Bijten bij borstvoeding

bijt1.jpgOeps, hij bijt! Je schrikt je een ongeluk, dát had je niet verwacht. Het is flink pijnlijk, schrikken en ook vervelend, want: zal hij zo weer bijten? Meestal is het tijdelijk en kan je het samen aanpakken en voorkómen dat kindlief weer opnieuw bijt. In dit artikel leg ik uit wanneer een kind kan bijten, wat de oorzaak is en hoe je het aan kan pakken.
bijt2.jpgBijten in de eerste maanden heeft vooral te maken met de bouw van het mondje, ongemak van de bevalling, een verkeerde hap of als je baby pijn in zijn mondje heeft tijdens het voeden.
Met een maand of vier kan bijten te maken hebben met afgeleid zijn of met spruw. Meestal zijn het dan nog niet de tandjes, maar een stevige kaakklem of kauw-pogingen kunnen soms wel een probleem zijn.
Richting negende maand kan bijten het gevolg zijn van pijn en ongemak van doorkomende tanden, spruw of ‘het ontdekken van de wereld’. Na de eerste verjaardag spelen spruw en houdingsveranderingen vaak een rol omdat je baby groter wordt en daarmee ook zijn hap
verandert en dus ook zijn drinktechniek.

Eerst observeren en jezelf vragen stellen

bijt3.jpg

  • Hoeveel maanden is je kind? In welke fase zit hij?
  • Wanneer bijt je kind: op welk moment van de dag en op welk moment in de voeding. Hoe was je productie en hoe is je productie?
  • Voel je een of meerdere toeschietreflexen bij elke voeding?
  • Is jullie voedingshouding veranderd of zou hij moeten veranderen?
  • Onderzoek of het te maken heeft met ziekte of ongemak: zijn er doorkomende tandjes, blaasjes of spruw?

Bijten aan het begin van de voeding

Bij bijten aan het begin van de voeding is een trage toeschietreflex vaak de oorzaak. Misschien ben je gespannen, ben je ziek? Of onzeker ergens over.
Je toeschietreflex kan je wat stimuleren door je borsten wat voor te verwarmen, te masseren of door tepelstimulatie. Maar het meest effectief in een bijt-situatie is de oxytocine neusspray: binnen twee minuten heb je een TSR, je baby wordt gelijk bediend en is er geen enkele reden tot bijten meer!

Halverwege de voeding

bijt5.jpgBijten halverwege de voeding wordt vaak veroorzaakt door onrust en afleiding. Dan wil het nog wel eens helpen om te voeden in een rustig hoekje of een aparte kamer, bij gedempt licht; muziekje aan, kaarsje erbij. Warme geurende doekjes waarmee je hem inwrijft tijdens het voeden, zijn soms heel rustgevend. Ook voor jezelf kan dit goed werken. Er is soms zoveel te doen! Alles tegelijk ‘moeten’ doen en ook nog voeden is niet altijd handig. Even pas op de plaats maken helpt!

Bijten tegen het eind van de voeding

Bijten tegen het eind van de voeding kan betekenen dat je kindje nog wel wil drinken, maar er niet snel genoeg meer melk komt. En dat hij denkt dat hij dat met bijten wel even kan regelen. Dat werkt natuurlijk niet! Als je dat ziet aankomen, probeer je kindje dan voor te zijn: koppel hem gelijk los voor dat hij bijt. Of pas snel borstcompressie toe, zodat er vanzelf toch weer melk komt. Het kan ook verveling of slaap zijn, en dan gaat het bijten meer of minder vanzelf. Op tijd loskoppelen voorkomt een boel ellende.

Veranderende voedingshouding

bijt6.jpgIn de loop van de tijd wordt je kind steeds zwaarder, groter, behendiger. Als je voedingshouding niet mee verandert, kan dat de oorzaak zijn van bijten. Oefen eens met het voeden in een houding waarbij je kind zelf er wat voor moet doen om te kunnen drinken: achteroverliggend op de bank zoals bij biological nurturing, liggend in bed of op de bank en hij bovenop jou. Kruip eens samen in een tent of ga op een kleed op de grond liggen. Voed eens op een heel andere manier.

Ongemak zoals tandjes, pijn

bijt4.jpgOngemak in het mondje van je kind is vaak een reden voor onrustig drinken en/of bijten. Bij doorkomende tanden of kiezen is het tandvlees pijnlijk, smaakt alles anders, is drinken en eten niet fijn. Geef je kindje van alles om op te knagen: een houten bijtring, een bevroren stuk komkommer of een bevroren heel erg droge, oude broodkorst. Is hij er echt ziek van, dan kan tijdelijk een lichte pijnstilling jullie borstvoedingsrelatie redden. Is er sprake van spruw, of blaasjes? Behandel dat, dan gaat het bijten ook weer over.

Snel loskoppelen?

Snel loskoppelen is ook heel effectief. Leg je vinger van je vrije hand naast zijn mondje; zodra je ziet dat hij ergens anders aandacht voor krijgt: gelijk je vinger ertussen en afkoppelen, daarna weer lief praten, tutten, aanleggen en verder gaan met voeden.
Als hij toch bijt: even kort en krachtig laten merken dat het zeer doet. Zeg ‘au’, koppel hem los en leg je kindje weg. Paar minuutjes later, weer lief tutten, kroelen en voeden. Je kunt het ook uitleggen, waarom het pijn doet, dat je schrikt. Daar bij niet lief kijken of glimlachen, want dat klopt niet. Duidelijk zijn, dat helpt. En daarna weer nieuwe kansen geven.

Voeden op een heel ander moment

En soms helpt het om op een heel ander moment te voeden: introduceer de droomvoeding opnieuw, waarbij je voedt als je kindje slaperig is en bijna wegdroomt. Neem wat meer tijd voor de ochtendvoeding, maak daar een fijne warme ceremonie van. Mogelijk heb je dan ook nog een nachtvoeding en hoef je overdag, in het drukke leven, niet echt meer ook nog te voeden, behalve dan wat kleine slokken.

Ervaringstip van Nike

Mijn zoon beet me een tijdje veel en pijnlijk en had er veel lol in, ondanks alle maatregelen die ik nam. Toen ging ik hem, als hij beet, dicht tegen me aan duwen.
Dat hielp erg goed, de lol was eraf en hij stopte vrij snel.
Een vriendelijke zachte methode, die in mijn geval dus ook erg effectief was.

Tot slot…

bijt7.jpgEen prachtfoto! Junho heeft ontdekt dat hij een monstergezicht kan trekken tijdens het voeden. Zus Hana vindt het reuzegrappig. Hij bijt niet maar het ziet er gevaarlijk uit.

Lees ook

Copyright 2019

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen