Verkiezingen en borstvoeding

verhaal-414-1.jpgVan de week waren de verkiezingen, 15 maart 2017. En dit jaar lette ik op andere zaken in de partijprogramma’s dan in 2012. Wat doen de partijen met zwangerschapsverlof voor beide ouders? Hoe gaat men om met de kinderopvang? Wordt er iets gezegd over borstvoeding en het recht op bijvoorbeeld kolven?
Zaken die opeens veel belangrijker zijn nu je zelf mama of papa bent geworden. Ik moet er niet aan denken dat er gekort gaat worden op de opvang. Voor het krijgen van mijn zoon had ik niet gedacht dat de opvang zo kostbaar is en dat een dag niet werken bijna voordeliger kan zijn. Ik ben ook blij met de vrijheid die mijn man op zijn werk heeft en hij veel thuis kon zijn na de geboorte van onze zoon.
Wat jammer dat de meeste mannen deze bijzondere weken in het begin moeten missen, voor hen zelf, voor de moeder maar ook zeker voor het pasgeboren kind. En dan mama‘™s… na drie maanden sta je daar weer op je werk, met je kolftas in de hand, vragend waar de kolfkamer is. Als die er al is bij sommige werkgevers.
Wij hebben er één maar dat was tevens de EHBO-kamer. Niet echt relaxed kolven, met het idee dat er misschien wel eens iemand de kamer met spoed nodig heeft. En dan vergeet ik erbij te vertellen dat dit op een hogeschool is, waar les gegeven wordt aan studenten verpleegkunde en verloskunde.
Een gezondheidszorg Instituut waar juist het belang van borstvoeding benadrukt wordt. Wij kolfmoeders hadden mazzel met de dame van de receptie, zij is voor ons gaan lobbyen en heeft een nieuwe kolfruimte voor elkaar gekregen. Met een eigen bank, goede stoelen, koelkast en warm water.

Helaas maak ik geen gebruik meer van de kamer. Niet omdat ik geen borstvoeding meer geef. Want na tien en een halve maand doe ik dat nog steeds! Die kleine wil niet anders. Trots ben ik op ons! Na tien maanden was ik wel klaar met kolven, het kost best veel tijd en ik vind het niet de leukste klus.
Mijn manager vond het zelfs geen probleem dat ik langer door zou kolven na de wettelijke negen maanden die je hebt. Want zo stelt zij: vreemd toch dat de World Health Organisation adviseert om zolang mogelijk door te gaan met borstvoeding, terwijl de politiek zegt: tot negen maanden heb je recht om te kolven.

Dus wat zal het volgende kabinet voor ons ouders gaan betekenen? Misschien is er een partij die zegt: borstvoeding volgens WHO, dus twee jaar recht om te kolven op het werk. Wie weet, ik ben benieuwd op welke punten ik over vier jaar ga letten. Vast iets met basisonderwijs en schoollunches.

Roos
Foto: mijn man met zoon op de eerste lente dag van dit jaar