Voyage, Voyage et Vive la France

verhaal-250-1.jpgOp vakantie met een borstgevoede baby, dat leek me wel een grote uitdaging. Om het nog een beetje erger te maken, was de ‘vakantie’ een lang weekendje, vast geplakt aan een zakenreisje naar Parijs. Met alle uitdagingen van dien: Heenreis in de Thalys, zitten naast mijn baas, een uitgebreid zakelijk diner en daarna een paar dagen in een drukke stad met metro’s, miljoenen mensen en volle cafeetjes. Maar om gewoon thuis te blijven zitten?
Toen ik besefte dat ik, wanneer mijn zoontje vier en een halve maand oud zou zijn, op zakenreis naar Parijs zou moeten, heb ik mijn man gevraagd of hij mee kon gaan. Gezien we er nogal wat vrienden en kennissen hebben, hebben we er een lang weekendje met z’n drieën van gemaakt. De conclusie: Vive la France, want baby’s, borstvoeding en buggy’s, daar zijn ze daar wel aan gewend!

Voor alle zekerheid had ik toch maar de kolf mee genomen en ook een grote sjaal voor het voeden in de trein en in het openbaar. Maar, om mezelf uit te dagen nam ik bewust geen flessen afgekolfde melk mee overdag, zo dat ik hem gewoon zou moeten voeden, openbaar of niet. Voor de eerste avond had ik wel in een koeltasje bevroren afgekolfde melk mee genomen, zodat mijn man, mocht ik te lang bij mijn zakelijk dinertje blijven hangen, onze kleine vent kon voeden.

De conducteur van trein was erg behulpzaam en kon op een apparaatje opzoeken waar in de trein plekken niet waren verkocht zo dat ik er rustig zou kunnen zitten. Helaas zat het daar ook snel vol, dus ik heb mijn zoon gewoon onder mijn sjaal gevoed. Dat kostte eerlijk gezegd even overwinning, met mensen zo dicht om je heen, maar goed, het kind heeft honger, dat gaat voor (valse) schaamte. Ook is er in de Thalys een verschoonruimte speciaal voor baby’s, alwaar ook een stoeltje staat, voor degenen die toch liever alleen zitten.

In Parijs verzekerden mij onze vrienden, dat borstvoeding in het openbaar echt geen issue is. ‘Doe maar gewoon, daar kijkt hier echt niemand van op!’, hoorde ik vaak. Dat gaf me zelfvertrouwen, en zo ging ik gewoon rustig in een Brasserie of Café mijn kind aanleggen.

verhaal-250-2.jpgDe grootste verrassing beleefde ik in een van de grootste winkelcentra, het Quatre Temps in La Defense, waar ik overdag met mijn zoontje in de draagdoek aan het winkelen was. Ik vroeg in een kinderwinkel waar ik hem kon verschonen en men wees me op een ‘baby-hoekje’ in de wc’s op de bovenste verdieping van het complex. Daar stond ik met mijn mond vol tanden: Een blinkend schone, afgeschermde en rustige hoek met verschoontafel, wegwerp- en verschoonmatjes, een kraan met zeep, een magnetron (die ik niet nodig had), en een stoel om tijdens de voeding op te zitten. Daar werd ik blij van!

In elk café waar we kwamen, waren we met baby zeer welkom en werd er moeite gedaan om voor ons een goede plek te vinden. ‘s Avonds zijn we in een piepklein Indisch restaurantje gaan eten, waar ze heel erg behulpzaam waren om ondanks de drukte, de buggy naast onze tafel te kunnen plaatsen.

Dus voor iedereen, die van de gedachte aan een stedentripje met een borstgevoede baby een beetje zenuwachtig wordt: Denk eens na over Parijs! De Thalys biedt een extra tarief voor ouders met, en een ruimte voor, baby’s, en de Fransen zijn er erg relaxed onder. Juist op reis is het ook erg prettig om je kindje altijd hygiënisch te kunnen voeden, zonder gehannes met fles en poeder onderweg! Zelfs de zoogkompressen, die ik daar heb gekocht, zijn fijner als die je hier kunt krijgen, want ze zijn ergonomisch gevormd en vallen in de BH minder op. Neem wel een draagdoek of buikdrager mee, want met de buggy kun je vaak maar moeilijk de metro in. Bus kan wel, maar die staan vaak vol met tot aan vier buggy’s toe, dus dat wordt proppen.

Voor mij was dit een enorm belangrijke ervaring: Na veel negatieve commentaren op borstvoeding in het openbaar voelde ik me niet meer op mijn gemak. Het reisje naar Parijs heeft mij weer doen ontspannen. Gewoon met je kind op pad, en voeden als hij honger heeft, want wat je doet is normaal en niet vies of beledigend! Het is nergens voor nodig om thuis te blijven zitten.

Janine