Borstvoeding op wintersport

verhaal-106-1.jpgIn de kerstvakantie zijn we met het hele gezin op wintersport geweest in de Franse Alpen. Ook onze jongste telg van zeven maanden ging mee. Ik was goed voorbereid op mogelijke hoogteziekte, onze lage landen baby’s kunnen slecht tegen verblijf op grote hoogte. Ook maakte ik me enigszins zorgen over het verblijf op de Franse crèche en zijn borstvoeding. Ondanks alle verbaasde en soms bijna boze reacties, wilden we onze baby niet missen op onze favoriete gezinsvakantie. Ook denk ik dat hij zelf ook het liefste bij ons is in plaats een week te gaan logeren.

Van huis had ik een flesje ingevroren moedermelk meegenomen voor de eerste dag op de crèche, gelukkig deed men op Schiphol hier niet moeilijk over. De eerste dag in de bergen was onze baby ongewoon huilerig en sliep hij slecht. Hij was verkouden maar gelukkig gaf zoutoplossing en een paracetamol verlichting en sliep hij uiteindelijk. De eerste ochtend op de Franse crèche verliep ook niet soepel. Hij had gehuild en het voeden was niet gelukt. Ze hadden de ontdooide moedermelk in de magnetron verwarmd en kennelijk vond hij dat niet lekker. Na nieuwe instructies, ‘au-bain-marie, s’il vous plait’, ging het vanaf die middag prima. Hij dronk zijn flesjes, was vrolijk en sliep als een os.
Ik had speciaal voor deze wintersport een handkolf gekocht, die kon zo mee in de rugzak. Ik gebruik op mijn werk een dubbele elektrische kolf en heb ook een kleintje, maar op de piste is een handkolf onontbeerlijk. Je weet immers niet van te voren waar je kunt kolven en weet dus ook niet of je kunt beschikken over elektriciteit. Ik heb op de piste in restaurants gekolfd.

Het kostte soms wel even tijd uit te leggen wat ik wilde en waarom, maar dat lukte altijd en ik kreeg steeds alle medewerking. Ik kolfde één of twee keer op een dag op rustige tijden (niet tijdens de lunch) en kon daardoor vaak gebruik maken van de (lege) eetzaal. De afgekolfde melk ging zo mee in de rugzak, dankzij de kou was een koeltas overbodig. Om twaalf uur haalde ik onze baby weer op voor de lunch en liet dan het vers gekolfde flesje achter voor de middag. Vanaf twee uur kon hij namelijk terug voor de middag. Tussen de middag voedde ik hem uiteraard zelf.

verhaal-106-2.jpgVoor de crèche moet je alles zelf meenemen: luiers, doekjes, melk en slaapspullen. Vers fruit en groente verzorgt de crèche. Je kunt keurig op een formulier aangeven wat je kind wel of niet eet en drinkt. Er zijn dan ook geen misverstanden geweest over het feit dat hij uitsluitend moedermelk mocht als melkvoeding. Ik oogstte sowieso veel bewondering bij de Franse juffen met elke keer verse moedermelk. Ze vonden de Nederlandse baby’s in het algemeen en onze kleine in het bijzonder erg zoet vergeleken met de Franse en baby’s van andere nationaliteiten. Er werd inderdaad soms hartverscheurend gehuild door sommige kindjes bij het afscheid, maar onze baby liet zich lachend overdragen aan de juffen en kwam ook weer lachend terug in mijn armen.

Ik heb slechts één keer in het openbaar gevoed. Ik moest met baby in de bus terug naar ons chalet, en hij had zo’n honger dat hij niet meer wilde wachten. Onder mijn dikke jas heb ik hem vrijwel onzichtbaar gevoed, ik denk niet dat iemand doorhad waarom hij ineens stil was!

Tips

    \t

  • Blijf liever thuis met kleine baby’s, wacht tot ze een paar maanden oud zijn.
  • \t

  • Wees voorbereid op mogelijke hoogteziekte, oorpijn of ander ongemak. Neem paracetamol mee en zoutoplossing tegen verstopte neusjes.
  • \t

  • Mocht je baby ziek worden en niet opknappen, daal dan af tot onder de 1.500 meter, meestal knappen ze dan snel op.
  • \t

  • Kleed je baby warm aan in laagjes en met muts. Vergeet niet je baby binnen weer uit te pakken!
  • \t

  • Hou er rekening mee dat door kou en droge lucht je baby meer en vaker bij je wil drinken.
  • \t

  • Een (stille) handkolf is onontbeerlijk op de piste. Neem papieren zakdoekjes en of keukenpapier mee, er is namelijk niet altijd gelegenheid je kolf te wassen.
  • \t

  • Er bestaat een lijst op internet met de belangrijkste borstvoedingstermen vertaald naar verschillende talen zoals Frans en Duits. Handig om af te drukken en mee te nemen.
  • \t

  • Op de crèche moet je veel zelf meenemen, zorg dat je spullen en je flessen gemerkt zijn. Een eigen dekentje meegeven ruikt voor je kind vertrouwd en geeft hem rust.
  • \t

  • In Frankrijk mogen ouders niet mee het dagverblijf in, je geeft je kind mee aan de juf aan een soort hotelbalie. Dit is om hygiënische redenen (virussen) en om de onrust van brengen en halen buiten de deur te houden. Wees daarop voorbereid!
  • \t

  • Vergeet vooral niet om veel plezier te maken. Je baby is in goede handen, iedere crèche heeft behalve professionele leidsters ook een verpleegster en een kok in dienst. Kinderen vanaf drie jaar spelen ook buiten en krijgen twee keer per dag een uurtje kennismaken met skiën op het afgesloten speelweitje.
  • Borstvoedingstermen in vreemde talen

Veel plezier! Elisabeth