Borstvoeding en alcohol

drank1.jpg

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is behoorlijk risicovol voor de foetus. Blootstelling aan alcohol tijdens zwangerschap kan leiden tot het foetaal alcohol syndroom (FAS). Omdat er geen veilige ondergrens is aan het drinken van alcohol wordt het het advies gegeven om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. De meeste moeders drinken daarom tijdens de zwangerschap gelukkig weinig tot geen alcohol.

Na de geboorte van de baby willen sommige moeders uiteindelijk wel weer eens een glaasje.  Na de geboorte is het risico van het gebruik van alcohol gelukkig compleet anders. In de zwangerschap drinkt de foetus via de placenta elk glas mee.  Als je borstvoeding geeft verdwijnt de alcohol uit je melk net zo snel als uit je bloed. Als je er verstandig mee omspringt, kun je best een keer met mate alcohol drinken zonder daarbij je kind kwaad te doen. Een tijdje wachten met voeden na het drinken van een glaasje volstaat. Gewoon je gezonde verstand gebruiken volstaat.
[update december 2020]

De alcohol vertrekt weer uit het lichaam, dus ook uit de melk

drank2.jpgDe snelheid waarmee het moederlichaam alcohol afbreekt, is bepalend voor de tijd die de moeder moet nemen tussen het drinken en de eerstvolgende borstvoeding. Het lichaam zet alcohol namelijk om en breekt het af. Als dat proces klaar is, is de alcohol weg. De alcohol die de moeder drinkt, gaat weliswaar gemakkelijk over in de moedermelk, maar wordt niet in de melk opgeslagen. De alcohol verlaat de melk zodra het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt. Het hoogste alcoholniveau in de melk in de borst wordt ongeveer dertig tot zestig minuten na inname van de alcohol bereikt. Het daalt daarna snel, mits er geen nieuwe alcohol wordt gedronken. Drink je wel meer dan 1 glas dan moet elke consumptie apart berekend worden. De na één glas wacht je twee uur, na twee glazen vier uur, na drie glazen zes uur etc.
Het alcoholpercentage in de moedermelk is slechts een fractie van de hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt. De uitleg van collega lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen-Staas maakt de situatie inzichtelijk.

Wat de baby drinkt is niet een glas wijn met een bepaald alcohol percentage (delen per honderd), maar melk met een alcohol promillage (delen per duizend). Een standaardglas bier (250ml) bevat ongeveer 13 ml alcohol. Dit levert een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook 0,25‰ alcohol in de moedermelk.
Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol in zit. Nou drinkt een baby geen liter melk in één keer, maar misschien 200 ml of minder. Dat betekent dat hij of zij daarmee, als zijn moeder net een glas bier (of een standaardglas wijn) op heeft, 0,05 ml alcohol binnenkrijgt. Dat is ongeveer één druppel.
Bron: Eurolac! Alcohol en zo

Alcohol wordt door de meeste mensen snel afgebroken: de gemiddelde mens verlaagt het alcoholpercentage in zijn bloed met 15 tot 20 mg/dl per uur.

Twee uur wachten volstaat

Zo simpel is het: drink niet te veel. Eén glas en wacht minimaal twee uur met voeden. Je hoeft niet te kolven en de melk weg te gooien.  De nieuwe melk die wordt aangemaakt heeft namelijk hetzelfde alcoholpromillage als het bloed. Wachten volstaat. Wachten tot je lichaam de alcohol heeft omgezet en afgebroken. Krijgt je kind in die twee uur toch trek in een slok moedermelk, dan kan je altijd moedermelk geven uit de koelkast- of vriezervoorraad. Of even een slokje water voor de dorst.

De invloed van alcohol op je productie

drank3.jpgNieuwe data laat zien dat alcohol de oxytocine-afgifte van de hypofyse remt.  In andere woorden: alcohol houdt het toeschieten van de melk tegen, waardoor de melkafgifte minder efficiënt is.
Sommige studies rapporteren een daling van 23% van de melkafgifte tijdens de aanwezigheid van alcohol in het bloed van de moeder. (1) Een andere studie laat zien dat alcohol de afgifte van oxytocine compleet tegenhoudt. (2)
Het aloude advies dat (bruin)bier de melkproductie zou stimuleren, is gewoonweg fout. De alcohol in het bier vermindert juist de hoeveelheid melk die uit de borst komt.
Als je een goede productie hebt en je kind groeit goed, dan kan een incidenteel drankje, gevolgd door een wachtperiode hoogstwaarschijnlijk geen kwaad voor je melkproductie. Mogelijk drinkt je kind wat minder maar dat zal hij de volgende voedingen inhalen.
Het lichaamsgewicht van de moeder is de beste indicatie voor de snelheid waarmee het lichaam van de moeder de alcohol afbreekt. Met deze nieuwe, meer precieze berekening kan de wachttijd goed worden bepaald voordat de moeder weer door kan gaan met de volgende borstvoeding.(3)

Dus: wel of geen alcohol?

drank4.jpgHet al dan niet drinken van alcohol is een keuze die elke moeder voor zich maakt. Ook moeders die hun kind geheel of gedeeltelijk met moedermelk voeden, maken die keuze zelf. Onderzoek laat zien dat wanneer er veelvuldig alcohol wordt gebruikt, het kind verschillende complicaties kan krijgen, waaronder slaperigheid of sufheid, slapeloosheid, onrust of een ontwikkelingsachterstand.

Feiten

  • Alcohol komt in de melk.
  • Eén drankje houdt in: 40 cl van 5% bier; 14,8 cl van 11% wijn; 4,4 cl van 40% likeur.
  • De piek van het alcoholpercentage in de melk ligt rond een uur na inname van de alcohol.
  • Alcohol verlaat de moedermelk in de borst weer wanneer het alcoholpercentage in het bloed van de moeder daalt.
  • Alcohol die aanwezig is in gekolfde melk blijft aanwezig. Gooi deze melk weg.
  • Een wachttijd van ‘ongeveer’ twee uur per alcoholconsumptie is nodig voor het compleet afbreken van alcohol bij een vrouw van 81,6 kg.
  • Water drinken, cafeïne nemen, sporten, kolven en melk weggooien om het afbreken van de alcohol te versnellen, werken niet. Alleen de tijd kan de alcohol afbreken.
  • Vloeistoffen welke ethanol bevatten kunnen tot bloedwaardes leiden die vergelijkbaar zijn aan die van het nemen van een alcoholische drank.
  • Melk afkolven en bewaren vóórdat je alcohol gaat drinken is ook een manier om er zeker van te zijn dat je kindje geen alcohol binnen krijgt.
  • Als je je drankje direct ná de borstvoeding drinkt heb je de grootste kans dat de alcohol al grotendeels verdwenen is uit de
    moedermelk als je je baby weer opnieuw gaat voeden.
  • Niets kan moedermelk vervangen als voedsel voor jouw kind. Daarom is een goede planning voordat je gaat drinken aan te raden en te verkiezen boven het gebruik van kunstmatige zuigelingenvoeding.
  • Apparaatjes die uitrekenen hoeveel alcohol je in je bloed hebt, zijn overbodig. Het is weggegooid geld.

Referenties

  • Mennella JA, Beauchamp GK. The transfer of alcohol to human milk. Effects on flavor and the infant’s behavior. N Engl J Med. 1991;325(14):981-985.
  • Coiro V, Alboni A, Gramellini D, et al. Inhibition by ethanol of the oxytocin response to breast stimulation in normal women and the role of endogenous opioids. Acta Endocrinol (Copenh). Mar 1992;126(3):213-216.
  • Ho E, Collantes A, Kapur BM, Moretti M, Koren G. Alcohol and breast feeding: calculation of time to zero level in milk. Biol Neonate. 2001;80(3):219-222.
  • American Academy of Pediatrics, Committee on Drugs. Transfer of drugs and other chemicals into human milk. Pediatrics. 1994;93(1):137-150.
  • Eurolac! Alcohol en zo
  • Breastfeeding and human lactation, sixth edition, 2020, Wambach & Spencer, blz. 476-477
  • Medication and Mothers’Milk, Hale, 2019, blz. 276

© | Op dit artikel rust copyright | borstvoeding.com BV |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen