WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

Stel, je geeft borstvoeding of bent dit van plan en dan krijg je een geneesmiddel voorgeschreven. In tegenstelling tot geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap, heb je bij borstvoeding een keuze: stoppen met borstvoeding, het geneesmiddel niet nemen of het combineren van borstvoeding en de medicatie. Wat doe je?
In de praktijk blijkt dat nog te vaak onnodig gekozen wordt om te stoppen met borstvoeding. Met de juiste begeleiding is er heel veel mogelijk!
Janet Hoven, indertijd medewerkster bij de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen in Groningen legt het haarfijn uit.

In de loop der tijd werd veel te veel vrouwen ten onrechte verteld dat ze met de borstvoeding moesten stoppen vanwege medicijngebruik. De beslissing om al dan niet met de borstvoeding te stoppen als de moeder medicijnen neemt gaat veel verder dan de vraag of de baby iets ervan in de melk krijgt. 'De risico's van het stoppen met borstvoeding geven', voor de moeder, voor de baby, voor het gezin en de gemeenschap moeten ook in de overweging betrokken worden. En er is genoeg risico verbonden aan het niet geven van borstvoeding.


Met deze lijst [update juni 2015] zoek je uit welke van de meest gangbare geneesmiddelen wel of niet gebruikt kunnen en mogen worden bij borstvoeding.
Wil je meer informatie over het gebruik van bepaalde medicatie bij borstvoeding? Raadpleeg dan een van onze lactatiekundige specialisten via een medicijnconsult
Deze lijst is gebaseerd op de gegevens uit de editie 2014 van Medications and Mother's Milk (2014) van Thomas Hale.
Dit Nederlandstalige overzicht vervangt alle eerdere publicaties op borstvoeding.com.

Een moeder die borstvoeding geeft kan veel vaker dan voor mogelijk wordt gehouden bepaalde medicijnen gebruiken. Lactatiekundige IBCLC en kinderdiëtist Stefan Kleintjes en lactatiekundige IBCLC Gonneke van Veldhuizen-Staas lichten de processen en overwegingen toe die van belang zijn wanneer een vrouw die borstvoeding geeft een bepaald medicijn zou moeten gebruiken.

medic-pillen2.jpgIn het hooikoortsseizoen al proestend en niezend proberen de dag door te komen, is ook niet alles. Daar wil je soms graag een middeltje tegen slikken! Maar niet alle medicatie mag bij borstvoeding. Toch zijn er genoeg mogelijkheden.
Overleg met een lactatiekundige die zich bekwaamd heeft in borstvoeding en medicatie, en met je huisarts voor het juiste middel dat bij jou past, én dat samen kan met borstvoeding. We zetten ze hier voor je op een rijtje.
[Laatste update: 29 april 2015]

bv2-1.jpgVeel te veel vrouwen wordt ten onrechte verteld dat ze met de borstvoeding moeten stoppen. De beslissing om al dan niet met de borstvoeding te stoppen als de moeder medicijnen neemt, gaat veel verder dan de vraag of de baby iets ervan in de melk krijgt. De risico's van het stoppen met borstvoeding geven, voor de moeder, voor de baby, voor het gezin en de gemeenschap moeten ook in overweging worden genomen. Er is genoeg risico verbonden aan het niet geven van borstvoeding. Het komt in feite dus neer op de volgende vraag: Maakt de toevoeging van een klein beetje medicatie aan de moedermelk borstvoeding riskanter dan kunstmatige zuigelingenvoeding? Het antwoord is: bijna nooit. Moedermelk met een klein beetje medicijn in de melk is vrijwel altijd veiliger. Met andere woorden: voorzichtig zijn betekent doorgaan met borstvoeding geven, niet ermee stoppen.

medic-pillen4.jpgMedicijngebruik en borstvoeding geven, gaat dat wel samen? Veel vrouwen denken dat een paracetamol nemen nog net mag en nemen schuldbewust af en toe zo'n pijnstiller. Veel moeders weten niet dat ze een keuze hebben en stoppen met de borstvoeding op het moment dat ze een medicijn moeten gebruiken. Ook artsen zijn vaak onvoldoende op de hoogte.
In dit artikel leggen Kirsten en Rieneke, beide lactatiekundige IBCLC, je uit hoe en waarom bepaalde medicijnen in je borstvoeding terecht komen en andere juist niet. Nu kan je makkelijker een keuze maken als je een medicijn moet gebruiken.

medic-pillen.jpgGebruik je bepaalde medicatie en is het onduidelijk of je borstvoeding kunt blijven geven of kan gaan geven? Onnodig vaak wordt je, als je een bepaald medicijn gebruikt, geadviseerd om borstvoeding op te geven.
Men neemt gemakshalve het zekere voor het onzekere omdat men niet weet wat de invloed is van het medicijn, of van zijn afbraakproducten, op de kwaliteit van de moedermelk of op het jonge kind, dat drinkt aan de borst. Lees verder en raadpleeg de medicijnenlijst van Thomas Hale met ruim 750 medicijnen: dikke kans dat je borstvoeding kunt blijven geven.

medic-pillen.jpgAre you a breastfeeding mother needing or using medication? Or do you want to breastfeed and are you wondering if this is possible in combination with the medication your are using? Often mothers are wrongly advised to stop breastfeeding or advised not to start.

wenen-poster.jpgErica Post en ondergetekende laten op de twee internationale borstvoedingcongressen
A worldwide view on breast feeding en The Academy of Breastfeeding Medicine 2nd European Regional Meeting for Physicians in Wenen met behulp van een posterpresentatie zien hoe zij de meest recente informatie over medicatie bij borstvoeding beschikbaar maken voor de aanstaande en borstvoedende moeders, artsen en andere gezondheidswerkers.
De poster met de titel: Medication and Mothers’ milk: How to make the most recent information easy accessible for all breastfeeding mothers and their consultants zal van 1 - 6 oktober op beide borstvoedingcongressen in Wenen niet alleen te zien, maar ook verkrijgbaar zijn op A4 formaat.

  • Bekijk hier alle informatie over medicatie en borstvoeding op deze site.
  • Download hier de poster.
Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact