banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Buidelen, de eerste stap naar het babydragen

draagdoek_3-1.jpgEllemieke Lankhorst is 33 en getrouwd met Giedo. Zij hebben drie dochters: Lotte is 7, Meike 4 en Ilse is 1. Ellemieke is werkzaam als kinderverpleegkundige en lactatiekundige. In deze blog vertelt zij over haar werk: Ik ben werkzaam in een perifeer ziekenhuis. Ik ben kinderverpleegkundige sinds 2005 en lactatiekundige IBCLC sinds 2015. De meeste tijd werk ik op het Vrouw Kind Centrum waar ouders en hun pasgeboren baby samen verblijven op een suite, ook als de moeder of de baby ziek of te vroeg is geboren. Fijn voor het gezin aangezien de geboorte van een baby vaak al een grote verandering is. Ik werk drie onregelmatige dagen per week en de andere dagen ben ik thuis voor de kinderen. Lotte en Meike zitten op school en Ilse is gezellig thuis.

draagdoek_3-2.jpg

Hechting baby en ouders

Baby's... groot, klein, te vroeg, te laat, ziek en gezond... Tijdens mijn werk komen ze allemaal voorbij. Ik mag werken op een prachtig Vrouw Kind Centrum met ruime suites waarbij ouders en hun baby tijdens hun opname in het ziekenhuis verblijven. Of ze nu een dagje of een aantal weken daar verblijven, maakt geen verschil. Het biedt hen privacy en rust in de eerste periode met hun baby. Een groot voordeel van deze suites is dat het daarmee de hechting tussen de ouders en hun baby bevordert.

Gelukkig mogen veel ouders kort na de geboorte met hun baby naar huis maar dat geldt lang niet voor allemaal. Moeders liggen dagen en soms weken naast hun zieke of te vroeg geboren baby. Een van de beste dingen die ouders hun baby kunnen bieden is dan buidelen, ook wel kangaroeën genoemd. De blote baby op de blote borst van moeder of vader; huid op huid contact. De baby ruikt de ouder, voelt de warmte, de hartslag en kan zich zo ontspannen omdat hij zich veilig voelt. Daarbij vindt de baby ook sneller zijn weg naar de borst. Doordat moeders kunnen inroomen tijdens de gehele opname wordt er veel meer en langer gebuideld en komt de borstvoeding sneller op gang. Als lactatiekundige ben ik daarom ook heel blij met deze suites. Waar moeders een aantal jaar geleden nog na vijf dagen naar huis moesten en daarvoor ook al van hun baby gescheiden waren, is dit nu niet meer aan de orde.

Buidelen en borstvoeding

Het voeden van je kind aan de borst gaat niet altijd zonder problemen en op de afdeling willen we alle moeders en hun baby's een goede start geven. Gaat het voeden nog niet vanzelf dan kan veel buidelen met de baby al helpen omdat de moeders zich bewust zijn van de signalen die de baby uitzendt zo dichtbij en de baby ligt bijna met zijn neus bij het eten dus bij de eerste signalen kan er direct gedronken gaan worden.

draagdoek_3-3.jpg

De eerste stap naar dragen

Het buidelen is ook de eerste stap naar het dragen van de baby. Doordat de hersenen nog niet volledig zijn uitgerijpt en de baby over veel reflexen nog geen controle heeft, is hij volledig afhankelijk van zijn ouders. Alle prikkels zoals geluiden, voeding en ontwikkeling die de baby moet verwerken, maakt dat ze in het begin meer huilen dan na die eerste maanden en door de baby dicht op de buik te dragen zal het zich veilig voelen en sneller getroost zijn wanneer dat nodig is. Een moeder kan zelfs in de doek of drager voeden waarna de baby direct weer verder kan slapen.


Op de afdeling vraag ik dan ook regelmatig of ouders bekend zijn met het dragen van een baby in een draagdoek of draagsysteem. En gelukkig zijn er steeds meer ouders die zich hierin hebben verdiept of het om zich heen hebben gezien. Dan neem ik een moment om hen aan te moedigen hun baby bij zich te dragen in de tijd die gaat komen. Het is dan ook leuk om van ouders later terug te horen hoe fijn het is om hun baby bij zich te dragen en vooral hoe fijn de baby het vindt. Een betere start kun je toch niet wensen?!

draagdoek_3-4.jpgTip! Op Draagdoek.nl waar dit blog ook eerder geplaatst is, vind je diverse ergonomische babydragers, onder andere van het merk ByKay. De draagdoeken zijn veilig, comfortabel en bevorderen de hechting tussen jou en je baby.

Let op: dit is een advertentiepagina van Draagdoek.nl, sponsor van Kenniscentrum Borstvoeding.
Lees hier meer over het advertentie/sponsorbeleid.

Fotobijdragen

  • Foto Ellemieke © Groene Hart Ziekenhuis, Cora van Nieuwkerk
  • Andere foto's © Minke Grijpstra
meer info