Powered by moms’ milk: no melamine, no bisphenol A

nwsbrcht-gevaar.jpgHet schandaal van de met melamine verziekte babymelkpoeder heeft voor opschudding gezorgd in China en de rest van de wereld. Ik vertel niets nieuws, de kranten stonden er bol van. Baby’tjes zijn gestorven en duizenden kinderen zijn ziek. Een ander, kleiner schandaal, trok minder de aandacht: hier gaat het om de stof bisphenol A in plastic babyflesjes. Dat stofje gaat gemakkelijk over van het plastic in de babymelk. Ik pleit voor bisphenol A-vrije babyflessen.

Melamine in melk

nwsbrcht-gevaar3.jpgIk citeer uit de Wiki: ‘Melamine (1,3,5-triazine-2,4,6-triamine) met molecuulformule C3H6N6 is een organische base. Het wordt vooral gebruikt in kunstharsen, die soms ook, foutief, ‘melamine’ worden genoemd. Melamine moet niet verward worden met melanine, een organisch pigment. Chronisch gebruik: Inname van melamine kan leiden tot problemen met de voortplanting, of blaas- of nierstenen, wat tot blaaskanker kan leiden.’

Ruim 6000 Chinese baby’s zijn dus ziek geworden en enkelen zijn overleden. Ze hebben nierstenen gekregen omdat ze melk te drinken kregen waar bewust melamine an toegevoegd was. Melamine kan namelijk het eiwitgehalte van voedsel hoger laten lijken omdat bij meting van het eiwit in een product het organische stikstof gemeten wordt. En dan valt het dus niet op dat er ook melamie in de melk zit.

Hadden ze daar in China, overigens de grootste producent van melamine, niet eerst de Wiki kunnen lezen voordat zij ‘bewust’ het melamine in de melk stopten…
Ironisch genoeg lekt er een paar dagen nadat het schandaal bekend werd, duizenden kilo’s melamine weg bij DSM in Geleen. Zegt de woordvoerder tot mijn stomme verbazing dat er geen verband mag worden gelegd met het melamineschandaal in China. Hoezo niet? Melamine is melamine of niet dan?

Bisphenol A in babyflessen

nwsbrcht-gevaar2.jpgDe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat opnieuw de schadelijkheid van bisphenol A bekijken. Bisphenol A is een van de grondstoffen voor de productie van polycarbonaatflessen. Het stofje maakt de plastic fles hittebestendig, onbreekbaar, doorzichtig en lichter dan glas. Daarom wordt bisphenol A al tientallen jaren verwerkt in polycarbonaat. En dus ook in de polycarbonaat babyflesjes.

Bisphenol A is een hormoonachtige stof die in het verleden [2003] door de VWA als veilig werd bestempeld. Toch zijn er al jaren andere organisaties die vraagtekens stellen bij de veiligheid van dit stofje. Vooral in de VS zijn diverse studies en analyses verschenen waaruit ?verontrusting? blijkt. Juist ook omdat het stofje verwerkt wordt in babyflessen én omdat het stofje zo eenvoudig uit de fles in de melk stapt.

Overigens treffen we bisphenol A niet alleen aan in babyflessen. Het stofje zit ook in verpakkingsmateriaal voor kaas en in flessen voor frisdrank en bronwater. Het bisphenol lekt, zoals eerder gezegd, gemakkelijk uit het plastic in het voedsel. En iedereen eet weleens wat uit plastic, de een meer dan de ander, maar toch: iedereen heeft kleine hoeveelheden bisphenol A in zijn lijf, en in zijn urine. Wetenschappers zijn het er niet over eens, zoals zo vaak, of langdurige blootstelling kwaad kan. Ook komt het stofje voor in harsen en daarmee onder andere in tandvullingen…

Maar de twijfels nemen toe. Wageningen roert zich en publiceert nog niet gepubliceerd onderzoek naar muizen en stelt: bisphenol A beïnvloedt in een niet al te hoge concentratie de placentagroei. Opmerkelijk en verontrustend, aldus onderzoekster Tina Murk, hoogleraar toxicologie aan de Wageningse Universiteit. Het stofje heeft kennelijk ook invloed op de stofwisseling en kan leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.
Mensen met een hoge concentratie van deze stof in de urine hebben een verhoogd risico, tot meer dan een factor twee, op chronische aandoeningen, volgens de epidiomiologen van de universiteit van Exeter in de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Juist ook omdat bisphenol A wordt verdacht van het veroorzaken van voortplantingsafwijkingen, want het zou de hersenontwikkeling in foetussen en in kinderen kunnen beïnvloeden, wil Canada wil het gebruik ervan verbieden in babyflessen.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden