WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
De oxytocine factor

boek-oxytocine.jpgOxytocine werd oorspronkelijk het bevalling- en borstvoedingshormoon genoemd. Maar later bleek het ook bij mannen voor te komen! Oxytocine zorgt onder andere voor de toeschietreflex en het maakt de moeder aan de voorkant warmer wanneer ze haar baby voedt. Dat is fijn voor de baby, want die heeft niet alleen voeding nodig, maar ook warmte, zorg en bescherming.

Oxytocine helpt ook het lichaam om effectiever met voedingsstoffen om te gaan doordat het de eetlust en spijsvertering stimuleert en voedingsstoffen zorgvuldig opslaat. Zo wordt onder meer de kwaliteit van de moedermelk geregeld. Ook de baby krijgt een oxytocinestoot als hij zich voedt aan de borst. Hij wordt rustiger, krijgt een hogere temperatuur, zijn hartslag wordt rustig en zijn suikerstofwisseling evenwichtig. Hij wordt ook kalm en voelt zich veilig.

Net als alle andere zoogdieren zijn wij mensen niet alleen in staat om in actie te komen als er gevaar dreigt. We kunnen ook genieten van mooie dingen in het leven, ons ontspannen, relaties met elkaar aangaan en herstellen na een periode van verdriet. In dit boek wordt deze kant van het leven, de rust en verbondenheid besproken. Vertrouwen en nieuwsgierigheid in plaats van angst, vriendelijkheid in plaats van woede. Wanneer we ons rustig en vredig voelen, zijn we minder alert op gevaren, stellen we ons juist open voor anderen en tonen we meer interesse in de mensen om ons heen.

Het systeem van rust en verbondenheid is vooral actief wanneer het lichaam ontspannen is. Ondanks de staat van rust is er enorm veel activiteit; deze is alleen niet gericht op beweging of inspanning, maar op herstel en groei. Het zet voeding om in energie die wordt opgeslagen tot ze nodig is. Lichaam en geest ontspannen zich. In deze staat kunnen we beter een beroep doen op onze innerlijke bronnen en creativiteit. We kunnen beter dingen onthouden en problemen oplossen als we niet gestrest zijn.

Meer weten over oxytocine? Lees deze column Ook een oxytocineshotje? en/of pak het boek erbij. Wij lazen het ook en werden er vanzelf rustig van! Kennelijk veroorzaakt zelfs het lezen over oxytocine een loom gevoel.

  • Auteur: Kerstin Uvnäs Moberg
  • ISBN: 9789072219213
  • Prijs: € 19,95
  • Uitgeverij: Thoeris
  • Bestel bij Bol.com, klik op de banner!
    buttonpartner.gif
Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact