Jonge moeder met reuma begint er niet aan of stopt vaak onnodig met borstvoeding

Jonge moeders met reumatoïde artritis (RA) starten minder vaak met het voeden van hun kind aan de borst dan vrouwen zonder deze chronische aandoening. Bovendien stoppen moeders met deze chronische aandoening eerder. Vaak blijkt het besluit om het voeden aan de borst te staken gebaseerd op verkeerde aannamen Dat blijkt uit onderzoek van Hilal Ince-Askan en de publicatie in The Journal of Rheumatology.

Het onderzoek

Ince-Askan maakte gebruik van de onderzoeksgegevens uit de PARA-studie, een langlopend onderzoek van de afdeling Reumatologie van het Erasmus MC naar de invloed van reumatoïde artritis (RA) op zwangerschap en geboorte. Rond de 250 vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn daarin van 2002 tot en met 2010 gevolgd. Tijdens de studie zijn gegevens verzameld over de moeders, zoals: ziekteactiviteit, vruchtbaarheid, medicatiegebruik. En over het kind, zoals: groei, ontwikkeling, borstvoeding.

In het onderzoek is aangetoond dat moeders met RA minder vaak starten met borstvoeding en minder lang hun kind aan de borst voeden vergeleken met vrouwen uit de algemene populatie. Een maand na de bevalling geeft 43 procent van de vrouwen met RA nog borstvoeding, waar 63 procent van de vrouwen in de algemene bevolking dat nog doet. Na drie maanden zijn die percentages 26 procent versus 46 procent, en na zes maanden 9 procent versus 41 procent.

Medicatie

Een andere belangrijke ontdekking was dat ongeveer 60 procent van de vrouwen aangaf dat ze waren gestopt met het voeden van hun kind aan de borst omdat ze weer gingen starten met medicatie. Maar bijna de helft van deze vrouwen startte met medicatie die veilig kan worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Ze zijn dus onnodig gestopt.
En dat is ontzettend jammer, vindt Ince-Askan. De WHO adviseert moeders om minimaal zes maanden hun kind volledig aan de borst te voeden. Het niet voeden aan de borst heeft grote nadelen voor moeder en kind. Met name voor kinderen met een laag geboortegewicht is aangetoond dat het drinken van moedermelk aan de borst toegevoegde waarde heeft. Aangezien de aandoening RA een negatieve invloed kan hebben op het geboortegewicht van het kindje, zou borstvoeding juist voor deze groep baby’s heel goed zijn.

Veel vrouwen stoppen met voeden uit onwetendheid over de invloed van hun medicatie. Terwijl uit studies inmiddels wel is gebleken dat veel medicijnen veilig kunnen worden gebruikt tijdens borstvoedingsperiode. Veelgebruikte medicijnen als prednison, sulfasalazine, azathiopine, niet COX-2-selectieve NSAIDS, TNF-blokkers en hydroxychloroquine kunnen veilig worden gebruikt.
Ince-Askan ziet het dan ook als schone taak van reumatologen om vrouwen met een kinderwens goed voor te lichten. Patiëntes doen er op hun beurt verstandig aan contact te zoeken met hun reumatoloog als ze een kinderwens hebben.
Daarbij kunnen moeders natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Via Kenniscentrum Borstvoeding is eenvoudig uit te zoeken of bepaalde medicatie wel of niet kan bij borstvoeding.

Bijsluiters verouderd

De bijsluiters van de tientallen soorten medicijnen zijn namelijk vaak verouderd. Dan hoort een vrouw van haar reumatoloog dat ze haar medicijn veilig kan gebruiken, maar zegt de apotheek vervolgens dat in de bijsluiter staat dat ze het niet mag gebruiken als ze haar kind aan de borst heeft. Een moeder kan dan gaan twijfelen en voor alle zekerheid toch maar stoppen met borstvoeding.

In Nederland heeft 5 tot 10 promille van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd RA. Maar de bevindingen gaan waarschijnlijk ook op voor jonge moeders met andere auto-immuun ziekten, zoals chronische darmziekten en epilepsie, die medicatie moeten gebruiken. We zijn inmiddels begonnen met een studie om de invloed van goede voorlichting te onderzoeken. Daarbij stellen we de vraag: zorgt die voorlichting ervoor dat meer moeders met RA met borstvoeding starten, en gaan ze er ook langer mee door?

Deze studie werd financieel mogelijk gemaakt door ReumaNederland, voorheen reumafonds.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden