandbederf veroorzaakt.
  • De SACN stelt dit product niet geschikt is voor jonge kinderen en zeker geen alternatief is voor het avondeten.

Ingrediënten pyjamapapje peer [Nederlandse markt]

Opvolgmelk (92%) (magere melk, water, plantaardige oliën (palm, raapzaad (laag erucazuur), kokos, zonnebloem), maïszetmeel, suiker, glucosestroop, calciumcarbonaat, vitaminen (C, niacine, E, B5, A, B6, D3, B2, foliumzuur, K1, biotine, B12), ijzerfumaraat, zinksulfaat, kaliumjodide. Basis van granen: enzymatisch gehydrolyseerde tarwebloem (4,3%), concentraat van peer (1,9%), suiker, rijstebloem (0,5%). Natuurlijk vanille aroma, vanilline, vitaminen (B1, A, D3). Ijzerfumaraat. * Bevat gluten.

Lees verder

Consideration of the place of 'goodnight' milk products in the diet of infants aged six months and above, November 2008, by the Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) Subgroup on Maternal and Child Nutrition (SMCN)

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Gelukkig nieuwjaar! #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-14://1 2018-12-14T17:03:04Z 2018-12-14T17:03:04Z Hallo Stefan, deze foto heeft mijn man gemaakt en bewerkt op 1 januari 2012. Gelukkig nieuwjaar! Dat maar veel vrouwen en kindjes ook in 2012 mogen genieten van dit soort mooie momenten! Groeten, Daniël, Marlinda en Angie @MarlindaBaan Redactie

w20120125.jpg

Hallo Stefan, deze foto heeft mijn man gemaakt en bewerkt op 1 januari 2012. Gelukkig nieuwjaar! Dat maar veel vrouwen en kindjes ook in 2012 mogen genieten van dit soort mooie momenten!
Groeten, Daniël, Marlinda en Angie
@MarlindaBaan

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt