Verschillende borstvoedingshoudingen

houding1_0.jpg
Voeden kan je op zoveel verschillende manieren doen. Liggend, recht op, op de bank, in de stoel, in bed, staand, lopend. Soms voed je de ene keer in de ene houding en de andere keer in een andere houding, gewoon omdat het zo uitkomt. Maar soms is er maar één houding waarbij je kindje echt goed drinkt. In het begin is het wat wennen, wat zoeken, later wordt het steeds makkelijker. En oudere kindjes bepalen heel vaak zelf hoe ze drinken. Op deze pagina veel foto’s van allerlei houdingen waarin jij en je kindje samen borstvoeding doen. Kijk vooral even naar deze foto’s. Zo makkelijk en anders kan het worden.
Sommige moeders zijn nogal bloot. Dat heeft een reden: zonder bovenkleding kan je de voedingshoudingen beter zien!
De eerste dagen kan het prettig zijn te voeden met zo min mogelijk bovenkleding omdat je zo een goed zicht hebt op het aanleggen. Aanleggen is iets dat jij en je baby ‘onder de knie’ moeten krijgen, dus is het handig om het dan goed te kunnen zien wat je doet.

In de kraamtijd is het wellicht verstandig en wel zo rustig om, afgezonderd van het bezoek, te voeden. Die afzondering is dubbel fijn: de rust helpt jullie goed te leren voeden, je kunt elkaar gemakkelijk aandacht geven én je hebt de ruimte om bloot te voeden, wat jullie beiden zal helpen om het aanleggen goed onder de knie te krijgen.

Voeden in het openbaar, in je eigen huiskamer of bij vrienden, kan goed zonder dat je je hele borst bloot maakt. Er is mooie en handige borstvoedingskleding en je kunt gebruik maken van dunne doeken of een mooie (voile) sjaal.
Ga maar eens voeden voor de spiegel, dan zie je zelf hoeveel er zichtbaar is en dan kan je zelf concluderen of het wel meevalt met dat bloot.

Inhoudsopgave

1 – Madonnahouding
2 – Rechtop zittend
3 – Liggend voeden
3a – Liggend voeden met één borst
3b – Liggend voeden met kleine borsten
4 – Doorgeschoven bakerhouding of ‘Engelse’ houding
5 – Bakerhouding of rugbyhouding
6 – Rug-lighouding, Australische houding of fonteinhouding
7 – Hier zie je dat de baby de borst goed in de mond heeft
8 – De borst ondersteunen
9 – Het ondersteunen van de kin of het hoofdje van je baby
10 – Hongersignalen
11 – Een drinkende baby
12 – Tweelingen
13 – Met de vader erbij
14 – Voeden in de draagdoek
15 – Andere houdingen
16 – Tandemen: twee kindjes van verschillende leeftijd
17 – Biological Nurturing ofwel instinctief voeden

1 – Madonnahouding

Bij het zittend voeden neem je je baby op de onderarm, dus linkerarm bij linkerborst en rechterarm bij rechterborst.

houding1-6.jpg

houding1-3.jpg

houding1-4.jpg

houding1-5.jpg

2 – Rechtop zittend

De baby zit hier rechtop.

houding2-5.jpg

houding2-6.jpg

houding2-3.jpg

houding2-4.jpg

Ook in de kraamweek kan dat. Diana zegt: Nu in de kraamweek bij de derde heb ik een nieuwe voedingshouding bedacht. Het is een variant op de houding waarbij de baby rechtop zit. In deze houding kan mijn dochter Yuna de grote hoeveelheden melk goed verwerken. Tegelijkertijd kan ik een beetje onderuitgezakt liggen en lekker uitrusten. Iets dat je als moeder zeker nodig hebt in de kraamweek. Het ziet er grappig uit; alsof je kindje aan een bar zit. Groet, Diana

houding2-8.jpg

houding2-7.jpg

3 – Liggend voeden

De moeder op de zij, kind op de zij, buik tegen buik, onderste borst. Als je wat meer naar voren buigt, kan je met steun onder de knie, ook de bovenste borst geven.

houding3-9.jpg

houding3-5.jpg

houding3-6.jpg

houding3-7.jpg

houding3-8.jpg

3a – Liggend voeden met één borst

Liggend voeden met één borst is goed mogelijk. Je kunt op de ‘borstkant’ liggen en voeden.

Buig je een beetje naar voren en trek je je knieën op, dan kun je ook prima voeden op je ‘platte kant’.

3b – Comfortabel liggend voeden: houdingstips voor moeders met een maatje minder

Liggend voeden gaat, als je gezegend bent met een redelijke cupmaat, meestal haast als vanzelf. Maar heb je een bescheiden AA-cup, dan kan het wel eens puzzelen zijn als je ook liggend wilt voeden. Hilde beschrijft hoe zij haar zoon liggend voedt, zowel links als rechts.

houding3b-1.jpg
Hilde: ik wilde nog iets toevoegen, namelijk mijn ervaringen met liggend voeden. Mijn borsten zijn namelijk erg klein. Dus toen ik leerde om liggend te voeden, moest ik voor mijn gevoel erg ver ‘doorrollen’, zodat mijn borst laag genoeg lag voor het mondje van mijn zoon. Na een aantal maanden, waarin ik meestal in de Madonna-houding voedde, kwam ik op een nieuw idee, wat ik nog nergens ben tegengekomen.

Ik lig op mijn linkerkant en geef mijn zoon de linkerborst.

Ik ga liggen en lig dan bijna op mijn linkerzij; mijn linkerarm leg ik niet onder mijn hoofd, maar onder het hoofdje van mijn baby. Zijn hoofd ligt op mijn bovenarm en mijn onderarm achter zijn rug; mijn linkerhand ligt dan deels achter en onder zijn billen. Zo kan ik goed met hem utteren, bewegen, sturen… net hoe je het noemen wilt.

Zo kan ik hem dus al liggend helemaal vasthouden en zo zit hij met zijn mondje precies goed voor mijn linkerborst. Het is een uitkomst, want nu is het voor mij eindelijk comfortabel om liggend te voeden. En het voelt ook knusser én het legt makkelijker aan.

houding3b-2.jpg
Toen ik er later over nadacht, bleek het wel logisch. Op deze houdingenpagina zie je met name vrouwen met een redelijke cupmaat liggend voeden. En dan ligt de tepel automatisch dicht op het bed of de bank en dus laag genoeg voor de baby. Maar bij mijn erg bescheiden AA-cup blijft de tepel gewoon netjes waar hij is 😉

Ik lig op mijn linkerkant en geef mijn zoon de rechterborst.

Nu leg ik mijn linkerarm iets verder naar buiten, hierdoor komt zijn hoofdje in mijn elleboog, en kan ik met mijn hand niet meer bij zijn billen. Vervolgens trek ik mijn rechterknie op, naar boven richting mijn buik. Nu draaien mijn heupen tegen de klok in vanzelf naar het bed toe. De rest van mijn bovenlijf draait mee en zo komt mijn rechterborst, precies goed in de buurt van zijn mondje en kan hij een mooie hap nemen.

Een aantal jaren geleden heb ik een stuk ingestuurd over liggend voeden met kleine borsten. Dit samen met onze oudste zoon, Daniël. Ik had de houding toen alleen uitgeprobeerd toen hij al wat ouder was. Inmiddels is onze tweede zoon Aron geboren. Hij is inmiddels acht maanden. Vanaf dag één heb ik hem bij het liggend voeden gevoed met zijn hoofdje op mijn arm. Zelfs ‘s nachts; soms vielen we dan samen in slaap terwijl hij zo bij me lag.
Bij deze wilde ik dus toevoegen, dat de houding prima werkt, ook voor de allerkleinsten!

Jacoba schrijft:

Met drie maanden gaat dit bij mij goed, behalve als de kleine onrustig is, dan heb ik te weinig controle om hem goed aan de borst te houden.
Met drie tot zes weken heb ik dit ook gedaan, omdat ik veel moest liggen. Kindje wat hoger beviel me toen beter, lijkt meer op Australische houding. Tegen de rugleuning van de bank liggen met de voedingskant zodat de arm tegen het lichaam aanligt en de kleine daar meer bovenop komt te liggen; en dan een klein beetje draaien zodat je het hoofdje niet zo hoeft te steunen. Andere kant ging dan echt bovenop me, erg vermoeiend voor de steunende arm…
Ik denk wel dat het met rustige jonge drinkertjes wel eerder zal gaan.

houding3b-3b.jpghouding3b-3a.jpg
houding3b-3c.jpghouding3b-3d.jpg

houding3b-4a.jpg
houding3b-4b.jpg

Hierbij mijn foto’s in de ‘liggende positie voor mama’s met kleine borsten’, een positie die ik bij Matthias pas na z’n eerste verjaardag ontdekt heb (ervoor lukte liggend voeden niet echt) en later ook hier bij de borstvoedingshoudingen beschreven zag, maar die ik nu van in het begin kon gebruiken! Alleen ben ik vergeten er een foto van te laten nemen toen Unai nog piepklein was.

Bianca

Lees hier het verhaal van de week van Bianca.

4 – Doorgeschoven bakerhouding of ‘Engelse’ houding

De buitenste arm sla je om je baby, zijn hoofdje rust op je hand. Dus: bij je rechter borst, ondersteun je je baby met de linkerarm en bij je linkerborst ondersteun je je baby met de rechterarm.

houding4-1.jpg

5 – Bakerhouding of rugbyhouding

Je hebt de beentjes onder je arm of naast je.

houding5-5.jpg
houding5-6.jpg
houding5-7.jpg
houding5-8.jpg

6 – Rug-lighouding, Australische houding of fonteinhouding

Je ligt op de rug. Na een keizersnede kun je je kindje naast je leggen.

houding6-4.jpg

houding6-5.jpg

7 – Hier zie je dat de baby de borst goed in de mond heeft

De mond is wijd open, een flink deel van de tepelhof verdwijnt in de mond en de lippen zijn naar buiten gekruld.

houding7-3.jpg
houding7-4.jpg

8 – De borst ondersteunen

Het kan wel eens nodig of handig zijn om je borst te ondersteunen. Zorg dat je dan niet te veel in je borst knijpt. Want als je een een melkkanaaltje dichtknijpt, kan de melk niet stromen en kan je last krijgen van een verstopt melkkanaaltje.

houding8-3.jpg

9 – Het ondersteunen van de kin of het hoofdje van je baby

Dit kan handig zijn bij baby’s met een slappe spierspanning zoals kinderen met Syndroom van Down en premature baby’s.

houding9-2.jpg

10 – Hongersignalen

Je baby wil aan de borst, steekt z’n handjes in zijn mond, begint te sabbelen en te zoeken. Huilen is een laat teken van honger.




11 – Een drinkende baby

De mond is wijd open, een flink deel van de tepelhof verdwijnt in de mond, de tepel ligt achterin de mond tot aan de scheiding tussen het zachte en harde gehemelte. Hierdoor kan je baby de borst goed leegdrinken, en worden je tepels niet beschadigd.

houding11-1.jpg

12 – Tweelingen

Een tweeling tegelijk voeden kan op verschillende manieren. Maar je kan er ook voor kiezen je tweeling om de beurt te voeden; het kan prettiger zijn en je geeft elk kindje wel meer individuele aandacht.

houding12_10.jpg
Tweeling Evi en Lola van zes weken, beiden in de rugbyhouding

houding12_11.jpg
Opnieuw Evi en Lola van zes weken, beiden in de rugbyhouding

Esther schrijft ons: ik gebruik het EZ-2 nurste twins breastfeeding cushion. Is een belachelijk duur ding maar wel heel handig… gelukkig kon ik hem tweedehands kopen. Misschien een tip voor andere tweelingmoeders?

houding12_12.jpg
Graag wil ik aan andere tweelingmama’s laten zien dat er meer mogelijk is dan de dubbele rugbyhouding!
Op deze foto zijn mijn zoontje Timo en dochter Luca net twee weken oud. Meestal voed ik ze apart, soms samen, dat hangt maar net van hun behoeftes af. Ik voed meestal op hun verzoek, en soms op mijn verzoek. Maar altijd genieten we van onze voedingsmomenten samen. Inmiddels zijn ze vier maanden en voel ik mij al een echte borstvoedingsexpert. Maar ik hoop er nog vele maanden ervaring bij te kunnen krijgen!
Groeten van Marthe, mama van Luca en Timo

houding12_13.jpg
Luca en Timo zijn hier 4,5 maand!

houding12_14.jpg

houding12-9.jpg
Tweeling Lewis en Morris van 1 maand voor de tweede keer aan de borst

houding12_15.jpg
Dag twee, Jana

houding12_16.jpg
Dag vier, Lynn & Jana

houding12_17.jpg
Twee weken

houding12_18.jpg
Drie weken

houding12_19.jpg
Tien weken

houding12_20.jpg
Drie maanden

houding12_21.jpg
Vier maanden


Tweeling 1 week in rugbyhouding


Tweeling van 2 weken in gekruiste houding


Tweeling van 2 weken in gekruiste houding


Tweeling van 2 weken in gekruiste houding


Tweeling 5 maanden in rugbyhouding


Tweeling 16 maanden staand


Tweeling 18 maanden in rugbyhouding


Tweeling 22 maanden

13 – Met de vader erbij

14 – Voeden in de draagdoek

houding14-1.jpg

houding14-2.jpg

houding14-3.jpg

15 – Andere houdingen

houding15-8.jpg

houding15-7.jpg

houding15-2.jpg

houding15-3.jpg

houding15-5.jpg

houding15-4.jpg

houding15-6.jpg

houding15-1.jpg

16 – Tandemen: twee kindjes van verschillende leeftijd

  • Tandemvoeden kan ook in allerlei houdingen. Hier een aantal voorbeelden, met beschrijving in dezelfde volgorde.
  • Jongste in madonna en de oudste er zittend/liggend naast.
  • Oudste in madonna, de jongste in rugby met hoofd op schoot van de oudste (met een kussen ertussen).
  • De jongste in fonteinhouding (sterke tsr!) en de oudste liggend ernaast.
  • De oudste liggend en de jongste (3 weken!) staand.
  • De jongste bovenop de oudste maar dan allebei in madonna. Deze houding kan alleen maar met een pasgeborene.
  • Allebei liggend met het hoofd leunend op mama’s schouders, zoals de houding bij moeders met een maatje minder

houding16-1.jpg

houding16-2.jpg

houding16-3.jpg

houding16-4.jpg

houding16-5.jpg

houding16-6.jpg

17 – Biological Nurturing

houding17-1.jpgBeste Stefan Kleintjes, mijn zoontje Lennart is inmiddels tien weken. Hij is ons derde kind en dus ook de derde keer borstvoeding. Na drie weken had hij veel krampjes, ik had pijnlijke tepels en hij klakte bij het drinken. Ik heb uiteindelijk een lactatiekundige ingeschakeld. Wat fijn was dat! Dat had ik bij mijn dochter ook moeten doen. Ik bleek een candidainfectie te hebben (ik heb candida in het bloed), Lennart hapte niet goed aan en ik had veel voeding in combinatie met een sterke toeschietreflex die de hele voeding duurde. Het arme kind kon het gewoon letterlijk niet behappen. De oplossing voor ons was biological nurturing. Door de natuurlijke reflexen hapt hij nu beter aan en door het drinken tegen de zwaartekracht in is de TSR minder sterk. De krampjes zijn nu tot een minimum beperkt.
Mijn dochter weet inmiddels niet beter dan dat je zo voedt. Grappig hè.
Ik geniet inmiddels weer van nog een laatste keer voeden. Hopelijk wil Lennart nog heel lang bij mij drinken.
Met vriendelijke groeten, Hedi

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden