WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

nwsbrcht-h1n1-2.jpgHet Respiratoir Syncytieel Virus, ofwel het RS-virus is een belangrijke veroorzaker van luchtweginfecties bij kinderen én volwassenen. Meestal gaat het om een eenvoudige neusverkoudheid, maar bij jonge kinderen kunnen gemakkelijk ook infecties van de lagere luchtwegen ontstaan, soms met complicaties. Met name premature kindjes zijn op jonge leeftijd gevoelig voor complicaties. Kinderen die geen borstvoeding krijgen of geen moedermelk van een andere moeder, lopen grotere risico's op complicaties bij besmetting met het RS-virus.

raynauds1.jpgPijnlijke tepels zijn in het begin van de borstvoeding bij veel moeders regelmatig een probleem. Het uiterst pijnlijke vasospasme van de tepel is veel minder bekend en komt ook veel minder voor.
Een ondraaglijke pijn tijdens en na de borstvoeding kan het gevolg zijn van vasospasme van de tepel. We beschrijven hier de verschillende oorzaken en symptomen van het verbleken van de tepels tijdens de borstvoedingperiode, evenals bepaalde ziektes en medicijnen die het vasospasme kunnen veroorzaken.

[Update: 28 april 2019]

*Bijschrift bij foto:
Het gaat hier dus om een ontkleuring/verbleking van de tepel en niet om iets dat op de huid ligt. Onderaan is een druppeltje melk zichtbaar.

Jonge moeders met reumatoïde artritis (RA) starten minder vaak met het voeden van hun kind aan de borst dan vrouwen zonder deze chronische aandoening. Bovendien stoppen moeders met deze chronische aandoening eerder. Vaak blijkt het besluit om het voeden aan de borst te staken gebaseerd op verkeerde aannamen Dat blijkt uit onderzoek van Hilal Ince-Askan en de publicatie in The Journal of Rheumatology.

pku_3.jpgPKU is een erfelijke stofwisselingsstoornis, die voorkomt bij 1 op de 18.000 geboortes. Het enzym fenylalaninehydroxylase dat het aminozuur fenylalanine afbreekt, is afwezig of onwerkzaam, waardoor de concentratie van het aminozuur fenylalanine in het bloed en ruggenmergvocht te hoog wordt.
Zenuwcellen raken beschadigd en hersenbeschadiging treedt op. Onbehandelde PKU-patiënten zijn in het algemeen verstandelijk gehandicapt met bijkomende gedragsproblemen en hebben veel last van huidaandoeningen zoals eczeem.

luis1.jpgLuizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter. De luizeneieren, de neten, zijn witte minibolletje die aan de haren vast blijven zitten. Infecties met luizen zijn zeer besmettelijk. De luis leeft op het menselijk hoofd. Hij, en zij ook natuurlijk, prikt een gaatje in de huid, zuigt bloed op, en leeft daarvan. Luis blij, maar de eigenaar van de huid heeft hevige jeuk. De neten worden dicht tegen de huid bij de haarbasis neergelegd. De schaamluis, de naam zegt het al, leeft niet op de hoofdhuid, maar op de huid bij de schaamharen, maar hij wordt ook aangetroffen bij de borstharen, baardharen en wimperharen.
Er wordt gezegd dat de bestrijding van luizen en neten niet samen kan met borstvoeding. Wij geven hier uitleg over de verschillende bestrijdingsmethoden en geven per methode en per middel steeds aan of het samen kan met borstvoeding.

verhaal-17_ella_1.jpgOver ADHD is al veel geschreven. Over ADHD en borstvoeding is echter nog maar weinig te vinden. Terwijl het krijgen van een kind voor de meeste mensen een behoorlijke aardverschuiving kan veroorzaken, laat staan voor iemand met ADHD. Toch kan het je kind voeden aan je borst de symptomen van ADHD mogelijk milder maken en je helpen door de eerste intensieve tijd met een kind te komen.

