WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

Er zijn middeltjes waarvan men zegt dat ze goed zijn voor de moedermelk. Ze zouden de hoeveelheid melk doen toenemen. Of het waar is weten we niet, maar veel mensen melden toch effect op het innemen van sommige etenswaren,kruiden of andere middeltjes.
Andere maatregelen om de hoeveelheid melk te vergroten moet je zeker ook toepassen: vaker aanleggen, aanlegtechniek verbeteren, voldoende rust nemen. Extra veel drinken of speciaal erg veel eten heeft geen invloed heeft op de melkproductie.

kruid1.jpgHet is goed mogelijk dat bepaalde kruiden helpen de melkproductie te verhogen. Er zijn meerdere medicijnen die duidelijk de melkproductie verhogen. Het is ook wel redelijk om aan te nemen dat sommige planten en kruiden dezelfde farmaceutische eigenschappen bezitten. Bijna elke cultuur heeft een bepaald kruid, plant of drankje dat de melkproductie verhoogt. Sommige werken misschien als placebo's, en dat is prima; anderen werken helemaal niet. Sommige bevatten één of meer actieve bestanddelen, waarvan soms actieve bestanddelen die de melkproductie niet verhogen, maar een ander, niet altijd wenselijk, effect hebben.

clusteren08.jpgVeel mensen verwachten dat hun kind op regelmatige tijden borstvoeding aan de borst drinkt. Ze denken dat er steeds dezelfde hoeveelheid tijd zit tussen twee opeenvolgende voedingen. Maar sommige kinderen willen op een bepaald deel van een etmaal vaker of zelfs bijna continu aan de borst drinken. Dit heet clusteren en past bij een normale ontwikkeling van een jong kind.

Domperidon: hèt middel om je productie te vergroten, slik je niet zómaar. Je zorgt uiteraard allereerst voor optimale omstandigheden voor het drinken aan de borst. Je geeft je baby de juiste kansen zichzelf goed aan te leggen. Je schakelt een lactatiekundige in om de borstvoeding optimaal in orde te krijgen. Eventueel maak je gebruik van simpele hulpmiddelen: Mama's Thee, Boezemvriendjes. En je hebt je natuurlijk goed ingelezen in onder andere deze artikelen.

Domperidon (Motilium) is een geneesmiddel dat een verhoogde productie van prolactine als bijwerking heeft. Waarschijnlijk omdat het de prolactineproductie door de hypofyse verhoogt. Prolactine is het hormoon dat de melkklieren in de borst stimuleert tot het aanmaken van melk. Domperidon verhoogt indirect de afscheiding van prolactine door in te grijpen op de werking van dopamine. Een van de taken van dopamine is dat het de afscheiding van prolactine door de hypofyse vermindert. Domperidon wordt normaal gesproken voorgeschreven bij maag- en darmstoornissen en wordt in Canada niet op de markt gebracht voor het gebruik als stimulans van de melkproductie. Dit betekent niet dat het hiervoor niet kan worden voorgeschreven, maar eerder dat de producent niet instaat voor het gebruik van dit product als stimulans van de melkproductie.

Lees eerst het actuele nieuws over domperidon: Onderzoek naar Domperidon.

Toen Domperidon nog aan baby's werd voorgeschreven (sinds cisapride van de markt is, wordt het opnieuw voorgeschreven), was het gebruikelijk om baby's de medicatie meerdere maanden of zelfs langer te laten innemen. Omdat de hoeveelheid Domperidon die in de melk terecht komt erg klein is, zou het, vanuit de baby gezien, geen probleem moeten zijn dat de moeder het meerdere maanden slikt om haar melkproductie te verhogen.

Lees eerst het actuele nieuws over domperidon: Onderzoek naar Domperidon.

Het doel van borstcompressie is de melkstroom op gang te houden als de baby zuigt zonder te drinken. Drinken volgens de open-pauze-sluit-manier betekent dat baby steeds een mondvol melk gekregen heeft. Als de baby niet langer uit zichzelf drinkt, kan de moeder compressie gebruiken om 'zuigen of sabbelen' in echt drinken te veranderen. Zo blijft de baby melk ontvangen. Borstcompressie imiteert de toeschietreflex: het plotselinge toeschieten van melk dat moeders voelen tijdens het voeden of wanneer ze een baby horen huilen. Overigens voelen veel vrouwen de toeschietreflex niet of nauwelijks.

bc-1.jpgBorstcompressie is een eenvoudige techniek om de melkstroom te stimuleren. Karin de Graaf, lactatiekundige IBCLC diept de techniek van borstcompressie die Jack Newman, kinderarts, heeft geïntroduceerd, verder uit. Borstcompressie kent verschillende toepassingen met goede resultaten. Lees hier hoe je eenvoudig borstcompressie kunt toepassen. Kijk hier voor de film die je goed laat zien hoe je borstcompressie toepast.

Met een goed begin van de borstvoeding en met de juiste hulp hebben de meeste moeders veel melk. Slechts twee procent van alle moeders kunnen echt te weinig melk produceren. Soms krijgt je baby toch te weinig binnen, of lijkt dat zo. Het kan zijn dat de baby niet bij de aanwezige melk kan.

oxy-spray.jpgSoms is het moeilijk om een toeschietreflex te krijgen als je aan het kolven bent. De oxytocine neusspray kan je helpen de melk te laten toeschieten.

genoeg1.jpgMoeders die borstvoeding geven, vragen regelmatig hoe ze kunnen weten of hun baby's genoeg melk krijgen. De borst is geen fles, en je kunt de borst niet tegen het licht houden om te zien hoeveel milliliter melk de baby heeft gedronken. Maar dit is juist goed! We hoeven helemaal niet te weten hoeveel de baby drinkt, we hoeven alleen maar te weten of de baby genoeg krijgt. In onze door cijfers geobsedeerde maatschappij is het voor sommige moeders moeilijk te accepteren dat ze niet precies zien hoeveel melk de baby binnenkrijgt. Er zijn echter wel manieren om te weten dat de baby voldoende krijgt.

Mijn zoontje komt niet genoeg aan en hij huilt steeds. Ook plast hij niet genoeg. Ik moet nu stoppen met de borstvoeding, maar wil dat eigenlijk niet! Kan ik er voor zorgen dat ik weer genoeg melk heb?
Melkproduktie is een kwestie van vraag en aanbod: hoe frequenter je baby aan de borst drinkt en melk uit je borst haalt, hoe meer melk er gemaakt wordt. De belangrijkste remedie tegen te weinig melk is dan ook: veel melk uit de borst laten halen. Dat wil zeggen: je baby vaak de gelegenheid geven te drinken waarbij hij natuurlijk juist heeft aangehapt. Want dan kan hij de borst beter legen.

Foto van de dag: Andreas #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-04-07://1 2020-04-07T16:03:02Z 2020-04-07T16:03:02Z Op 2 april is Andreas geboren. Onze oudste, Joris, (van januari 2008) is heel de zwangerschap door blijven drinken en is voorlopig nog niet van plan daarmee te stoppen. Dus ben ik tandemmama geworden. Meestal drinken ze apart, maar als ze samen drinken aait Joris Andreas over zijn hoofd of pakt hij zijn handje. Zo lief! Een ander voordeel voor mij was dat ik niet hoefde te kolven voor Andreas is er altijd genoeg en hij groeit er goed op. En Joris blijft zijn portie antistoffen meekrijgen. Groetjes, Jozien Redactie

W20100708.jpg

Op 2 april is Andreas geboren. Onze oudste, Joris, (van januari 2008) is heel de zwangerschap door blijven drinken en is voorlopig nog niet van plan daarmee te stoppen. Dus ben ik tandemmama geworden. Meestal drinken ze apart, maar als ze samen drinken aait Joris Andreas over zijn hoofd of pakt hij zijn handje. Zo lief! Een ander voordeel voor mij was dat ik niet hoefde te kolven voor Andreas is er altijd genoeg en hij groeit er goed op. En Joris blijft zijn portie antistoffen meekrijgen. Groetjes, Jozien


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact