dm4.jpgEr is geen enkel bezwaar voor vrouwen met diabetes mellitus (DM) om borstvoeding te geven! Informatie over borstvoeding is van belang voor iedere vrouw die haar kind borstvoeding wil geven. Wanneer je zwanger bent en DM I hebt, kan het zijn dat je je afvraagt of dit wel mogelijk is en zo ja hoe gaat dat dan? Waar moet je op letten en wat is de invloed ervan op de baby?
Niet iedere zorgverlener, verloskundige, gynaecoloog of verpleegkundige kan je op die vragen een duidelijk antwoord geven. De diabetesverpleegkundige kan uitleg geven over hoe je het beste met afwijkende bloedsuikers kunt omgaan na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode. Maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd, én niet altijd goed gebeurt. Want niet iedere diabetesverpleegkundige heeft praktische tips hoe je borstvoeding kunt geven als je diabetes hebt.

dm12c.jpgHalf augustus 2011 was ik uitgerekend van mijn eerste kindje, dat gezond en wel toch al eind juli bij mij aan de borst lag te drinken! Maar voor ik daar meer over vertel, eerst even een stukje terug in de tijd…

1 juli 2011 ging mijn zwangerschapsverlof in, heerlijk! Lekker de tijd om uit te rusten, het 'nestje' klaar te maken en mij voor te bereiden op de bevalling en komst van de kleine. Een vriendin had me het boek Borstvoeding in handen gedrukt; zij had het zelf een gemis gevonden dit niet gelezen te hebben vóór de bevalling. Dus ik volgde haar advies gretig op. In de index zocht ik direct op 'diabetes', en ja er stond iets over in! Dit was gelukkig overwegend positief! Borstvoeding en diabetes gaan goed samen, maar er zijn wel wat bijzonderheden, zoals de lage bloedsuiker van de baby bij de geboorte en een vertraagde melkproductie bij de moeder. Hierover wilde ik meer weten!

dm18.jpgWanneer de meeste zwangeren waarschijnlijk druk bezig zijn met het kopen van schattige babykleertjes en het inrichten van een babykamer, had ik tijdens mijn zwangerschap andere prioriteiten.
Door mijn diabetes, had ik niet alleen een zwangerschap met iets meer risico's, maar had ik ook geen andere keus dan in het ziekenhuis te bevallen. Mijn baby zou een verhoogde kans hebben op lage bloedsuikers na de geboorte en dit zou betekenen dat hij zou worden opgenomen en zo snel mogelijk bijvoeding zou krijgen. Kunstvoeding. Dit wilde ik absoluut niet. Mijn baby had het al zwaar genoeg tijdens de zwangerschap met een diabeet als moeder, zodra hij geboren zou zijn wilde ik alleen het allerbeste voor hem, moedermelk dus.

w20120224.jpg
Hoi Stefan, hier weer een fotootje van Lola (13mnd). Deze keer doet Lola aan acrobatiek tijdens het drinken, om het even wat spannender te maken... handiger wordt het er niet op. Groetjes Cristel
advertenties
sponsoren
webwinkel bestsellers
Horigen Chicture Dubbelzijdige Elektrische Kolf
Biological Nurturing, oftewel instinctief voeden
Boekje 'borstvoeding van dag tot dag' € 5,95!
8e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Fijn boek: 100 meest gestelde vragen over borstvoeding
Boezemvriendjes
meer info