d-mer-logo.jpgOver het hormoon oxytocine zijn al veel lofzangen gezongen. Toch kent het ook een schaduwzijde. In bepaalde gevallen heeft het door de wisselwerking met dopamine tot gevolg dat borstvoedende moeders een sterke dysforie waarnemen, een treurige stemming met intens heftige emoties. Het verschijnsel heeft sinds begin 2008 een naam: D-MER, dysphoric milk ejection reflex. In het Nederlands is dat D-TSR: dysforische toeschietreflex.
Er zijn op dit gebied nog geen publicaties van wetenschappelijk onderzoek beschikbaar, maar er is een aanzet gedaan om de verschijnselen in kaart te brengen. Dit artikel laat je kennismaken met het begrip en reikt je een website en een aantal hand-outs aan met meer informatie.

pku_1.jpg22 november 2012, 2.36 uur. Ons gezinsgeluk wordt compleet met de geboorte van ons vierde kindje, Jorgen. Wat een geluk dat wij dit voor de vierde keer mee mogen maken.
Een week lang leven wij op een blauw/roze babywolk. De zussen en broer van Jorgen zijn helemaal gek op hem en blij dat de baby er eindelijk is. Mijn melkproductie komt net als de vorige drie keren goed op gang en na een week heb ik al bijna een liter moedermelk in de vriezer voor als ik straks weer moet werken. Jorgen zit aan het einde van de kraamweek zelfs al weer boven zijn geboortegewicht.

ecoli1.jpgDe vraag is of een moeder, besmet met de resistente E. Coli 0104, de welbekende EHEC, borstvoeding kan en mag geven. Deze E. Coli-variant is zeer besmettelijk, de moeder draagt de infectie zonder voorzorgsmaatregelen gemakkelijk over op haar kind. Moedermelk bevat bacteriën, maar die zijn zo goed als allemaal afkomstig van de tepelhof en de tepel van de moeder. Ze zijn dus niet afkomstig uit de borst. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat de moedermelk besmet kan zijn met de E. Coli 0104 'van binnen uit'. Besmetting via de huid is wel mogelijk.

Vaatkramp en het Syndroom van Raynaud ontstaan door het plotseling samentrekken van de spiertjes in de bloedvatwand. Door deze vaatkrampen vernauwt het bloedvat en raakt de bloedstroom belemmerd. Je ziet het vooral op uiteinden van ledematen. De verschijnselen komen vooral voor in een reactie op het plotseling dalen van de temperatuur.
Het Syndroom van Raynaud is onder andere zichtbaar in de vingers. Bijvoorbeeld, als iemand naar buiten gaat uit een warm huis op een koude dag. De vingers kleuren dan wit en bij gebrek aan bloedtoevoer naar de vingertoppen doet dit pijn. Raynauds komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan geassocieerd worden met auto-immuunziektes zoals Reumatoïde Artritis.

dm5.jpgDe angst voor een lage bloedsuikerspiegel, hypoglycaemie, bij pasgeborenen is de nieuwe 'acceptabele' reden geworden om moeders en baby's van elkaar te scheiden en de baby's bij te voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding in de eerste uren en dagen na de geboorte. Kinderartsen en neonatologen maken zich zorgen maken over een lage bloedsuikerspiegel omdat dat het hersenbeschadiging kan veroorzaken. Hun zorg is terecht.

Een studie naar de behandeling van MS na de bevalling (Haas, Hommes en Bauer 2005), heeft als nevenresultaat duidelijk gemaakt dat moeders met MS die na de bevalling borstvoeding geven, minder zenuwontstekingen hebben in de kritieke drie maanden na de bevalling. Zonder behandeling is het risico op een zenuwontsteking in die eerste drie maanden 1,7 keer zo hoog als in andere levensfasen. Klassieke behandeling wordt vaak afgeraden bij vrouwen die borstvoeding geven.

nwsbrcht-h1n1-1.jpgMet moedermelk beter beschermd tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1)! Moeders die borstvoeding geven, maken, als zij in contact komen met het virus, antistoffen. over de Nieuwe Influenza A (H1N1). Lees verder over de Nieuwe Influenza A (H1N1) en Borstvoeding.
Laatste update: 25 november 2019. Volg updates via Twitter [volg @bvpuntcom].

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact