Nieuwe Influenza A (H1N1), Mexicaanse griep en borstvoeding

nwsbrcht-h1n1-1.jpgMet moedermelk beter beschermd tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1)! Moeders die borstvoeding geven, maken, als zij in contact komen met het virus, antistoffen. over de Nieuwe Influenza A (H1N1). Lees verder over de Nieuwe Influenza A (H1N1) en Borstvoeding.
Laatste update: 25 november 2019. Volg updates via Twitter [volg @bvpuntcom].

Laatste Nieuws, n.a.v. het advies Gezondheidsraad op 9 november 2009

Advies van de overheid en het RIVM met betrekking tot kinderen: de volgende groepen worden dringend geadviseerd zich te laten inenten.

  • Kinderen vanaf zes maanden tot vijf jaar [ofwel tot en met vier jaar];
  • Ouders, zussen, broers en andere huisgenoten van kinderen van nul tot en met vijf maanden;
  • Gezinsleden en mantelzorgers van kinderen met een verhoogd ziekterisico;
  • En ook vrouwen die langer dan veertien weken zwanger zijn.

Tijdsplan

  • 23 November starten de vaccinaties voor jongeren in het hele land; de vaccinatie zou binnen twee tot drie dagen gereed moeten zijn.

Toelichting

Kinderen van zes maanden tot en met vier jaar komen in aanmerking voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Dit komt voor de uitvoering neer op kinderen die geboren zijn na 23 november 2004 en voor 23 mei 2009. Omdat het vaccin niet geregistreerd is voor baby’s van nul tot en met vijf maanden, zullen conform het advies niet deze baby’s maar hun huisgenoten worden opgeroepen voor vaccinatie ter bescherming van de baby.

Vragen aan het Kenniscentrum Borstvoeding over borstvoeding in relatie tot vaccinatie

stefan-200.jpgRita schrijft

‘Ik heb een dochter van bijna twee. Zij zou dus theoretisch in aanmerking komen voor een vaccin. Nu ben ik niet helemaal fan van vaccineren, ze spuiten toch een minimale dosis van de ziekteverwekker in je gezonde kind. Ik geef mijn dochter twee keer per dag een borstvoeding: één keer ‘s avonds voor het slapen gaan en ook ‘s ochtends om de dag goed te beginnen.
Nu heb ik het volgende bedacht -vast het beste idee van Nederland!-: Als ik me nu als moeder me laat vaccineren (met de ziekteverwekker dus), bescherm ik dan mijn dochter van twee jaar voldoende met de antistoffen die ik aan haar doorgeef met de borstvoeding? Is dit dan effectief genoeg met twee voedingen per dag? Of is dat alleen voor moeders die bijvoorbeeld zes tot acht voedingen geven? Wat is jouw advies?’

Tessa vraagt

‘Mijn zoontje is zestien maanden en drinkt zes tot acht keer per dag. Is vaccineren voor hem ook echt nodig? Of zijn de afweerstoffen die hij via mijn melk krijgt voldoende? Ik ben namelijk zelf recent ingeënt met het griepvaccin. Is hier iets over te zeggen?’

Antwoorden op de vragen van Rita en Tessa

Het is welhaast onmogelijk om aan te tonen bij welke hoeveelheid moedermelk per dag je kind dat aan de borst drinkt een bepaalde concentratie antistoffen krijgt. Het is ook niet duidelijk of de bepaalde hoeveelheid antistoffen er veel toe doet. Bij moedermelk zit het zo dat als de totale afgifte kleiner is, dan is de concentratie antistoffen groter. Dus bij twee tot drie keer voeden op een dag bevat de moedermelk een hogere concentratie antistoffen dan bij zeven tot acht voedingen.
Borstvoeding blijven geven en vaker voeden is niet verkeerd, maar geen enkele dosis moedermelk biedt een 100% garantie tegen besmetting en ontwikkelen van deze griep. Overigens geldt dat ook voor vaccinatie, deze biedt net zo min 100% bescherming.

