WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Therapeutisch Flesvoeden

Therapeutisch flesvoeden gebruik je als je wilt dat de fysiologie van het drinken van je baby aan de fles, zo dicht mogelijk de manier van drinken aan de borst benadert. Sommigen noemen het ook 'respectvol voeden'. Je kind neemt de fles, je kind bepaalt hoeveel hij drinkt en wanneer hij stopt met drinken. In het Engels heet het 'paced bottle feeding'.

Speen met kleinste gaatje

Gebruik op de fles een speen met het kleinste gaatje en een standaard brede speenvorm (geen kers-speen, dental-speen of wat voor fantasie-speen dan ook). De speen moet lang zijn, zo lang mogelijk: lengte 2,5 - 3 cm. Gebruik dus een speen met het kleinste gaatje: dan loopt de melk er namelijk niet vanzelf uit, hoogstens druppelt het wat.

Om je kindje te voeden neem je het rechtop op schoot, dicht tegen je aan met lekker veel huidcontact. Slikken is, als je nog zo jong bent, makkelijker als je rechtzit. Je kindje ligt dus niet ergens op de rug: niet in een wippertje, kinderstoeltje of op schoot.
De speen bied je op soortgelijke manier aan als je ook met de borst zou doen: je houdt deze op bovenliphoogte, met de fles net niet horizontaal.
Kietel hem met de tip van de speen op de bovenlip en beweeg de speen langzaam langs de huid naar de bovenlip. Wakker eventueel de trek in de fles aan en streel zacht met de flessenspeen langs zijn wangetjes, in de richting van zijn mondje. Dan weer streel je het stukje huid tussen de neus en bovenlip.
Zodra je kindje zijn mond wijd open doet, lok je hem wat uit en laat hem de speen pakken. Hij moet er als het ware een beetje naar reikhalzen. Je kunt de speen dan wat 'aangeven'. Je kindje zal een grote hap nemen, en gelijk gaan zuigen.
Maar als hij niet groot hapt en of niet gelijk zuigt, dan neem je de speen terug, en probeer je nogmaals een hap uit te lokken met het strelen over de wang en het stukje huid tussen neus en bovenlip.

De speen blijft gevuld met melk

Als hij eenmaal drinkt, zorg dan dat de speen gevuld blijft met melk, en hou de fles zo horizontaal mogelijk. Je schakelt hiermee de zwaartekracht uit, en dat betekent dat je kindje meer moet zuigen en masseren om de melk uit de fles te krijgen. Een lange grote speen zuigt en masseert makkelijker dan een kort en klein speentje.

Als je merkt dat je kind een drinkpauze neemt, neem de fles met speen even terug. Deels of helemaal, kijk en tast af wat het rustigst werkt. Een drinkpauze is normaal. Zeker als ze nog zo piepjong zijn. Een drinkpauze kan ook betekenen dat het genoeg is, dat hij niet meer hoeft. Je zal, als je het goed doet, dan ook merken dat je kindje niet nog eens wil drinken. Dat is prima. Dring hem die fles niet op, giet de fles niet leeg in je baby. De fles hoeft niet leeg.
Per dag kan zijn behoefte wisselen. Dat is normaal, dat hebben wij zelf ook.

Eigen tempo en wissel van kant

Een kind dat in eigen tempo mag drinken en frequent kleine voedingen krijgt, zal meestal ook laten merken dat hij graag kleinere porties wil. Je zal zien dat dat hem goed stemt. Neemt zijn behoefte aan eten toe, geef dan niet gelijk grotere voedingen maar liever een extra kleine voeding op een ander tijdstip erbij.

In verband met het stimuleren van een gelijkmatige ontwikkeling van beide hersenhelften en ooggebruik, doe je er goed aan om het voeden links en rechts af te wisselen. Kindjes aan de borst wisselen links en rechts namelijk ook af.

Gerelateerde artikelen

Foto van de dag: Overigens voornamelijk droog #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-13://1 2020-07-13T16:03:02Z 2020-07-13T16:03:02Z Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes. Marquerite Redactie

w20120121.jpg

Vanmorgen wist Lieve te vertellen dat ze gisteren niet bij mij gedronken had. Klopt ook, want ze lag zo lekker in ons bed, dat ze daar is blijven liggen tot wij zelf naar bed gingen (doen we wel vaker). Maar ze wilde dus vanmorgen bij me drinken, lekker op de bank. En ik kijk zo naar haar, en dacht bij mezelf: het is wel weer eens tijd voor wat foto's. Lieve drinkt, overigens voornamelijk droog vermoed ik, de laatste tijd. Kreeg er eergisteren met pijn en moeite een paar druppeltjes uit voor in haar oogjes.
Marquerite


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact