banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Veilig met je kind in één bed slapen en je kind aan de borst voeden

Handleiding voor moeders die hun kind aan de borst voeden

Moedermelk is de voeding die een kind van nature nodig heeft, en het is ook nog eens goed voor je eigen gezondheid. Hoe langer je je kind voedt aan de borst, des te groter zijn de gezondheidsvoordelen voor jullie allebei. Het wordt aangeraden om je kindje tenminste gedurende de eerste zes maanden bij je op de slaapkamer te houden. Dat is veel makkelijker met de borstvoeding. Bovendien beschermt dit je kind tegen wiegendood.

Als je je kind bij je in bed neemt kun je het gemakkelijk voeden aan de borst. Het kan zijn dat moeders die in één bed met hun kindje slapen in het algemeen langer borstvoeding geven dan moeders die dit niet doen. Tijdens het voeden aan de borst val je vaak makkelijk in slaap, zeker als je liggend voedt. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde punten voordat je je kindje bij je in bed neemt. Bedden voor volwassenen zijn niet ontworpen voor de veiligheid van jonge kinderen. Een kind kan overlijden als het in het bed tussen matrassen of andere zaken klem komt te zitten, of als een van de ouders op hem gaat liggen. Daarom geven veel ouders er de voorkeur aan om hun kind in een co-sleeper te laten slapen. Maar je kunt het risico op ongelukken verminderen. In één bed slapen met je baby maakt het voeden aan de borst makkelijker. Daarom geven we je hier enige informatie. En tips om verder te lezen, zoals in het boek Slapen met je baby.

Belangrijk: wanneer is het gevaarlijk om met je kind in één bed te slapen

Roken vergroot het risico op wiegendood. Als jij, of degene met wie je het bed deelt, rookt, moet je ervoor zorgen dat je niet in slaap valt met je kind bij je in bed, ook als je nooit in bed rookt. In slaap vallen met je kindje erbij is ook gevaarlijk als jij, of degene met wie je het bed deelt, mogelijk slecht in staat bent om op je kind te reageren. Dit geldt bijvoorbeeld als je:

 • alcohol hebt gedronken;
 • medicatie of verdovende middelen hebt gebruikt waardoor je mogelijk slaperig kunt zijn;
 • een ziekte of aandoening hebt waardoor je je mogelijk minder bewust bent van je kind;
 • oververmoeid bent waardoor je mogelijk minder goed in staat bent om op je kind te reageren;
 • sterk overgewicht hebt (obesitas).

Het is waarschijnlijk ook veiliger om gedurende de eerste maanden niet met je kindje in één bed te slapen als je kindje:

 • ruim voor de uitgerekende datum geboren is;
 • bij de geboorte kleiner was dan verwacht (dysmatuur);
 • koorts heeft.

Zorg ervoor dat je nooit met je kindje in slaap valt in een fauteuil of op de bank. Banken en fauteuils zijn gevaarlijk voor kindjes, omdat je kind aan de zijkanten of tussen de kussens klem kan komen te zitten.

De houding waarin je slaapt

Als je in één bed slaapt met je kind zorg er dan voor dat je kind niet onder de dekens of bij de hoofdkussens kan komen. De meeste moeders die hun kind aan de borst voeden, slapen van nature in een houding die hun kind beschermt en die voorkómt dat het kind omhoog of omlaag kan schuiven.
Als je kindje uit een fles drinkt is een ledikant naast jouw bed een veilige slaapplek.

Verminder het risico op ongelukken en oververhitting

Banken zijn gevaarlijk voor kinderen. Ga nooit met je kind op een bank liggen of fauteuil, ook niet als je zit, als je daar in slaap zou kunnen vallen. Bedden voor volwassenen zijn niet ontworpen voor kindjes. Om te voorkomen dat je kindje het te warm krijgt, stikt of klem komt te zitten, let je op de volgende zaken.

 • Het matras moet stevig en vlak zijn. Waterbedden, zitzakken en ingezakte matrassen zijn niet geschikt.
 • Zorg ervoor dat je kind niet uit bed kan vallen of tussen het matras en muur klem kan komen te zitten.
 • De kamer mag niet te warm zijn (16 - 18°C is ideaal).
 • Kleed je kind niet te warm aan. Hij hoeft niet meer kleren aan te hebben dan jij zelf in bed draagt.
 • Je kind mag het onder de dekens niet te warm hebben en de dekens mogen niet over zijn hoofdje komen.
 • Laat je kind nooit alleen in of op een bed voor volwassenen. Zelfs heel jonge kindjes kunnen zich in gevaarlijke situaties wurmen.
 • Zorg ervoor dat ook je bedgenoot weet dat je kind bij jullie in bed ligt.
 • Als oudere kinderen ook bij je in bed slapen, zorg er dan voor dat jij of je bedgenoot tussen je baby en je andere kinderen ligt.
 • Laat geen huisdieren bij je kind in bed liggen.

Verantwoording en lees verder

Copyright

© Kenniscentrum Borstvoeding | Kleintjesconsult | Op dit artikel rust copyright

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Veel gebeurd #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2018-10-17://1 2018-10-17T18:03:02Z 2018-10-17T18:03:02Z Dit is mijn lieve zoon Lenz van 3 juni 2015. Hij heeft al heel wat meegemaakt. Drie weken te vroeg geboren maar de dag erna lekker naar huis. Na 5 dgn opgenomen met geelzucht. Na 4 dgn eindelijk naar huis, maar 2 dgn later weer bij de EHBO vanwege de hielprik die 2x afwijkend was op de schildklier. Heel wat prikjes verder, bleek toch alles in orde te zijn. Gelukkig drinkt Lenz vanaf het eerste moment heel goed en krachtig bij mama. Grote zus Lynn, (11 juli 2013) dronk 19 mnd bij mama en hopelijk gaat Lenz dit ook doen. Redactie

w20151124.jpg

Dit is mijn lieve zoon Lenz van 3 juni 2015. Hij heeft al heel wat meegemaakt. Drie weken te vroeg geboren maar de dag erna lekker naar huis. Na 5 dgn opgenomen met geelzucht. Na 4 dgn eindelijk naar huis, maar 2 dgn later weer bij de EHBO vanwege de hielprik die 2x afwijkend was op de schildklier. Heel wat prikjes verder, bleek toch alles in orde te zijn. Gelukkig drinkt Lenz vanaf het eerste moment heel goed en krachtig bij mama. Grote zus Lynn, (11 juli 2013) dronk 19 mnd bij mama en hopelijk gaat Lenz dit ook doen. Iris

webwinkel bestsellers
Kolftas (Mommybag) Horigen: mét koeltas, vier flessen en vier koelelementen
Horigen Chicture Dubbele Elektrische Kolf 107PP met handgreep voor ombouw naar handkolf
Boezemvriendjes
9e druk: Eten voor de kleintjes, kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten
Het Nieuwe Borstvoeding Boek, geschreven door Gonneke & Stefan
meer info