Borstvoeding en diabetes

verhaal-278-1.jpgIk heb nooit het idee gehad dat diabetes een probleem zou vormen voor het geven van borstvoeding. Het is alleen wel wat extra werk. Zoals met alles als je diabetes hebt. Maar het is het dubbel en dwars waard! Een zwangerschap met diabetes is en beleef je zo intensief dat je niet veel bezig bent met de periode erna. ‘Ga je borstvoeding geven?’, werd me vaak gevraagd in het ziekenhuis. Zoja, dan had dit invloed op mijn bloedsuikers. Ik wilde het in elk geval graag proberen! Dus ik las me in van tevoren en zocht veel informatie op. Ik had het idee dat ik aardig goed voorbereid was. Ik besloot wel van tevoren dat als het niet zou lukken (om diabetes gerelateerde redenen of om heel andere dingen), ik dat niet als falen zou zien.

Twee weken voor de uitgerekende datum werd de bevalling ingeleid, zoals meestal bij moeders met diabetes. Alles ging heel voorspoedig en ik was dolgelukkig toen ik eindelijk, na negen maanden zo hard gewerkt te hebben, mijn mannetje vast mocht houden en bewonderen. Hij werd al heel snel voor de eerste keer aangelegd en ik vond dit zo’n bijzonder moment.
Helaas moest hij direct daarna naar de kinderafdeling: een standaardprotocol. Door mijn diabetes had hij meer kans op lage bloedsuikers vlak na de geboorte. En dit moesten ze goed in de gaten houden. Gelukkig stelden ze in het ziekenhuis alles in het werk om toch de borstvoeding op gang te laten komen: voordat hij daar in zijn bedje werd gelegd, mocht ik hem nog eens aanleggen. Ook spraken we af dat, zodra hij ‘s nachts wakker werd en honger zou hebben, bij mij op de kraamafdeling gebracht zou worden. Het was moeilijk om zonder baby op de kraamafdeling te liggen en dus werden deze voedingsmomentjes ‘s nachts ultieme geluksmomenten samen.

Ik was erg blij dat hij de volgende ochtend al bij mij mocht komen! De dagen die volgden waren pittig: het voeden deed me erg pijn, Joah rolde in slaap tijdens het voeden en viel teveel af. Ook moest hij na drie dagen onder de lamp. Elke dag kwam er iemand van het diabetesteam langs in het ziekenhuis om me te helpen een goede instelling te vinden. Gelukkig maar, want als ik dit zelf had moeten doen, was het me teveel geworden. Na vijf dagen lieten ze ons toch naar huis gaan; thuis zou ik nog begeleid door een verloskundige. Dit werd in het ziekenhuis geregeld en ik ging naar huis. Met kolf. Zo kon ik zelf af en toe even bijslapen want dat had ik in totaal nog maar acht uur gedaan sinds we in het ziekenhuis aankwamen.

Na de bevalling moet je sowieso weer opnieuw ingesteld worden, borstvoeding of niet. Ik heb dan ook niet het gevoel gehad dat de borstvoeding hier een extra zorg in geweest is. Wel denk ik dat het feit dat ik een insulinepomp had, enorm ten goede meewerkte. Je bent op die manier veel flexibeler dus kun je ook makkelijker dingen aanpassen als je bijvoorbeeld een keertje meer of minder voedt.
Het enige lastige is dat voeden met een lage bloedsuiker niet gaat. Dit betekende dat Joah soms lag te huilen en moest wachten totdat ik iets gegeten had en me weer goed voelde. Eerst moest mama verzorgd worden, daarna kon hij pas. Ik vond dit altijd erg vervelend.

verhaal-278-2.jpgWe hebben een lastige start gehad met de borstvoeding, maar dat had dus niks met diabetes te maken. Joah zoog in plaats van dat hij hapte. Dit was voor mij erg pijnlijk en het heeft acht weken geduurd voordat het allemaal goed liep. Ik ben blij dat ik doorgezet heb en voed intussen (Joah is nu acht maanden) nog steeds en ben niet van plan om voorlopig te gaan stoppen!

Ik had zelf ook niet het idee dat het voeden nou heel veel invloed op mijn bloedsuikers had. Mijn verbazing was dus dat ze enorm stegen toen we eenmaal begonnen met vaste voeding (en de borstvoeding dus minderden). Ik bleek veel meer insuline nodig te hebben en ben compleet ontregeld geweest. Gelukkig wist ik vanaf toen dat, zodra ik verder zal minderen, mijn hoeveelheid insuline flink moet gaan verhogen.

Mijn advies? Ga ervoor. Diabetes of niet.
Het is al het harde werken echt waard. Ik heb geluk gehad dat mijn ziekenhuis mij in alle opzichten enorm geholpen heeft. Dit kan anders. Zorg dat er gebeurt wat jij wilt na de bevalling. Je hebt het om medische redenen niet altijd in de hand, maar maak van tevoren afspraken en zorg dat, als het enigszins mogelijk is, je zelf je kindje voedt. Dat het op de kinderafdeling ligt voor een dag, hoeft daar dus echt geen probleem voor te vormen. Als ik het kan, kan jij het ook! Succes!

Lees hier alles over diabetes en borstvoeding op de website van Kenniscentrum Borstvoeding