(Borst)voeding op mijn intuïtie

verhaal-168-1.jpgWe zitten nu aan het einde van onze borstvoedingsperiode van ons eerste kindje. We hebben als ‘doel’ gezet twee jaar omdat WHO dat als advies geeft.
Wij wonen in Nieuw Zeeland en ‘langvoeden’ is hier redelijk normaal als je het kan en wilt doen. Wij zijn aan het stoppen om met behulp van medicijnen een tweede kindje hopelijk te kunnen krijgen.
Ik kwam in onze periode vaak tegen dat mijn intuïtie juist het beste is geweest. De eerste hap ging goed en zo zijn we soms met erg lange voedingen en veel voedingen er goed doorgekomen op een ontsteking na dan.
Als ik nu terugkrijg is het vaak erg zwaar geweest als ik het voeden bijzonder zwaar inzag. Zoals onze eerste lange reis met een klein kindje naar Nederland. Ik zag er erg tegenop. En ik moet zeggen de heenreis, waar ik zo zenuwachtig over was, was best zwaar. Casper wilde veel borstvoeding of we moesten hem wat geven om hem rust te geven. De terugreis ging doordat ik op mijn intuïtie vertrouwde erg goed. (tips over vliegen en jetlag hieronder)

Nederland

verhaal-168-2.jpgAangezien ik ook verhalen had gelezen van borstvoeding in Nederland werd ik daarbij toch wat zenuwachtig van. Casper is gelukkig niet eenkennig dus ging hij bij iedereen zitten en meelopen. Omdat hij al 1½ was, hoefde hij niet veel borstje te hebben. De enige keren die we openbaar hebben ‘moeten’ voeden was in de Efteling, een cafe en op een rondvaartboot. En het leuke was dat mijn schoonvader heel erg verwonderd en zeer positief was dat ik Casper nog de borst gaf. Dat is toch een mooi compliment van een man van 86 jaar. Natuurlijk hebben zijn kinderen allemaal borstvoeding genoten minimaal zes maanden.

Vast voedsel

verhaal-168-3.jpgOnze kleine kreeg na zes maanden ook vast voedsel. Ik probeerde met bloemkool, worteltjes, boontjes, broccoli. Maar nee hij gooide het weg of keek er niet naar!
Als ik bij andere mensen kwam probeerde we nogmaals wortels of selderij maar ook dat werkte niet. Ik heb het rauw gegeven en gekookt (eventjes of wat langer) maar nee meneer deed er niet aan mee. Toen toch maar gepureerd en dat werkte maar dan vooral met een lepel en even later ging hij het zelf op lepelen. Wellicht ook omdat we Kumera hebben dat is een soort lokale zoete aardappel en dat is erg lekker maar dan wel gepureerd.
At hij nooit vast voedsel soms wel. Een stukje boterham of peperkoek. Het lekkerste is nog steeds gedroogde bananenstukjes,rozijntjes, abrikozen en ananas (gedroogd of vers). Eindelijk na 1½ jaar ging hij de groente zelf eten en vooral met tomatensaus vond hij heerlijk.

Apart eten koken dat deed ik op het begin wel en ik hield de rijst of macaroni apart zodat het niet te pittig zou zijn. Maar hij vond dit toch niet goed want wij hadden iets anders dus na 1 jaar eet hij gewoon lekker met de pot mee. Soms wil hij wat macaroni voordat we gaan eten omdat Papa nog niet thuis is. En de lekkere dingen zoals kroepoek en/of kaas over de macaroni geef ik vaak wat later anders komt er niets van het eten. Alhoewel met de kroepoek neemt hij ook de rijst/saus in de kroepoek dat doen wij namelijk ook. Of gewoon lekker naanbrood.
Ik ben een voorstander om het eten gewoon te presenteren zoals het is maar het lukt niet altijd bij iedereen. Ik heb dus gewoon mijn intuïtie gevolgd en dat lukt natuurlijk altijd!

Annecdote

verhaal-168-4.jpgIk vertelde Casper op een ochtend toen hij nog drie voedingen wilde dat als hij een klein baby’tje (broertje of zusje) wilde hebben (veel vrienden van ons hebben een tweede) dat hij toch van de borst moest. Hij keek me heel serieus aan en ging van de borst! Dat was trouwens niet de laatste keer hoor maar hij heeft het door dat we moeten stoppen.  En zo zijn we aan het eind van ons borstvoedingsverhaal. En ik hoop dat we binnenkort een volgend borstvoedingsverhaal mogen meemaken.

Een aantal tips voor vliegen zijn

  • Het personeel is altijd erg goed met kinderen en vaak buitenlandse (wij hadden Emirates) zijn vaak bijzonder goed ingesteld op kinderen en borstvoeding;
  • Neem niet teveel en te groot speelgoed mee. Veelal hebben ze in het vliegtuig leuke dingen te doen en te zien. En ze krijgen vaak een speeltje;
  • Probeer veel te lopen; gewoon naar de keuken en Casper is een meidenjager en had meteen sjans;
  • Borstvoeding is echt een uitkomst want we waren op een (deel)vlucht van negen uur en 24 kinderen en Casper was de rustigste van allemaal;
  • Bij zeer lange vluchten probeer een tussenstop te maken van twee nachten of meer. Als we de mogelijkheid hebben zullen we de volgende keer twee tussenstops doen;
  • Indien je een groots tijdsverschil hebt verwacht niet dat je kind gaat slapen en wakker wordt wanneer jij het wil. Go with the flow en gelukkig kon ik dat doen. Slapen wanneer je kind slaapt het wordt lastiger als je twee (of meer) kinderen hebt die op een andere tijd gaan slapen;
  • Melatonine kan een uitkomst bieden voor de eerste paar nachten om in slaap te komen en een volledige nachtrust te hebben. Wel twee uur voor het slapen gaan innemen. Dit kan ook bij baby’s/peuters/kinderen ingenomen worden het is een homeopatisch middel.

Ingrid