WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Borstvoeding en diabetes, ervaring van een moeder [2]

dm18.jpgWanneer de meeste zwangeren waarschijnlijk druk bezig zijn met het kopen van schattige babykleertjes en het inrichten van een babykamer, had ik tijdens mijn zwangerschap andere prioriteiten.
Door mijn diabetes, had ik niet alleen een zwangerschap met iets meer risico's, maar had ik ook geen andere keus dan in het ziekenhuis te bevallen. Mijn baby zou een verhoogde kans hebben op lage bloedsuikers na de geboorte en dit zou betekenen dat hij zou worden opgenomen en zo snel mogelijk bijvoeding zou krijgen. Kunstvoeding. Dit wilde ik absoluut niet. Mijn baby had het al zwaar genoeg tijdens de zwangerschap met een diabeet als moeder, zodra hij geboren zou zijn wilde ik alleen het allerbeste voor hem, moedermelk dus.

Op tijd beginnen met afkolven

dm19.jpgOmdat ik al vrij snel in mijn zwangerschap merkte dat ik al wat melk had, vroeg ik mij af of ik dit niet alvast af kon kolven. In eerste instantie werd me dit afgeraden, in verband met een kans om weeën op te wekken.
Een vriendin is wat rond gaan zoeken en kwam erachter dat dit vooraf kolven in sommige landen standaard aangeraden wordt aan diabetici, maar ook aan andere vrouwen met 'indicatie' waardoor hun kindje misschien bijgevoed zou moeten worden.
Bewapend met deze informatie heb ik diverse lactatiekundigen aangesproken en allemaal waren ze enthousiast en hebben nog meer informatie hierover gevonden voor me. Alle informatie die ik had probeerde ik met zo veel mogelijk mensen te delen. Zowel direct als via de lactatiekundige is dit al gelukt.

Kolven met Marmet techniek en kolf

dm20.jpgMet 35 weken had ik een afspraak met een lactatiekundige in het ziekenhuis. Normaal gesproken wordt aangeraden om met 36 à 37 weken te beginnen, maar ik ben op aanraden van de lactatiekundige gelijk al begonnen. Eerst met de hand door middel van de Marmet techniek. Elk druppeltje ving ik op in een spuitje en dat deed ik twee maal per dag.

In de 36ste week van mijn zwangerschap kreeg ik te horen dat ik een week later al zou worden ingeleid. In overleg met mijn lactatiekundige heb ik toen besloten er een elektrische kolf bij te gebruiken. Ik had immers niet veel tijd meer om een voorraad aan te leggen. Ik heb twee maal daags met een elektrische kolf gekolfd en op een goede dag kreeg ik op die manier 20cc bij elkaar. In het begin waren het ook niet meer dan een paar druppeltjes.

Donor moedermelk van vriendin

dm22.jpgIk maakte mij nog steeds wel druk of ik wel genoeg melk had en een vriendin met jonge baby doneerde mij wat moedermelk. Uiteindelijk ben ik bewapend met potjes eigen en gedoneerde moedermelk het ziekenhuis ingegaan, en dat was maar goed ook. Mijn zoon had inderdaad lage bloedsuikers en werd op de kinderafdeling opgenomen. Alle melk is opgegaan en wat hij verder nog extra nodig had kon ik zelf na de bevalling weer bij kolven. Mijn productie kwam door het vooraf kolven waarschijnlijk ook sneller op gang!

Er is geen kunstmatige zuigelingenvoeding aan te pas gekomen!

dm21.jpgInmiddels is mijn zoon ruim drie maanden en heeft hij nog altijd niets anders gekregen dan moedermelk. Hopelijk hebben andere (aanstaande) moeders ook wat aan mijn verhaal en kunnen we zorgen dat vooraf kolven wat meer bekendheid krijgt in Nederland.

  • Geschreven door Janneke.

Lees ook

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact