banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Borstvoeding en Multiple Sclerosis

Een studie naar de behandeling van MS na de bevalling (Haas, Hommes en Bauer 2005), heeft als nevenresultaat duidelijk gemaakt dat moeders met MS die na de bevalling borstvoeding geven, minder zenuwontstekingen hebben in de kritieke drie maanden na de bevalling. Zonder behandeling is het risico op een zenuwontsteking in die eerste drie maanden 1,7 keer zo hoog als in andere levensfasen. Klassieke behandeling wordt vaak afgeraden bij vrouwen die borstvoeding geven.

In dit onderzoek met een alternatieve behandeling blijft 67%, respectievelijk 75% (lage, dan wel hoge dosering-groep) van de vrouwen die geen borstvoeding geven vrij van symptomen; bij vrouwen die wel borstvoeding geven blijven bij 90% in beide groepen uitbraken in de eerste drie maanden postpartum uit.
De bevindingen uit dit onderzoek zijn belangrijk, omdat vrouwen met MS vaak zeggen niet te willen beginnen aan het geven van borstvoeding omdat het te vermoeiend zou zijn in combinatie met MS of omdat ze weer met de medicatie, met MS-remmers dus, willen beginnen.

In deze studie wordt ook gesteld dat de gebruikelijke medicatie gecontraïndiceerd is. Door de alternatieve behandeling te gebruiken die hier wordt gepresenteerd en door het geven van borstvoeding, blijven er meer vrouwen vrij van aanvallen en zal de druk om te stoppen met borstvoeding, om weer medicatie te kunnen gebruiken, wellicht minder zijn. Overigens zijn alle varianten van interferon, een vaak gebruikt middel bij de behandeling van MS, volgens gezaghebbende bronnen veilig om te gebruiken door lacterende vrouwen (Hale 2008-16) (AAP: American Academy of Pediatrics 2001). Corticosteroïden worden meestal alleen bij extra ernstige aanvallen gebruikt en zijn volgens Hale, zeker bij dergelijk kortdurend gebruik, waarschijnlijk veilig voor het kind omdat het niet met de melk via maag/darm wordt opgenomen.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding een sterker immuunsysteem

Het minder voorkomen van ontstekingen gedurende de borstvoedingperiode is mogelijk verklaarbaar. Zowel tijdens de zwangerschap als de borstvoedingperiode is het immuunsysteem van de moeder sterker dan daarvoor of daarna, omdat de moeder ook het immuunsysteem van haar kind moet verzorgen (Hanson 2004).
Tijdens de zwangerschap echter, moet de afweer tegen lichaamsvreemde stoffen kleiner zijn om afstoting van de foetus door de aanwezigheid van paternale factoren te voorkomen. De Th1 cellen worden daarom lager in aantal.

Na de baring is deze bescherming tegen afstoting niet meer nodig en zou zelfs overreacties kunnen veroorzaken in de vorm van auto-immuunreacties. Postpartum veranderd daarom de verhouding Th1 en Th2 weer, nu te gunste van de Th1. Dit versterkt de weerstand van de moeder tegen ziekteverwekkers. Dit sterkere immuunsysteem van de moeder remt bij haar het ontstaan van ontstekingen, doordat de Th1 helpercellen in grotere aantallen voorkomen en omdat de Th2 helpercellen kleiner worden in aantal. Deze verbeterde balans in het lichaam van de vrouw remt het ontstaan van ontstekingen.

Medicijnen en borstvoeding

Consulteer de medicijnenlijst op Borstvoeding.com of vraag een medicijn-consult aan bij een lactatiekundige.

Our findings show that exclusive breastfeeding (and prolonged lactational amenorrhea) significantly reduces the risk of postpartum relapses of MS. Ongoing and future studies of postpartum disease activity in MS, particularly treatment trials, should distinguish between exclusive and nonexclusive breastfeeding and account for it in their analysis. Our findings also suggest that women with MS should be encouraged to breastfeed exclusively for at least the first 2 months postpartum in lieu of starting IMA treatment shortly after delivery. These findings highlight the need to critically evaluate the efficacy of early postpartum treatments in MS, especially if they are not compatible with lactation.
Bron: Langer-Gould A., Huang S., Gupta R. et al (2009) Exclusive breastfeeding and the risk of postpartum relapses in women with Multiple Sclerosis; Arch Neurol;66:958-963. (doi:10.1001/archneurol.2009.132).

Lees ook & bronnen

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Hier ook: stereovoeden #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-12-16://1 2018-12-16T17:03:02Z 2018-12-16T17:03:02Z Hoi, hier een foto van mij en mijn beste vriendin. Samen wandelen en dus ook samen voeden als de kids honger hebben. Groetjes Samantha Redactie

w20150827.jpg

Hoi, hier een foto van mij en mijn beste vriendin. Samen wandelen en dus ook samen voeden als de kids honger hebben.
Groetjes Samantha

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
Weer leverbaar: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten (30.000 ex. verkocht)
Tot eind 2018: gratis verzonden voor het lage 6% BTW tarief: Het Nieuwe Borstvoeding Boek van Gonneke & Stefan
Feestdagen-aanbieding! Bespaar nu € 25,00 met het Horigen MovePakket
Gedichtenbundel Tiet voor een rijmpje van Marieke Vermunt