Als je zelf de griep krijgt of als je je zelf laat vaccineren, dan immuniseer je je kind via de moedermelk. Het lijkt op passieve immunisatie: je geeft je kind kant-en-klare antistoffen tegen de griep. Je kind is dus beschermd en zodra hij in contact komt met het virus, kan hij snel en effectief reageren en wordt dan niet ziek, of wel ziek, maar dan minder ernstig en korter. Als je jezelf gedurende de borstvoedingperiode laat inenten, neem je dus een voorsprong, want de antistoffen die jij maakt, geef je ook door aan je baby.

Je baby laten inenten is iets anders: hij ontwikkelt dan zelf antistoffen en hij maakt geheugencellen aan waardoor hij niet alleen nu, maar ook later bij een volgend contact met het nieuwe griepvirus, snel en effectief kan reageren met zijn afweer systeem.

Hoe zeer het mij ook spijt, ik kan jullie niet een advies geven. We weten dat moedermelk beschermt, we weten dat je kind snel en extra beschermd is als je zelf ziek wordt of gevaccineerd bent. Maar we weten niet hoe deze bescherming zich verhoudt tot de bescherming die een vaccinatie van je kind biedt.
Er zijn ook risico’s aan het vaccineren. Daar is natuurlijk onderzoek naar gedaan. De overheid stelt dat die risico’s klein zijn en tegenstanders van vaccinatie stellen dat deze risico’s groot zijn.

Stefanie vraagt

Hoe zit dat met de antistoffen die je in de melk zitten, die worden toch verteerd in de maag en darmen en die komen dus niet bij je kindje…

Antwoord op de vraag van Stefanie

Antistoffen worden in de maag verminkt door het zuur, voorgesplitst en daarna afgebroken, net als alle andere eiwitten, maar… de antistoffen die de baby drinkt met zijn slok moedermelk, verspreiden zich in het mond-, neus- keelgebied, hechten zich daar in de slijmvliezen; ze kruipen zelfs door naar de oren en andere holtes!
Virussen en andere infecties proberen het lichaam binnen te dringen via alle uitgangen die een lichaam heeft en moeten dus de beschermende slijmvliezen door zien te dringen. Het griepvirus adem je in, komt terecht in de slijmvliezen van het mond-, neus- keelgebied, en juist daar zitten de antistoffen uit de moedermelk klaar om gelijk een effectieve eerste aanval uit op die virussen en infecties uit te voeren. Zo wordt je kind beschermd. En jij zelf ook, want je eigen antistoffen zitten natuurlijk in je eigen slijmvliezen, klaar voor de aanval.

Wat nu te doen?

Borstvoeding geven helpt! Dus blijf borstvoeding geven, liever nog wat vaker dan je gewend bent. Jezelf vaccineren en borstvoeding geven helpt nog weer een beetje. Een vaccinatie van je baby erbij vergroot de bescherming nog weer meer. Maar zonder die vaccinatie erbij betekent dat niet dat de wereld vergaat. Een gezond kind kan heel wat hebben.
Belangrijk is ook dat de andere huisgenoten gevaccineerd worden: daarmee verlaag je de infectiedruk; verder is goede hygiëne belangrijk [handen wassen, wegwerpdoekjes gebruiken en niezen in papieren zakdoekjes], niet roken! [want roken brengt schade aan de slijmvliezen] en veel knuffelen en samen met je dochter zijn, veel borstvoeding geven.

Ik vind het ontzettend moeilijke materie, en wil en kan niet een advies geven. Ik wil geen paniek zaaien en ook geen schijnzekerheid geven. Het is gewoon niet bekend hoe borstvoeding in relatie tot deze specifieke griep werkt. Maar er is ook lang niet genoeg tijd geweest om het vaccin echt goed wetenschappelijk te testen! Wel is in het algemeen bekend dat borstgevoede kinderen beter reageren op vaccinaties, in de zin van beter aanslaan en minder ziek van worden.

Al met al: er is geen zinnig woord over te zeggen als je dit alles wetenschappelijk goed onderbouwd wil hebben. Overigens geldt dat ook voor het griepvaccinatieprogramma. Er is gewoon geen data over grote groepen wel en niet gevaccineerden en de morbiditeit en de mortaliteit in die groepen onder verschillende omstandigheden. Voor dergelijke onderzoeken is de tijd tussen de eerste uitbraken van de nieuwe griep en nu te kort.

Lees nu verder…

Borstvoeding

nwsbrcht-h1n1-2.jpgIedereen die wordt blootgesteld aan het Nieuwe Influenza A griepvirus, maakt antistoffen; óók als je niet ziek wordt. Moeders die borstvoeding geven, maken daarop geen uitzondering en als zij in contact komen met het virus, maken zij ook antistoffen. Deze specifieke antistoffen worden opgenomen in de moedermelk en doorgegeven aan het kind dat drinkt aan de borst of op een andere manier deze moedermelk drinkt. De baby wordt zo dus perfect beschermd tegen de Nieuwe Influenza A.
Krijg je echt ‘de griep’, dan komen je antistoffen evenzogoed via de moedermelk bij je baby en wordt hij of zij extra beschermd. Moedermelk is en blijft een veilige en gezonde voedselbron. En juist in tijden van besmetting is het zeker niet verkeerd om je andere kinderen, die niet aan de borst gevoed worden, een slokje afgekolfde moedermelk te drinken te geven. Elk slokje antistoffen is meegenomen, zeg maar!

Kinderen die geen borstvoeding krijgen en/of die geen moedermelk drinken, krijgen deze specifieke afweer dus niet. Ze zijn daarom meer bevattelijk voor infecties van de luchtwegen en het Nieuwe Influenza A griepvirus.
Het Nieuwe Influenza A griepvirus wordt hoogstwaarschijnlijk niet via de moedermelk doorgegeven. Bekend is dat andere typen griepvirus zelden doorgegeven worden en dus wordt aangenomen dat ook dit griepvirus waarschijnlijk niet via de moedermelk doorgegeven wordt.

Als je zelf de griep hebt

Net als bij de andere griepen: rust nemen, veel drinken, eventueel antivirale middelen slikken, een pijnstiller nemen, ja baby lekker knuffelen en vaak borstvoeding geven. En: goed uitzieken. Vraag iemand in huis om het huishouden te runnen, dan kan jij je tijd en energie gebruiken om beter te worden.

Ibuprofen [pijnstiller] kan met borstvoeding. De virusremmers Oseltamivir en Zanamivir kunnen beide volgens Hale bij borstvoeding gebruikt worden. Ook het RIVM geeft van beide stoffen aan dat het gebruik ervan bij borstvoeding mogelijk is.

Vaccin tegen de Nieuwe Influenza A

Er bestaat op dit moment nog geen specifiek vaccin dat de Nieuwe Influenza A kan voorkomen, maar dat wordt wel ontwikkeld. Nederland heeft 34 miljoen vaccins besteld die dit najaar, half november, beschikbaar komen. Moeders die borstvoeding geven en met het virus in aanraking komen, geven hun kind dat die moedermelk drinkt, de beste immuunstoffen tegen de Nieuwe Influenza A.

Medicijnen tegen de Nieuwe Influenza A

De Nieuwe Influenza A is een griep met milde ziekteverschijnselen die niet veel anders zijn dan van een gewone griep. Er zijn twee antivirale medicijnen die griep (in het algemeen) kunnen behandelen en voorkomen. De griepsymptomen worden erdoor verlicht en gemiddeld anderhalve dag verkort. Als je deze medicatie slikt, ben je ook minder besmettelijk voor je omgeving. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico hebben op ernstige complicaties.

De gevolgen van de inenting op de borstvoeding en de baby

Ook als je borstvoeding geeft is er niet veel op tegen om je te laten inenten. Je maakt, vanwege de inenting, antistoffen en geeft die lekker door aan je baby. Als je besluit om je niet te laten inenten, loop je de kans dat je de griep moet doormaken, en dan is er nog geen man overboord. Dan duurt het gewoon net iets langer voordat je de juiste antistoffen gemaakte hebt en word je zelf net wat zieker en je baby krijgt dus ook net wat later de juiste antistoffen van jou.
Het inenten tegen de gewone griep of tegen de Nieuwe Influenza heeft dus geen negatief effect op de borstvoeding, en ook niet op de baby die de moedermelk drinkt.

Geeft vaccinatie 100% bescherming?

Een inenting tegen de griep beschermt je ertegen zodat je de griep misschien niet krijgt, en als je hem toch krijgt, dan word je minder ziek en ben je weer eerder beter. Dit komt omdat je lichaam antistoffen aanmaakt die bescherming bieden. Deze beschermende stoffen geef je je kind ook mee, via de moedermelk.

De garantie dat je 100% zeker niet ziek zult worden heb je niet, en die zal en kan ook niemand je geven, ook niet voor je baby. Eenvoudigweg omdat geen enkele griepvaccinatie 100% zekerheid geeft. Maar, zoals gezegd, je loopt minder risico, en als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte milder en sneller.

Afweerstoffen voor je kind

Zo werkt het dus: je immuniseert je kind via de moedermelk. Het lijkt op passieve immunisatie: je geeft je kind kant-en-klare antistoffen tegen de griep. Je kind is dus beschermd en zodra hij in contact komt met het virus, kan hij snel en effectief reageren en wordt dan niet ziek, of wel ziek, maar dan minder ernstig en korter.
Als je jezelf gedurende de borstvoedingperiode laat inenten, neem je een voorsprong, want de antistoffen die jij maakt, geef je ook door aan je baby.

Dus wanneer je zelf wordt geïnfecteerd met een ziekteverwekker of wanneer je wordt gevaccineerd (want met een vaccinatie krijg je de inactieve entstof, de besmetting dus, ingespoten), dan reageert je immuunsysteem met het aanmaken van specifieke afweerstoffen. Deze voorkomen dat de ziekteverwekkers zich kunnen hechten aan, of kunnen indringen in met name de slijmvliezen om daar hun werk te doen. De afweerstoffen worden voornamelijk in de darm gemaakt en van daaruit naar de plaatsen getransporteerd waar ze nodig zijn. Bij een voedende moeder is dat dus ook naar haar borsten waar de melk wordt gemaakt.

In de melkklieren worden er dan nog wat extra antistoffen bij aangemaakt, zodat je kind een extra portie afweer krijgt. Hoeveel tijd er verstrijkt tussen de blootstelling van de moeder en de afgifte van afweerstoffen in haar melk is niet helemaal duidelijk, maar dat gaat relatief snel. De specifieke afweer blijft weken tot maanden actief en wordt bij elke blootstelling aan dezelfde ziekteverwekker gereactiveerd omdat er ook geheugencellen zijn aangemaakt die een versnelde productie van nieuwe afweerstoffen in gang zetten.

Als de baby ziek wordt?

Baby’s lopen, in vergelijking met volwassenen, een groter risico op complicaties. Dus als je baby ziek wordt: meteen je huisarts raadplegen en veel en vaak aanleggen. Jij bent namelijk ook met het virus in aanraking gekomen en je baby zal via de moedermelk gelijk de antistoffen krijgen die jij snel aanmaakt. Overigens hebben zieke baby’s, net als de meeste volwassenen als ze ziek zijn, minder eetlust en trek in eten; maar vaak willen ze wel dicht bij mama zijn en regelmatig een slokje drinken. Dat is mooi want zo krijgt je baby dan de antistoffen, de meest essentiële voedingsstoffen én voldoende te drinken. Je hoeft dan ook geen ORS te kopen. Moedermelk is de beste ORS die er bestaat.

Hoe voorkom je besmetting?

De belangrijkste maatregel om het risico op besmetting met het virus te beperken is het nemen van persoonlijk hygiënische maatregelen. Het is aangetoond dat vaak handen wassen het risico op besmetting vermindert. Het is beslist verstandig om voor niezen en snuiten wegwerpzakdoekjes te gebruiken en die gelijk na een nies of snuit weg te gooien in de afvalbak.

Het dragen van een mondkapje verlaagt ook het risico op besmetting. De mondmaskers van klasse FFP1 zijn effectief mits ze op de juiste manier worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat het dragen van mondkapjes alleen zin heeft als er veel besmettingshaarden in de omgeving zijn. Ook het dragen van handschoenen kan in het geval er veel contact is met besmette personen bijdragen aan reductie van de besmettingskans.

Met dank aan

Bronnen en Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden