Advies stoppen met borstvoeding bij bekkeninstabiliteit, deugt niet

bekken2.jpgBekkeninstabiliteit hoort er bij in de zwangerschap en blijft soms ook na de zwangerschap bestaan. De zwangerschapshormonen verweken kraakbeen en banden, waardoor het bekken beweeglijker wordt. Teveel bekkeninstabiliteit kan bekkenpijn veroorzaken. Wat heeft borstvoeding met bekkeninstabiliteit te maken? Vaak wordt moeders die last hebben van bekkeninstabiliteit geadviseerd te stoppen met de borstvoeding omdat het de genezing in de weg zou staan. Een onterecht advies!

Bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en bekkenongemak

Bekkeninstabiliteit is een normaal verschijnsel. De drie botdelen die samen het bekken vormen, zijn onderling verbonden door gewrichten en gewrichtsbanden. Dit is een relatief stijf geheel. Een voldragen baby kan daar niet zomaar passeren. Dus zijn er hormonen, relaxine en progesteron, die voor een bepaalde verweking zorgen van de banden en andere gewrichtsverbindingen van deze botdelen in het bekken. Gedurende de hele zwangerschap zijn relaxine en progesteron actief.

bekken1.jpgVrouwen die lijden aan bekkenpijn als gevolg van bekkeninstabiliteit, ongeveer de helft van de zwangeren heeft pijn, ondervinden groot ongemak. Echte bekkenpijn zit achter het schaambeen en aan de achterzijde van een van de SI-gewrichten. Bekkenongemak is een mildere vorm van bekkenpijn.
De juiste fysiotherapie kan verlichting geven. Bekkenpijn verdwijnt meestal niet snel: het kan zomaar een half jaar of een jaar aanhouden. Een enkele keer is bekkenpijn chronisch.

Borstvoeding en bekkeninstabiliteit

bekken3.jpgSpeelt de borstvoeding een rol bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit? Het antwoord is nee. Borstvoeding geven heeft op geen enkele manier invloed op bekkeninstabiliteit of de genezing ervan. Het verweken van de verbindingen van de genoemde botdelen staat onder invloed van relaxine en progesteron. Na de bevalling dalen de bloedwaarden van relaxine en progesteron drastisch. En totaal andere hormonen worden nu actief, zoals oxytocine en prolactine die voor de borstvoeding verantwoordelijk zijn.

Sterker nog. Door de pijn en het lichamelijk ongemak van de bekkeninstabiliteit ben je vaak behoorlijk gehandicapt en beperkt. Je eigen kind aan de borst kunnen voeden, is voor veel moeders juist een dubbelfijne activiteit omdat zij dát in ieder geval wel kunnen doen voor hun kindje. Juist mee doorgaan dus, is ons advies! Maar als het in jouw situatie zo is dat het echt niet anders gaat. Overleg dan met een lactatiekundige IBCLC over wat voor jou de beste oplossing zou kunnen zijn.

Lees ook

Copyright 2018

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen