WebshopBv.com
banner_bvcom.jpgbanner_webshop1.jpgbanner_graphico_nederlands.jpgbanner_vbtb20173.bmp bannerlivredme2.png
Luier aanbiedingen
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Heb je vragen over borstvoeding? Lees Het Nieuwe Borstvoeding Boek
Koop bij Bol.com en steun vanzelf Kenniscentrum Borstvoeding
Handboek Bijvoeding met #kleintjesmethode
Wij kunnen je steun gebruiken, koop bij ons!
Ons Doel: informeren over borstvoeden en gerelateerde andere onderwerpen

column367.jpgKenniscentrum Borstvoeding wil de bezoeker juiste, eerlijke en onomwonden informatie geven over het borstvoeden en een paar gerelateerde andere onderwerpen. Op borstvoeding.com noemt men een kat een kat.
De behoeften van het kind zijn ons uitgangspunt. Daar komen we voor op. Een voorbeeld.
Het kind koos er voor om in de wereld te stappen maar voor de rest heeft het kind nog niet veel te kiezen. Met een beetje geluk krijgt het pasgeboren kind alles wat hij nodig heeft: borstvoeding, koestering, moederwarmte, troost, oxytocine, bescherming, een schone luier.

Met een beetje geluk wordt niet gelijk zijn navelstreng doorgeknipt, wordt het kind niet gelijk in bad gedaan, krijgt hij geen kunstvoeding. Met een beetje geluk mag hij geheel zelfstandig de weg leren en verkennen naar de door de evolutie zo mooi geschapen moederborst: zijn enige verantwoorde voedselbron. Met een beetje geluk laten zorgverleners moeder en kind met rust.

Leert hij zelfstandig die weg kennen en bewandelen? Dan creëert hij daar de eerste hechtingsmomenten met zijn moeder. Uitermate wezenlijk, voor beiden.
Het is ontzettend belangrijk voor het welslagen van het borstvoeden dat hij dit proces volledig vanuit zichzelf doorloopt.
En daarom: Laat in vredesnaam niemand zich daar mee bemoeien. Handen thuis beste zorgverleners! Bemoei je er niet mee.

Iedereen had en heeft het altijd maar over de voordelen van borstvoeding. Ook bij ons vind je nog artikelen over die voordelen. Geleidelijk aan leren wij te zien, te begrijpen en onder woorden te brengen dat borstvoeden geen voordelen heeft. Maar dat het niet voeden aan de borst nadelen kent. Voor zowel moeder als kind. Zo mooi en eenvoudig is het.

Nog lang niet iedereen durft die kat een kat te noemen. Zo ook De Lancet. Dit vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift kwam onlangs met een prachtuitgave. Heel deftig en allemaal over de voordelen van borstvoeden. De NOS deed een bijzondere duit in het zakje en kopte met: Marketing kunstvoeding bedreigt borstvoeding. Die zit.

Spreken over voordelen is verzachtend. Verzachtend voor de persoon die denkt een keuze te hebben. 'Je' denkt: kijk ik doe het goed, maar het kan beter. Alleen kan ik het niet. Lezen over de nadelen van het niet borstvoeden is daarentegen confronterend… En daarom mijden we dat liever.

Maar goed, even to the point: waarom mislukken dan zoveel borstvoedingen? Iedereen kent toch ondertussen wel die 'voordelen'? Het is niet, beste lezer, dat moeders niet willen. Een moeder die haar instincten durft te kennen en te volgen, wil best aan de slag met haar borsten. Deze moeders durven best te erkennen en te bieden waar hun kind behoefte aan heeft.

De pech is dat de meesten die de moeder omringen, van vriend, (schoon)moeder, buur tot zorgverlenende, doorgaans werkelijk de ballen verstand van borstvoeding hebben. Natuurlijk is men allemaal pro-borstvoeding, maar ondertussen is het met name die omgeving die menig borstvoedingsrelatie te gronde richt. Met dank aan de kunstvoedingsindustrie die al decennia lang kunstvoeding promoot en tot norm wist te maken.

Ergo… Moeders informeer jezelf bij de juiste personen en informatiebronnen. Denk wat verder dan je zwangere buik. Verdiep je tijdens je zwangerschap al in de werkelijke behoeften van je kind als het eenmaal geboren is.
Lees je in op websites zoals deze of die van Eurolac. Daar noemt men de kat een kat. Daar word je gecoacht bij de opdracht die je hebt: het borstvoeden.

PS1: Over boeken die over borstvoeding -zeggen te- gaan, over auteurs die zeggen pro-borstvoeding te zijn en goede intenties zeggen te hebben… heb ik het een volgende keer. Lees: je bent gewaarschuwd.

PS2: En over veren in eigen kont gestoken hebbende: wij doen het zo gek nog niet. Daarvan getuigen de onlangs verkregen Benelux Borstvoedings Award en de uitspraken van een deel van de 7500 likers op onze FaceBookPagina.

Foto van de dag: Te pas en te onpas #borstvoeding tag:www.borstvoeding.com,2020-07-10://1 2020-07-10T16:03:02Z 2020-07-10T16:03:02Z De dag na Gijs eerste verjaardag. Ik voed hem nog steeds en na een periode waarin hij zo afgeleid was dat ik hem alleen in een donkere kamer kon voeden, lukt dat nu weer te pas en te onpas, zoals hier, tijdens het spelen. Even een slok en weer verder. Groetjes, Maaike Redactie

w20170501.jpg

De dag na Gijs eerste verjaardag. Ik voed hem nog steeds en na een periode waarin hij zo afgeleid was dat ik hem alleen in een donkere kamer kon voeden, lukt dat nu weer te pas en te onpas, zoals hier, tijdens het spelen. Even een slok en weer verder. Groetjes, Maaike


Facebook

Twitter

Instagram

LinkedIn

Contact