banner_bvcom.jpgbanner_webshop.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_bvcomapp.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Kolfapparaten, in allerlei soorten, maten en prijzen

Een kolf kan in sommige situaties rondom de borstvoeding een nuttige hulpmiddel zijn. Dit kan zijn als je kind niet effectief aan de borst kan drinken of als je door werk of studie een deel van de tijd van je kind gescheiden bent. In dit artikel geven we je een aantal overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van een kolf en een indicatie van de eigenschappen en prijzen van verschillende kolven.

Lees op borstvoeding.com ook alle informatie over je wettelijke rechten rondom borstvoeding en werk in Nederland en België, het afkolven, bewaren, opwarmen, kleur, geur en smaak van moedermelk en borstvoeding in de kinderopvang.

Wat is nou de beste kolf?

Wie zich even in het kolven verdiept, ontdekt dat er een keur aan kolfapparaten te koop of huur is. De meeste winkels bieden maar een of twee merken aan en dus kun je daar niet alle soorten vergelijken. Bij lactatiekundige praktijken en borstvoedingcentra kun je vaak goede informatie krijgen over kolfapparaten en je kunt ook een kolf kopen of huren. Laat je goed informeren voordat je een kolfapparaat kiest. De beste kolf bestaat niet. Hoe veel je kunt kolven hangt namelijk af van een aantal aspecten:

 • Je fysieke en psychische gesteldheid, je verwachtingen en eventuele ervaringen.
 • Het soort kolf.
 • Het moment dat je kolft: aan het begin van de borstvoedingperiode als de melkproductie nog op gang moet komen of als je al een goede productie hebt.
 • De omstandigheden waaronder je kolft, zoals hoe lang, hoe vaak en waar je kolft.
 • De begeleiding en informatie die je krijgt.

Kolven gaat zeker in het begin namelijk niet vanzelf. Je borsten zijn geen kranen waaruit je snel even veel melk kan aftappen. Zeker in het begin kolf je vaak maar een bodempje moedermelk af. Informeer je dus goed over de verschillende soorten kolven en het proces van afkolven en voorkom onnodige teleurstelling.

Kolven met de hand

Met alle hulpmiddelen die er tegenwoordig te koop zijn, vergeet men weleens dat het ook mogelijk is om zonder apparaat te kolven. Voor sommige vrouwen is het kolven met de blote handen doeltreffend. Sommige vrouwen kolven hun borsten zo helemaal 'leeg', andere doen het om de toeschietreflex te stimuleren of om de laatste druppels eruit te masseren. Ook als je het maar zelden doet, kan het goed zijn om te leren hoe je zonder apparaat kunt kolven. Je handen hebben immers geen netstroom of batterijen nodig, en je vergeet ze of raakt een stukje daarvan niet zomaar kwijt. Instructies om met de hand te kolven, vind je in ons artikel over het afkolven van moedermelk.

Wil je informatie of advies, specifiek voor jouw eigen situatie, informeer dan bij een van de borstvoedingorganisaties in Nederland of België. Je kunt bij één van deze organisaties of via een lactatiekundige praktijk ook een informatiebijeenkomst over het afkolven van moedermelk bijwonen.

Waarop let je als je een kolf kiest?

 • Verschillende aspecten van een kolf zijn van belang voor verschillende vrouwen. Als je een kolf kiest, kan het nuttig zijn om de volgende vragen te beantwoorden:
 • Moet je de melkproductie nog op gang brengen of de melkproductie flink verhogen?
 • Wil je handmatig of elektrisch kolven?
 • Wil je een kolf die makkelijk is om te bedienen?
 • Vind je de geluidsniveau van de kolf belangrijk?
 • Wil je een kolf met verschillende instelling, bijvoorbeeld voor het opwekken van de toeschietreflex?
 • Hoe vaak en gedurende hoeveel weken of maanden denk je te kolven?
 • Wil je alleen enkelzijdig of soms ook dubbelzijdig kolven?
 • Is het gewicht en grote van de kolf belangrijk?
 • Wil je rechtstreeks in verschillende merken zuig- en moedermelkbewaarflessen kunnen kolven?
 • Wil je een kolf met een open of gesloten motor?
 • Heb je tepels die groter of kleiner zijn dan gemiddeld?

klvn_hndklf4.jpgHandkolven zijn prima geschikt voor vrouwen bij wie het geven van borstvoeding gemakkelijk gaat en die zo nu en dan willen kolven. Ze zijn gunstig geprijsd en aangezien je er geen stroom bij nodig hebt, kan je een handkolf overal gebruiken. Handkolven zijn wat licht en klein en daarom gemakkelijk om te vervoeren. Met een handkolf kolven vraagt enige handigheid en ervaring.

Een goede kolf lijkt misschien veel geld te kosten, maar is uiteindelijk goedkoper dan de aanschaf van kunstmatige zuigelingenvoeding. Een professionele kolf die in ziekenhuizen gebruikt wordt, is heel prettig als je de melkproductie op gang moet brengen of flink moet verhogen. Deze zijn ook te huur voor thuisgebruik. De huur van een kolfapparaat wordt soms door je zorgverzekeraar vergoed als je een aanvullend pakket hebt.

Handkolven

 • Medela Harmony, circa € 55,--
 • Ardo Amaryll, circa € 45,--
 • Lansinoh handkolf, circa € 40,--
 • Philips Avent Isis, circa € 60,--
 • Nuby Comfort, circa € 60,--

De Medela Harmony, de Ardo Amaryll en de Lansinoh handkolf kunnen gebruikt worden om rechtstreeks in verschillende merken zuig- en bewaarflessen te kolven. De Philips Avent Isis en de Nuby Comfort kunnen alleen gebruikt worden om rechtstreeks in flessen van de eigen merk te kolven.
Voor de Medela Harmony en de Ardo Amaryll zijn er verschillende maten borstschilden verkrijgbaar. De Lansinoh handkolf, de Philips Avent Isis en de Nuby Comfort hebben maar één maat borstschild.
Je kunt deze kolven echter met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit geeft wat variatie in de maten tepels waarvoor ze geschikt zijn, maar kan het ook moeilijker maken om de vacuüm op te bouwen en vast te houden. Je kunt alle onderdelen van de Medela Harmony, de Ardo Amaryll, de Lansinoh handkolf, de Philips Avent Isis en de Nuby Comfort die met moedermelk in aanraking komen uitkoken.

klvn_balg2.jpgIn een enkele apotheek, of via internet, zijn soms ouderwetse handkolfapparaten te koop. Die zijn goedkoop maar gevaarlijk omdat ze onhygiënisch zijn en vaak een veel te sterke zuigkracht hebben en dus inwendig borstweefsel stuk kunnen trekken.

Enkelzijdig elektrische kolven

 • Ardo Calypso, circa € 150,--
 • Philips Avent Uno, circa € 150,--
 • Medela Swing, circa € 150,--
 • Medela Mini-Electric, circa € 90,--
 • First Years MiPump, circa € 70,--

De Ardo Calypso, de Medela Swing, de Medela Mini-Electric en de First Years MiPump kunnen gebruikt worden om rechtstreeks in verschillende merken zuig- en bewaarflessen te kolven. De Philips Avent Uno kunnen alleen gebruikt worden om rechtstreeks in flessen van Avent te kolven. Voor de Ardo Calypso, de Medela Swing en de Medela Mini-Electric zijn er verschillende maten borstschilden verkrijgbaar. Philips Avent Uno en de First Years MiPump hebben maar een maat borstschild. Je kunt de Philips Avent Uno met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit geeft wat variatie in de maten tepels waarvoor hij geschikt is,
maar kan het moeilijker maken om de vacuüm op te
bouwen en vast te houden.

kolf-14.jpgDe Ardo Calypso heeft een gesloten motor. Je kunt dus alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen uitkoken. De Philips Avent Uno, de Medela Swing, de Medela Mini-Electric en de First Years MiPump hebben open motoren waarin (theoretisch) moedermelk kan komen. Je kunt dus niet alle onderdelen van deze kolven die mogelijk met moedermelk in aanraking komen uitkoken of op andere wijze steriliseren.

Dubbelzijdig elektrische kolven

 • Ardo Calypso to Go, circa € 240,--
 • Ameda Lactaline Personal, circa € 175,--
 • Medela Pump in Style Advanced, circa € 300,--
 • Medela Freestyle, circa € 365,--
 • Philips Avent Duo, circa € 550,--

Je kunt met de Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Pump in Style Advanced en de Medela Freestyle rechtstreeks in veel merken zuigflessen en moedermelkbewaarflessen kolven. Je kunt met de Phillips Avent Duo alleen rechtstreeks in flessen van de eigen merk kolven.

Voor de Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Pump in Style Advanced en de Medela Freestyle zijn er verschillende maten borstschilden verkrijgbaar. De Philips Avent Duo heeft maar een maat borstschild. Je kunt deze kolf met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit geeft wat variatie in de maten tepels waarvoor hij geschikt is, maar kan het moeilijker maken om de vacuüm op te bouwen en vast te houden.

De Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Freestyle en de Philips Avent Duo hebben gesloten motoren. Je kunt dus alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen uitkoken of op andere wijze steriliseren. De Medela Pump in Style Advanced heeft een open motor. Je kunt dus niet alle onderdelen van deze kolf die mogelijk met moedermelk in aanraking komen uitkoken of op andere wijze steriliseren.

Horigen kolven kop je via de webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.

Huur- en ziekenhuiskolven

Om met de huur- en ziekenhuiskolven te kunnen werken, heb je een persoonlijke afkolfset nodig. In ziekenhuizen gebruikt men vaak wegwerpafkolfsets. Als je een kolf huurt, koop je meestal een kolfset voor eigen gebruik. In het algemeen zijn alle onderdelen van de afkolfsets die in aanraking kunnen komen met moedermelk uit te koken. Een afkolfset aanschaffen kost ongeveer € 25,-- tot € 45,--.

Een goede kolf lijkt misschien veel geld te kosten, maar is uiteindelijk goedkoper dan kunstvoeding. Een professionele kolf die in ziekenhuizen gebruikt wordt, is, zeker voor in het begin, heel prettig. Deze zijn ook te huur voor thuisgebruik.
Kolfapparaten worden soms door je zorgverzekeraar vergoed als je een uitgebreid aanvullend pakket hebt.

ardo_9.jpgDoorgaans wordt de Carum van de firma ARDO verhuurd. Na afloop van de huurperiode is er voor de moeder de mogelijkheid om voor haar dubbelzijdige afkolfset een Calypso Conversieset te kopen zodat zij van de dubbelzijdige afkolfset een dubbelzijdige elektrische borstkolf kan maken. De Carum beschikt over een groot kleurendisplay, fijne afstellingen voor zuigbewegingen en een speciaal laag vacuümniveau, om te kunnen kolven bij een lage pijn grens.

De Medela Symphony, de Medela Lactina, de Ameda Elite en de Phillips Avent IQ Duo zijn kolven die in ziekenhuizen en als huurkolf worden gebruikt. Ze hebben gesloten motors en zijn makkelijk schoon te maken. De kolven kosten meestal ongeveer € 1,50 tot € 2,50 per dag om te huren. Als je weet dat je de kolf langere tijd wilt huren, is het soms mogelijk om een lager tarief af te spreken.

Tips en wetenswaardigheden

 • Het afkolven, maar ook de productie van moedermelk, is verschillend per persoon. Om moedermelk te geven moet er voldoende oxytocine, dat is het liefdeshormoon dat zorgt voor het stromen van de melk, aanwezig zijn. Veel hangt ook af van de aanleg, dus van het lichaam van de vrouw. Rust en ontspanning zijn erg belangrijk. Verder is het een kwestie van vraag en aanbod, dat zorgt voor de hoeveelheid en continuïteit.
 • Een gezonde, voldragen kind is feitelijk de beste kolf!
 • Schaf een afkolfapparaat pas na de bevalling aan en nog niet tijdens de zwangerschap. Je weet namelijk in de zwangerschap nog niet hoe het geven van de borstvoeding zal gaan verlopen en of je wel een kolf nodig hebt.
 • Er worden ook tweedehands kolfapparaten op internet aangeboden. Die zijn een stuk voordeliger, maar toch zitten daar nadelen aan. Van de meeste kolven is de levensduur van de motor niet erg lang en andere onderdelen kunnen slijten. En in veel gevallen is het onhygiënisch, zeker als het gaat om een electrische kolf met een open motor.
 • Koop een electrische kolf met een open motor niet tweedehands en leen hem ook niet (uit). Als je ervoor kiest om een kolf te lenen of tweedehands te kopen, kook dan alle onderdelen grondig uit die in aanraking met moedermelk kunnen komen. Doe dit het liefst minimaal vijf minuten lang in een grote kookpan. Het gebruik van een magnetronsterilisator of een elektrische sterilisator is mogelijk niet voldoende [1].
 • Als je een voorraadje wil aanleggen, moet je niet proberen de dag van te voren de gehele hoeveelheid melk af te kolven. Daar is je lichaam niet op ingesteld. Je kan wel melk sparen, maar dat doe je door af en toe kleine porties af te kolven, ook op de dagen dat je geen afgekolfde melk nodig hebt. Op een gegeven moment heb je genoeg melk om weg te gaan.
 • Gekolfde melk is in de vriezer bij -20 graden zeker tot zes maanden houdbaar. Het is handig wanneer je altijd een of twee porties in de vriezer zet, dan kun je ook onverwachts eens weg. Zie: Bewaren van moedermelk.
 • Als het aanleggen van je kind aan de borst niet lukt, dan kun je vast gaan kolven om de productie op gang te krijgen en zodat je kindje die melk vast kan gaan drinken. Het is wel belangrijk dat je kindje moedermelk te drinken krijgt. Neem in deze situatie contact op met iemand van de borstvoedingorganisaties in Nederland of België of met een lactatiekundige.
 • Als je je melkproductie op gang wilt houden omdat je kindje een tijdje niet drinkt is een dubbelzijdige kolf het meest effectief. Overweeg om een professionele dubbelzijdige kolf te huren, want die geeft het beste resultaat.
 • Je kán borstvoeding combineren met kunstvoeding. Je loopt, zeker in de eerste vijf à zes maanden, een groot risico dat je melkproductie terugloopt. Als je een flesje met melk aan je kind wilt geven en niet het risico wilt lopen dat de borstvoeding terugloopt, kijk dan of je genoeg kan kolven en geef je kind afgekolfde moedermelk in een fles.

Bron

[1] Hygiene Onderzoek. Onderzoek naar de reinig- en desïnfecteerbaarheid van de borstkolf en functionaliteit van de desinfectoren van Avent. Lacta Magazine blz 17-20.

Lees ook

© Kenniscentrum Borstvoeding | Kleintjesconsult | Op dit artikel rust copyright

Gerelateerde artikelen

meer info