WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!

bio_agnes.jpgAgnes van Hulten (1980) is diëtist. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Agnes is mama van een dochter (2012) en een zoon (2014). Behalve groot fan van borstvoeding, is ze ook dol op ergonomisch dragen, co-sleeping en bijvoeding volgens de Rapley-methode. Met haar columns hoopt Agnes eraan bij te dragen dat het (lang) geven van borstvoeding weer gewoon of -liever nog- vanzelfsprekend wordt.

bio_anita-ibclc.jpgAnita Lubbersen is een ervaren lactatiekundige in Noord-Holland. Ze is van oorsprong kraamverzorgende en heeft drie jaar in het Slotervaart ziekenhuis op de kraamafdeling gewerkt (opleiding voor verloskundige). 
In 2006 behaalde zij haar diploma Lactatiekunde aan de Hogeschool van Utrecht en het internationaal examen voor Lactatiekundige IBCLC.
Op haar praktijk helpt ze moeders bij de keuze van een borstkolf en of voedings-BH. Verder is ze actief bij Mamacafé Hoorn en Mamacafé Heerhugowaard.
Vanaf begin 2015 is ze ook gecertificeerd draagdoekconsulente. Als Lactatiekundige vindt ze dragen belangrijk om de binding tussen moeder en kind te bevorderen. Anita is getrouwd, heeft drie kinderen, ze hebben allemaal borstvoeding gehad.

bio_annelot.jpgIk ben de moeder van Maxime (2015) en woonachtig op Aruba.
Borstvoeding, ergonomisch dragen, samen slapen, onvoorwaardelijk ouderschap, wolletjes, barefoot en puur leven zijn een groot deel van onze opvoeding en levensstijl. Beheerder van de Facebookgroep Bijvoeden volgens Stefan Kleintjes: #kleintjesmethode. Adviseren over langer voeden in combinatie met het bijvoeden volgens de #kleintjesmethode voelt heel natuurlijk voor mij.
Mijn grote wens is dat ouders zich bewust worden van puur en natuurlijk leven en hiermee onze kinderen de beste start meegeven.

bio_annet2.jpgAnnet Mulder, geboren in 1971, is lactatiekundige sinds 2008. Van oorsprong verpleegkundige maar na de geboorte van haar eerste zoon in 2000 is zij zes jaar actief geweest als contactpersoon van de VBN in Almelo. Nu is zij lactatiekundige en werkt drie ochtenden in ZGT, locatie Almelo. Sinds 2011 is daar haar eigen praktijk bijgekomen. Annet is gastdocent bij de opleiding tot lactatiekundige in Almere, vicevoorzitter van de beroepsvereniging van lactatiekundigen (NVL) en verzorgt regelmatig workshops bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN).

bio_annet.jpgAnnette Luime is van oorsprong radiodiagnostisch laborante. Sinds 2002 helpt ze moeders met borstvoeding.
In 2007 werd ze vrijwilliger bij borstvoedingorganisatie LLL, waar ze zich nog steeds voor inzet. In 2010 behaalde zij haar diploma Lactatiekunde aan de Hogeschool van Utrecht en het internationaal examen voor Lactatiekundige IBCLC. Ze is voorzitter van de Stichting Beroepsopleiding Lactatiekunde. Ze geeft trainingen, workshops en cursussen, zowel één op één als aan groepen. Annette geeft ook presentaties over borstvoeding en is daarnaast ook draagdoekconsulent.
In 2010 richtte ze haar eigen praktijk op, Aidulac. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Op twitter volg je Annette via @aidulacpuntnl

bio-ast.jpgAstara is moeder van Thibo (09-11-2009) en verwacht begin mei 2011 haar tweede kindje. Als voorstander van gezond en duurzaam was naast de aanschaf van wasbare luiers ook borstvoeding de meest logische keuze. Na een start met de borstvoeding waarbij ze stuitte op veel fabels en slechte adviezen begon zij zich meer te interesseren in het onderwerp. Inmiddels heeft ze een hoop bijgeleerd over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind maar ook over de gevaren van nepmelk en is daardoor min of meer een lactivist geworden. Mede daarom start ze nu met de opleiding tot contactpersoon van de VBN. Om op een prettige manier deze belangrijke kennis te leren delen en vooral ook om straks andere moeders te kunnen ondersteunen en informeren.

Betje studeerde in 2002 af aan de kunstacademie in Groningen. Ze richtte vervolgens een ontwerpbureau op met een paar studiegenoten. Na een jaar ging ze bij haar vriend wonen in Delft en vanaf toen werkte ze als freelance vormgever en illustrator.
Vooral om haar illustratiewerk werd veel gevraagd en die ontwikkelde zich dan ook in een rap tempo tot haar zeer herkenbare tekenstijl.

biobrigitta.jpgBrigitta, 39 jaar, getrouwd, drie meiden (13; 3,5 en 1 - anno 2011). Z-verpleegkundige en daar tot op heden nog in werkzaam, zij het dan nu als flexwerkster de laatste maanden, daarnaast gastouder geworden om bij mijn eigen kindjes te zijn. Tussentijds half jaar als wijkverpleegkundige gewerkt.

Begonnen met VBN-opleiding maar nog niet afgemaakt, jaar lang column geschreven voor de BN tot Isa 1 werd (deze BN van voorjaar 2011 de laatste column!!!). Voed zelf nu bijna vier jaar met veel plezier en ben nog niet van plan te stoppen. Passie voor fotografie, schrijven, lezen, natuur en muziek.

bio_caroline3.jpgIk ben Caroline van Nierop-van Leeuwen, geboren in 1969 in een klein dorpje in het midden van Nederland.
Na de middelbare school studeerde ik aan de Universiteit van Utrecht: Psychologie, Cognitieve Kunstmatige Intelligentie en Informatica. Daarna promoveerde ik in Technisch Informatica op de TU Eindhoven. Niet echt een voorgeschiedenis om een interesse voor borstvoeding en opvoeding op te baseren, maar dat is na de geboorte van onze dochter toch gebeurd.
Naast mijn huidige (parttime) werk als ICT Interim Manager voor de overheid op Curaçao is mijn interesse in deze gebieden uitgegroeid tot een passie. Ik lees er graag over, breng het in de praktijk en adviseer er gevraagd en ongevraagd over aan moeders in mijn directe omgeving of juist ver weg via alle media
die ons daartoe in staat stellen.

laura1.jpgLaura is de dochter van Cathelijne van den Bercken (1971) en Theo van Andel (1969). Laura is geboren op 27 augustus 2008 met een slokdarmafwijking: oesophagusatresie met fistel van trachea naar maag. Een afsluiting in de slokdarm waarbij er wel een aansluiting met de luchtpijp is vanuit de slokdarm. Deze aanlegstoornis ontstaat in de eerste zes weken van de ontwikkeling van het ongeboren kind, doordat de splitsing van de latere luchtpijp en slokdarm, die tot dan toe één kanaal vormen, verkeerd verloopt.

Chantal van den Bossche is getrouwd en woont in Amsterdam. Zij en haar vrouw zorgen samen met twee papa's -een bevriend stel- in co-ouderschap voor hun twee kinderen. Chantal werkte twaalf jaar voor diverse radio- en tv-programma's in de functie van redacteur, coördinator en verslaggever.
Inmiddels werkt ze sinds 2007 voor het internationale milieu- en vrouwennetwerk WECF, Women in Europe for a Common Future, dat zich richt op gezondheids- en milieuprojecten in Oost-Europa, Centraal-Azië en de Kaukasus.
Chantal wil vooral in haar columns laten zien dat borstvoeding de normaalste voeding van de wereld is, óók met een veeleisende baan en óók in co-ouderschap.

bio-charlottekl.jpgMijn naam is Charlotte Houwing. Ik ben 32 jaar, getrouwd en sinds augustus 2015 mama van Lily Rose. Ik studeerde onder andere voeding en diëtetiek en taalwetenschap, maar heb bewust gekozen de komende tijd thuismama te zijn. Over borstvoeding had ik eerlijk gezegd weinig nagedacht voor ik moeder werd. Het leek mij iets vanzelfsprekends. Ik was naïef om te denken dat het allemaal vanzelf zou gaan.
De eerste maanden heb ik me flink onzeker gevoeld over de borstvoeding. Ik had zo veel vragen! Onder andere op de website van het Kenniscentrum Borstvoeding heb ik veel antwoorden kunnen vinden op mijn vragen. Lily Rose en ik zijn nu een ijzersterk borstvoedingsteam. Ik geniet nog altijd enorm van de momenten samen. Dat is geloof ik wederzijds!

Sinds kort maak ik deel uit van het beheerteam van de Facebookpagina van Borstvoeding.com. Zo draag ik met heel veel plezier mijn kennis en ervaring over aan anderen. Ik hoop dat ik op deze wijze kan bijdragen aan een fijne borstvoedingstijd voor andere mama's.

bio_chella.jpgChella Verhoeven is als vrijwilligster bij de VBN begonnen en heeft het Moedermelk Netwerk opgericht toen ze nog contactpersoon was. Hieruit is de behoefte ontstaan de lactatiekundige opleiding te volgen. Sinds 2010 is ze lactatiekundige IBCLC.
Het Moedermelk Netwerk is ondertussen flink uit haar voegen gegroeid en heeft ook een winkel: de BorstkolfWinkel

Chella is getrouwd met Antoine, samen hebben ze vijf kinderen, die allemaal borstvoeding hebben gehad en alweer twee schoondochters, die later hopelijk ook borstvoeding gaan geven.

bio-diana.jpgDiana Wittendorp (1977) studeert biologie in Groningen. Na haar promotie in 2004 verlaat ze de wetenschap om te gaan werken in het onderwijs. Eerst werkt ze anderhalf jaar op een middelbare school en sinds 2007 is ze werkzaam als docent bij de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek aan de hogeschool Leiden. Haar echtgenoot is geboren en getogen in Zuid-Korea en woont sinds 2000 in Nederland. In 2009 wordt hun dochter Hana geboren. Sindsdien is borstvoeding geven een belangrijke bezigheid in haar leven die ook vaak op foto's wordt vastgelegd.

Diana is fotomedewerker van het Kenniscentrum Borstvoeding | Borstvoeding.com.

bio_algemeen.pngDiane Wiessinger is lactatiekundige en heeft een eigen praktijk in Ithaca (NY) in de Verenigde Staten.
Zie voor meer informatie Diane's website: Common Sense Breastfeeding

bio_ellen.jpgIk ben Ellen Reinders, moeder van de twee stoutste liefste jongens ter wereld (Rover 2010 en Birk 2012). In totaal heb ik 29 maanden borstvoeding gegeven en ik ben net gestopt met de borstvoeding van mijn jongste. Het geven van borstvoeding ging vooral bij mijn jongste niet makkelijk, maar na een turbulente start ging het als een trein; we hebben dan ook wel door gezet! Door het zelf geven van borstvoeding, mijn interesse in opvoeding en gezonde voeding én de onwetendheid over borstvoeding in mijn omgeving is borstvoeding een belangrijk thema in mijn leven geworden. In april 2013 ben ik dan ook als redactielid Facebook van Kenniscentrum Borstvoeding aan de slag gegaan. Door mijn bijdrage hoop ik een steentje bij te dragen in de meningsvorming over borstvoeding en (aankomende) moeders en ouders helpen daarin succesvol te laten zijn.

bio_emmy.jpgNa mijn studie Zoötechniek vakgebied Melkveehouderij in Wageningen, heb ik een aantal jaren Biologieles gegeven. 
Na de geboorte van de oudste van mijn vier kinderen in 1980 kwam ik in contact met de VBN en werd daar contactpersoon. Vele jaren heb ik voorlichting gegeven, deelgenomen aan de telefonische hulpdienst van de VBN en lessen over borstvoeding verzorgd voor zorgverleners.

Toen de jongste van mijn vier kinderen bijna vier jaar was heb ik me gemeld voor de opleiding tot lactatiekundige en sinds 1998 kan ik mij lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant)
noemen. Mijn laatste recertificering dateert van 2013 en in 2018 zal ik weer examen doen.


Erica Post, was tot voor kort kinderarts in Utrecht. Zij is ook ervaringsdeskundige wat betreft borstvoeden (ook in moeilijke omstandigheden).
Zij gaf les aan lactatiekundigen in opleiding aan de Hogeschool Utrecht en stelde voor landelijke scholingen meerdere powerpoint-presentaties samen over het onderwerp borstvoeding en medicatie

Esther Bakker is gezondheidswetenschapper en werkzaam als Universitair Docente aan de Open Universiteit Nederland. Eerder werkte zij als docente bij de Academie Verloskunde en het Verloskundig Kenniscentrum in Maastricht. Zij is moeder van drie zonen (geboren in 2000, 2002 en 2007), van wie de jongste borstvoeding krijgt. Zij schrijft op persoonlijke titel.

bio_esther3.jpgIk ben Esther Mulder, ik ben getrouwd en heb twee kinderen, Emma (december 2006) en Luuk (mei 2010). Daarnaast ben ik november 2000 afgestudeerd als apotheker aan de Universiteit van Utrecht en sindsdien werkzaam in een apotheek in Scheveningen. Door mijn eigen ervaringen als borstvoedende moeder ben ik op mijn werk meer geïnteresseerd geraakt in de combinatie zwangerschap, borstvoeding en medicijnen. Ik probeer moeders zo goed mogelijk voor te lichten over het gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode, zodat zij voor hen de beste en juiste keus kunnen maken.

bio_esther4.jpgIk ben Esther Tapken, 35 jaar, getrouwd en mama van drie prachtige kindjes: Joas 2010, Yvan 2012 en Ninthe 2015.
Bij mijn eerste twee kinderen heb ik enorm geworsteld met de borstvoeding. Uiteindelijk heb ik met veel aanpassingen toch een tijd mogen voeden. Mijn oudste zoon heeft een jaar afgekolfde mamamelk gehad en Yvan heeft de eerste drie maanden een combinatie van borst- en kunstvoeding gehad. De kunstvoeding heb ik af kunnen bouwen en uiteindelijk heb ik toch een poos live kunnen voeden. Door te kort aan kennis en hulp is mijn productie uiteindelijk helaas na een maand of negen toch gestopt.

bio_eva2.jpgEva, geboren in 1979, is afgestudeerd in de opleiding Reclame, Presentatie en Communicatie (Sint Lucas, Boxtel) en, na veel omzwervingen, als master Algemene Cultuurwetenschappen (Tilburg University). In februari 2013, een dag na het behalen van haar bul, is ze moeder geworden van een zoon, waarvan zij momenteel thuis geniet. Ze combineert het moederschap met het beheren van de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding (twee dagen per week) en schrijven. Haar teksten hebben een poëtische stijl en een gevoelig karakter. Daarnaast heeft ze ook een passie voor fotografie.

Eva, geboren in 1975, is getrouwd met Arnaud en moeder van Berend (2005) en Fiene (2006). Ze heeft samen met haar man een eigen bedrijf en werkt als interim manager.
Na de geboorte van Berend ontstond Eva's interesse voor borstvoeding. Zij ondersteunt en/of adviseert moeders op verschillende internet fora over borstvoeding en bijvoeding.

De half-Griekse Evgenia woont samen met haar vriend Thomas en zij hebben een dreumeszoontje Fynn.

Zij is beeldend kunstenaar met het vrouwelijk imago als interessegebied. Dit beeld werd alleen maar uitgebreider toen zij anderhalf jaar geleden moeder werd van Fynn. Enigszins onvoorbereid begon zij toen met borstvoeding, sindsdien bleek dit een tweede natuur en onlosmakelijk verbonden met haar moederschap.

bio-femke.jpgIk ben Femke van Roozendaal, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik ben psycholoog en lactatiekundige IBCLC. Als lactatiekundige ligt mijn kracht vooral in onderwerpen waar psychologie en borstvoeding elkaar raken. Ik vind het belangrijk om moeders te ondersteunen bij een gezonde ontwikkeling van hun baby, hun moederrol en hun borstvoedings(relatie). En daar waar 'onze cultuur onze natuur' niet meer snapt, probeer ik dat zichtbaar te maken. Onze maatschappij is helaas niet altijd baby-, moeder- of borstvoedingsvriendelijk. En dat kan anders!

bio_floortje.jpgMijn naam is Floortje Smeets, ik ben 37 jaar en heb een zoon van alweer 1 jaar. Ik heb psychologie gestudeerd. Daarna ben ik gepromoveerd en volgde ik de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog. Momenteel werk ik niet.
Wij hebben bewust gekozen voor borstvoeding omdat dat ons voor onze zoon de beste voeding leek en we het milieu niet nodeloos wilden belasten. Ik ben er vrij naïef mee begonnen en hoewel de voeding vanaf het begin goed liep, zijn we toch de nodige hobbels op de weg tegen gekomen.
Ik heb daarbij veel gehad aan de lactatiekundige, de website en de chat van het Kenniscentrum Borstvoeding. Na een jaar heb ik inmiddels enige kennis opgedaan over borstvoeding en een grote interesse hierin ontwikkeld. Sinds kort maak ik deel uit van het Facebookteam van Kenniscentrum Borstvoeding en ik hoop dat ik op deze wijze andere mama's kan helpen hun weg te vinden in het aan de borst voeden van hun kind.

bio_gabr.jpgGabriëlle Jurriaans was in een vorig leven jeugdhulpverlener, tegenwoordig moeder van twee zonen en schrijfster. Gabriëlle werkt voor Kroost, een site voor onvoorwaardelijk ouderschap. Ze is een groot fan van gemakkelijk ouderschap.
Ook houdt ze van kunst, muziek, theater en natuur. Geeft ruim vijf jaar borstvoeding.

bio_gerda.jpgGerda is lactatiekundige in het Antonius Ziekenhuis Utrecht. Vooral het begeleiden van borstvoeding bij zieke en/of prematuur geboren kinderen heeft haar speciale aandacht en ze probeert deze moeders zoveel mogelijk te ondersteunen. Verder is ze één van de leden van de 'Werkgroep Borstvoeding' van de kinder- en kraamafdeling.
Gerda werkt ook als kinderverpleegkundige en is daarnaast betrokken bij het netwerk Lactatiekundigen Utrecht Stad & Omgeving. Dit netwerk bestaat uit lactatiekundigen, kinder- en kraamverpleegkundigen en een kinderarts uit onderstaande ziekenhuizen.

bio_gonneke.jpgGonneke van Veldhuizen-Staas is lactatiekundige NLG (Nederlands Gecertificeerd; NLG-nr 18006) en docent lactatiekunde aan de opleiding in Almere. Na haar opleiding tot kleuterleidster en leraar basisonderwijs was zij voltijds moeder voor haar vijf kinderen. In die tijd werd zij LLL-leidster en lactatiekundige van de 'eerste lichting' in Nederland. Zij heeft een lactatiekundige praktijk Eurolac in Helmond met een webwinkel. Je kunt tevens bij Gonneke terecht voor een emailconsult of medicijnconsult. Gonneke gaf jarenlang les aan zorgverleners en aanstaande lactatiekundigen aan beide opleidingen voor lactatiekundigen in België. Ze geeft nog steeds les aan de opleiding voor lactatiekundige in Almere.

bio_hannie.jpgHannie Markus is moeder van twee kinderen (2005 en 2008) en woont in Brabant. Ze is contactpersoon bij de VBN, organiseert informatiebijeenkomsten over borstvoeding en is en tevens bestuurslid. Hiernaast is ze docent op een MBO en heeft ze onlangs haar doulapraktijk Wonderbaarlijk opgezet.

Naast borstvoeding en baby's is ze ook een opgeleid draagdoekconsulente.

bio_algemeen.pngHester Vosmeer (9-5-1968) woont en werkt als administratief medewerkster in Amsterdam en is sinds 10 februari 2004 moeder van Simea, aan wie zij met veel plezier borstvoeding geeft. Zij schrijft daarover regelmatig een column voor borstvoeding.com. Hester schrijft ook artikelen voor de site.

bio-ingrid.jpgIngrid Nijwening is getrouwd met een veehouder. Ze heeft haar baan in de apotheek opgezegd na de geboorte van haar dochter Meike (november 2006).
Sinds juli 2010 heeft ze haar gezin mogen uitbreiden met de komst van een tweeling, Andries en Eline. Alle kinderen krijgen borstvoeding. Overige interesses zijn het verzamelen van antiek servies en in de tuin bezig zijn.

bio_ingridvdl.jpgIngrid van der List, geboren in 1976, is verpleegkundige A, maar momenteel werkzaam in haar eigen bedrijf 'Kinderopvang 't Kiezeltje'. Ingrid is moeder van drie kinderen: Kim (2002), Iris (2004) en Luuk (2015). Alledrie hebben ze mogen genieten van borstvoeding. Met Luuk wil ze in ieder geval de WHO norm halen.
Het beheer op de Facebookpagina Kenniscentrum Borstvoeding is een nieuwe uitdaging voor Ingrid. Door haar kennis en ervaring te delen hoopt ze andere moeders te kunnen ondersteunen en haar steentje bij te dragen in het normaliseren van borstvoeding.

Irene Wing Easton is auteur van 'Moe is Moe maar voldaan' en van een roman die bijna af is.

Over 'Moe is Moe maar voldaan': Het valt niet mee om een Goede Moeder te zijn. Als Home Manager moeten we multitasken, Hulp-Moederen, kampen we met schuld- en sloofjesgevoelens en hebben we nogal eens de neiging onszelf te vergelijken met Andere Moeders.

Irene Wing Easton zet haar lezers niet alleen aan het lachen maar ook aan het denken over de stress die moeders zichzelf en elkaar aandoen. Daarnaast worden tal van taboes binnen het moederschap opengebroken.
Het boek is bedoeld voor moeders en vaders van kinderen in de leeftijd 0-12 jaar maar ook Oma's en Opa's en verzorgers weten het te waarderen. Neem een voorproefje en bekijk de boektrailer of lees drie hoofdstukken (van de ruim 60!).

'Moe is Moe maar voldaan', 250 pagina's, ISBN 978 94 91072-03-1 prijs 18,80 euro.

Iris (Brugge, 30/01/1978) studeerde af als arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkte enkele jaren aan de organisatieontwikkeling van een fusieziekenhuis. Sinds januari 2008 vond ze een nieuwe uitdaging als HRM consulent in OCMW Roeselare, en anderhalf jaar later als coördinator in de kinderopvang.
Ook haar privé-leven staat grotendeels in het teken van ontwikkeling, namelijk dat van haar identieke tweeling Louisa en Zoë (24/10/2004), van Florence (08/08/2007), alsook van de nog te verwachten baby (16/11/2010).

bio_iteke.jpgIk ben Iteke Jansen, geboren in 1990 en moeder van twee kinderen; zoontje Levi, geboren in 2015, en dochtertje Vera, geboren in 2016. Ik ben afgestudeerd logopedist en neurolinguïst, maar momenteel ben ik thuis bij de kinderen. Mijn zoon heb ik ruim een jaar borstvoeding gegeven en mijn dochter voed ik nu ook. Ik zou graag de opleiding tot lactatiekundige gaan doen, omdat borstvoeding en de mogelijke problemen daarbij mij ontzettend interesseren, ik gefascineerd ben door baby's en hou van het overdragen van kennis. Voor nu heb ik in het beheer van de Facebookpagina alvast een uitlaatklep gevonden voor mijn enthousiasme.

Jacco Steen-Sennema is vierendertig jaar en sinds 1997 verloskundige. Zij heeft met drie collega's een praktijk in Oud-Beijerland en ze oefent haar vak met veel enthousiasme uit. Zij heeft niet alleen een passie voor normale natuurlijke processen die met zwangerschap, bevallen en kraamtijd te maken hebben, maar ook voor de processen die zich afspelen in haar tuin en in de natuur. Daarom ook vindt zij borstvoeden boeiend en vanzelfsprekend.

bio_jack.jpgJack Newman studeerde in 1970 af als kinderarts aan de medische faculteit van de Universiteit van Toronto.
In 1984 richtte hij de eerste borstvoedingskliniek op in het Toronto Kinderziekenhuis. Hij was adviseur van Unicef voor het 'Baby Friendly Hospital Initiative' in Afrika, en heeft in de Scientific American en in verschillende medische tijdschriften artikelen gepubliceerd over borstvoeding. Jack Newman werkte als kinderarts o.a. in Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. Momenteel is hij werkzaam in Canada.

Janet Hoven (1968) studeerde farmacie van 1986 tot 1992 aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Aansluitend werkte ze bij een watercontrolelaboratorium waar ze een kwaliteitscertificeringstraject coordineerde.

In 1985 kreeg ik van een bevlogen collega het boek 'Luisteren naar kinderen' van Thomas Gordon cadeau. Ik was een nieuwkomer in de kinderopvang en ik werd direct geraakt door Gordons' inzichten over de wijze van omgaan met jonge kinderen.
Nadat ik mijn eerste Gordontraining 'Effectief omgaan met jonge kinderen' had gevolgd, was ik voorgoed verkocht.

bio_jessica.jpgJessica Brandwagt woont in Deventer en heeft een relatie. Jessica is moeder van James, die op 6 december 2015 na een voldragen en probleemloze zwangerschap een paar uur vóór de bevalling in haar buik is overleden. Jessica besloot uit eigen beweging om haar moedermelk te kolven, omdat ze voorzag dat dit haar zou kunnen helpen in haar rouwwerk. Sindsdien houdt ze een blog bij waarin ze schrijft over deze levensgebeurtenis.

Jessica is na haar studie Slavische talen en letterkunde aan de universiteit Leiden gaan werken voor de Rijksoverheid. Daarnaast is ze gediplomeerd masseur en heeft ze haar eigen praktijk aan huis waarin ze massage combineert met rouw- en verliesbegeleiding. Ook start ze in januari 2019 als online coach bij Stille Levens - Kenniscentrum Babysterfte.
Ten slotte geeft ze lezingen over haar ervaring met het kolven en doneren van haar moedermelk, in het kader van rouw.

Heb je vragen? Voel je vrij een mail te sturen naar Jessica Brandwagt.

bio_jet.jpgMijn naam is Jet Bakker, geboren in 1988, getrouwd en moeder van twee fantastische (b)engeltjes. Noud van 3,5 en Loraé van zes maanden. Ik heb de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gevolgd, maar om gezondheidsredenen ben ik nu fulltime moeder. Mijn grootste hobby's zijn schrijven, muziek maken en een combinatie van deze twee. Voor ik moeder werd, had ik nog nooit nagedacht over borstvoeding. En mijn doel bij Noud was, zes weken borstvoeding. Dat werd 'iets' langer...

Ik heb me enorm onzeker gevoeld bij mijn eerste kindje en ben heel veel gaan lezen over borstvoeding. Mijn interesse voor borstvoeding werd steeds groter. Ik merk dat er nog heel veel onwetendheid is en dat nieuwe moeders, vaak verkeerde adviezen krijgen, waardoor de borstvoeding geen kans van slagen krijgt.

Sinds december 2017 maak ik deel uit van het gezellige en fijne beheerteam van de Facebookpagina van Borstvoeding.com. Zo draag ik met heel veel plezier mijn kennis en ervaring over aan anderen. Ik hoop dat ik op deze wijze kan bijdragen aan een fijne borstvoedingstijd voor andere mama's.


bio_algemeen.pngMijn naam is Jikke Bruin. Ik ben moeder van vijf kinderen. Alle kinderen hebben meerdere jaren borstvoeding gehad. De jongste twee kinderen drinken nog regelmatig aan de borst.
Ik probeer door het schrijven van columns actief mijn steentje bij te dragen aan het normaliseren van borstvoeding. Ik hoop de lezers van mijn columns aan het denken te zetten en zo wat tegenwicht te bieden aan de grootscheepse misleidende marketingpraatjes van de kunstvoedingsindustrie. Behalve lid van de borstvoedingsmaffia ben ik ook een grote fan van draagdoeken en samen slapen.

bio_algemeen.pngJip van Eijk is moeder van Puck en columnist bij Kenniscentrum Borstvoeding sinds april 2007. De columns van Jip zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen, geschreven op persoonlijke titel en onder pseudoniem.

bio_johanna.jpgAangenaam! Ik ben Johanna Maria, moeder, feminist & lactivist. Ik wil met mijn columns op de site van Kenniscentrum Borstvoeding bijdragen aan een positieve borstvoedingscultuur online. Want borstvoeding is natuurlijk en normaal, maar het is ook een vaardigheid die je afkijkt van bijvoorbeeld je moeder, tantes en vriendinnen. Ik heb het geluk gehad om op te groeien in een grote familie waarin borstvoeding de normaalste zaak van de wereld is. Mijn oma heeft haar acht kinderen zelf gevoed. Ik heb mijn moeder mijn jongere broertje en zusje zien voeden. En op familiegelegenheden was er altijd wel een tante met een (of meerdere) kinderen aan de borst.

Online ontbreekt het vaak aan zulke inspiratie, omdat de veelgebruikte websites voor jonge ouders gedomineerd worden door marketingberichten en kunstvoedingsindustrie gesponsorde advertorials (en aan borstvoeding valt voor bedrijven natuurlijk weinig te verdienen...). Daarom mijn bijdragen aan Borstvoeding.com. Omdat voedende moeders best wel eens een hart onder de riem kunnen gebruiken. En omdat een voldaan en tevreden baby'tje aan de borst het mooiste is wat er bestaat.

bio_algemeen.pngJosefien Debrug en haar man Ronald Debrug zijn de ouders van Thijs (april 1999), Roos (februari 2001) en Sven (februari 2004). Josefien is geboren in 1972, opgegroeid in en om Utrecht, waar zij haar VWO examen behaalde. Zij heeft een aantal jaren Grafische Vormgeving gestudeerd aan de Kunstacademie. In 1996 behaalde zij haar Pabo-diploma en daarna is zij ruim twee jaar werkzaam geweest als juf op een basisschool in Amsterdam.

bio_algemeen.pngKarin de Graaf is lactatiekundige IBCLC en heeft sinds 1999 een eigen praktijk in Brabant. Naast het geven van lactatiekundige hulp aan ouders verzorgt Karin scholing en bijscholing aan zorgverleners van kraamzorgorganisaties en ziekenhuizen. Zij is vaste docent aan de opleiding tot lactatiekundige in Gent, in België.

Karine Hoenderdos is voedingskundige en tekstschrijver. Samen met vier collega's runt ze het tekstbureau Scriptum communicatie over voeding, gespecialiseerd in teksten over voeding en gezondheid.
Scriptum schrijft: artikelen in publiekstijdschriften en vakbladen, interviews, columns, recepten, webteksten en brochures, en ze geeft Nieuws voor diëtisten uit.

bio_algemeen.pngKatherine Dettwyler is een antropoloog, die werkt voor de American Philosophical Association. Ze is de auteur van het boek "Dancing Skeletons: Life and Death in West Africa", wat de neerslag is van haar studie in Mali. Dit boek kreeg in 1995 de Margaret Mead Award van de American Anthropological Association and the Society for Applied Anthropology. Ze is ook een van de redacteuren van het boek 'Breastfeeding: Biocultural Perspectives', waarin ze zelf ook twee artikelen schreef, namelijk 'A Time to Wean: The Hominid Blueprint for a Natural Age of Weaning in Modern Human Populations' en 'Beauty and the Breast: The Cultural Context of Breastfeeding in the United States'. Haar artikelen verschenen eerder op discussielijsten en in e-mails. De oorspronkelijke Engelstalige artikelen, zijn te lezen op Katherine's website

bio_kay.jpgKay Poelen, 36 jaar.
Moeder van 4 kids, getrouwd.
Eigenaar van ByKay BV: wij designen, produceren en distribueren draagdoeken en bijpassende accessoires.
Passie voor draagdoeken en borstvoeding; ik draag en voed al ruim 10 jaar in een rij.
Natuurlijk ouderschap op mijn 'eigen eigenwijze wijze'.
Woon in de schuur van een oude boerderij met een moestuin en groeiende veestapel.

bio-kim.jpgKim Hof heeft Communicatie in Eindhoven gestudeerd. Haar opleiding Bedrijfswetenschappen loopt nog. Ze heeft twee kinderen en woont samen. Maika (2003) heeft vier jaar van de borstvoeding genoten en Jerris (2009) geniet er nog volop van. Kim is een groot voorstander van borstvoeding en voedt haar kinderen zo natuurlijk mogelijk op.
Kim heeft, samen met haar partner, in 2005 een onderneming gestart. Ze verhuurt en verkoopt baden voor waterbevallingen, via haar bedrijf Waterooievaar.

bio-medewerker201901.pngMijn naam is Kim Jansen. Al 14 jaar woon samen met de papa van de twee koters hier in huis; Nino (5) en Lasse (2). Samen zorgen we ook voor onze Labradoodle Bo (10).
Naast mijn gezin ben ik ook zelfstandig onderneemster. Op dit moment heb ik mijn eigen Kinderkapsalon aan huis. Momenteel zonder personeel en maar een paar dagen. Voorheen had ik een grotere salon, met personeel en stagiaires. Daar ligt wel mijn hart, maar om mijn eigen kinderen te geven wat ze nodig hebben, ben ik een stap terug gegaan daarin. Ik wil er graag voor ze zijn en wat ik daarin kan betekenen, doe ik dan ook.

Ook in mijn vrije tijd organiseer ik graag iets voor de kinderen hier in de straat, straatspeeldag en Halloween bijvoorbeeld. Op de school van de oudste zit ik in de OR en hou mij bezig met van alles wat er speelt in en om school.
Daarnaast ben ik ook nog actief met de hond. Een avond in de week trainen we samen bij de hondensport.

En dan waar het hier om gaat; borstvoeding! Met een cursus over borstvoeding achter de rug, via de verloskundigen, ging ik borstvoeding geven. Eerlijk gezegd had ik verwacht, dat het goed te doen zou zijn. Immers gingen lichamelijke dingen eigenlijk altijd goed, dus waarom zou dat nu niet zo zijn?

De oudste werd geboren met een ruishartje en als prematuur. Hierdoor is borstvoeding nog belangrijker dan dat het al is. De eerste maanden waren niet makkelijk, allerlei moeilijkheden daarin kwamen we tegen. Desondanks vol gehouden en zijn we toch geslaagd om er een lange tijd van te kunnen genieten.
Ook de tweede (dysmatuur) krijgt borstvoeding, nog steeds en geniet hier ook erg van. De informatie die ik inmiddels rijk was over borstvoeding, heeft geholpen bij het borstvoedingsverhaal van de jongste.

Op de Facebookpagina wil ik helpen met vragen omtrent borstvoeding. De juiste informatie krijgen of de steun als dat nodig is. Hopelijk kan daarin ik mijn steentje bij dragen en mede zorgen voor vele fijne momenten voor moeder en kind!

bio_algemeen.pngKirsten Feijen en Rieneke Hiemstra leerden elkaar kennen bij een landelijke borstvoedingsorganisatie. Na een aantal jaren actief te zijn geweest als vrijwilligster richtten zij samen in 2007 De Borstvoedingslijn op, een landelijke telefonische hulpdienst voor vragen over borstvoeding buiten kantoortijden. Na vier jaar een goedlopende Borstvoedingslijn gerund te hebben, werd het echter te veel werk voor ze omdat zij begin 2010 ook het Borstvoedingscentrum Delft geopend hadden.
Ondertussen is Borstvoedingscentrum Delft het grootste borstvoedingscentrum van Nederland en kunnen zij veel vrouwen niet alleen van goede borstvoedingsinformatie voorzien, maar ook helpen aan mooie handige artikelen op het gebied van borstvoeding. Hiernaast hebben ze ook nog eens een gezin met allebei een man en drie kinderen.

bio-kerima.jpgKérima Weijers (1979), geboren en getogen in Nederland, mama van Mila (2007) en zwanger.
Naast de pabo heb ik een vierjarige opleiding tot montessori leidster gedaan, iets dat veel beter bij mij past dan 'juf'. Ik had altijd al een droom om naar Frankrijk te verhuizen. Ik was acht toen ik het mijn ouders aankondigde en in 2005 heb ik deze droom gerealiseerd. Na vijf jaar voel ik me daar nog steeds helemaal thuis.

lara.jpgIk ben Lara de Vries, 32 jaar en moeder van twee kinderen; een zoon van zes jaar en een dochter van bijna vier jaar. Met mijn zoon heb ik veel borstvoedingsproblemen gehad. Hij heeft een te kort lipbandje, die pas met 14 maanden ontdekt is en dus niet geknipt. Hij had geen goede drinktechniek, waardoor hij bijna 20% van zijn geboortegewicht verloor en in het ziekenhuis bijgevoed moest worden. Het kolven met te kleine schelpen (ik heb hele grote tepelhoven), de tepelhoedjes (een week gebruikt ivm vlakke tepels) en de verkeerde drinktechniek hebben voor veel tepelkloven gezorgd en hebben er zelfs voor gezorgd heeft dat het puntje van mijn linkertepel er af lag. Siliconen gelpads hebben mijn borstvoedingsrelatie destijds gered. Zes maanden was het voeden pijnlijk. Met acht maanden ontdekte ik borstvoeding.com en leerde ik eindelijk voeden compleet op het verzoek van mijn zoon. Met 21 maanden moest ik beginnen met afbouwen, omdat ik inmiddels zwanger was en ik ben één van de zeldzame vrouwen die weeën kreeg van het geven van borstvoeding. In eerste instantie heeft hij 22 maanden borstvoeding gekregen.

bio-leonie.jpgLeonie de Zwarte (1978) houdt van de combinatie mensen en kunst. Zij is daarom zowel werkzaam als beeldend therapeut in de GGZ als autonoom illustrator en schilder. Kunst is voor haar een middel om haar eigen indrukken te verwerken als ook een gereedschap in communicatie en hulpverlening. Veel van haar werk is te bekijken op haar website.

Ik ben Leontine Uijthof, bouwjaar 1973, getrouwd en moeder van twee dochters en een zoon. Ik heb heel wat jaren als kinderverpleegkundige gewerkt, maar ben na de geboorte van mijn zoon in 2004 gestopt met werken. Ik ben in 2003 vrijwilliger geworden bij de VBN en heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. In 2008 heb ik IBCLC examen gedaan en ben ik begonnen met Borstvoedingscentrum Hengelo. Daarnaast ben ik actief voor de Twentse
Werkgroep Borstvoeding en in het mammacafé Enschede.

Linda Rikkers is moeder van drie kinderen. Eigenzinnig en nieuwsgierig als ze is wil zij altijd het naadje van de kous weten, ook waar het opgroeien en ouderschap betreft. Zij is een van de Makers van Kroost, ouderschap zonder fratsen, maar met heel veel hart. Daarnaast heeft zij een eigen website: Lindar voor creatief ouderschap.

bio_lindasouer.jpgMijn naam is Linda Souer. Getrouwd en moeder van drie mooie kinderen. Sven (december 2006), Elyn (november 2008) en Fleur (november 2014). Mijn oudste zoon heeft bijna vier jaar aan de borst gedronken. Tijdens mijn zwangerschap van Elyn is hij anderhalve maand gestopt met drinken maar hij wilde toch weer. Daardoor heb ik gevoed tijdens de zwangerschap en had ik het geluk borstvoeding te kunnen geven aan twee kindjes tegelijk. Dit was zo ontzettend leuk en bijzonder.
Elyn is ook uit zichzelf gestopt met drinken maar was een stuk jonger dan Sven. Na zestien maanden besloot ze dat het genoeg was.

Nu weer borstvoeding geven aan mijn kleine meisje is zo ontzettend leuk en fijn en ik geniet er enorm van. Met veel plezier werk ik mee aan het verstrekken van informatie over borstvoeding op de Facebookpagina van Kenniscentum Borstvoeding.

bio_leontine.jpgIk studeerde aan de kunstacademie van Enschede fotografie en video. Na mijn opleiding ben ik eerst verder gegaan met video en fotografeerde in mijn vrije tijd. Ik werk ruim vijftien jaar in het videovak, eerst was ik cameravrouw en daarna tien jaar ook mede-eigenaar bij Bureau Beeldtaal Filmmakers. Vorig jaar ging de film Tijd voor Borstvoeding in première.

Sinds april 2010 heb ik weer een eenmanszaak en ben fotograaf en filmmaker.
De medicijnfoto's in het artikel Medicijngebruik tijdens de borstvoedingsperiode, zijn gemaakt door Léontine.

Maaike Arts is voedingskundige. Van 1990 tot 1996 werkte zij bij de Stichting Wemos in Amsterdam aan de naleving en implementatie van de WHO-code. Hierna werkte ze bij Unicef in achtereenvolgens in Pakistan, Honduras, Viet Nam en Mozambique, waar ze ook gewerkt heeft bij de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation. Tegenwoordig werkt ze als Voedingspecialist op Unicef's hoofdkantoor in New York en richt zich specifiek op voeding van kinderen in de eerste twee levensjaren. Ze woont daar met haar man en twee zonen (geboren in 1999 en 2003). Ze was columnist voor borstvoeding.com en ze is auteur van het artikel Borstvoeding en HIV. Maaike schrijft op persoonlijke titel.

bio_marcia.jpgMarcia Leijen, freelance journalist en moeder van Puck (2006) Sjors (2009) en Brent (2011).

Onbevangen en onwetend ging ik na de bevalling van mijn oudste dochter de borstvoedingsperiode in. Als je me toen had verteld dat ik na zes jaar nog twee kinderen aan de borst zou hebben zou ik hard hebben gelachen. Ik vond mezelf niet passen in het plaatje van 'langvoedster'. Nu weet ik wel beter; de standaard langvoedster bestaat niet. Ik zie borstvoeding als het beste dat ik mijn kinderen kan geven, zij genieten er van. Ik praat en schrijf graag over borstvoeding zodat ik mijn ervaringen met iedereen kan delen!

Ik ben geboren in 1968, getrouwd met Harm en de gelukkige moeder van drie kinderen. Eva (augustus 2003), Sophie (februari 2005) en Olivier (maart 2007). Sinds ruim vier jaar ben ik regiomanager in de jeugdgezondheidszorg. En ik heb verpleegkunde, maatschappelijke gezondheidszorg en een management opleiding gevolgd en afgerond.

bio-marianne.jpgMarianne kreeg na de thuisbevalling van haar derde dochter in 1994 kraamvrouwenkoorts. Toen ze in het ziekenhuis was, merkte ze dat veel moeders en zorgverleners maar weinig kennis hadden van het normale verloop van het borstvoedingsproces.
Hoogzwanger van haar vierde dochter, nam ze begin 1996 het certificaat in ontvangst als contactpersoon van de VBN. Sindsdien is het onderwerp borstvoeding haar passie. Jarenlang verzorgde ze druk bezochte informatiebijeenkomsten en avonden voor voedende moeders. Ze werkte mee aan diverse projectgroepen in de VBN, schreef een tijd lang columns voor het verenigingsblad en was eindredacteur van het interne blad Rondschrijven.

bio_marijke.jpgMijn naam is Marijke van der Wal. Ik ben 25 jaar, getrouwd en sinds januari 2016 moeder van een lief, ondeugend meisje met de naam Safiya. Sinds kort ben ik medebeheerder van de Facebookpagina Kenniscentrum Borstvoeding. Ik ben afgestudeerd in HBO Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen en heb nog twee jaar HBO Verpleegkunde gestudeerd. Momenteel ben ik thuis met Safiya, in de toekomst wil ik graag weer iets oppakken richting de zorg.

bio-medewerker201902.jpgMijn naam is Mariëlle, getrouwd en moeder van Isabella (mei 2016). We wonen op Bonaire. Ik werk als psychiatrisch verpleegkundige. Bewust gekozen voor borstvoeding met de gedachte; hopelijk een half jaar en dan zien we wel. En we genieten nog steeds van onze momentjes.
Lactatiekundige zorg op Bonaire is nog niet optimaal. Ik vind borstvoeding en alle voordelen voor zowel moeder en kind belangrijk en heb besloten een carrière switch te maken. Ik wil mijn steentje bijdragen om de borstvoeding awareness te vergroten en uiteindelijk moeders de juiste begeleiding geven om de borstvoeding te laten slagen. Mijn start december 2018 bij het Facebook beheer team van Kenniscentrum Borstvoeding is de eerste stap en ik hoop veel te leren en de nodige ervaring op te doen. En natuurlijk mijn kennis en ervaring te delen om zo andere moeders te helpen hun borstvoedingsavontuur te laten slagen.

bio_algemeen.pngIk ben Marlies Gorkum. Ik ben sinds 2001 samen met mijn grote liefde en als kroon op onze relatie hebben wij twee prachtige dochters 2009/2011. Ons derde kindje verwachten we in april 2013.
Ik heb nooit getwijfeld of ik borstvoeding zou gaan geven. Voor ons gevoel was het geen keuze, maar een logisch vervolg op de zwangerschap. Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in ons leven, en borstvoeding is naar mijn idee de basis die ik daarin kan bieden. Een belangrijk fundament om op door te bouwen.

bio_melanie.jpgMijn naam is Melanie de Jager, geboren in 1986, getrouwd met Marco en sinds januari 2017 trotse mama van onze zoon. Hij heeft vanaf de eerste minuut borstvoeding op verzoek gekregen (mede door antenataal kolven in verband met zwangerschapsdiabetes) en met wat vallen en opstaan in het begin krijgt hij dit nog steeds. Het introduceren van vast voedsel hebben we volgens de Kleintjesmethode gedaan, waar we nu nog steeds de vruchten van plukken, aangezien het een makkelijke eter is die bijna alles lekker vindt.

Al zolang ik me kan herinneren, heeft borstvoeding mijn interesse. Tijdens mijn opleiding tot verzorgende (2007), waarbij ik ook stages liep in de kraamzorg, vond ik het geweldig om moeders te begeleiden bij het starten van hun borstvoedingsavontuur en heb ik ook toen al veel gehad aan de informatie die ik op de website van het Kenniscentrum Borstvoeding kon vinden.
Inmiddels ben ik alweer zeven jaar kinderverpleegkundige op de afdeling algemene kindergeneeskunde in een academisch kinderziekenhuis, waar soms ook kinderen opgenomen liggen die aan de borst gevoed worden (pasgeboren of al wat ouder). Tijdens mijn werk haal ik erg veel plezier en voldoening uit het adviseren en begeleiden van ouders omtrent het geven van borstvoeding of bij kolven wanneer borstvoeding niet mag of kan.

Sinds januari 2019 mag ik deel uitmaken van het Facebook beheerders-team van het Kenniscentrum Borstvoeding en hoop ik op deze manier zowel mijn werk gerelateerde, als persoonlijke ervaring in te kunnen zetten om andere ouders te helpen bij hun borstvoedingsavontuur.

bio_merel.jpgIk ben Merel, getrouwd met Jan en ik mag de (thuisblijf)moeder zijn van twee meisjes die ik Elf en Fee noem.
Elvira is 3 en Feadora is 1,5. Elf heeft 14 maanden borstvoeding gehad en is gestopt toen ik zwanger was van Feadora die nog gezellig bij mij drinkt. We slapen samen, dragen, kiezen voor een vrije school (en echt ik heb een aftelkalender en hik er vreselijk tegenop dat Elf naar school gaat) en volgen een eigen weg in het groot brengen van onze meisjes.

Borstvoeding was eigenlijk geheel vanzelfsprekend zodra Elf geboren was. Ik had er over gedacht, maar was bang dat het misschien niet ging lukken door de fibromyalgie. Niets is minder waar en ik ben zo dankbaar en blij dat de borstvoeding zo prettig verloopt. Na rare adviezen bij het CB en vanuit het ziekenhuis waardoor ik een borstontsteking kreeg, was ik enorm dankbaar dat de kraamhulp zo hielp en mijn zusje ook een bron was.
Daarna ben ik gaan kijken waar ik nog meer informatie kon vinden en ervaringen kon delen. Natuurlijk kwam ik al snel Kenniscentrum Borstvoeding tegen en dat is echt een bron van informatie.
Onze beiden meisjes zijn ook gaan eten met behulp van de Kleintjesmethode. Vonden onze honden ook een feestje, want wat de meisjes niet op aten was voor hen.

bio_miekevanrijn.jpgMieke van Rijn-Remans begon haar borstvoedingsloopbaan in 2003 als contactpersoon/medewerkster van VBN. Tot 2013 maakte zij deel uit van de scholingscommissie van deze vereniging. In 2003 trad ze in dienst bij een kraamzorgbureau en verzorgde daar onder andere de informatieavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders. In 2008 werd ze lactatiekundige IBCLC en begon ook haar eigen bedrijf: Lactatiekundige Praktijk Uit Volle Borst.
Ze is ook te vinden op diverse ouder- en kindfora en facebookpagina's waar ze informatie en advies geeft aan ouders over borstvoeding. De laatste jaren heeft zij zich vooral gespecialiseerd in de (voedings)problematiek die kan optreden bij kinderen met korte tongriempjes en strakke lipbandjes.

bio_miranda.pngIk ben Miranda Diesch-Westerhoud, moeder van zoon Herman (2010) en verwacht in september 2012 mijn tweede kindje. Ik studeerde Alegemene Letteren en werk sinds 1999 als freelance journalist en redacteur voor onder meer NRC Handelsblad, Psy, The Irish Times en restaurantgids SpecialBite.

Ook ben ik kok en werk ik samen met een fotografe aan een boekje met lekkere recepten voor kinderen van zes maanden tot twee jaar. Ik betrap mezelf er weleens op dat ik wel erg fanatiek voorstander ben van borstvoeding. Ik heb Herman met veel liefde en plezier 21 maanden borstvoeding gegeven, tot ik opnieuw zwanger was en hij zelf aangaf geen behoefte meer te hebben.
Nu kijk ik er naar uit mijn volgende kindje te gaan voeden.

bio_mirte.jpgIk ben Mirte Greve, 28 jaar, werkzaam als ecoloog en moeder van zoon Kasper (2011). Toen ik tijdens mijn zwangerschap deels op de bank belande, ben ik me gaan verdiepen wat 'moederschap' zoal inhield. Behalve dat je natuurlijk te maken krijgt met een Kind, kwam ik erachter dat de cultuur waarin je leeft erg bepalend is voor hoe je met je kind om zal gaan. Wat hier heel normaal is, kan in andere culturen als schokkend worden ervaren en andersom. Hoe dieper ik hierin dook, hoe duidelijker mij werd dat mijn kind niet voor niks signalen aan mij geeft waarop van mij wordt verwacht (met behulp van een flinke portie hormonen) dat ik hierop reageer. Als ecoloog zijnde vind ik het facinerend om deze natuurlijke processen te ervaren. Daarnaast kan ik ook kritisch zijn als deze processen worden ondermijnd door culturele factoren die niet vanuit het moederperspectief zijn ontstaan.

Monique is cultureel antropologe en gespecialiseerd in de rol van kinderen in culturen. Ze verrichte onder andere onderzoek naar het leven van Tibetaanse kindmonniken in een klooster in Zuid India.

Door de borstvoeding aan zowel haar dochter (2009) als haar zoon (2011) begon Monique zich meer te verdiepen in en te interesseren in de verschillende visies op borstvoeding vanuit uiteenlopende culturen.

Via haar bedrijf, Antropomo, wil Monique met name kinderen informeren over de rijkdom aan culturen in de wereld door middel van prentenboeken en lespakketten. Ook organiseert Antropomo (mama- en) kindgerelateerde events en verkoopt zij sieraden en baby-artikelen van uit de hele wereld in de webshop.

Vanuit haar passie voor kinderen heeft Monique tevens Gastouderbureau Kroostopvang Amersfoort e.o. opgericht. Hiermee bemiddelt zij in professionele, kleinschalige kinderopvang bij gastouders thuis in Amersfoort en omgeving.

Monique is te volgen via twitter: @antropomo en @kroostafoort
Antropomo
Gastouderbureau Kroostopvang Amersfoort e.o.

bio_nadine.jpgNadine deed een lerarenopleiding Engels in Rotterdam en Bath, GB en studeerde daarna Engelse Taal en Letterkunde in Leiden. Vooral tijdens haar bijbaan in de kinderopvang en haar tijd als docent Engels en Nederlands hier en in het buitenland vormde ze haar ideeën over het ouderschap.
Nu geniet zij thuis van de eerste jaren van haar twee zoontjes. Nadine heeft een passie voor schrijven. Op dit moment wordt ze vooral geïnspireerd door het vroege moederschap wat voor haar onlosmakelijk verbonden is aan het geven van borstvoeding.

bio-nancy.jpgNancy van der Veen (37) is moeder van IVF-dochter Katinka, nu bijna 2 jaar, en heeft een medische achtergrond. Ze is actief bij Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, en schrijft onder meer voor het Freya Magazine. Het artikel Borstvoeding en IVF, gaat dat samen, werd eerder bij Freya gepubliceerd. Nancy geeft Katinka borstvoeding en heeft afgelopen herfst een cryo (diepvriesembryo) behandeling gedaan, helaas zonder resultaat.

column388.jpgNelleke Bos (1980) werkt als freelance schrijver, en heeft sinds ze (stief-)moeder is het ouderschap hoog op haar werkagenda staan. Na de geboorte van haar zoon (2014) laat ze via haar teksten graag aan meer mensen zien hoe je veel aspecten van het ouderschap intuïtiever, makkelijker en natuurlijker kunt beleven. Want ouders hoeven niet ieder voor zich het wiel uit te vinden.
Meer lees je hier.

bio-nike.jpgNike Mencke werd tijdens haar opleiding tot verloskundige moeder van haar eerste kind én fan van de website van Kenniscentrum Borstvoeding. Ze heeft enkele jaren als verloskundige gewerkt en runt sinds 2012 haar Lactatiekundige praktijk Room Borstvoeding in Haarlem. Ze heeft drie kinderen die ze met veel plezier jarenlang borstvoeding heeft gegeven. Nike denkt vanuit de stelling: een veilig en liefdevol gehecht kind is het doel en borstvoeding een bijzonder handig en leuk middel daartoe.

Noortje van den Elzen (1981) is lactatiekundige IBCLC, niet-praktiserend verloskundige en moeder van drie jongens. Na de geboorte van haar eerste zoon verdiepte zij zich meer in borstvoeding. Toen haar tweede zoon in 2009 geboren werd, stopte ze met werken als verloskundige en tijdens de zwangerschap van haar derde zoon startte zij met de opleiding tot lactatiekundige aan de Hogeschool Utrecht.

Inmiddels verzorgt Noortje voor haar voormalige verloskundigenpraktijk pre-en postnatale lactatiekundige consulten, voorlichtingsavonden over borstvoeding en een maandelijks Mamacafé. Ze draagt op inspirerende wijze haar borstvoedingskennis over aan ouders en zorgverleners en helpt moeders borstvoeding te geven op een manier die bij hen past.
Haar motto: kennis is macht, kennis delen de kracht!

bio_noralie.jpgNoralie Brandsma is 24 jaar en heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Via haar bedrijf Femintuition biedt ze workshops en persoonlijke coaching aan op het gebied van natuurlijke (hormoonvrije) anticonceptie, in harmonie en kracht samenleven met de verschillende fasen van de menstruatiecyclus, en aanverwante onderwerpen. De workshops vinden veelal plaats in Utrecht en Amsterdam, persoonlijke sessies kunnen via internet gehouden worden.
Noralie Brandsma, de auteur van het artikel Natuurlijke Anticonceptie op deze site, is te bereiken via de mail en op Facebook via Femintuition.

bio_petra.pngIn 1976 ben ik in Apeldoorn geboren. Na de middelbare school ben ik een jaar naar Turkije gegaan om te werken. Vervolgens heb ik in Den Haag aan de Hotelschool gestudeerd. Na de Hoge Hotelschool ben ik bij een groot telecombedrijf gaan werken en daarna bij een gamebedrijf, in beide gevallen in de sales.
In juni 2010 ben ik moeder geworden van mijn prachtige dochter. De relatie met haar vader is helaas voorbij, dus heb ik de status van 'single mama'.
Ik ben een groot voorstander van natuurlijk ouderschap en zo natuurlijk mogen leven zoals biologisch eten, natuurlijke materialen in huis), dus borstvoeding hoort daar ook bij. Ik wil graag mijn ervaring en kennis delen met andere moeders en hoop dat dit herkenning en/of steun biedt.

bio_algemeen.pngDe redactie staat onder leiding van Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen Bedum IBCLC en kinderdiëtist in Groningen Bedum en eindverantwoordelijke van deze site. De redactie wisselt van samenstelling afhankelijk van het onderwerp dat wordt besproken.

bio-rm.jpgIk ben Renate Mulder, 37 jaar en getrouwd. Naast mijn FT baan ook moeder van vier dochters (tien, zeven, zes jaar en de jongste is bijna drie maanden). Na de minder goede borstvoedingservaring door een niet zo handig advies van het CB bij mijn oudste dochter ben ik bij mijn tweede dochter op zoek gegaan naar meer informatie en ook begeleiding en steun. Met dank aan de gevonden informatie en begeleiding via een lactatiekundige, fora en borstvoeding.com heb ik haar tien maanden kunnen voeden.

Toen bleek ik in verwachting van mijn derde dochter en liep de borstvoeding helaas geheel terug. Mijn derde dochter heb ik een jaar mogen voeden, toen was ze er zelf klaar mee. Inmiddels ben ik moeder van mijn vierde dochter en ook haar geef ik uiteraard borstvoeding. Op fora ben ik actief om andere moeders te helpen bij de hobbels die je tegen kan komen in het borstvoedingsavontuur. Het geven van adviezen, meedenken en steun geven vind ik erg leuk om te doen. Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Juiste informatie en steun is belangrijk. Ik hoop dat mijn bijdrage bij de foto van de dag andere moeders kan inspireren en steunen.

Renate volgt Ingrid op, die jaren lang alle werkzaamheden omtrent de foto van de dag verzorgde.

bio_finkenflügel.jpgRenee studeerde af als gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is gespecialiseerd in (internationale) volksgezondheid en preventie.
Ze is geïnteresseerd in seksuele, reproductieve en maternale gezondheid en werkzaam bij de Hiv Vereniging.
Renee is auteur van het artikel Richtlijn en informatie over hiv en borstvoeding in Nederland. Renee schrijft op persoonlijke titel.

bio_roeline.jpgRoeline is de eigenares van de eerste Belgische borstvoedingswinkel, Boob-'n-Burps.
Na een carrière in de voedingsindustrie en geïnspireerd door haar voorbeeld in New York, de Upper Breast Side, besloot ze haar kennis als landbouwkundig ingenieur toe te gaan passen op een ander (voedings)vlak. Met als doel borstvoeden een aantrekkelijker imago te geven, brengt Roeline vooral bh's, kleding en kolven aan de man (ahum, vrouw), maar springt ze daarnaast met vuur in de bres voor borstvoedend Vlaanderen.
Haar leuze? Happy boobs make happy people!

Update augustus 2017: Boobs-'n-Burps is failliet...

bio_algemeen.pngMijn naam is Sabrina Holwerda. Ik ben moeder van een zoontje van zeven en een meisje van vier. Beide hebben langdurig aan mijn borst gedronken. Ik ben een groot voorstander van borstvoeden. Daarnaast vind ik het meegeven van een veilige basis belangrijk waar ieder kind recht op heeft. Samen slapen, langdurig voeden op verzoek, veelvuldig lichamelijk contact en kijken naar en volgen van de behoeften van het mensenkind zijn mijn uitgangspunten in plaats van het volgen van de behoeften van de maatschappij.

bio_algemeen.pngSandra (1978) is geboren en opgegroeid in Noord-Holland. Na het afronden van haar studie wiskunde verhuist ze naar Brabant. Ze gaat promotie onderzoek doen aan de Technische Universiteit, ondertussen krijgt ze een zoon (2003). Na de geboorte van een dochter (2005) wordt ze fulltime moeder. De jaren erna groeit het gezin verder, er komt nog een zoon (2008) en een tweeling (2010) bestaande uit een jongen en een meisje.
Op dit moment krijgen de drie jongsten borstvoeding.

bio-saniye.jpgIk ben geboren in 1977 in het UMC St. Radboud te Nijmegen, dat maakt me 32 lentes jong. In 2002 ben ik afgestudeerd als maatschappelijk werker aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Tijdens mijn loopbaan heb ik onder andere als maatschappelijk werker bij Bureau Jeugdzorg en als voogd bij Nidos gewerkt.
Gedurende een half jaar heb ik mijn baan als maatschappelijk werker ingeruild om als docent op een middelbare school te werken. En in 2004 vertrok ik naar Australië, daar heb ik anderhalf jaar gereisd en gewoond.

Op dit moment ben ik verloofd en trotse mama van Feline Aimée Sophie, geboren 25-03-09. Mijn passies zijn reizen, paardrijden en uiteraard schrijven :)

Sanne Stehouwer (1973) is moeder van Myrthe (2004) en Thijmen (2009).

Borstvoeding geven was voor Sanne en haar partner een vanzelfsprekende keuze. En de voordelen van borstvoeding werden nog groter, toen Myrthe onverwacht zes weken te vroeg geboren werd. Omdat ze te klein was om zelf te kunnen drinken, kreeg ze gekolfde moedermelk via een sonde en later ook uit een fles, terwijl ze ondertussen beetje bij beetje leerde drinken aan de borst. Vanaf het moment dat ze ongeveer twee maanden was, dronk ze alle voedingen 'live'.

bio_sarah.jpgIk ben Sarah Gillis, 28 jaar, getrouwd en woon in België. Sinds april 2015 ben ik trotse mama van Josephine (zeg maar Fientje). Ik ben afgestudeerd als sociaal verpleegkundige maar ben nu even thuisblijfmama. Al tijdens mijn zwangerschap raakte ik geboeid door attachement parenting en de wetenschap achter borstvoeding. De ervaring zelf wakkerde die interesse alleen maar verder aan.

Borstvoeding geven is het belangrijkste en fijnste wat ik ooit gedaan heb. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Ik ben een wandelend reclamebord voor borstvoeding. Daarom vind ik het geweldig om deel uit te maken van het beheerteam van de Facebookpagina en andere mama's te steunen en informeren.

bio_sophia.jpgIk ben Sophia Schuringa, geboren in 1981 en moeder van een 15-maanden oude dochter (2016). Na een wat moeilijk begin van de borstvoedingsperiode genieten zowel mijn dochter als ik nu nog steeds van de voedingsmomenten. Mijn talenopleiding en plezier in het voeden, dragen en het natuurlijk ouderschap combineer ik graag met het schrijven van columns. Ik wil hiermee ouders een hart onder de riem steken om hun instinct te volgen en niet te veel te laten leiden door wat de culturele norm is.

stefan2016_2.300.jpgStefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen Bedum IBCLC en kinderdiëtist in Groningen & Bedum en winnaar van de Benelux Borstvoedingsaward 2015, begon zijn carrière in 1981 met de publicatie van zijn eerste boek over kindervoeding. In de loop der jaren verscheen nog een zevental nieuwere uitgaven van dit boek. De achtste, geheel herziene, uitgave van de zevende editie, getiteld Eten voor de kleintjes - Kleintjes van 0-4 leren zelf eten verscheen in mei 2017. Ondertussen is er al weer een 10e druk: Kleintjesmethode! Handboek bijvoeding Eten voor de kleintjes.
De Borstvoedingsprijs 2006 heeft hij in 2012 aan de organisatie teruggegeven. Zijn collega's Gonneke van Veldhuizen-Staas en Chella Verhoeven, beiden lactatiekundigen IBCLC, gaven eveneens hun prijs terug.

bvaward2015-4.jpgIn 2015 ontving hij weer een prijs: ditmaal de Benelux Borstvoedingsaward 2015 toegekend door het bedrijf Mammae Borstvoeding BH's.

bio_suzan.jpgIk ben Suzan Put. In 2002 ben ik afgestudeerd als tandarts in Nijmegen. Ik ben getrouwd met Peter en samen hebben we drie kinderen: Robin (10 ), Julian (7) en Isobel (1). Ik draag borstvoeding een warm hart toe en deel graag mijn kennis over tanden in relatie tot kinderen en borstvoeding.

bio_suzanne.jpgHet is begin 2015… Een paar maanden geleden ben ik begonnen als mede beheerder van de Facebook pagina van Borstvoeding.com Mijn naam is Suzanne Velzel, ik ben moeder van drie kinderen (8, 6 en 1) Borstvoeding geven was voor mij vanzelfsprekend, maar het ging niet vanzelfsprekend. Alle drie de kinderen hadden een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen en nog wat andere opstartproblemen. Dat stond in het niets bij Het Gevoel dat ik kreeg toen ik begon met het geven borstvoeding.

bio_algemeen.pngTessa Rasman (1971) en haar man Felipe zijn de ouders van Lente (januari 2004) en Mare (april 2006). Tessa is groeide op in Utrecht en studeerde in Amsterdam. Op dit moment werkt ze parttime als beleidsmedewerker bij de rijksoverheid in Den Haag. Ze houdt van fotograferen (op dit moment met name haar dochters), verre reizen maken, toneel en sporten. Haar hobby's staan sinds de geboorte van haar eerste dochter op een iets lager pitje, maar daar is een nieuwe 'hobby' voor in de plaats gekomen: borstvoeding geven! De columns van Tessa zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen en geschreven op persoonlijke titel en onder een pseudoniem.

bio_algemeen.pngThomas Hale is farmacoloog en is verbonden aan de Texas Tech University School of Medicine. Hij is wereldwijd bekend als expert op het gebied van medicatie en borstvoeding. Hij is o.a. auteur van Medications and Mothers' Milk 2014.
Zie voor meer informatie Breastfeeding Pharmacology met ondermeer links naar de Amerikaanse Breastfeeding and Medications Forums en informatie over het werk van Thomas Hale. De medicijnenlijst op Borstvoeding.com is geplaatst met toestemming van Thomas Hale.

biovera.pngIk ben moeder van vier kinderen en gelukkig getrouwd. Borstvoeding geven aan mijn kinderen is al ruim zeven jaar de normaalste zaak van de wereld. Eenmaal voedend wilde ik ook graag andere moeders enthousiast maken, helpen en informeren over het geven van borstvoeding. Ik werd in 2008 dan ook vrijwilliger van de VBN.

Het wereldje van borstvoeding geven, bleek bijna naadloos aan te sluiten op de wereld van geboortezorg. Vanzelfsprekend ook, want borstvoeding geven is een logisch gevolg na de geboorte van een kindje. Inmiddels probeer ik als doula moeders en hun kindje een mooie start te geven.

Mijn verhalen op borstvoeding.com gaan over alles wat ik tegen kom als voedende moeder. Soms met wat obstakels maar genietend. Want iedere dag dat ik mijn kindjes aan de borst heb, blijf ik genieten van deze onbetaalbare manier van liefde, warmte, troost en voeding geven.

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact